Επίθεση στο Καπιτώλιο: Συνεργάτης του Τραμπ κρίνεται ένοχος για παρακώλυση έρευνας

Επίθεση στο Καπιτώλιο: Συνεργάτης του Τραμπ κρίνεται ένοχος για παρακώλυση έρευνας

Αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο να του επιβληθεί ποινή φυλάκισης από 30 ημέρες ως έναν χρόνο και η καταβολή προστίμου 100.000 δολαρίων για καθεμιά από τις κατηγορίες για παρακώλυση έρευνας και περιφρόνηση του Κογκρέσου

Collage_Maker-08-Sep-2023-05-59-AM-3638
Άλλοτε κορυφαίος σύμβουλος για οικονομικά ζητήματα και στενός σύμμαχος του Αμερικανού Ρεπουμπλικάνου πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο Πίτερ Ναβάρο, κρίθηκε ένοχος χθες Πέμπτη στη δίκη του για παρακώλυση έρευνας και περιφρόνηση του Κογκρέσου, όπου είχε κληθεί να καταθέσει για την επίθεση στο ομοσπονδιακό Καπιτώλιο την 6η Ιανουαρίου 2021.

Άλλος άλλοτε κορυφαίος σύμβουλος του Ντόναλντ Τραμπ, ο Στιβ Μπάνον, μορφή με επιρροή στην αμερικανική δεξιά και άκρα δεξιά, είχε ήδη καταδικαστεί για τα αδικήματα αυτά να εκτίσει τέσσερις μήνες φυλάκιση το 2022, όμως άσκησε έφεση. Ο δικαστής Αμίτ Μέτα αποφάσισε η απαγγελία της ποινής του κ. Ναβάρο να γίνει τη 12η Ιανουαρίου 2024.

Ο κ. Ναβάρο κρίθηκε ένοχος για την κατηγορία πως αρνήθηκε το 2022 να παρουσιαστεί ενώπιον επιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων που ερευνούσε τα γεγονότα της 6ης Ιανουαρίου 2021 και να της παραδώσει έγγραφα.

Εκείνη την ημέρα, εκατοντάδες οπαδοί του κ. Τραμπ εισέβαλαν βίαια στο Καπιτώλιο, την έδρα του Κογκρέσου, για να προσπαθήσουν να εμποδίσουν την τυπική επικύρωση της νίκης του αντιπάλου του στις προεδρικές εκλογές του 2020, του Τζο Μπάιντεν.

Εξερχόμενος από το δικαστήριο ο κ. Ναβάρο εξέφρασε την πρόθεσή του να ασκήσει έφεση, κρίνοντας πως οποιοσδήποτε «υψηλόβαθμος σύμβουλος του Λευκού Οίκου δεν μπορεί να αναγκάζεται να καταθέσει στο Κογκρέσο», καθώς πρόκειται κατ’ αυτόν για παραβίαση «του διαχωρισμού των εξουσιών», της εκτελεστικής και της νομοθετικής.

Αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο να του επιβληθεί ποινή φυλάκισης από 30 ημέρες ως έναν χρόνο και η καταβολή προστίμου 100.000 δολαρίων για καθεμιά από τις δυο κατηγορίες.

Η ειδική επιτροπή έρευνας για την επίθεση της 6ης Ιανουαρίου είχε καλέσει στο πόρισμά της, που δημοσιοποιήθηκε τον Δεκέμβριο του 2022, έπειτα από 18 μήνες εργασιών, να ασκηθούν ποινικές διώξεις στον Ντόναλντ Τραμπ, κυρίως για διέγερση εξέγερσης και συνωμοσία εναντίον των αμερικανικών θεσμών.

Ο Ρεπουμπλικάνος πρώην πρόεδρος, που εννοεί να διεκδικήσει ξανά τον Λευκό Οίκο το 2024, είναι αντιμέτωπος από τον Αύγουστο με δυο ποινικές διώξεις, μια σε ομοσπονδιακό επίπεδο, στην Ουάσιγκτον, και μια δεύτερη στην πολιτεία Τζόρτζια (νοτιοανατολικά), για την παράνομη προσπάθεια την οποία φέρεται να κατέβαλε προκειμένου να ανατραπεί το εκλογικό αποτέλεσμα του 2020.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Ειδήσεις σήμερα

Κακοκαιρία Daniel: Τραγωδία 6 νεκρούς και πολλούς αγνοούμενους - Πνίγηκαν χωριά, εκατοντάδες οι εγκλωβισμένοι

Καιρός: Προς εκτόνωση το κύμα κακοκαιρίας την Παρασκευή - Πού θα βρέξει

Αναβλήθηκαν λόγω της κακοκαιρίας για τις 17 Σεπτεμβρίου οι εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης