Εκλογές στην Τουρκία - Ερντογάν: Θα πήγαινε δικτάτορας σε β’ γύρο;

Εκλογές στην Τουρκία - Ερντογάν: Θα πήγαινε δικτάτορας σε β’ γύρο;

Η δήλωσή του ερμηνεύεται και ως απάντηση στον Μπάιντεν, που τον χαρακτήρισε «αυταρχικό» - Έπαινοι για τον Πούτιν και τις σχέσεις με τη Ρωσία

erdogan3
Μέλι… στάζει για τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, ο Σουλτάνος του Βοσπόρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο CNN, λίγες ημέρες πριν τον δεύτερο γύρο των τουρκικών εκλογών της 28ης Μαίου.

«Η Τουρκία έχει μια “ιδιαίτερη” και εξελισσόμενη σχέση με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, παρά την αυξανόμενη πίεση που ασκείται στην Άγκυρα να συμβάλει στην ενίσχυση των δυτικών κυρώσεων κατά της Μόσχας», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

«Δεν βρισκόμαστε σε σημείο που θα επιβάλουμε κυρώσεις στη Ρωσία, όπως έχει κάνει η Δύση. Δεν δεσμευόμαστε από τις δυτικές κυρώσεις», ξεκαθάρισε ο Ερντογάν στη δημοσιογράφο του CNN, Μπέκι Άντερσον.

«Είμαστε ένα ισχυρό κράτος και έχουμε θετική σχέση με τη Ρωσία. Η Τουρκία και η Ρωσία χρειάζονται η μία την άλλη, σε κάθε τομέα », πρόσθεσε.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θεωρείται φαβορί για τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών της 28ης Μαίου.

Κλείσιμο
Με τον βασικό αντίπαλό του, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, έχουν διαφορετικές θέσεις σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, συμπεριλαμβανομένης της διπλωματίας με τη Δύση και τη Ρωσία.

Για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Στη συνέντευξή του, ο Ερντογάν αναφέρθηκε και σ΄ ένα άλλο θέμα για το οποίο βρίσκεται σε διαμάχη με τη Δύση: την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Η Τουρκία - η δεύτερη χώρα με τον μεγαλύτερο στρατό του ΝΑΤΟ - έχει μπλοκάρει την ένταξη της σκανδιναβικής χώρας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, κατηγορώντας την ότι φιλοξενεί στο έδαφός της μαχητές του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK).

«Όσο η Σουηδία συνεχίζει να επιτρέπει σε παρακλάδια των τρομοκρατικών ομάδων της Τουρκίας να περιφέρονται ελεύθερα στη Σουηδία, στους δρόμους της Στοκχόλμης, δεν μπορούμε να δούμε με καλό μάτι την ένταξή της στο ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Ερντογάν επισημαίνοντας ότι:

«Δεν είμαστε έτοιμοι για τη Σουηδία αυτή τη στιγμή ...διότι μια χώρα του ΝΑΤΟ θα πρέπει να έχει ισχυρή στάση σε ότι αφορά την καταπολέμηση της τρομοκρατίας».

Τέλος, ο Ερντογάν επέκρινε τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν επειδή τον είχε αποκαλέσει «αυταρχικό» στην προεκλογική του εκστρατεία το 2020 με στόχο νε διαβεί τον Λευκό Οίκο.

«Θα διεκδικούσε ποτέ ένας δικτάτορας την προεδρία σε επαναληπτικές εκλογές;» διερωτήθηκε ο ηγέτης της Τουρκίας ρίχνοντας το... μπαλάκι στον ένοικο του Λευκού Οίκου.





Ειδήσεις σήμερα

Τρανς χασάπης απήγαγε και κακοποίησε σεξουαλικά μια μαθήτρια στη Σκωτία

Νέα «τάση» στο TikTok: Εισβάλλουν σε σπίτια στο Λονδίνο για να καταγράψουν τις αντιδράσεις των ιδιοκτητών

Τσίπρας: Υπάρχουν φασίστες αλλά και λαϊκοί άνθρωποι στους ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής, παρασύρθηκαν
-------------

Εκλογές 2023

Που ψηφίζω: Μάθετε που ψηφίζετε βήμα-βήμα από την εφαρμογή του ΥΠ.ΕΣ.

Εκλογές 2023: Όλες οι ειδήσεις για τον προεκλογικό αγώνα των κομμάτων, τις δημοσκοπήσεις, τα αποτελέσματα των εκλογών & τα exit polls.

Οδηγός εκλογών 2023: Ό,τι πρέπει να γνωρίζετε

Αποτελέσματα εκλογών 2023: Δείτε LIVE μέσω διαδραστικού χάρτη όλα τα αποτελέσματα της επικράτειας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης