The Simpsons: Έγιναν 33 ετών - Αναδρομή στις προβλέψεις της «κίτρινης» οικογένειας που σόκαραν τον κόσμο

The Simpsons: Έγιναν 33 ετών - Αναδρομή στις προβλέψεις της «κίτρινης» οικογένειας που σόκαραν τον κόσμο

 Πρόκειται για την δημοφιλέστερη σειρά που ξεκίνησε να προβάλλεται σαν σήμερα το 1989 από το Fox 

57882516_10156299313983697_8043422088305836032_n
Τριάντα τρία κεράκια σβήνει σήμερα 17 Δεκεμβρίου η δημοφιλής αμερικανική σειρά κινουμένων σχεδίων «The Simpsons». Πρόκειται για την δημοφιλέστερη σειρά που ξεκίνησε να προβάλλεται σαν σήμερα το 1989 από το Fox. Μάλιστα η σειρά έκανε τη διαφορά καθώς προβάλλεται στη βραδινή ζώνη και όχι στην πρωϊνή όπως συνηθίζεται με τις σειρές κινουμένων σχεδίων.

Οι ήρωες είναι ο Homer, η Marge, η Lisa, ο Bart και η Maggie, από το Springfield οι οποίοι συστήθηκαν για πρώτη φορά στο τηλεοπτικό κοινό με ένα χριστουγεννιάτικο επεισόδιο. Η κίτρινη οικογένεια ήταν δημιούργημα του Ματ Γκρέινινγγκ ο οποίος φαντάστηκε τους συγκεκριμένους ήρωες όταν κλήθηκε να προτείνει μία νέα σειρά κινουμένων σχεδίων μικρού μήκους. Η συγκεκριμένη σειρά θα γινόταν ένθετο του  «The Tracey Ullman Show».

01. The Simpsons  Springfield Elementary Annual Christmas Present

Έτσι λοιπόν ο Γκρέινινγκ πρότεινε μια δυσλειτουργική οικογένεια στην οποία έδωσε ονόματα από τη δική του οικογένεια και στη θέση του εαυτού του, έδωσε το όνομα του Bart (πρόκειται για τον αναγραμματισμό της λέξης brat  που σημαίνει κακομαθημένο).

Τα βίντεο μικρού μήκους με την οικογένεια Simpsons  ξεκίνησαν να παίζουν στο The Tracey Ullman Show στις 19 Απριλίου 1987. Μετά από τρεις κύκλους, η Fox έδωσε στους Simpsons τη δική τους αποκλειστική σειρά, που έκανε από πολύ νωρίς μεγάλη επιτυχία.

Κλείσιμο
Πέραν των βασικών χαρακτήρων συχνές παρουσίες έχουν και άλλοι, όπως ο παππούς Abe, o Milhouse (φίλος του Bart), ο Krusty ο Κλόουν, ο Ned Flanders (γείτονας του Homer), ο κύριος Burns, ο Sideshow Bob και ο Moe Szyslak (ιδιοκτήτης του μπαρ όπου συχνάζει ο Homer). Μάλιστα σε πολλά επεισόδια συμμετείχαν ως καλεσμένοι μεγάλες διασημότητες των ΜΜΕ και όχι μόνο, μουσικοί όπως οι U2, οι Metallica, ο Μάικλ Τζάκσον, ή ακόμα και γνωστοί επιστήμονες όπως ο Στήβεν Χόκινγκ. Κατά κανόνα, τα πραγματικά άτομα δίνουν τις φωνές τους στα κινούμενα σχέδια που παρουσιάζονται στην σειρά.

Η μεγάλη επιτυχία που είχε η σειρά κινουμένων σχεδίων οδήγησε και τη μεταφορά της σε κόμικς. Από το 1993 έως σήμερα, η εταιρεία Bongo Comics εκδίδει στην Αμερική περιοδικά με τους δημοφιλείς ήρωες. Από τότε, έχει κυκλοφορήσει μια πλειάδα τίτλων, με κυριότερους το Simpsons Comics (1993 έως σήμερα), το Bart Simpson Comics (2000 έως σήμερα), το Bart Simpson's Treehouse of Horror (1995 έως σήμερα) και άλλους.

Το «κίτρινο χρώμα»

Ο Γκρέινινγκ σε μία παλαιότερη συνέντευξή του στο BBC αναφέρθηκε στο γιατί οι Simpsons είναι «κίτρινοι». «Μια animator σκέφτηκε το κίτρινο των Simpsons και μόλις μου το έδειξε είπα: "Αυτή είναι η απάντηση!". Όταν κάνετε ζάπινγκ στα κανάλια με το τηλεχειριστήριο και περνάει μια κίτρινη λάμψη, θα ξέρετε ότι βλέπετε τους Simpsons», ανέφερε χαρακτηριστικά. Μάλιστα πρόσθεσε ότι δεν τον ενδιέφερε να επιλέξει  τα «συμβατικά χρώματα κινουμένων σχεδίων» για τους χαρακτήρες.

Πάντως οι Simpsons πέραν της δημοφιλίας τους έχουν μείνει και στην συνείδηση του τηλεοπτικού κοινού για τις προφητείες τους που ενίοτε βγαίνουν αληθινές. Και αυτό διότι αρκετά γεγονότα που έχουν προβληθεί στη σειρά αρκετά χρόνια μετά έγιναν πραγματικότητα. 

Οι «προφητείες» των Simpsons που έγιναν viral

11η Σεπτεμβρίου - Τρομοκρατικό χτύπημα στους Δίδυμους Πύργους


Η συγκεκριμένη πρόβλεψη θεωρείται η πιο παράξενη και συνάμα πιο διάσημη από όλες. Συγκεκριμένα εμφανίστηκε στο επεισόδιο «The City of New York vs. Home Simson» που προβλήθηκε το 1997. Συγκεκριμένα σε ένα καρέ του επεισοδίου υπήρχε ένα φυλλάδιο  που έγραφε «Η Νέα Υόρκη με 9 δολάρια την ημέρα» και απεικόνιζε το 9 ακριβώς δίπλα από τους Δίδυμους Πύργους. Σχεδόν σχηματίζονταν η ημερομηνία της επίθεσης: 9/11.

The Simpsons Predict 9/11

Η ελληνική χρεοκοπία

Στο 10ο επεισόδιο της 23ης σεζόν το οποίο τιτλοφορείται   «Politically Inept, με τον Homer Simpson», ο Homer εμφανίστηκε σε μια τηλεοπτική εκπομπή ειδήσεων το 2012, όπου ένας παρουσιαστής δηλώνει πως «Η Ευρώπη βάζει την Ελλάδα στο eBay». Τρία χρόνια αργότερα η Ελλάδα βρέθηκε προ της οικονομικής καταστροφής καθώς δεν μπόρεσε να αποπληρώσει τις δόσεις του δανείου της προς το ΔΝΤ και ως εκ τούτου από την 1η Ιουλίου να θεωρείται χρεοκοπημένη χώρα. 
Πρόεδρος των ΗΠΑ ο Ντόναλντ Τραμπ

Ο Ντόναλντ Τραμπ στις εκλογές του 2016 νίκησε τις προεδρικές εκλογές και έγινε ο 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ. Ωστόσο το 2000 και συγκεκριμένα στο 17ο επεισόδιο της 11ης σεζόν με τίτλο «Bart to the Future» ο Bart βλέπει το μέλλον της οικογένειάς του. Μάλιστα, βλέπει πως η αδερφή του Lisa θα αναλάβει την προεδρία των ΗΠΑ μετά την διακυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ. Εκείνη η περίοδος ήταν όταν ο Τραμπ άρχισε να εμφανίζεται στα πολιτικά πράγματα της Αμερικής. Η συνέχεια γνωστή καθώς 16 χρόνια αργότερα νίκησε την Χίλαρι Κλίντον και εκλέχθηκε στην προεδρία της χώρας. 

The Simpsons: Future President Lisa Simpson

Ξέσπαμα του κορωνοϊού

Στο 21ο επεισόδιο της 4ης σεζόν με τίτλο «Marge in Chains» η Marge βρέθηκε αντιμέτωπη με την κατηγορία της κλοπής που είχε ως αποτέλεσμα την προφυλάκισή της. Την ίδια περίοδο η πόλη του Springfield μολυνόταν από τη γρίπη της «Οσάκα». Η συγκεκριμένη γρίπη προκάλεσε πανδημία όπως αντίστοιχα συνέβη και με τον Covid - 19. Μάλιστα άλλη μία ομοιότητα με τον Covid είναι ότι η γρίπη της «Οσάκα» δεν είχε θεραπεία πέραν του lockdown. 

Simpsons predict corona virus

O ιός του Έμπολα


Μπορεί να φαίνεται παράδοξο αλλά οι Simpsons «είδαν» και την επιδημία του Έμπολα. Στο 3ο επεισόδιο της 9ης σεζόν με τίτλο «Lisa’s Sax», η Marge προτείνει στον άρρωστο Bart να διαβάσει ένα βιβλίο με τίτλο «Ο περίεργος George και ο ιός Έμπολα».

Simpsons SE9 1997 - Lisa's Sax Ebola Clip

Η πρόβλεψη για τον νικητή του νόμπελ

Άλλη μία «προφητεία» που βγήκε αληθινή έχει να κάνει με τον νικητή του βραβείου Νόμπελ. Ο καθηγητής του MIT Bengt Holmström, κέρδισε το Νόμπελ Οικονομικών Επιστημών το 2016, έξι χρόνια μετά την εμφάνιση του ονόματός του ως πιθανού νικητή, στο 1ο επεισόδιο της 22ης σεζόν της σειράς.

Το όνομα του καθηγητή εμφανίζεται σε ένα δελτίο στοιχήματος, όταν κάποιοι από τους χαρακτήρες της σειράς βάζουν στοιχήματα για τους νικητές του συγκεκριμένου Νόμπελ. Υπέρ της νίκης του Holmström πάντως, είχε ταχθεί ο Milhouse.

simpsons nobel peace prize


Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Λίγο μετά την είσοδο των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία, οι χρήστες του Twitter ανακάλεσαν στη μνήμη τους, ένα επεισόδιο από τη δημοφιλή σειρά, που είχε παιχτεί το 1998, με τίτλο «Simpson Tide».

Το επεισόδιο έδειξε τον Homer Simpson να μπαίνει στο Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ και να πυροβολεί κατά λάθος, έναν υποπλοίαρχο στα ρωσικά ύδατα. Αργότερα, η Ρωσία αποκαλύπτει ότι η Σοβιετική Ένωση δεν είχε ποτέ πραγματικά διαλυθεί, καθώς στρατεύματα και τανκς κατεβαίνουν στους δρόμους και ακολουθεί η αποκατάσταση του Τείχους του Βερολίνου. Το επεισόδιο επαναφέρει στη ζωή και τον Λένιν . Ο πρωθυπουργός της Σοβιετικής Ένωσης ξεσπά από το γυάλινο φέρετρό του, στο επεισόδιο, και λέει: «Πρέπει να συντρίψουμε τον καπιταλισμό». Το επεισόδιο προβλήθηκε όταν ο Μπόρις Γέλτσιν ήταν πρόεδρος της Ρωσίας.

Οι ανησυχητικοί παραλληλισμοί επιβεβαιώθηκαν από τον σχεδιαστή κινουμένων σχεδίων, Αλ Ζαν, που δούλεψε και στους «Simpsons», ο οποίος έγραψε στο Twitter: «Πολύ λυπηρό να πω ότι αυτό δεν ήταν δύσκολο να προβλεφθεί».
«Μισώ να το λέω, αλλά γεννήθηκα το 1961, επομένως 30 χρόνια από τη ζωή μου έζησα με το φάσμα της Σοβιετικής Ένωσης», είπε ο Ζαν, σε συνέντευξή του στο Hollywood Reporter. «Λοιπόν, για μένα, αυτό είναι δυστυχώς περισσότερο ο κανόνας παρά μια πρόβλεψη. Απλώς καταλάβαμε ότι τα πράγματα θα πήγαιναν άσχημα».

Ο animator συνέχισε: «Η ιστορική επιθετικότητα δεν εξαφανίζεται ποτέ και πρέπει να είσαι εξαιρετικά προσεκτικός. Το 1998, όταν προβλήθηκε αυτό το κλιπ, ήταν ίσως το ζενίθ των σχέσεων ΗΠΑ-Ρωσίας».

«Αλλά, από τότε που μπήκε ο  Πούτιν, σχεδόν όλοι έχουν ξεκαθαρίσει ότι είναι κακός και κακά πράγματα θα συμβούν», πρόσθεσε.

Δείτε απόσπασμα από το επεισόδιο, που οι Simpsons προέβλεψαν τη ρωσική εισβολή:


Ειδήσεις σήμερα:

Η Καϊλή, ο Τζιόρτζι, ο Παντσέρι, το 1,5 εκατ. σε μετρητά και η «ληστεία αλά ιταλικά»

Τρομερή κίνηση από την Εθνική Αργεντινής, στην... αποστολή για τον τελικό ο Αγουέρο - Δείτε βίντεο

Απόστολος Γκλέτσος: «Είναι μεγάλοι οι πειρασμοί, δύσκολο να πεις όχι»



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης