Γαλλία: Ο απολογισμός των ταραχών - Καταστράφηκαν πάνω από 2.500 κτίρια, ξεπέρασαν τις 23.000 οι πυρκαγιές

Γαλλία: Ο απολογισμός των ταραχών - Καταστράφηκαν πάνω από 2.500 κτίρια, ξεπέρασαν τις 23.000 οι πυρκαγιές

Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων προσήχθησαν περίπου 3.500 άτομα, το 60% εκ των οποίων είχαν λευκό ποινικό μητρώο - Οι έντονοι πολιτικοί τριγμοί 

gallia_diadiloseis_astynomia_arthro
Με την ηρεμία να έχει επιστρέψει λίγο πολύ στους δρόμους και τις πλατείες της Γαλλίας, το υπουργείο Εσωτερικών έδωσε στη δημοσιότητα έναν τελικό απολογισμό των ζημιών, μετά από μία εβδομάδα ταραχών, το υπουργείο Εσωτερικών έδωσε νωρίτερα στη δημοσιότητα έναν τελικό απολογισμό των ζημιών, μετά από μία εβδομάδα ταραχών.

Όπως αναφέρει, σημειώθηκαν 23.878 πυρκαγιές σε δημόσιους χώρους, πυρπολήθηκαν 12.031 αυτοκίνητα και υπήρξαν σοβαρές φθορές σε 2.508 κτίρια, εκ των οποίων τα 273 ήταν αστυνομικά τμήματα.


Επίσης, φθορές σημειώθηκαν σε 105 δήμους και κοινότητες της χώρας, καθώς και σε 168 σχολικά κτίρια. Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων προσήχθησαν περίπου 3.500 άτομα, το 60% εκ των οποίων είχαν λευκό ποινικό μητρώο και δεν ήταν γνωστοί στις αστυνομικές αρχές.

Το 30% από αυτούς ήταν ανήλικοι. Ενώπιον του εισαγγελέα οδηγήθηκαν 990 άτομα εκ των οποίων τα 480 με τη διαδικασία του αυτοφώρου, ενώ κρατούμενοι είναι 360 άντρες και γυναίκες.


Εξάλλου σε ανακοίνωση που εκδόθηκε λίγο μετά το πέρας του σημερινού υπουργικού συμβουλίου στο Παρίσι, επισημαίνεται ο σημαντικός ρόλος που διαδραμάτισαν τα κοινωνικά δίκτυα κατά τη διάρκεια των ταραχών.

Κλείσιμο
Αναφέρεται, επίσης, ότι οι γαλλικές αρχές ήρθαν σε επαφή με τις βασικές εταιρείες που τα διαχειρίζονται ζητώντας τους να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να λάβουν μέτρα περιορισμού των υπηρεσιών που προσφέρουν και οι οποίες θα μπορούσαν να διευκολύνουν την επέκταση των ταραχών.


Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι κυβερνητικές παραινέσεις εισακούστηκαν και έφεραν αποτελέσματα.

Έντονοι πολιτικοί τριγμοί στη Γαλλία - Λεπέν κατά Μακρόν: «Μετατρέψατε τη χώρα σε κόλαση»

Έντονη πολιτική αντιπαράθεση έχει προκαλέσει στη Γαλλία το ζήτημα των ταραχών της προηγούμενης εβδομάδας, με το κυβερνητικό στρατόπεδο να κατηγορεί την Αριστερά - και πρωτίστως το κόμμα της Ανυπότακτης Γαλλίας (LFI) του Ζαν Λυκ Μελανσόν, ότι με τη στάση που τήρησε, αποφεύγοντας να απευθύνει έκκληση για ηρεμία, επί της ουσίας έριξε λάδι στη φωτιά.


«Δεν θα υπάρξει επιστροφή στην ηρεμία αν δεν υπάρξει δικαιοσύνη», δήλωσε ενώπιον της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος της LFI, Ματίλντ Πανό, ενώ απευθυνόμενη προς την πρωθυπουργό Ελιζαμπέτ Μπορν της είπε ότι «θέλετε να αποδώσετε σε εμάς την ευθύνη για την οργή όταν αυτή έχει τις ρίζες της σε μια αποτρόπαια δολοφονία».

«Ψάχνετε για ένοχους παντού, σε όλα τα δημοκρατικά θεσμικά όργανα, εκτός από τους δράστες της βίας», της απάντησε η Γαλλίδα πρωθυπουργός υπογραμμίζοντας ότι οι «Ανυπότακτοι» επέλεξαν τον δρόμο της υπερβολής, της λεκτικής βαρβαρότητας και της υπεκφυγής».

Σε ό,τι αφορά τέλος την ακροδεξιά παράταξη, η Μαρίν Λεπέν κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «δημιούργησε περιοχές ανομίας στις οποίες άφησε κάποιες κοινότητες να αναπτύξουν εγκληματική δράση», μετατρέποντας τη χώρα σε «κόλαση». «Τι κάνατε με τη Γαλλία, εσείς που ακολουθείτε την ίδια πολιτική με τους προκατόχους σας εδώ και σαράντα χρόνια; », διερωτήθηκε, καλώντας την κυβέρνηση να «σταματήσει την άναρχη μετανάστευση» και να «αναλάβει τον έλεγχο σε όλες τις περιοχές της Γαλλίας».


«Το να μην τάσσεσαι κάποιος με την ενότητα της χώρας, δεν είναι υπεύθυνο», απάντησε η Μπορν στην Λεπέν, τονίζοντας την ανάγκη «για εθνική ενότητα».


Ειδήσεις σήμερα:

«Μεγάλος Περίπατος»: Ράβε-ξήλωνε μέσα στον Ιούλιο στην Πανεπιστημίου

Πανελλαδικές: Η Χάιντι που είχε ζητήσει να μην κάνουν πάρτι πέρασε στη Νομική - «Παρτάρετε ελεύθερα»

Λευκορωσία: Πέπλο μυστηρίου γύρω από τον ξαφνικό θάνατο υπουργού του Λουκασένκο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης