Κίνα: Ετοιμαζόταν ο Χου Τζιντάο να μιλήσει αρνητικά για τον Σι Τζινπίνγκ πριν τον απομακρύνουν;

Κίνα: Ετοιμαζόταν ο Χου Τζιντάο να μιλήσει αρνητικά για τον Σι Τζινπίνγκ πριν τον απομακρύνουν;

Αρθρογράφος του Nikkei Asia αποκαλύπτει το παρασκήνιο της μάχης για την εξουσία στο Κομμουνιστικό Κόμμα και μιλά για «καταπιεσμένη δυσαρέσκεια» του πρώην  προέδρου που «σιγόβραζε»

Hu_Jintao
O Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ κέρδισε όσα ηθελε από το συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, όσον αφορά στην εδραίωση της εξουσίας του και την εκ νέου ανάδειξή του στην προεδρία της χώρας, για τρίτη συνεχόμενη πενταετία. Υπήρξε όμως ένα απρόσμενο συμβάν στην προσεκτικά «χορογραφημένη» τελετή λήξης του συνεδρίου, το οποίο πρόσφερε μια κλεφτή ματιά στις μυστικές πολιτικές διεργασίες της περιοχής Τσονγκνάνχαϊ στο κεντρικό Πεκίνο, εκεί όπου βρίσκονται τα γραφεία των ανώτατων αξιωματούχων της κινεζικής κυβέρνησης.

Πρόκειται φυσικά για την αλλόκοτη απομάκρυνση του προκατόχου του Σι Τζινπίνγκ, του 79χρονου Χου Τζιντάο, από την τελετή λήξης, με την ημι-επίσημη δικαιολογία της «αδιαθεσίας» που δόθηκε αρκετή ώρα αργότερα από το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων.

Σε άρθρο του με τίτλο «Ετοιμαζόταν ο Χου Τζιντάο να εκφράσει δυσαρέσκεια;», το περιοδικό Nikkei Asia αναλύει τι μπορεί να κρύβεται πίσω από τη σκηνή που έκανε τον γύρο του διαδικτύου, πυροδοτώντας πλήθος σεναρίων.



«Μια πηγή με πολιτικές διασυνδέσεις μοιράστηκε μαζί μας όσα έχουν διαρρεύσει από το κέντρο της δραστηριότητας, παρά τον σκληρό έλεγχο των πληροφοριών στη χώρα», γράφει ο συντάκτης της οικονομικής εφημερίδας, Katsuji Nakazawa, ο οποίος έζησε επτά χρόνια στην Κίνα ως ανταποκριτής.

«Το Σάββατο, την τελευταία μέρα του εθνικού συνεδρίου, όλα τα μέλη της ηγετικής ομάδας κάθονταν στην κεντρική σκηνή του Μεγάρου του Λαού, αποφεύγοντας την οπτική επαφή με τον Χου», αναφέρει η πηγή του Nikkei Asia. Αυτό που φοβόντουσαν όλοι ήταν να τους σταματήσει ο Χου και να τους εκφράσει τη γνώμη του. Όποιο θέμα προς συζήτηση κι αν επέλεγε να θίξει, εκείνοι δεν ήθελαν να το ακούσουν. Στην πραγματικότητα, το να τους δει κάποιος να μιλούν με τον Χου και να δίνουν πιθανώς λάθος απάντηση, ήταν ένα σημαντικό πολιτικό ρίσκο. Όλοι τους ήταν εξαιρετικά προσεκτικοί. Αυτό που είχε στο μυαλό του ο Χου ήταν ξεκάθαρο σε όλους: καταπιεσμένη δυσαρέσκεια για τον Σι», γράφει ο αρθρογράφος του Nikkei Asia.

«Ωστόσο κάτι πήγαινε στραβά εδώ. Το Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας είναι γνωστό για την αυστηρή του πειθαρχία. Υπό φυσιολογικές συνθήκες, ο Χου, πρώην ηγέτης του κόμματος, δεν θα χαλούσε τη μεγάλη στιγμή του Σι εκφράζοντας δημόσια τη δυσαρέσκειά του. Έτσι κι αλλιώς, οι αξιωματούχοι που έχουν αποσυρθεί δεν κάνουν συχνά δημόσιες εμφανίσεις. Ακόμα και και σε κλειστούς κύκλους όμως, δεν φέρονται με τρόπο που θα μπορούσε να υπονομεύσει την εξουσία του τωρινού ηγέτη. Εδώ όμως μπορεί να συνέβαινε κάτι μάλλον ασυνήθιστο. Πιθανόν να είναι αλήθεια ότι ο Χου δεν αισθανόταν καλά κατά την τελετή λήξης του συνεδρίου. Ακριβώς όμως επειδή δεν αισθανόταν καλά, υπήρχε η πιθανότητα να "ξεφύγει" η συμπεριφορά του» σημειώνει ο αρθρογράφος, προσθέτοντας ότι η εξήγηση που δόθηκε αργότερα μέσω του κρατικού πρακτορείου Xinhua περιέχει ορισμένα ενδιαφέροντα «στοιχεία».

Κλείσιμο


«Ο ρεπόρτερ του πρακτορείου Xinhuanet Λιου Τζιαγουέν έμαθε ότι ο Χου Τζιντάο επέμεινε να παρευρεθεί στην τελετή λήξης του 20 συνεδρίου του ΚΚΚ, παρά το γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα βρισκόταν σε ανάρρωση. Όταν αισθάνθηκε αδιαθεσία κατά τη διάρκεια της τελετής, ένα μέλος του προσωπικού τον συνόδευσε στη διπλανή αίθουσα για να ξεκουραστεί. Τώρα είναι πολύ καλύτερα», έγραψε το πρακτορείο. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Λιου Τζιαγουέν δεν είναι ένα απλός ρεπόρτερ, αλλά ένα πολύ ισχυρό όνομα στη δημοσιογραφία της Κίνας και αντιπρόεδρος του Xinhuanet.

«Κατά τη διάρκεια της τελετής, ο Χου Τζιντάο καθόταν ανάμεσα στον Σι Τζινπίνγκ και τον Λι Ζανσού, τον 72χρονο απερχόμενο πρόεδρο της  Μόνιμης Επιτροπής του Εθνικού Λαϊκού Συνεδρίου της Κίνας. Είπε ο Χου στον Σι και τον Λι ότι ήθελε να μιλήσει κατά τη διάρκεια της τελετής; Ορισμένοι πιστεύουν ότι μπορεί να ισχύει κάτι τέτοιο, αν και αυτή η φήμη δεν μπορεί να επαληθευτεί. Μπορεί επίσης να είναι υπερβολή. Όμως το tweet του Xinhua υποδηλώνει ένα τέτοιο πλαίσιο. Ενώ οι περισσότεροι εστίασαν στο δεύτερο μέρος του tweet, περί απομάκρυνσης για λόγους υγείας, το πρώτο μισό είναι εκείνο που περιέχει μια μεγάλη αποκάλυψη. Υπονοεί ότι, παρόλο που ο Χου δεν έπρεπε να παρευρεθεί για λόγους υγείας, τελικά το έκανε αψηφώντας τις επιθυμίες του Σι. Γιατί επέμενε όμως να δώσει το παρών;» διερωτάται ο αρθρογράφος.

hu-3


«Αν και η αλήθεια καλύπτεται από μυστήριο, ένα είναι το σίγουρο. Σε εκείνη τη σκηνή, ο Σι αισθανόταν περήφανος για την πολιτική του νίκη. Ο Χου, που καθόταν δίπλα του, πρέπει να ένιωθε βαθιά στενοχωρημένος που δεν κατάφερε να προφυλάξει τους προστατευομένους του. Ο κόκκινος φάκελος που βρισκόταν μπροστά στον Χου περιείχε τα ονόματα των μελών της νέας ηγετικής μονάδας του κόμματος, κάτι που ο ίδιος δεν ήθελε καν να κοιτάζει. Η νέα Διαρκής Επιτροπή δεν περιλαμβάνει τον πρωθυπουργό Λι Κεκιάνγκ, που στα 67 του θεωρείται ακόμη νέος για να αποχωρήσει από την πολιτική σκηνή. Επίσης, δεν περιλαμβάνει τον αρ. 4 του κόμματος, Γουανγκ Γιανγκ, που είναι στην ίδια ηλικία».

Όπως επισημαίνεται, και οι δυο άνδρες συνδέονται με την Κομμουνιστική Νεολαία του Χου, μια «θερμοκοιτίδα» για τις μελλοντικές πολιτικές ελίτ της χώρας την οποία φαίνεται πως παραμερίζει σιγά σιγά ο Σι.

«Ένα ακόμη σημαντικό χτύπημα για τον Χου ήταν το γεγονός ότι ο Αναπληρωτής Πρωθυπουργός Χου Τσουνχουά, ο προστατευόμενός του με το παρατσούκλι "Μικρός Χου", όχι μόνο έμεινε εκτός της Διαρκούς Επιτροπής του Πολιτμπιρό, αλλά την επόμενη μέρα εξαναγκάστηκε να φύγει και από το Πολιτικό Γραφείο, παρότι είναι ακόμη μόλις 59 ετών», συμπληρώνει ο αρθρογράφος.

hu-2


Όπως μπορεί κανείς να δει στα βίντεο από το περιστατικό στην τελετή λήξης του συνεδρίου, όταν ο Χου Τζιντάο σηκώθηκε τελικά απρόθυμα από τη θέση του για να οδηγηθεί έξω από την αίθουσα, είπε μερικές κουβέντες στον Σι Τζινπίνγκ, που απλώς του ένευσε, και άγγιξε στον ώμο τον προστατευόμενό του Λι Κεκιάνγκ, σαν να ήθελε να τον παρηγορήσει...

«Όταν ο Χου μίλησε στον Σι πρι φύγει από τη σκηνή, η συμπεριφορά του τελευταίου ήταν ψυχρή και εχθρική. Ο Σι δεν έστρεψε καν το σώμα του προς τον Χου και απλώς ένευσε, με το πρόσωπο στραμμένο μπροστά. Λίγες θέσεις πιο κάτω, ο Χου Τσουνχουά δεν έκρυψε τη δυσαρέσκειά του, σταυρώνοντας τα χέρια του - μιας κίνηση που δεν συνηθίζει - και το πρόσωπό του να συνοφρυώνεται. Γνώριζε για τον υποβιβασμό του. Σε μια ταπεινωτική στιγμή για εκείνον την επόμενη ημέρα, ο Τσουνχουά χρειάστηκε να χαμογελάσει καθώς ο Σι περνούσε από μπροστά του στο πλαίσιο μιας άλλη τελετής», προσθέτει το δημοσίευμα.

Μπορεί η έκφραση του Τσουνχουά να ήταν προβληματισμένη κατά την εξευτελιστική απομάκρυνση του Χου Τζιντάο από το συνέδριο, όμως ένας άλλος κορυφαίος αξιωματούχος, ο 63χρονος Λι Τσιανγκ ήταν όλο χαμόγελα. Λίγες ώρες αργότερα ανακοινώθηκε ότι ο στενός σύμβουλος του Σι Τζινπίνγκ θα γινόταν μέλος της επταμελούς Διαρκούς Επιτροπής που κρατά στα χέρια της την εξουσία στην Κίνα, και μάλιστα 2ος στην ιεραρχία μετά τον Κινέζο πρόεδρο.

«Εκείνη τη στιγμή, ήταν ήδη ξεκάθαρο ποιοι ήταν οι νικητές και ποιοι οι χαμένοι. Αυτή είναι η εικόνα της μάχης για την εξουσία μέσα σε ένα κόμμα»  καταλήγει ο αρθρογράφος.


Ειδήσεις σήμερα:

Άνδρας βρέθηκε απαγχονισμένος στο άλσος Νίκαιας

Στη Λευκάδα «κρύβεται» ο 28χρονος που κατηγορείται για ασέλγεια σε 4χρονο - «Θέλουν να με εκδικηθούν» λέει

Ανατριχιαστικό βίντεο: 39χρονος κατέγραψε τη στιγμή του θανάτου του ενώ έκανε zipline

 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης