Sam Bankman-Fried: «Αθώος» δηλώνει ο έκπτωτος «βασιλιάς των κρυπτονομισμάτων» για απάτη ύψους 1,8 δισ. δολαρίων

Sam Bankman-Fried: «Αθώος» δηλώνει ο έκπτωτος «βασιλιάς των κρυπτονομισμάτων» για απάτη ύψους 1,8 δισ. δολαρίων

Σε περίπτωση καταδίκης μπορεί να αντιμετωπίσει ποινή φυλάκισης έως και 115 ετών

sam-bankman
Ο ιδρυτής της FTX Sam Bankman-Fried έφτασε, σήμερα, στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μανχάταν για να απαντήσει στις κατηγορίες ότι εξαπάτησε επενδυτές για 1,8 δισ. δολάρια.

Ο Bankman-Fried εμφανίζεται ενώπιον του αμερικανικού περιφερειακού δικαστή Lewis Kaplan, δηλώνοντας «αθώος» για οκτώ κατηγορίες απάτης. Εν τω μεταξύ, οι δικηγόροι του Bankman-Fried δήλωσαν την Τρίτη ότι οι γονείς του, καθηγητές νομικής, έχουν «λάβει μια σειρά απειλών μέσω αλληλογραφίας». Από την πλευρά του, ο Bankman-Fried, του οποίου η FTX πτώχευσε τον Νοέμβριο, αρνήθηκε δημοσίως ότι διέπραξε- εν γνώσει του- την απάτη, σχεδιάζοντας να επιμείνει στην αθωότητά του, σύμφωνα με πηγή στο Reuters.

Ωστόσο, ο δικηγόρος του δεν απάντησε σε αίτημα της Daily Mail να σχολιάσει τα ανωτέρω.

Κλείσιμο


Τον περασμένο μήνα, στο κατηγορητήριο, ο εισαγγελέας των ΗΠΑ Damian Williams ισχυρίστηκε ότι ο Bankman-Fried εξαπάτησε επενδυτές και χρησιμοποίησε παράνομα τις καταθέσεις πελατών της FTX για να στηρίξει το hedge fund του Alameda Research, να αγοράσει ακίνητα και να σκορπίσει εκατομμύρια σε πολιτικές δωρεές.

Μετά τη σύλληψή του και την έκδοσή του τον περασμένο μήνα, ο 30χρονος Bankman-Fried ήταν ελεύθερος με εγγύηση και ζούσε υπό ηλεκτρονική παρακολούθηση στο σπίτι των γονιών του στο Πάλο Άλτο της Καλιφόρνια, οι οποίοι είναι καθηγητές νομικής του Πανεπιστημίου Στάνφορντ.



«Μεταξύ άλλων, οι γονείς του κ. Bankman-Fried έχουν λάβει απειλητική αλληλογραφία, με τους δράστες να επιθυμούν να τους βλάψουν», έγραψε ο δκηγόρος του, Mark S. Cohen, προσθέτοτας ότι υπάρχει «σοβαρός λόγος ανησυχίας ότι οι δύο πρόσθετοι εγγυητές θα αντιμετωπίσουν παρόμοιες παραβιάσεις της ιδιωτικής τους ζωής, καθώς και απειλές και παρενοχλήσεις» εάν αποκαλυφθεί η ταυτότητά τους.

Σημειώνεται πως ο Bankman-Fried κατηγορείται για δύο κατηγορίες για απάτη και έξι κατηγορίες για συνωμοσία, μεταξύ άλλων για ξέπλυμα χρήματος και διάπραξη παραβάσεων της χρηματοδότησης προεκλογικών εκστρατειών.



Σε περίπτωση καταδίκης μπορεί να αντιμετωπίσει ποινή φυλάκισης έως και 115 ετών.

Νωρίτερα, δύο από τους κορυφαίους συνεργάτες του Bankman-Fried δήλωσαν ένοχοι για κατηγορίες απάτης και συμφώνησαν να συνεργαστούν με τους ομοσπονδιακούς εισαγγελείς, σε ένα δυνητικά σημαντικό πλήγμα για την υπεράσπισή του.

Η Carolyn Ellison, 28 ετών, η οποία διηύθυνε την Alameda, και ο Gary Wang, 29 ετών, ο οποίος ήταν συνιδρυτής της FTX, ομολόγησαν την ενοχή τους σε κατηγορίες που περιλαμβάνουν απάτη με κινητές αξίες και απάτη με εμπορεύματα.

Και οι δύο είναι ελεύθεροι με εγγύηση και συνεργάζονται με τους εισαγγελείς σε μια προσπάθεια η καταδίκη τους να είναι όσο πιο επιεκής γίνεται.

Η FTX, η αξία της οποίας κάποτε έφτανε τα 32 δισεκατομμύρια δολάρια, κατέθεσε αίτηση για προστασία από την πτώχευση στις 11 Νοεμβρίου, αφού η υποτιθέμενη υπεξαίρεση κεφαλαίων πελατών άφησε μια «τρύπα» πολλών δισεκατομμυρίων στα βιβλία της.

Πριν από τη σύλληψή του στις 12 Δεκεμβρίου στις Μπαχάμες, ο Sam Bankman-Fried αναγνώρισε αποτυχίες στη διαχείριση κινδύνων στην FTX, αλλά υποστήριξε ότι δεν πιστεύει ότι φέρει ποινικές ευθύνες.

Ειδήσεις σήμερα:

Bloomberg: Κοντά σε συμφωνία για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα

Ρονάλντο: Αποθέωση στο Ριάντ - «Η δουλειά μου στην Ευρώπη τελείωσε»

Βασίλης Τόπαλος: Παρέμβαση του Αρείου Πάγου για τον θάνατο - «Είχε βαρύτατη κρανιοεγκεφαλική κάκωση», λέει το Τζάνειο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης