Νόμπελ Ειρήνης: Στη φυλακισμένη Ιρανή ακτιβίστρια Ναργκίς Μοχαμαντί το φετινό βραβείο

Νόμπελ Ειρήνης: Στη φυλακισμένη Ιρανή ακτιβίστρια Ναργκίς Μοχαμαντί το φετινό βραβείο

Το βραβείο της δόθηκε «για τον αγώνα της, κατά της καταπίεσης των γυναικών στο Ιράν» - Το ιρανικό καθεστώς την έχει συλλάβει 13 φορές και την έχει καταδικάσει συνολικά σε 31 χρόνια φυλάκισης και 154 μαστιγώσεις

narges-mohammadi-2
Στην Ιρανή ακτιβίστρια Ναργκίς Μοχαμαντί απονεμήθηκε το φετινό βραβείο Νόμπελ Ειρήνης. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ακαδημίας, το βραβείο της δόθηκε «για τον αγώνα της κατά της καταπίεσης των γυναικών στο Ιράν και τη μάχη της για να προωθήσει τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ελευθερία για όλους».



Η Ναργκίς Μοχαμαντί είναι υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αγωνίζεται για την ελευθερία της έκφρασης και το δικαίωμα της ανεξαρτησίας, καθώς και κατά των κανόνων που επιβάλλουν στις γυναίκες να παραμένουν κρυμμένες και να καλύπτουν το σώμα τους. 

Κλείσιμο
Υποστηρίζει τον αγώνα των γυναικών για το δικαίωμα να ζήσουν μια πλήρη και αξιοπρεπή ζωή. Αυτός ο αγώνας σε όλο το Ιράν έχει αντιμετωπιστεί με διώξεις, φυλακίσεις, βασανιστήρια, ακόμη και θάνατο.

narges-mohammadi
Η Μοχαμαντί είναι η 19η γυναίκα που κερδίζει το Νόμπελ Ειρήνης


Ο γενναίος αγώνας της Ναργκίς Μοχαμαντί, είχε τεράστιο προσωπικό κόστος. Το ιρανικό καθεστώς την έχει συλλάβει 13 φορές, την έχει καταδικάσει πέντε φορές και την έχει καταδικάσει συνολικά σε 31 χρόνια φυλάκισης και 154 μαστιγώσεις. Η Μοχαμαντί μπαινοβγαίνει στη φυλακή από το 2011 και αυτή τη στιγμή κρατείται στη φυλακή «Εβίν» της Τεχεράνης για «διασπορά προπαγάνδας».

Στη δεκαετία του 1990, ως νεαρή φοιτήτρια Φυσικής, η Ναργκίς Μοχαμαντί είχε ήδη διακριθεί ως υπέρμαχος της ισότητας και των δικαιωμάτων των γυναικών.

Αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές της, εργάστηκε ως μηχανικός καθώς και ως αρθρογράφος σε διάφορες εφημερίδες με μεταρρυθμιστικό προσανατολισμό.

Το 2011 η Νargis συνελήφθη για πρώτη φορά και καταδικάστηκε σε πολυετή φυλάκιση για τις προσπάθειές της να βοηθήσει φυλακισμένους ακτιβιστές και τις οικογένειές τους.

Δύο χρόνια αργότερα, μετά την αποφυλάκισή της με εγγύηση, αφιερώθηκε σε μια εκστρατεία κατά της θανατικής ποινής.

H πατρίδα της, το Ιράν, συγκαταλέγεται τα τελευταία χρόνια στη λίστα των χωρών με το μεγαλύτερο ποσοστό εκτελέσεων ετησίως. Μόνο από τον Ιανουάριο του 2022, περισσότεροι από 860 κρατούμενοι έχουν τιμωρηθεί με θανατική ποινήν.

Ο ακτιβισμός κατά της θανατικής ποινής οδήγησε στην εκ νέου σύλληψη της το 2015 και στην καταδίκη της σε επιπλέον χρόνια φυλάκισης.

Με την επιστροφή της στη φυλακή, άρχισε να αντιτίθεται στη συστηματική χρήση βασανιστηρίων και σεξουαλικής βίας από το καθεστώς κατά των πολιτικών κρατουμένων, ιδίως των γυναικών, που εφαρμόζεται στις ιρανικές φυλακές.

Η ίδια είναι αναπληρώτρια επικεφαλής του Κέντρου Υπερασπιστών των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, μιας ΜΚΟ που ιδρύθηκε από την βραβευμένη με Νόμπελ Ειρήνης Σιρίν Εμπάντι.

Η Μοχαμαντί είναι η 19η γυναίκα που κερδίζει το βραβείο αυτό και η πρώτη μετά τη Φιλιππινέζα Μαρία Ρέσα που το 2021 κέρδισε το βραβείο μαζί με τον Ρώσο Ντμίτρι Μουράτοφ.

Φέτος η Ιρανή ακτιβίστρια συμπεριελήφθηκε, επίσης, στη λίστα των 100 γυναικών του BBC με την μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο

Ειδήσεις σήμερα

Απίστευτο περιστατικό στα Σεπόλια: Χώρισαν και εκείνος για να την εκδικηθεί έριξε φόλα στον σκύλο της

Γιατί οι ΗΠΑ έριξαν το τουρκικό drone στη Συρία

Στην άτυπη σύνοδο κορυφής της Γρανάδας ο Μητσοτάκης - Τι προσδοκά η Αθήνα

Περιφερειακές & Δημοτικές Εκλογές 2023

Πώς ψηφίζω & Πού ψηφίζω: Μάθετε πού και πώς ψηφίζετε βήμα-βήμα
Οδηγός για τις Δημοτικές & Περιφερειακές Εκλογές 2023
Όλες οι Ειδήσεις για τις Δημοτικές Εκλογές 2023
- Δείτε LIVE τα αποτελέσματα των Περιφερειακών & Δημοτικών Εκλογών 2023
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης