«Μπρέιβικ. Διοικητής. Αποστολή εξετελέσθη. Θα παραδοθώ»

«Μπρέιβικ. Διοικητής. Αποστολή εξετελέσθη. Θα παραδοθώ»

Ο Νορβηγός σφαγέας κάλεσε την αστυνομία αμέσως μετά το μακελειό στο νησί Ουτόγια

«Μπρέιβικ. Διοικητής. Αποστολή εξετελέσθη. Θα παραδοθώ»
«Μπρέιβικ. Διοικητής. Μέλος του κινήματος της αντικομουνιστικής αντίστασης κατά του εξισλαμισμού. Αποστολή εξετελέσθη. Θα παραδοθώ στη δύναμη Δέλτα».

Αυτή η ολιγόλογη «απολογία» ήταν τα όσα είπε ο 32χρονος Άντερς Μπρέιβικ στον ειδικό αριθμό 112 της αστυνομίας για τα επείγοντα περιστατικά, αμέσως μετά τις δολοφονίες που διέπραξε στο νησί Ουτόγια.

Κλείσιμο
Με σημερινό δημοσίευμα της, η νορβηγική εφημερίδα Verdens Gang αναφέρει πως η κλήση δεν διήρκεσε παρά τρία δευτερόλεπτα και ότι ο δράστης ανακοίνωσε πως θα παραδοθεί άμεσα στις Αρχές.

«Λάβαμε μία κλήση από το κινητό τηλέφωνο του Μπρέιβικ, αλλά δεν μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι ήταν πράγματι αυτός. Ούτε μπορούμε να επιβεβαιώσουμε τι ακριβώς είπε» δήλωσε ο Χένινγκ Χολτάας, εκπρόσωπος της αστυνομίας του Όσλο.

Η εφημερίδα «προδίδει» πως η αστυνομία δεν έχει βρει το κινητό τηλέφωνο του Μπρέιβικ στην Ουτόγια, κάτι το οποίο ο εκπρόσωπος της αστυνομίας δεν θέλησε να σχολιάσει.

Επιπρόσθετα, αναφέρεται πως ο Μπράιβικ μόλις είπε τα παραπάνω λόγια έκλεισε το τηλέφωνο και δεν υπήρξε απάντηση, όταν η αστυνομία επιχείρησε να τον καλέσει. Λίγη ώρα αργότερα εκείνος παραδόθηκε στους αστυνομικούς που έφθασαν στο νησί.

Νέα κατάθεση Μπρέιβικ την Παρασκευή
Οι αστυνομικές αρχές της Νορβηγίας αναφέρουν πως πρόκειται να ανακρίνουν για ακόμα μία φορά τον στυγερό δολοφόνο, την ερχόμενη Παρασκευή, καθώς νέες πληροφορίες σχετικά με το μακελειό στην Ουτόγια είδαν το φως τις δημοσιότητας.

Αυτή θα είναι η δεύτερη ανακριτική διαδικασία από την οποία και θα περάσει ο ακροδεξιός εξτρεμιστής.

Παρόλο που δεν μπήκε σε λεπτομέρειες, ο αξιωματικός της τοπικής αστυνομίας Πααλ Φρέντρικ Χορτ Κράμπι δήλωσε στο News Today ότι, «θα ανακρίνουμε τον κατηγορούμενο σχετικά με πληροφορίες που πήραμε μέσα στα τελευταία 24ωρα και πιστέψτε με, δεν είναι λίγες».

Η πιθανότητα να έδρασε ο Μπρέιβικ με τη βοήθεια τρίτων δεν επαληθεύεται από πουθενά. Έτσι, λοιπόν, σαν πληροφορία φθίνει όλο και περισσότερο, καθώς περνούν οι μέρες.

Ο δικαστής Τορ Άξελ Μπούσχλε από την πλευρά του τόνισε ότι θα χρειαστεί χρόνος για την πλήρη έρευνα όλων των υπαρχόντων στοιχείων και δήλωσε: «Ευχόμαστε η δικαστική διαδικασία να μπορέσει να αρχίσει μέσα στο ερχόμενο έτος», μόνο που το κατηγορητήριο «δεν θα είναι έτοιμο πριν το τέλος του 2011».

Για τη διάγνωση της κατάστασης του Νορβηγού ενόχου έχουν ήδη κληθεί δύο ψυχίατροι της χώρας οι οποίοι όχι μόνο θα περάσουν χρόνο μαζί του, αλλά θα παρακολουθήσουν και όλα τα τηλεοπτικά ντοκουμέντα από τα τραγικά συμβάντα, σε μία προσπάθεια να κατανοήσουν την ψυχολογική κατάσταση στην οποία βρισκόταν ο Μπρέιβικ.

Όμως, ο Μπρέιβικ θέλησε να εξεταστεί από Ιάπωνα ψυχίατρο, λόγω του ιαπωνικού κώδικα τιμής «diagungkannya» υποστηρίζοντας -μέσω του δικηγόρου του, Γκέιρ Μπρέιβικ Λίπεσταντ, που έδωσε συνέντευξη στην εφημερίδα Dagens Naeringsliv- ότι εκείνος θα ήταν σε θέση να τον καλύτερα από ό,τι οι Ευρωπαίοι συνάδελφοί του. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης