Βασιλιάς Κάρολος: Κάνει «έξωση» στον πρίγκιπα Άντριου - Εκδίκηση για τη συνωμοσία να του «φάει» τον θρόνο

Βασιλιάς Κάρολος: Κάνει «έξωση» στον πρίγκιπα Άντριου - Εκδίκηση για τη συνωμοσία να του «φάει» τον θρόνο

Σαπουνόπερα θυμίζει πλέον η σχέση των δύο γαλαζοαίματων αδερφών - Η συνωμοσία με την πριγκίπισσα Νταϊάνα και την Σάρα Φέργκιουσον για να γίνει αντιβασιλιάς, με την πρωτοκαθεδρία να πηγαίνει στον πρίγκιπα Ουίλιαμ

ANDREW_CHARLES_2
«Η εκδίκηση είναι ένα πιάτο που τρώγεται κρύο»: Η δημοφιλής λαϊκή ρήση, όπως φαίνεται, δεν αφορά μόνο τους κοινούς θνητούς αλλά και τους γαλαζοαίματους, γιατί μπορεί στις φλέβες τους να κυλά βασιλικό αίμα, αλλά και και εκείνοι μπορούν να γίνουν εκδικητικοί απέναντι σε όποιον επιβουλεύεται τον θρόνο τους... Ο βασιλιάς Κάρολος έχει αποφασίσει να κάνει έξωση στον μικρότερο αδελφό του, πρίγκιπα Άντριου, από την βασιλική κατοικία Royal Lodge στο Ουίνδσορ.

Πρόκειται για μια κατοικία αξίας 30 εκατ. λιρών στην οποία διέμενε μέχρι τον θάνατό της το 2002 η μητέρα της βασίλισσας Ελισάβετ. Στη συνέχεια ο Άντριου απέκτησε το κτίριο υπογράφοντας συμφωνία leasing για 75 έτη με το Crown Estate, την εταιρεία στο Ηνωμένο Βασίλειο που έχει στην κατοχή της την δημόσια ακίνητη περιουσία του εκάστοτε μονάρχη.

Όμως, μετά τον θάνατο της Ελισάβετ τον περασμένο Σεπτέμβριο ο 74χρονος νέος βασιλιάς Κάρολος αποφάσισε να κάνει έξωση στον 62χρονο αδελφό του Άντριου αλλά και στην πρώην σύζυγό του, Σάρα Φέργκιουσον, η οποία τα τελευταία χρόνια συγκατοικεί με τον δούκα του Γιορκ στο Royal Lodge, παρόλο που το ζευγάρι έχει χωρίσει επίσημα από το 1996.

Δημόσια ο Κάρολος έχει τονίσει επανειλημμένα πως κατά την διάρκεια της δικής του βασιλείας η μοναρχία θα έχει μικρότερο κόστος με τον περιορισμό των εργαζομένων μελών της βασιλικής οικογένειας. Εξάλλου, ο Άντριου μετά την εμπλοκή του στο σκάνδαλο Επστάιν έχασε από το παλάτι το ετήσιο εισόδημα των 250.000 λιρών και αναγκάστηκε να κλείσει το γραφείο που διατηρούσε επί δεκαετίες στο Μπάκιγχαμ.

Το σχέδιο του Καρόλου είναι το εξής: ο αγαπημένος γιος της βασίλισσας Ελισάβετ να μετακομίσει στην μικρότερη βασιλική κατοικία Frogmore Cottage, που βρίσκεται επίσης στο Ουίνδσορ και ήταν η πρώην κατοικία του πρίγκιπα Χάρι και της Μέγκαν Μαρκλ, πριν το ζευγάρι εγκαταλείψει τα βασιλικά του καθήκοντα και εγκατασταθεί μόνιμα στις ΗΠΑ, μετά το Megxit.

Το μυστικό σχέδιο του Άντριου να γίνει αντι-βασιλιάς με βασιλιά τον Ουίλιαμ

Αν και εκ πρώτης όψεως η έξωση του Άντριου από τον Κάρολο δείχνει να έχει λογικό έρεισμα η Άντζελα Λέβιν, βασιλική βιογράφος και συγγραφέας, με σχετικό άρθρο της στη Daily Mail βλέπει εκδίκηση του νέου βασιλιά προς τον αδελφό του εξαιτίας της συνωμοσίας που είχε σχεδιάσει ο δούκας του Γιορκ μαζί με την πριγκίπισσα Νταϊάνα και την Σάρα Φέργκιουσον, όταν ακόμα βρισκόταν εν ζωή η «αγαπημένη πριγκίπισσα του λαού» και παράλληλα, είχε γίνει γνωστή η εξωσυζυγική σχέση του τότε διαδόχου με την Καμίλα Πάρκερ Μπόουλς.

Κλείσιμο
Η Λέβιν τονίζει πως ο Άντριου συνεπικουρούμενος από την τότε σύζυγό του και την Νταϊάνα προσπάθησε να πείσει την βασίλισσα Ελισάβετ να αλλάξει την γραμμή διαδοχής και σε περίπτωση που εκείνη έφευγε από τη ζωή να την διαδεχθεί ο ανήλικος τότε πρίγκιπας Ουίλιαμ με αντιβασιλιά τον Άντριου και να μην ανέβει στο θρόνο ο νόμιμος διάδοχος, πρίγκιπας Κάρολος. Μάλιστα, στο τελευταίο της βιβλίο υπό τον τίτλο «Camilla, From outcast to Queen consort», το οποίο αναφέρεται στη ζωή της νέας βασίλισσας Καμίλα, η συγγραφέας επικαλείται ανώνυμη πηγή από το παλάτι, που της είχε εμπιστευθεί εκείνη την περίοδο πως ο Άντριου, η Σάρα Φέργκιουσον και η Νταϊάνα προσπάθησαν με επιμονή να πείσουν την Ελισάβετ να συμφωνήσει με το δικό τους σχέδιο διαδοχής. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο Άντριου προσπάθησε να πείσει την Ελισάβετ «να μην δώσει την ευχή της» σε έναν ενδεχόμενο γάμο του μεγαλύτερου αδελφού του με την Καμίλα και χαρακτήριζε την ερωμένη του Καρόλου «ανεπαρκή αριστοκράτισσα και άτομο που δεν αξίζει να εμπιστευτεί κάποιος».

Η βασιλική βιογράφος αποκαλύπτει πως η βασίλισσα Ελισάβετ συναντήθηκε «κεκλεισμένων των θυρών» με τον Αρχιεπίσκοπο του Καντέρμπουρι Τζορτζ Κάρεϊ, για να έχει μαζί του μια σοβαρή συζήτηση σχετικά με έναν ενδεχόμενο γάμο του πρωτότοκου γιου της με την «αιώνια ερωμένη» του. Ο Αρχιεπίσκοπος αποκάλυψε αργότερα πως ο ίδιος μίλησε θετικά στην Ελισάβετ για την επιθυμία του διαδόχου να παντρευτεί την γυναίκα που αγαπά.

Ο «εφεδρικός» πρίγκιπας Άντριου και η ανταγωνιστική σχέση με τον Κάρολο

Στη Γηραιά Αλβιώνα είναι κοινό μυστικό πως η Ελισάβετ είχε αδυναμία στον δευτερότοκο γιο της, αν και «μαύρο πρόβατο» για την βασιλική οικογένεια, όχι μόνο για την εμπλοκή του στο σκάνδαλο του Αμερικανού παιδόφιλου Τζέφρι Επστάιν αλλά και για τις ύποπτες συναλλαγές του με δικτάτορες της Κεντρικής Ασίας και του Καυκάσου. Το 2011 η βρετανική κυβέρνηση ανακάλεσε τον τίτλο του «ειδικού απεσταλμένου για το διεθνές εμπόριο και τις επενδύσεις» που έφερε ο Άντριου επί δέκα χρόνια, μετά την αποκάλυψη στον βρετανικό Τύπο πως ο πρίγκιπας είχε συνάψει αμφιλεγόμενες συμφωνίες με δισεκατομμυριούχους και δικτατορικά καθεστώτα σε Τυνησία, Λιβύη, Αζερμπαΐτζάν, Καζακστάν και Τουρκμενιστάν.

Πάντως, ο Άντριου δεν κατάφερε να πείσει την Ελισάβετ ούτε να αλλάξει την διαδοχή του θρόνου, ούτε να αποτρέψει τον γάμο του Καρόλου με την Καμίλα. Ο πρίγκιπας δεν ήταν μόνο το αγαπημένο παιδί της βασίλισσας αλλά και του πρίγκιπα Φίλιππου, αφού ήταν ο γιος που ακολούθησε τα βήματα του πατέρα του και κατατάχθηκε στο Βασιλικό Ναυτικό. Μάλιστα, το 1982 συμμετείχε και στον πόλεμο των Φώκλαντ ως πιλότος ελικοπτέρου του Βασιλικού Ναυτικού.

Όγδοος στην διαδοχή του θρόνου σήμερα ο πρίγκιπας Άντριου έβλεπε πάντα ανταγωνιστικά τον πρωτότοκο αδελφό του. Όταν γεννήθηκε ήταν δεύτερος στην διαδοχή και ο «εφεδρικός» διάδοχος, αν συνέβαινε κάποιο «απρόοπτο» στον Κάρολο, δηλαδή, είχε τον ρόλο που έχει στις μέρες μας ο πρίγκιπας Χάρι, με την διαφορά πως ο τελευταίας έβγαλε τα απωθημένα του (και κάποιες χιλιάδες ευρώ) στο βιβλίο που κυκλοφόρησε τον Ιανουάριο υπό τον τίτλο «Spare» (Ρεζέρβα). Πάντως, σύμφωνα με την βασιλική βιογράφο Άντζελα Λέβιν, ο Άντριου δεν θα φύγει εύκολα από το Royal Lodge και αναμένεται να δούμε πώς θα εξελιχθεί μια ακόμα «μάχη» μεταξύ γαλαζοαίματων στη Γηραιά Αλβιώνα.

Ειδήσεις σήμερα:

Αυτός είναι ο «χάρτης» της νέας Βουλής - Τα 104 «πρωτάκια» και οι 75 γυναίκες του κοινοβουλίου της μιας ημέρας


Άνοιξαν οι κάλπες για τον β' γύρο των εκλογών στην Τουρκία - Ερντογάν ή Κιλιτσντάρογλου επιλέγουν οι Τούρκοι

----------------

Εκλογές 2023

Οδηγός εκλογών 2023: Πως ψηφίζω - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την ΝΕΑ εκλογική αναμέτρηση
 
Εκλογές 2023: 
Όλες οι ειδήσεις για την ΝΕΑ εκλογική αναμέτρηση, τον προεκλογικό αγώνα των κομμάτων, τις δημοσκοπήσεις, τα αποτελέσματα των εκλογών, τα exit polls.
 
Αποτελέσματα εκλογών 2023: 
Δείτε LIVE μέσω διαδραστικού χάρτη όλα τα αποτελέσματα της επικράτειας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης