Δημοσκόπηση - σοκ στις ΗΠΑ: Πολλοί Αμερικανοί βλέπουν... με μισό μάτι τη Δημοκρατία και υιοθετούν την άσκηση βίας

Δημοσκόπηση - σοκ στις ΗΠΑ: Πολλοί Αμερικανοί βλέπουν... με μισό μάτι τη Δημοκρατία και υιοθετούν την άσκηση βίας

Αρκετά μεγάλο ποσοστό ψηφοφοόρων και στα δύο παραδοσιακά κόμματα - το Ρεπουμπλικανικό και το Δημοκρατικό - θεωρούν αποδεκτή τη βία για να εμποδίσουν τους πολιτικούς τους αντιπάλους

kapitolio_eisvoli
Όσο κι αν ακούγεται περίεργο, ένα μεγάλο ποσοστό των Αμερικανών πολιτών... γυρνάει την πλάτη στη Δημοκρατία και πιστεύει ότι η άσκηση βίας είναι αποδεκτή, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Κέντρου Πολιτικής του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια.

Ενδιαφέρον έχει ότι, και από τα δύο παραδοσιακά κόμματα στις ΗΠΑ - των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικανών - είναι σημαντικό το ποσοστό των ψηφοφόρων που αμφιβάλλει για το δημοκρατικό πολίτευμα υποστηρίζοντας την άσκηση βίας.

Σύμφωνα με τα πορίσματα της δημοσκόπησης, το 31% των υποστηρικτών του Ρεπουμπλκανού τέως προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ και το 24% των πολιτών που τάσσονται υπέρ του Δημοκρατικού ηγέτη, Τζο Μπάιντεν, η δημοκρατία «δεν είναι πλέον βιώσιμη» και γι' αυτό θα πρέπει - έστω και πιλοτικά - να υιοθετηθεί ένα εναλλακτικό πολίτευμα.

Στη δημοσκόπηση, που διεξήχθη από τις 25 Αυγούστου έως τις 11 Σεπτεμβρίου, συμμετείχαν 2.008 ψηφοφόροι του Δημοκρατικού και του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.

Κλείσιμο
kapitolio_xaos


Όταν οι πολίτες ρωτήθηκαν εάν είναι αποδεκτό να ασκούν βία για να εμποδίσουν τους πολιτικούς τους αντιπάλους προκειμένου να επιτύχουν τους στόχους τους, το 41% των υποστηρικτών του Μπάιντεν και το 38% όσων ανήκουν στο στρατόπεδο του Τραμπ, απάντησαν καταφατικά.

Επιπλέον, το 30% των υποστηρικτών του Ρεπουμπλικανού Τραμπ και το 25% του Δημοκρατικού Μπάιντεν δήλωσαν ότι οι εκλογές δεν πρέπει να διεξάγονται σε περιόδους κρίσεων.

Επιπλέον, σχεδόν οι μισοί από τους υποστηρικτές του Μπάιντεν, το 47% και το 35% των υποστηρικτών του Τραμπ, είπαν ότι η κυβέρνηση της Ουάσινγκτον θα πρέπει να περιορίσει την έκφραση των απόψεων «που θεωρούνται μεροληπτικές ή προσβλητικές».

Τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης βλέπουν το φως της δημοσιότητας, καθώς ο Τραμπ, το μεγάλο φαβορί για το προεδρικό χρίσμα με τους Ρεπουμπλικανούς, συνεχίζει να μιλάει περί νοθείας στις εκλογές του 2020.

Τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης που διενήργησε το Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια, και σηματοδοτούν την επιθυμία των Αμερικανών για αυταρχική συμπεριφορά, έρχονται σε μια περίοδο που η εμπιστοσύνη της κοινής γνώμης απέναντι στην κυβέρνηση των ΗΠΑ, βρίσκεται σε πολύ χαμηλό επίπεδο, σύμφωνα με το ερευνητικό κέντρο «Pew Research Center».

Σε δημοσκόπηση του 2023, μόνο το 16% των Αμερικανών υποστήριξε πως έχει εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση ότι πράττει το σωστό, τουλάχιστον τις περισσότερες φορές.

«Η δημοσκόπηση αποκαλύπτει «πραγματικά ανησυχητικά ευρήματα σχετικά με τη δημοκρατία και τις δυνατότητες άσκησης βίας»,ανέφερε στο X (πρώην Twitter) ο Ρικ Χάσεν, διευθυντής του Προγράμματος Διασφάλισης της Δημοκρατίας του Πανεπιστημίου UCLA.



Ειδήσεις σήμερα:

Με 15ετία και σε τρεις μήνες η έκδοση επικουρικής σύνταξης και για το δημόσιο, ανακοίνωσε ο Γεωργιάδης

Συναγερμός στην Ευρώπη: Και σήμερα απειλές σε σχολεία του Βελγίου και αεροδρόμια της Γαλλίας


Νεκρός ο αρχηγός των Εθνικών Δυνάμεων Ασφαλείας της Χαμάς μετά από ισραηλινή επιδρομή
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης