Τρομοκρατία - Figaro: Άσκηση με 9 ευρωπαϊκές χώρες συντόνισε η Europol

Τρομοκρατία - Figaro: Άσκηση με 9 ευρωπαϊκές χώρες συντόνισε η Europol

Το 2018 η Europol είχε συντονίσει άλλη μια ευρωπαϊκή άσκηση

europe
Στην εκπαιδευτική άσκηση υπό την ονομασία Firestorm, που συντόνισε η Europol με εννέα ευρωπαϊκά κράτη, αναφέρεται δημοσίευμα στη γαλλική εφημερίδα Le Figaro σημειώνοντας ότι η εν λόγω άσκηση υπενθυμίζει μια μεγάλη απειλή που, μετά το κύμα των ισλαμιστικών επιθέσεων τη δεκαετία του 2010, συνεχίζει να απασχολεί την Ευρώπη.

«Αυτές οι κοινές ασκήσεις είναι απαραίτητες για την αύξηση της προετοιμασίας των ειδικών μονάδων επέμβασης σε διασυνοριακές επιχειρήσεις. Η προετοιμασία τους μεταφράζεται άμεσα σε μια ασφαλέστερη Ευρώπη» δηλώνει στη γαλλική εφημερίδα ο Αναπληρωτής Εκτελεστικός Διευθυντής της Europol, υπεύθυνος για τις επιχειρήσεις Γάλλος στρατηγός Ζαν Φιλίπ Λεκούφ.

Στο δημοσίευμα υπογραμμίζεται η πραγματοποίηση της άσκησης σε πραγματικές συνθήκες, καθώς, όπως αναφέρεται, οι μονάδες επέμβασης και επιτήρησης δεν γνώριζαν εκ των προτέρων το σενάριο της άσκησης και έπρεπε να αντιδράσουν στην απειλή σε πραγματικό χρόνο.

Υπενθυμίζεται ότι το 2018 η Europol είχε συντονίσει μια άλλη ευρωπαϊκή άσκηση, επικεντρωμένη σε σενάρια όπως η αεροπορική αντιτρομοκρατία στην Ισπανία, η θαλάσσια αντιτρομοκρατία στη Βαλτική, η αντιμετώπιση πειρατείας λεωφορείου στην Ελλάδα, η επέμβαση σε μετρό στην Πολωνία, σε κτίριο στη Σλοβακία κλπ.

Βέλγιο: Συνελήφθησαν οχτώ άτομα ως ύποπτα για τρομοκρατική επίθεση

Σημειώνεται ότι η ομοσπονδιακή αστυνομία συνέλαβε τη Δευτέρα οχτώ άτομα, έπειτα από έρευνες στη Φλάνδρα και τις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο μιας υπόθεσης τρομοκρατίας, σύμφωνα με τον βελγικό Τύπο.

Σύμφωνα με δελτίο τύπου της ομοσπονδιακής εισαγγελίας, πέντε άτομα στερήθηκαν την ελευθερία τους και οδηγήθηκαν για ανάκριση. Δύο από τους συλληφθέντες είναι ύποπτοι για προετοιμασία τρομοκρατικής επίθεσης σε βελγικό έδαφος.

Τρία άλλα άτομα, ύποπτα επίσης για προετοιμασία τρομοκρατικής επίθεσης, στερήθηκαν την ελευθερία τους κατά τη διάρκεια ερευνών στο Ζάβεντεμ, στο Μολενμπεκ Σαν Ζαν και στο Σκαρμπέκ.

«Υπάρχει σχέση μεταξύ των δύο υποθέσεων, αλλά η περαιτέρω έρευνα θα αποκαλύψει το βαθμό στον οποίο οι δύο υποθέσεις ήταν αλληλένδετες», αναφέρεται στην ανακοίνωση. Επιπλέον, ο στόχος δεν είναι γνωστός και προς το παρόν «δεν μπορεί να κοινοποιηθεί τίποτα για τα αποτελέσματα αυτών των ερευνών», αναφέρει η εισαγγελία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ειδήσεις σήμερα:

Οι γέφυρες του Ρικάρντο Μοράντι: Στη Γένοβα γκρεμίστηκε, στα Σέρβια έκλεισε

Ο Ραγκούσης έχτισε βίλα στην Πάρο με δάνειο για τρίτεκνους -  «Το δικαιούνταν η σύζυγός μου»

Λιάνης... όπως Μικρούτσικος: «Η Βουγιουκλάκη άνοιξε το κιμονό, μου έδειξε το στήθος της και μου λέει “πιάσ’ το”»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης