Λωρίδα της Γάζας: «Διμέτωπος» Ισραήλ με Ερντογάν και Γκουτέρες - Αποφασισμένος ο Νετανιάχου για χερσαία εισβολή

Λωρίδα της Γάζας: «Διμέτωπος» Ισραήλ με Ερντογάν και Γκουτέρες - Αποφασισμένος ο Νετανιάχου για χερσαία εισβολή

Αψιμαχίες στο πεδίο, ασκήσεις ισορροπίας και προειδοποιήσεις στη διπλωματική σκακιέρα - Διπλωματικοί ελιγμοί ΗΠΑ - Ρωσίας, παρεμβάσεις από δυτικούς ηγέτες και ισλαμικά κράτη

gaza_1
Βήμα σημειωτόν, τόσο στα πολεμικά μέτωπα όσο και στο διπλωματικό πεδίο. Στο Ισραήλ πολιτικοί και στρατιωτικοί δηλώνουν αποφασισμένοι για την εισβολή στη Γάζα, στα σύνορα συνεχίζονται οι ανταλλαγές πυρών και οι βομβαρδισμοί, ενώ στο διπλωματικό πεδίο μεγάλες δυνάμεις, δυτικές και ισλαμικές χώρες επιδίδονται σε ασκήσεις ισορροπίας και ανταλλαγή προειδοποιητικών μηνυμάτων.

Σε άλλο μήκος κύματος Μπάιντεν και Πούτιν, που συμφωνούν όμως στη λύση των δύο κρατών.



Μπάιντεν: Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν το Ισραήλ, αλλά πρέπει να προστατεύσει τους αμάχους

Κλείσιμο
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν τόνισε σε δηλώσεις του τα ξημερώματα ώρα Ελλάδας ότι «δεν υπάρχει επιστροφή στο status quo όπως ήταν στις 6 Οκτωβρίου» μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, αλλά την ίδια ώρα επέκρινε τη δραστηριότητα των «εξτρεμιστών Ισραηλινών εποίκων» που επιτίθενται σε Παλαιστίνιους. Μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό της Αυστραλίας Άντονι Αλμπανέζε την Τετάρτη στον Λευκό Οίκο, ο Μπάιντεν είπε ότι το Ισραήλ πρέπει να κάνει «ό,τι μπορεί για να προστατεύσει τους αμάχους». Πρόσθεσε ότι ανησυχεί για τις αναφορές «εξτρεμιστών εποίκων» που επιτίθενται σε Παλαιστίνιους στη Δυτική Όχθη «σε μέρη που δικαιούνται να βρίσκονται». Αυτό πρέπει να σταματήσει, τόνισε.


Επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν το Ισραήλ που αμύνεται εναντίον της Χαμάς και εγγυήθηκε ότι οι ΗΠΑ «θα διασφαλίσουν ότι το Ισραήλ θα έχει ό,τι χρειάζεται για να αμυνθεί εναντίον αυτών των τρομοκρατών». Είπε επίσης ότι η περιοχή πρέπει να προετοιμαστεί για το τέλος της σύγκρουσης και «για το τι θα επακολουθήσει». Οι ΗΠΑ, είπε ο Αμερικανός πρόεδρος, επιμένουν στη θέση για μια λύση δύο κρατών για τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους. Τέλος, επισήμανε ότι η Χαμάς «δεν εκπροσωπεί τη μεγάλη πλειοψηφία του παλαιστινιακού λαού στη Λωρίδα της Γάζας ή οπουδήποτε αλλού».



Πούτιν: Η σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς ενδέχεται να επεκταθεί πολύ μακρύτερα από τη Μέση Ανατολή

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν προειδοποίησε χθες Τετάρτη ότι ο πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς ενδέχεται να επεκταθεί πολύ μακρύτερα από τη Μέση Ανατολή, ενώ καταδίκασε τους βομβαρδισμούς αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας, υπογραμμίζοντας πως είναι λάθος να τιμωρούνται αθώοι – γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι – για εγκλήματα άλλων. Ο ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου έκανε τα σχόλια αυτά κατά τη συνάντηση του με θρησκευτικούς ηγέτες διαφόρων δογμάτων. Όπως είπε, το τελευταίο διάστημα είχε επαφές με αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, στους οποίους τόνισε πως πρέπει να σταματήσει η αιματοχυσία στη Μέση Ανατολή γιατί διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος για πολύ μεγαλύτερη ανάφλεξη. «Καθήκον μας σήμερα, το βασικό μας καθήκον, είναι να σταματήσουμε την αιματοχυσία και τη βία», τόνισε ο Ρώσος πρόεδρος. «Διαφορετικά, περαιτέρω κλιμάκωση της κρίσης ενέχει σοβαρές, εξαιρετικά επικίνδυνες και καταστροφικές συνέπειες. Όχι μόνο για την περιοχή της Μέσης Ανατολής. Θα μπορούσε να εξαπλωθεί πολύ μακρύτερα από τα όρια της Μέσης Ανατολής». Επικρίνοντας τη Δύση, είπε ότι ορισμένες δυνάμεις – τις οποίες δεν κατονόμασε – επιδιώκουν να προκαλέσουν περαιτέρω κλιμάκωση και να εμπλέξουν όσο το δυνατόν περισσότερες χώρες στη σύγκρουση. Στόχος είναι, σύμφωνα πάντα με τον Πούτιν, να «προκληθεί κύμα χάους και αμοιβαίου μίσους όχι μόνο στη Μέση Ανατολή αλλά και πέρα από αυτήν. Για τον σκοπό αυτό, μεταξύ άλλων, προσπαθούν να χειραγωγήσουν εθνικά και θρησκευτικά αισθήματα εκατομμυρίων ανθρώπων», υποστήριξε.

Ο πρόεδρος Πούτιν εξέφρασε τα συλλυπητήρια του στις οικογένειες Ισραηλινών και πολιτών άλλων χωρών που σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν κατά την αιματηρή επίθεση που εξαπέλυσε η Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου. Επανέλαβε ότι η Μόσχα εξακολουθεί να υποστηρίζει τη λύση των δύο κρατών στην ισραηλινοπαλαιστινιακή διένεξη, θεωρώντας πως είναι η μόνη λύση για μια βιώσιμη ειρήνη στην περιοχή. Ξεκαθάρισε ωστόσο ότι θεωρεί πως το Ισραήλ διαπράττει σφάλμα συνεχίζοντας το σφυροκόπημα της Λωρίδας της Γάζας εν είδει αντιποίνων για τη σφαγή και την ομηρία εκατοντάδων ανθρώπων από τη Χαμάς. «Είναι εξίσου σαφές για εμάς ότι δεν πρέπει αθώοι να καθίστανται υπεύθυνοι για εγκλήματα που διέπραξαν άλλοι», είπε ο ρώσος πρόεδρος, επισημαίνοντας ότι στη Λωρίδα της Γάζας «εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν μείνει χωρίς στέγη, τροφή, νερό, ηλεκτρικό ρεύμα και ιατρική περίθαλψη».

Μακρόν: Θα ήταν λάθος μια «μαζική» χερσαία επιχείρηση του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας

Μια "μαζική" χερσαία επιχείρηση του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας θα ήταν «λάθος», εκτίμησε σήμερα από το Κάιρο ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, καθώς αυτή θα μπορούσε να θέσει σε "κίνδυνο τον άμαχο πληθυσμό" χωρίς "να προστατέψει σε μακροχρόνια βάση το Ισραήλ". Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Κάιρο με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, δήλωσε σήμερα ότι η ανθρωπιστική βοήθεια θα πρέπει να περάσει ανεμπόδιστα στη Λωρίδα της Γάζας.
Ο Μακρόν τόνισε ότι είναι βασικό να εφοδιαστούν με καύσιμα τα νοσοκομεία, ανακοινώνοντας ότι σύντομα θα φτάσει στην περιοχή ένα πλωτό νοσοκομείο του γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού για να στηρίξει τα νοσοκομεία της Γάζας.



ΟΗΕ: Οι ΗΠΑ και η Ρωσία απέτυχαν να περάσουν τα ψηφίσματα για τον πόλεμο στη Γάζα στο Συμβούλιο Ασφαλείας

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ρωσία απέτυχαν να εγκρίνουν ψηφίσματα για τη σύγκρουση στη Γάζα στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών την Τετάρτη. Η Ρωσία και η Κίνα άσκησαν βέτο στο σχέδιο ψηφίσματος των ΗΠΑ για τη Μέση Ανατολή, ενώ το σχέδιο ψηφίσματος της Ρωσίας δεν συγκέντρωσε αρκετές ψήφους για να εγκριθεί. Και οι δύο προτάσεις επεδίωκαν την έκδοση ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας για την αντιμετώπιση στις ελλείψεις τροφίμων, νερού, ιατρικών προμηθειών και ηλεκτρισμού στη Γάζα. Όμως οι ΗΠΑ έχουν καλέσει για παύσεις προκειμένου η βοήθεια να εισέλθει στη Γάζα, ενώ η Ρωσία θέλει ανθρωπιστική εκεχειρία.

ΗΠΑ: Η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε ψήφισμα υπέρ του Ισραήλ στον πόλεμο κατά της Χαμάς

Η αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων, που χθες απέκτησε νέο Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο, έπειτα από εβδομάδες παράλυσης στο Καπιτώλιο, υιοθέτησε χθες Τετάρτη ψήφισμα υποστήριξης στο Ισραήλ. Το κείμενο, το οποίο επαναβεβαιώνει την υποστήριξη των ΗΠΑ στο εβραϊκό κράτος, το οποίο «αμύνεται» στον «βάρβαρο πόλεμο που εξαπέλυσαν η Χαμάς και άλλοι τρομοκράτες», εγκρίθηκε με 412 ψήφους υπέρ έναντι μόλις 10 ψήφων κατά. Εννιά από τα δέκα όχι προήλθαν από Δημοκρατικούς. Έξι μέλη ψήφισαν παρών.

Συνεχίζονται οι αψιμαχίες, με ανταλλαγές πυρών και βομβαρδισμούς, σε Βορρά και Νότο.







Νετανιάχου: Όλοι θα λογοδοτήσουν για την επίθεση της Χαμάς, ακόμη κι εγώ

Η χώρα «προετοιμάζεται» για χερσαία εισβολή στη Γάζα και τα στρατεύματα έχουν ήδη «εξουδετερώσει χιλιάδες τρομοκράτες» τόνισε σε μήνυμά του προς τον Ισραηλινό λαό ο Μπενιαμίν Νετανιάχου. Την ίδια στιγμή, σε ότι αφορά τις επικρίσεις για την ολιγωρία που επέτρεψε την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, ο Νετανιάχου δήλωσε ότι «όλοι θα πρέπει να λογοδοτήσουν, ανάμεσά τους κι εγώ». Τόνισε πως προτεραιότητες είναι η απελευθέρωση των ομήρων και η διάλυση της Χαμάς, υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά πως «είναι καταδικασμένοι». «Ο ρόλος μου είναι να οδηγήσω αυτή τη χώρα και το λαό της σε μια ολοκληρωτική νίκη επί των εχθρών μας» πρόσθεσε κι υπογράμμισε πως «Μαζί θα πολεμήσουμε και μαζί θα νικήσουμε».

Wall Street Journal: Το Ισραήλ συμφώνησε να καθυστερήσει τη χερσαία εισβολή στη Γάζα αναμένοντας ενισχύσεις

Το Ισραήλ συμφώνησε να καθυστερήσει προς το παρόν τη χερσαία επιχείρησή του στη Λωρίδα της Γάζας, ούτως ώστε οι Ηνωμένες Πολιτείες να έχουν τον χρόνο για να στείλουν αντιπυραυλικά συστήματα στην περιοχή, αναφέρει η εφημερίδα Wall Strett Journal, επικαλούμενη Αμερικανούς και Ισραηλινούς αξιωματούχους.

Αξιωματούχος Πενταγώνου: Θα στείλουμε στο Ισραήλ δύο συστήματα Iron Dome

Αξιωματούχος του αμερικανικού Πενταγώνου που μίλησε στο Hill επιβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να στείλουν στο Ισραήλ δύο συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας Iron Dome.
«Οι ΗΠΑ θα προσφέρουν πρόσθετη υποστήριξη με Iron Dome στο Ισραήλ», είπε ο Αμερικανός αξιωματούχος. «Το υπουργείο Άμυνας επί του παρόντος ασχολείται με τον σχεδιασμό που θα αφορά την υποστήριξη της παροχής βοήθειας στο Ισραήλ», πρόσθεσε.
Ωστόσο ο Αμερικανός αξιωματούχος δεν διευκρίνισε με ποιους όρους θα γίνει η παροχή των αμερικανικών μπαταριών για τα συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας ή εάν θα επιστραφούν τα Iron Dome στις ΗΠΑ, σε περίπτωση που δεν έχουν υποστεί ζημιές μέχρι το τέλος του πολέμου.

«Η καθυστέρηση στη χερσαία επέμβαση μάς έκανε πολύ πιο φονικούς»

«Στην πραγματικότητα ο χρόνος που μας δόθηκε, μας έκανε πολύ πιο προετοιμασμένους, πολύ πιο αποτελεσματικούς, πολύ πιο φονικούς απέναντι στη Χαμάς» δήλωσε στο Sky News ο αντισυνταγματάρχης Γκιλάντ Πάστερνακ, που ανέφερε ότι τα στρατεύματά του προετοιμάζονται για δράση, όλο αυτό το διάστημα της καθυστέρησης. Ένας από τους στόχους της εισβολής είναι η απελευθέρωση των ομήρων. «Είμαι σίγουρος ότι αυτό ακριβώς πρόκειται να συμβεί» δήλωσε ο 38χρονος αξιωματικός, που υπηρετεί στην 828 ταξιαρχία πεζικού, που θεωρείται από τις πλέον αποτελεσματικές στο Ισραήλ.

Ο IDF προχώρησε σε πλήγμα στον Λίβανο ανταποδίδοντας εκτόξευση πυραύλου

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε χθες Τετάρτη το βράδυ ότι αεροσκάφη του εξαπέλυσαν πλήγμα στον Λίβανο, σε αντίποινα για την εκτόξευση πυραύλου εδάφους-αέρος. «Το δίκτυο αντιαεροπορικής άμυνας του ισραηλινού στρατού αναχαίτισε πύραυλο εδάφους-αέρος ο οποίος βλήθηκε από τον Λίβανο εναντίον drone του ισραηλινού στρατού», σύμφωνα με ανακοινωθέν του γενικού επιτελείου. «Σε ανταπόδοση, αεροσκάφη του ισραηλινού στρατού έπληξαν το σημείο από όπου έγινε η εκτόξευση».

Χθες επίσης ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως έπληξε στρατιωτικές θέσεις στη Συρία, σε αντίποινα για πυρά εναντίον του Γκολάν. Τα πλήγματά του είχαν αποτέλεσμα να σκοτωθούν οκτώ σύροι στρατιωτικοί, σύμφωνα με συριακά κρατικά ΜΜΕ.



Αναφορές για τουλάχιστον 26 νεκρούς και 100 τραυματίες από ισραηλινά πλήγματα στη Λωρίδα της Γάζας

Τουλάχιστον 26 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περίπου 100 τραυματίστηκαν από χθεσινά ισραηλινά πλήγματα στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του παλαιστινιακού θύλακα.
Το δίκτυο Al Jazeera μεταδίδει πως οι επιθέσεις εκδηλώθηκαν στην περιοχή Γιαρμούκ.
Εν τω μεταξύ, η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) ανακοίνωσε πως άλλοι τρεις υπάλληλοί της σκοτώθηκαν, ανεβάζοντας σε 38 τον αριθμό των εργαζομένων της UNRWA που έχουν βρει τον θάνατο στη Λωρίδα της Γάζας από την έναρξη των ισραηλινών επιθέσεων στις 7 Οκτωβρίου.

Την «εξουδετέρωση» διοικητή του βορείου τομέα της Χαμάς, ανακοίνωσε ο στρατός του Ισραήλ

Την «εξουδετέρωση» του διοικητή του τάγματος του βόρειου τομέα της Χαμάς στο Χαν Γιουνίς, ο οποίος «πραγματοποιούσε επιθέσεις εναντίον Ισραηλινών στρατιωτών και αμάχων», ανακοίνωσαν ο στρατός του Ισραήλ και η Σιν Μπετ (υπηρεσία κρατικής ασφάλειας). Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι ο Τισίρ Εμπασέρ βρισκόταν κοντά σε ανώτερα στελέχη της οργάνωσης, συμπεριλαμβανομένου του επικεφαλής του στρατιωτικού σκέλους, Μουχαμάντ Νταφ, κατείχε διάφορες θέσεις στο σύστημα παραγωγής πυρομαχικών και διετέλεσε διοικητής της ναυτικής δύναμης της οργάνωσης. Σκοτώθηκε μετά από στοιχεία που αξιοποίησαν οι Σιν Μπετ και το αρμόδιο τμήμα πληροφοριών των IDF.

Ο ισραηλινός στρατός ισχυρίζεται ότι αποκάλυψε την ταυτότητα του εκπροσώπου της Χαμάς

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι ο Αμπού Ομπάιντα, ο εκπρόσωπος της Χαμάς, είναι ένας άνδρας που ονομάζεται Χουντχαϊφα Καχλούτ. Ο ισραηλινός στρατός δημοσιεύει ένα σύντομο βίντεο που αποκαλύπτει το πρόσωπό του χρησιμοποιώντας ψηφιακή τεχνολογία. «Αυτός είναι ο Χουντχαϊφα Καχλούτ ο οποίος κρύβεται πίσω από το ψευδώνυμο Αμπού Ομπάιντα και πίσω από το κόκκινο κεφιγιέ του, ακριβώς όπως η Χαμάς κρύβεται πίσω από πολιτικά κτήρια για να εκτοξεύσει ρουκέτες προς το Ισραήλ» γράφει σε ανάρτησή του στο Twitter ο εκπρόσωπος των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF) για τα αραβικά μέσα ενημέρωσης, Avichay Adraee.

«Αυτός και άλλοι ηγέτες της Χαμάς-ISIS αρέσκονται να κρύβονται μέσα σε σήραγγες και πίσω από γυναίκες και παιδιά, καθώς και πίσω από μάσκες και σκιές. Χουντχαϊφα Καχλούτ, έχεις αποκαλυφθεί. Ήρθε η ώρα να πέσει η κάλυψη» προσθέτει στην ανάρτηση. Ο ισραηλινός στρατός έχει ήδη ισχυριστεί ότι αποκάλυψε την ταυτότητα του Αμπού Ομπάιντα μία φορά στο παρελθόν - το 2014 - οπότε η απόφαση να το κάνουν ξανά ίσως είναι μία έμμεση απειλή εναντίον του, σχολιάζουν οι Times of Israel.

«Ίσως απελευθερωθούν σύντομα περισσότεροι όμηροι από τη Χαμάς» εκτιμά το Κατάρ

Οι διπλωματικές προσπάθειες για την αποτροπή μιας ευρύτερης σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή έχουν ενταθεί τις τελευταίες ημέρες. Ο υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ είπε ότι οι συνομιλίες για την απελευθέρωση ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς προχωρούν καλά και ενδέχεται να υπάρξουν εξελίξεις σύντομα. Όπως εκτιμά, «ίσως απελευθερωθούν σύντομα περισσότεροι όμηροι από τη Χαμάς».

Πάνω από τους μισούς ομήρους της Χαμάς είναι υπήκοοι τρίτων χωρών

Η ισραηλινή κυβέρνηση ανακοίνωσε πως οι περισσότεροι από τους 220 αιχμαλώτους που η Χαμάς κρατά ομήρους στη Λωρίδα της Γάζας είναι υπήκοοι άλλων χωρών. Ειδικότερα, ανέφερε πως 138 όμηροι έχουν διαβατήρια από 25 χώρες του κόσμου. Πρόκειται 54 Ταϊλανδούς, 15 Αργεντινούς, 12 Γερμανούς, 12 Αμερικανούς, έξι Γάλλους, έξι Ρώσους και πέντε Νεπαλέζους. Αρκετοί έχουν διπλή υπηκοότητα, επισημαίνεται. Στη λίστα των ομήρων της Χαμάς περιλαμβάνονται επίσης δύο Τανζανοί, δύο Φιλιππινέζοι, ένας Κινέζος και ένας Σριλανκέζος, σύμφωνα με την ενημέρωση της ισραηλινής κυβέρνησης.

Κατά την επίθεση που εξαπέλυσε η Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, περίπου 1.400 άνθρωποι βρήκαν τον θάνατο. Σύμφωνα με την ενημέρωση των ισραηλινών αρχών, 328 άνθρωποι από 40 χώρες σκοτώθηκαν ή αγνοούνται μετά την εισβολή της Χαμάς. Από την Ταϊλάνδη ήταν 24 νεκροί, ενώ αγνοείται η τύχη 21 υπηκόων της. Οι ΗΠΑ θρηνούν τον χαμό 34 πολιτών τους και έχουν πέντε αγνοούμενους. Ουκρανοί είναι 25 νεκροί και δύο αγνοούμενοι. Από τη Γαλλία ήταν 23 νεκροί και παραμένει ένας αγνοούμενος. Η Ρωσία είχε 23 νεκρούς και τέσσερις αγνοούμενους. Πέντε Νεπαλέζοι σκοτώθηκαν κατά την επίθεση της Χαμάς και άλλοι πέντε αγνοούνται. Πέντε Κινέζοι βρήκαν τον θάνατο, ενώ αγνοείται η τύχη ενός ακόμη.

Γάζα: Τέταρτο κονβόι 20 φορτηγών με ανθρωπιστική βοήθεια πέρασε από τη Ράφα

Ένα τέταρτο κονβόι με 20 φορτηγά που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια εισήλθε στη Λωρίδα της Γάζας από την Αίγυπτο μέσω της διάβασης της Ράφα -όπως δήλωσε στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων ένας φορέας βοήθειας που έχει γνώση του θέματος. Ο Χάλεντ Σαΐντ, επικεφαλής της αιγυπτιακής Ερυθράς Ημισελήνου στο Βόρειο Σινά, δήλωσε στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος και η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) παρέλαβαν τις προμήθειες, οι οποίες περιλαμβάνουν φάρμακα, υποκατάστατα βρεφικών τροφών και νερό.

Γάζα: Περίπου 600.000 εσωτερικά εκτοπισμένοι διαμένουν σε 150 εγκαταστάσεις του ΟΗΕ

Σχεδόν 600.000 εσωτερικά εκτοπισμένοι έχουν αναζητήσει καταφύγιο σε 150 εγκαταστάσεις της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ τουλάχιστον 40 δομές της υπηρεσίας έχουν επηρεαστεί από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς, ανακοίνωσε σήμερα μέσω της πλατφόρμας X. «Τα καταφύγιά μας είναι γεμάτα τέσσερις φορές πάνω από τη χωρητικότητά τους - πολλοί άνθρωποι κοιμούνται στους δρόμους καθώς οι υπάρχουσες υποδομές είναι υπερπλήρεις», τόνισε η UNRWA.




Συνάντηση του επικεφαλής της Χαμάς με τον Τούρκο ΥΠΕΞ - «Απαράδεκτες οι επιθέσεις του Ισραήλ στη Γάζα»

Με τον ηγέτη της Χαμάς, Ισμαΐλ Χανίγιε συνταντήθηκε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, Χακάν Φιντάν. Κατά τη διάρκεια της συνάντησής του, συζήτησαν τις εξελίξεις στη Λωρίδα της Γάζας και τους τρόπους για να σταματήσουν επιθέσεις του Ισραήλ και να παρασχεθεί ανθρωπιστική βοήθεια στον παλαιστινιακό λαό. Σύμφωνα με τη Χαμάς, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Χανίγιε συνεχάρη τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τις δηλώσεις του για την οργάνωση. Εξέφρασε επίσης την εκτιμησή του στις προσπάθειες της Τουρκίας να βοηθήσει τον παλαιστινιακό λαό.

Τονίζοντας ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να αναλάβει την ανθρωπιστική της ευθύνη ενάντια στα εγκλήματα πολέμου που διαπράττει το Ισραήλ και τις αποτρόπαιες πράξεις εκδίκησης κατά του άμαχου πληθυσμού, ο Χανίγιε τόνισε ότι αυτό που κάνει το Ισραήλ είναι ένα μέτρο για την εξάλειψη των επιπτώσεων της στρατιωτικής ήττας και της ήττας ασφαλείας που υπέστη στις 7 Οκτωβρίου. Ο Χανίγιε τόνισε την αποφασιστικότητα του παλαιστινιακού λαού και υπογράμμισε την ανάγκη αντίστασης στην πολιτική δολοφονίας και εκτοπισμού του Ισραήλ.

Από την πλευρά του ο Χακάν Φιντάν, δήλωσε ότι η χώρα του υποστηρίζει την παλαιστινιακή υπόθεση και ότι οι επιθέσεις του Ισραήλ στη Γάζα είναι απαράδεκτες. Σημειώνοντας ότι θα πρέπει να παρασχεθεί επείγουσα βοήθεια στους Παλαιστίνιους και ότι αυτό που συμβαίνει θα πρέπει να σταματήσει το συντομότερο δυνατό, ο Φιντάν πρόσθεσε ότι θα πρέπει να συζητηθεί μια πολιτική λύση του παλαιστινιακού προβλήματος προκειμένου να αποκαταστήσουν ξανά τα δικαιώματά τους οι Παλαιστινίοι. Τέλος, προειδοποίησε για τους κινδύνους που θα μπορούσαν να προκύψουν εάν η σύγκρουση κλιμακωθεί σε ολόκληρη την περιοχή.



Ισραηλινός στρατός κατά Ερντογάν: Ακούσαμε τι είπατε, αλλά η Χαμάς είναι χειρότερη κι από τρομοκρατική οργάνωση

Μετά το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ, απάντηση στις δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν, ότι η Χαμάς δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση αλλά ομάδα απελευθερωτών, δίνει και εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού. «Αυτό που έκανε η Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου ήταν χειρότερο από τρομοκρατία», δήλωσε ο εκπρόσωπος των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων, Ντάνιελ Χαγκάρι.

«Άκουσα τι είπε ο Ερντογάν... Η Χαμάς είναι χειρότερη από τρομοκρατική οργάνωση. Οι υπεύθυνοι για τη σφαγή ήθελαν θάνατο και φρίκη και είναι καθήκον μας να το δείξουμε αυτό στον κόσμο», δήλωσε ο Χαγκάρι αφού του ζητήθηκε να απαντήσει στα σχόλια του Ερντογάν. Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού δήλωσε επίσης ότι η στοχοποίηση υψηλόβαθμων αξιωματούχων της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας «παραμένει ύψιστη προτεραιότητα».

«Το Ισραήλ απορρίπτει ολόψυχα τα σκληρά λόγια του Τούρκου προέδρου για την τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς» τόνισε νωρίτερα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ισραήλ Λιόρ Χαϊάτ. «Η Χαμάς είναι μια κατάπτυστη τρομοκρατική οργάνωση χειρότερη από το ISIS που δολοφονεί βάναυσα και σκόπιμα μωρά, παιδιά, γυναίκες και ηλικιωμένους, κρατά ομήρους αμάχους και χρησιμοποιεί τους δικούς της ανθρώπους ως ανθρώπινες ασπίδες», υπογράμμισε ο Χαϊάτ σε ανάρτησή του στο Τwitter. «Η προσπάθεια του Τούρκου προέδρου να υπερασπιστεί την τρομοκρατική οργάνωση και τα πολιτικώς υποκινούμενα λόγια του δεν θα αλλάξουν τη φρίκη που έχει δει όλος ο κόσμος όπως και το αδιαμφισβήτητο γεγονός. Οτι δηλαδή Χαμάς = ISIS», πρόσθεσε ο ίδιος.

Οι δηλώσεις του Ερντογάν

Ο πρόεδρος της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι ματαιώνει όλα τα σχέδια επισκέψεών του στο Ισραήλ και χαρακτήρισε τη Χαμάς «ομάδα απελευθερωτών που προστατεύουν την γη τους και όχι τρομοκρατική οργάνωση». Αντιδρώντας στις επιθέσεις του Ισραήλ στη Γάζα, ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε: «Ολόκληρη η Δύση έχει ενωθεί με το Ισραήλ και βλέπει τη Χαμάς ως τρομοκρατική οργάνωση. Ισραήλ, μπορεί η Δύση να σου χρωστάει πολλά, αλλά η Τουρκία δεν σου χρωστάει τίποτα. Ισραήλ, δεν μπορείς να πας πουθενά με αυτή τη νοοτροπία».

Γκουτέρες εν μέσω οργής στο Ισραήλ: Είμαι σοκαρισμένος από την παραποίηση των δηλώσεών μου

«Είναι ψευδές να με κατηγορείτε ότι δικαιολογώ τρομοκρατικές πράξεις της Χαμάς» δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε μετά την ένταση που προκλήθηκε στο Συμβούλιο Ασφαλείας με τον Ισραηλινό πρεσβευτή να ζητά να παραιτηθεί και τον Ισραηλινό υπουργό Εξωτερικών να του λέει «σε ποιον κόσμο ζεις;».

Δήλωσε «σοκαρισμένος» από την «παραποίηση», όπως χαρακτηριστικά είπε, των σχολίων του, προσθέτοντας ότι τον παρουσίασαν να «δικαιολογεί τις τρομοκρατικές ενέργειες της Χαμάς». «Αυτό είναι ψευδές. Ήταν το αντίθετο», υπογράμμισε ο Γκουτέρες. «Πιστεύω ότι ήταν απαραίτητο να ξεκαθαρίσω τα πράγματα, ιδίως από σεβασμό προς τα θύματα και τις οικογένειές τους» κατέληξε.



Ο πρέσβης του Ισραήλ στον ΟΗΕ καλεί εκ νέου τον Γκουτέρες να παραιτηθεί

Ο πρέσβης του Ισραήλ στα Ηνωμένα Έθνη, Γκίλαντ Έρνταν, αντέδρασε οργισμένα στις σημερινές δηλώσεις του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, καλώντας τον για άλλη μια φορά να παραιτηθεί. «Αποτελεί ντροπή για τον ΟΗΕ το γεγονός ότι ο Γενικός Γραμματέας δεν ανακαλεί τα λόγια του και δεν είναι καν σε θέση να ζητήσει συγγνώμη για όσα είπε χθες. Πρέπει να παραιτηθεί», δήλωσε ο Erdan. «Ένας γενικός γραμματέας που δεν καταλαβαίνει ότι η δολοφονία αθώων δεν μπορεί ποτέ να κατανοηθεί από οποιοδήποτε "υπόβαθρο" δεν μπορεί να είναι γενικός γραμματέας» είπε χαρακτηριστικά.

«Συνένοχες οι ΗΠΑ στα εγκλήματα στη Γάζα» λέει ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, ο αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, κατηγόρησε χθες τις ΗΠΑ ότι «με κάποιο τρόπο διευθύνουν» τις επιχειρήσεις του Ισραήλ εναντίον της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.
«Οι ΗΠΑ είναι αδιαμφισβήτητα συνένοχες στα εγκλήματα» που διαπράττονται στη Γάζα, τόνισε ο Χαμενεΐ σε ομιλία του από την Τεχεράνη.

Συναντήθηκαν οι ηγέτες της Χεζμπολάχ, της Ισλαμικής Τζιχάντ και της Χαμάς

Ο επικεφαλής της στρατιωτικής οργάνωσης Χεζμπολάχ του Λιβάνου Χασάν Νασράλα συναντήθηκε με τον επικεφαλής της παλαιστινιακής Ισλαμικής Τζιχάντ Ζιγιάντ αλ-Νακάλα και τον αναπληρωτή ηγέτη της Χαμάς Σάλεχ αλ-Αρούρι, σύμφωνα με λιβανέζικα μέσα ενημέρωσης.
Η τηλεόραση Al-Manar που ανήκει στη Χεζμπολάχ μετέδωσε ότι ο Χασάν Νασράλα και οι άλλοι δύο ηγέτες αξιολόγησαν τα επόμενα βήματα «αντίστασης» που πρέπει να ακολουθήσουν για να «επιτευχθεί πραγματική νίκη» στη Γάζα.

Μήνυμα αλ Σίσι από τη διώρυγα του Σουέζ - «Επιδιώκουμε διπλωματική λύση στο Μεσανατολικό»

Σε μια ιδιαίτερα συμβολική κίνηση προχώρησε χθες ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, που έκανε επιθεώρηση στην 4η Τεθωρακισμένη Μεραρχία της 3ης Στρατιάς στο Σουέζ, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπός του Αχμέντ Φαχμί. Ο αλ Σίσι επιθεώρησε στρατιωτικά αεροπλάνα, τανκς και άλλο στρατιωτικό εξοπλισμό στη Χερσόνησο του Σινά, σε απόσταση περίπου 215 χιλιομέτρων από τα σύνορα της Αιγύπτου με τη Λωρίδα της Γάζας. Όπως δήλωσε μάλιστα στο στράτευμα, η στρατιωτική άσκηση είχε στόχο να υπενθυμίσει τον πόλεμο του 1973 κατά του Ισραήλ. Κατά την παρουσία του στο Σουέζ ο αλ Σίσι τόνισε ότι το Κάιρο διαδραματίζει πολύ θετικό ρόλο στην αποκλιμάκωση της κρίσης στη Γάζα. Παράλληλα, ανέφερε ότι ο ρόλος του στρατού είναι να διασφαλίζει τα αιγυπτιακά σύνορα και ως εκ τούτου, υπό το φως και των γεγονότων, θα πρέπει «να χρησιμοποιούμε τις δυνατότητές μας με σύνεση», ενώ προέταξε την ανάγκη διπλωματικής λύσης για το Παλαιστινιακό.

Λιβύη: Να φύγουν «αμέσως» οι πρεσβευτές χωρών που υποστηρίζουν το Ισραήλ απαιτεί το κοινοβούλιο

Το εγκατεστημένο στην ανατολική Λιβύη κοινοβούλιο απαίτησε χθες Τετάρτη την «άμεση» αποχώρηση των πρεσβευτών χωρών που υποστηρίζουν το Ισραήλ στον πόλεμο που εξαπέλυσε εναντίον του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς, αναφερόμενο ονομαστικά στις ΗΠΑ, στη Βρετανία, στη Γαλλία και στην Ιταλία. Με ανακοίνωσή του που αναρτήθηκε στον ιστότοπό του χθες, ο θεσμός, προσκείμενος στο στρατόπεδο του ισχυρού στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, απαίτησε ακόμη να ανασταλεί ο εφοδιασμός των χωρών αυτών με λιβυκούς υδρογονάνθρακες αν δεν σταματήσουν «οι σφαγές» Παλαιστινίων.

Στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης ο υπουργός Εξωτερικών της Παλαιστινιακής Αρχής

Ο υπουργός Εξωτερικών της Παλαιστινιακής Αρχής Ριάντ αλ-Μαλίκι συναντήθηκε χθες με αξιωματούχους του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) στη Χάγη, μεσούσης της σύγκρουσης μεταξύ του Ισραήλ και του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς. Η επίσκεψη του Παλαιστίνιου διπλωμάτη δεν είχε ανακοινωθεί, αλλά βίντεο που μεταδόθηκε από το ΔΠΔ τον δείχνει να χαιρετά τον πρόεδρο του Δικαστηρίου Πιότρ Χοφμάνσκι, τον γενικό εισαγγελέα Καρίμ Χαν και τον γραμματέα Οσβάλντο Ζαβάλα Χίλερ προτού ξεκινήσουν συνομιλίες.





Ειδήσεις σήμερα:

Συνάντηση του επικεφαλής της Χαμάς με τον Τούρκο ΥΠΕΞ - «Απαράδεκτες οι επιθέσεις του Ισραήλ στη Γάζα»

Όλοι θα λογοδοτήσουν για την επίθεση της Χαμάς, ακόμη κι εγώ, λέει ο Νετανιάχου

Δημοσκόπηση GPO: Μόλις μία μονάδα πάνω από το ΠΑΣΟΚ ο ΣΥΡΙΖΑ, έπεσε στο 12,9% - Στο 36,6% η ΝΔ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης