Γερμανία - Σολτς: Υποψήφιο μέλος της ΕΕ η Ουκρανία και με αυτό το καθεστώς θα προχωρήσει η ανασυγκρότησή της

Γερμανία - Σολτς: Υποψήφιο μέλος της ΕΕ η Ουκρανία και με αυτό το καθεστώς θα προχωρήσει η ανασυγκρότησή της

Ο Σολτς σημείωσε πως η Γερμανία είναι έτοιμη να υποδεχθεί Ουκρανούς πρόσφυγες - Αύριο στο Βερολίνο η Διεθνής Διάσκεψη Εμπειρογνωμόνων για την Ανασυγκρότηση της Ουκρανίας

olaf_scholz
Ο πόλεμος που ξεκίνησε ο Πούτιν ενίσχυσε τις σχέσεις μεταξύ της Ουκρανίας και της Γερμανίας, οι οποίες δεν ήταν ποτέ τόσο στενές όσο τώρα, δήλωσε ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς σε ομιλία του κατά την έναρξη του επιχειρηματικού φόρουμ που πραγματοποιείται στο Βερολίνο, για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας.

«Αν υπάρχει κάποιο ενθαρρυντικό μήνυμα αυτή τη στιγμή, αυτό είναι ότι ο πόλεμος του Πούτιν ενίσχυσε τις σχέσεις μας. Οι σχέσεις μεταξύ Γερμανίας και Ουκρανίας δεν ήταν ποτέ τόσο στενές, το ευρωπαϊκό μέλλον δεν ήταν ποτέ τόσο ξεκάθαρο, ποτέ άλλοτε το ενδιαφέρον των ευρωπαϊκών και γερμανικών επιχειρήσεων για την Ουκρανία δεν ήταν τόσο μεγάλο όσο τώρα», δήλωσε ο Σολτς.

Κατά τη γνώμη του, η καλύτερη γέφυρα μεταξύ των χωρών είναι οι προσωπικές επαφές μεταξύ Ουκρανών και Γερμανών.

«Ένα εκατομμύριο Ουκρανοί και Ουκρανές ήρθαν σε εμάς μετά την 24η Φεβρουαρίου - και αυτό χωρίς να ληφθούν υπόψη οι άνθρωποι που ζούσαν ήδη εδώ πριν. Ήμασταν ευτυχείς να τους υποδεχτούμε και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε», διαβεβαίωσε ο Γερμανός καγκελάριος.

Ευχαρίστησε, ακόμα, τις γερμανικές εταιρείες που παρείχαν εργασία σε προσωρινούς μετανάστες από την Ουκρανία, καθώς και τους εκπαιδευτικούς που ήδη διδάσκουν σχεδόν 200.000 ουκρανόπουλα.

«Πολλοί Ουκρανοί άνδρες και γυναίκες, φυσικά, θα ήθελαν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους το συντομότερο δυνατόν, αυτό είναι το όνειρό τους. Αλλά, είμαι πεπεισμένος ότι ακόμη και τότε θα συνεχίσουν να αποτελούν 'γέφυρα' μεταξύ των χωρών μας», δήλωσε ο Σολτς.

Όπως αναφέρεται, η γερμανική κυβέρνηση πιστεύει ότι η ροή των προσφύγων από την Ουκρανία μπορεί να αυξηθεί καθώς πλησιάζει ο χειμώνας.

Κλείσιμο
Παράλληλα, ο Σολτς ξεκαθάρισε πως η Γερμανία υποστηρίζει την πλήρη ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ στο μέλλον, επομένως η ανασυγκρότηση της χώρας θα πρέπει να γίνει λαμβάνοντας υπόψη αυτή την προοπτική.

Ο καγκελάριος της Γερμανίας υπενθύμισε ότι στις 23 Ιουνίου οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης χορήγησαν στην Ουκρανία το καθεστώς του υποψήφιου μέλους της ΕΕ.

«Με αυτόν τον τρόπο, είμαστε επίσης υπεύθυνοι για αυτό που όλοι κατάλαβαν εδώ και καιρό μετά το Μαϊντάν: Η Ουκρανία είναι μέρος της ευρωπαϊκής οικογένειας. Μιλάω πολύ σοβαρά και καταλαβαίνω όλες τις συνέπειες αυτού - θέλουμε η Ουκρανία να γίνει μέρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης», δήλωσε ο Σολτς.

Πρόσθεσε ότι η απόφαση αυτή είναι ένα μήνυμα προς τους ιδιώτες επενδυτές: όποιος επενδύσει σήμερα στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας θα επενδύσει σε μια χώρα που θα είναι μέρος της ΕΕ και μέρος της κοινής ευρωπαϊκής αγοράς.

Σύμφωνα με τον καγκελάριο της Γερμανίας, αυτό επηρεάζει και την ίδια τη διαδικασία ανασυγκρότησης της Ουκρανίας, η οποία πρέπει να πραγματοποιηθεί, έχοντας κατά νου ότι η Ουκρανία θα γίνει μια μέρα πλήρες μέλος της ΕΕ.

«Αυτό σημαίνει ότι τόσο στην εφοδιαστική αλυσίδα όσο και στις μεταφορές, είναι απαραίτητο να ενεργήσουμε με τέτοιο τρόπο ώστε να "δέσουμε" την Ουκρανία άμεσα με την εσωτερική ευρωπαϊκή αγορά. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να ανοίξουν εξαγωγικές οδοί για τα ουκρανικά προϊόντα, για τις ουκρανικές εταιρείες. Και ταυτόχρονα, πρέπει να θυμόμαστε το περιβάλλον και την οικολογική γεωργία», σημείωσε ο Σολτς.

Τόνισε επίσης ότι είναι απαραίτητο όχι μόνο να ανοικοδομηθεί ο κατεστραμμένος ενεργειακός τομέας της Ουκρανίας, αν και αποτελεί πλέον προτεραιότητα, αλλά και να αυξηθεί η αποδοτικότητα και να αναπτυχθεί η εξαγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από την Ουκρανία στην ΕΕ, ώστε να ενισχυθεί το ουκρανικό ενεργειακό σύστημα.

«Η Ουκρανία έχει τον ήλιο και τον άνεμο - αυτές είναι πολύ καλές προϋποθέσεις για να γίνει όχι απλώς χώρα διαμετακόμισης, αλλά εξαγωγέας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Υπάρχει ήδη η πρώτη συμφωνία μεταξύ ουκρανικών και γερμανικών επιχειρήσεων και γνωρίζουμε ότι εδώ υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες», πιστεύει ο καγκελάριος της Γερμανίας.

Αύριο η Διεθνής Διάσκεψη Εμπειρογνωμόνων για την Ανασυγκρότηση της Ουκρανίας

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς -λόγω της εκ περιτροπής γερμανικής Προεδρίας της G7- θα φιλοξενήσουν αύριο, Τρίτη, στο Βερολίνο από κοινού τη Διεθνή Διάσκεψη Εμπειρογνωμόνων για την Ανάκαμψη, την Ανασυγκρότηση και τον Εκσυγχρονισμό της Ουκρανίας. Αυτή η διάσκεψη είναι ακόμη ένα σημαντικό βήμα στη σειρά των παγκόσμιων γεγονότων, τα οποία δείχνουν την ακλόνητη υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της διεθνούς κοινότητας στην Ουκρανία, στην οποία είναι σε εξέλιξη ο απρόκλητος και αδικαιολόγητος επιθετικός πόλεμος της Ρωσίας.

Η Επιτροπή και η διεθνής κοινότητα θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν την Ουκρανία πέρα από τις άμεσες ανάγκες της και στην πορεία της προς την ένταξη στην ΕΕ, τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση. Το συνέδριο θα συγκεντρώσει παγκοσμίου φήμης εμπειρογνώμονες από διάφορους κλάδους και υπόβαθρο, διεθνείς οργανισμούς, ανώτερους κυβερνητικούς εκπροσώπους, δεξαμενές σκέψης και ακαδημαϊκούς, καθώς και εκπροσώπους από την κοινωνία των πολιτών και τον ιδιωτικό τομέα, μαζί με την ουκρανική κυβέρνηση.

Οι συζητήσεις στη Διάσκεψη θα συμβάλουν στη διαμόρφωση των παγκόσμιων προσπαθειών στο μελλοντικό δρόμο για το πράσινο, ανθεκτικό, δημοκρατικό και με ευημερία μέλλον της Ουκρανίας.

Ειδήσεις σήμερα:
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης