Γερμανία: Ο αντικαγκελάριος Χάμπεκ υπόσχεται στους συμπολίτες του ότι θα έχουν ρεύμα και θέρμανση το χειμώνα

Γερμανία: Ο αντικαγκελάριος Χάμπεκ υπόσχεται στους συμπολίτες του ότι θα έχουν ρεύμα και θέρμανση το χειμώνα

Αυτό θα συμβεί με τη βοήθεια τριών πλωτών μονάδων παραγωγής ενέργειας στις ακτές της Βόρειας Θάλασσας - Οι δηλώσεις του προκάλεσαν θύελλα αντιδράσεων

043_dpa-pa_221012-99-99319_dpai
«Πλωτοί ηλεκτροπαραγωγικοί σταθμοί πετρελαίου θα αποτελέσουν σύντομα μία λύση στην ενεργειακή κρίση», ανακοίνωσε σήμερα ο Γερμανός αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ, προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων στη χώρα του.

Όπως αναφέρει η γερμανική εφημερίδα «Bild», o Πράσινος υπουργός θέλει να διαβεβαιώσει τους συμπολίτες του ότι δεν θα ξεμείνουν τον χειμώνα από ηλεκτρικό ρεύμα εν καιρώ πολέμου- την ώρα που εξακολουθεί να θέλει να κλείσει τον έναν πυρηνικό σταθμό μετά τον άλλο επειδή, όπως επισημαίνει, θα πρέπει οι πράξεις του να συνάδουν με την ιδεολογία του.

Ο Χάμπεκ πετάει στη... θάλασσα όλους τους στόχους του για την προστασία του κλίματος, υποστηρίζουν οι επικριτές του , όπως αναφέρει το γερμανικό δημοσίευμα. «Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης», όπως αφήνει να εννοηθεί ο Γερμανός αντικαγκελάριος, «θα κάψουμε πετρέλαιο στη Βόρεια Θάλασσα για να μην έχουμε μπλακ άουτ».

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Bild», τρία πλοία που θα λειτουργούν ως μονάδες παραγωγής ενέργειας («power barges») και θα καταπλέουν στις ακτές της Βόρειας Θάλασσας, θα μπορούσαν σύντομα να αντικαταστήσουν την ηλεκτρική ενέργεια που παρήγαγε ο πυρηνικός αντιδραστήρας Lingen (Κάτω Σαξονία) μέχρι να κλείσει στο τέλος του 2022.

Κλείσιμο
Ο υφυπουργός του Χάμπεκ, Πάτρικ Γκρέιχεν, επιβεβαίωσε επίσημα ότι η «βελγική εταιρεία Exmar» είχε προσφέρει στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση τα πλοία «να εγκαταστήσουν το καθένα έως και 450 μεγαβάτ ηλεκτρικής ενέργειας με βάση το πετρέλαιο στη Γερμανία».

«Η μελλοντική χρήση πλοίων σταθμών παραγωγής ενέργειας μπορεί επίσης να είναι μια εναλλακτική λύση χαμηλότερου κινδύνου που μπορεί να εξεταστεί εάν είναι απαραίτητο», τονίζει.

Ωστόσο, οι διαπραγματεύσεις με τη βελγική εταιρεία δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει. Η τοπική κυβέρνηση στο κρατίδιο της Κάτω Σαξονίας γνωρίζει μόνο ότι τα τρία πλοία (το καθένα με ισχύ 450 μεγαβάτ) εκπέμπουν ρύπους διοξειδίου του άνθρακα CO2 ενός μεσαίου μεγέθους σταθμού παραγωγής ενέργειας με καύση τον άνθρακα. Και αυτό στα θαλάσσια ύδατα ης Βόρειας Θάλασσας!

Όλη η Ευρώπη απορεί με την ενεργειακή πολιτική της Γερμανίας, σχολιάζει το δημοσίευμα που επικαλείται ακόμη και την Σουηδή ακτιβίστρια για το κλίμα, Γκρέτα Τούνμπεργκ.

Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα «Bild», o επικεφαλής της περιφερειακής ομάδας των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) Aλεξάντερ Ντομπρίντ επισημαίνει ότι ο Χάμπεκ προτιμά να κάψει πετρέλαιο στη Βόρεια Θάλασσα αντί να συνεχίσει να χρησιμοποιεί πυρηνική ενέργεια.

Την ίδια ώρα, ο αντιπρόεδρος των Χριστιανοδημοκρατών, Γενς Σπαν επιρρίπτει ευθύνες στην κυβέρνηση του Βερολίνου λέγοντας χαρακτηριστικά ότι ο τρικομματικός συνασπισμός προτιμά την καύση άνθρακα και πετρελαίου που καταστρέφουν το κλίμα αντί να αφήνει όλους τους πυρηνικούς σταθμούς που επιβαρύνουν με μηδενικούς ρύπους το περιβάλλον.

«Η ενοικίαση πλωτών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με καύση το πετρέλαιο προκειμένου να απομακρυνθεί το εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας του Emsland είναι τρέλα της κλιματικής πολιτικής. Και με διαφαινόμενες διακοπές ρεύματος, είναι ανεύθυνο».

Αξίζει να σημειωθεί ότι, τα πλοία των σταθμών παραγωγής ενέργειας έχουν μήκος περίπου 140 μέτρα, είναι εξοπλισμένα με θαλάμους καύσης που παράγουν ηλεκτρική ενέργεια σε τουρμπίνες - περίπου 450 μεγαβάτ ανά πλοίο (για σύγκριση: ο πυρηνικός σταθμός του Λίνγκεν παράγει ενέργεια περίπου 1300 MW).

Τα πλοία σταθμών παραγωγής ενέργειας (τροφοδοτούμενα με πετρέλαιο ή φυσικό αέριο) χρησιμοποιούνται κυρίως σε αναπτυσσόμενες χώρες που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να κατασκευάσουν τις δικές τους μονάδες. Αλλά και η πόλη της Νέας Υόρκης εφοδιάζεται εν μέρει με «φορητές μονάδες παραγωγής ενέργειας».

Την ίδια ώρα, μεγάλες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα απελευθερώνονται από τις καμινάδες των σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας επιβαρύνοντας σε σημαντικό βαθμό το περιβάλλον. Αξίζει να σημειωθεί ότι, τα πλοία των σταθμών παραγωγής πετρελαίου ανεφοδιάζονται με δεξαμενόπλοια δια θαλάσσης. Για να εφοδιαστούν όμως με ηλεκτρική ενέργεια, χρειάζονται διαδικτυακή σύνδεση δια ξηράς.




Ειδήσεις σήμερα:

Η 12χρονη από τον Κολωνό αναγνώρισε 10 βιαστές από φωτογραφίες ταυτότητας

Πάρις Χίλτον: «Με “κρατούσαν κάτω” και με κακοποιούσαν σεξουαλικά στο σχολείο της Γιούτα»

Ξεκινά το μεγάλο «παζάρι» σούπερ μάρκετ - βιομηχάνων για το «καλάθι του νοικοκυριού»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης