Ενεργειακή κρίση: Ο Σόιμπλε καλεί τους πολίτες να φορέσουν πουλόβερ και να έχουν κεριά, σπίρτα και φακό

Ενεργειακή κρίση: Ο Σόιμπλε καλεί τους πολίτες να φορέσουν πουλόβερ και να έχουν κεριά, σπίρτα και φακό

«Εμείς οι Γερμανοί είμαστε κακομαθημένοι, κι εγώ επίσης», δήλωσε ο 80χρονος πολιτικός στην Bild – Υποστηρίζει ότι ο Πούτιν υπολογίζει ότι η Δύση θα κάνει πίσω, κάτι που «δεν μας επιτρέπεται»

soible
«Σφίξτε τα δόντια», είναι το μήνυμα που στέλνει στους συμπολίτες του ο πρώην ισχυρός άνδρας της Γερμανίας και εμβληματικός πολιτικός των Χριστιανοδημοκρατών(CDU),  Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε συνέντευξή του στη γερμανική τηλεόραση της «Bild».

Ο 80χρονος πρώην πρόεδρος της ομοσπονδιακής βουλής Bundestag σχολιάζει την κατάσταση που επικρατεί στην Ευρώπη και κυρίως στη χώρα του, καθώς μαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία, μιλώντας «έξω από δόντια», όπως άλλωστε το συνηθίζει.

Ο Σόιμπλε εκφράζει την έντονη ανησυχία του για το τι μέλλει γενέσθαι ωστόσο, δίνει χρήσιμες οδηγίες για το πώς οι Γερμανοί θα βγάλουν τον φετινό χειμώνα αντιμετωπίζοντας την ενεργειακή κρίση. «Πάρτε σπίρτα, ανάψτε κεριά κι να έχετε έναν φακό στο χέρι», λέει.

«Δεν μας επιτρέπεται» να κάνουμε πίσω

Ερωτηθείς για το τι θα συμβεί εάν ο Πούτιν ρίξει πυρηνικά όπλα, ο βαρόνος του κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών είναι σαφής: «Δεν πρέπει να επιτρέψουμε στον εαυτό μας να τρομοκρατηθεί από την απειλή αυτή. Αυτή είναι η τέχνη του να μην κάνεις τίποτα που θα οδηγούσε σε μια ακόμη περαιτέρω κλιμάκωση. Αλλά η χρήση πυρηνικών όπλων θα ήταν φυσικά μία «κόκκινη γραμμή». Και με τις απειλές του Πούτιν να κάνει χρήση αυτών των όπλων, ο Πούτιν «γρατσουνίζει» εδώ και καιρό αυτή την κόκκινη γραμμή».

Κλείσιμο
Ο Σόιμπλε δεν έκρυψε επίσης το γεγονός ότι, ο νυν Καγκελάριος της Γερμανίας, Σοσιαλδημοκράτης Όλαφ Σολτς, βρίσκεται σε δεινή θέση: «Δεν θα ήθελα να είμαι Καγκελάριος αυτή την εποχή και να φέρω το βάρος αυτής της απόφασης! Αλλά ένα πράγμα είναι ξεκάθαρο: όταν υποχωρείς, πάντα υποχωρείς. Πάντα τα πήγαινα καλά στη ζωή μου λέγοντας: Όχι, δεν θα με εκβιάσουν».

Ο ίδιος προσθέτει ότι «βιώνουμε μια κατάσταση όπου ο Πούτιν θα πρέπει να συνειδητοποιήσει όσο οδυνηρό κι αν είναι για τον ίδιο ότι, ο στρατός του δεν είναι τόσο αποτελεσματικός όσο νόμιζε ότι θα ήταν. (…) Πρέπει να στοιχηματίσουμε ότι ο Πούτιν θα μιλήσει με λογική στο τέλος. Μέχρι στιγμής, φαίνεται να υπολογίζει ότι εμείς θα κάνουμε πίσω λαμβάνοντας υπόψη τις απειλές του. Αυτό δεν μας επιτρέπεται. Πρέπει να καταλάβουμε ότι αυτός ο πόλεμος είναι και δική μας υπόθεση!».

«Πρέπει να βεβαιωθούμε ότι θα βοηθηθούν μόνο αυτοί που έχουν πραγματικά ανάγκη»

Για τον πρώην υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας-έμπιστο της Άνγκελα Μέρκελ- οι συμπολίτες του δεν έχουν ακόμη συνειδητοποιήσει ότι, αυτός ο πόλεμος αφορά εκτός από τους Ουκρανούς και τους ίδιους.

«Όχι. Δεν το έχουμε καταλάβει ακόμα», τονίζει ο Σόιμπλε. Παρά τις επιπτώσεις του πολέμου που βιώνουμε όλοι, τον τρομερό πληθωρισμό και τις υψηλές τιμές ενέργειας».

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου Κάι Βάιζε εάν το γερμανικό κράτος μπορεί να απαλλάξει τους Γερμανούς απ΄ όλα αυτά τα τεράστια βάρη, ο πρώην ισχυρός άνδρας της Γερμανίας, υπογραμμίζει: «Πρέπει να βεβαιωθούμε ότι θα βοηθούν μόνο αυτοί που έχουν πραγματικά ανάγκη. Πρέπει να πούμε στους άλλους: Αν πρέπει, δεν θα πας φέτος διακοπές. Ο κίνδυνος που βλέπω είναι ότι πιστεύουμε πως, το κράτος είναι κάτι που πρέπει απλώς να παρέχει στους πολίτες του όλο και περισσότερα. Ένα είδος σούπερ μάρκετ όπου οι πολίτες είναι κυνηγοί παζαριών. Όχι! Αν δώσουμε την εντύπωση στους πολίτες ότι όλα είναι απεριόριστα, τότε οδηγούμαστε σε υπερεκμετάλλευση. Τότε οι πολίτες θα έχουν την εντύπωση ότι το κράτος μπορεί να κάνει τα πάντα. Αυτό δεν είναι βιώσιμο!», τόνισε.


«Όλοι είμαστε κακομαθημένοι»

Ο ίδιος πιστεύει ότι οι Γερμανοί είναι μια κακομαθημένη κοινωνία, όπως άλλωστε και ο ίδιος. «Σίγουρα, όλοι είμαστε κακομαθημένοι. Κι εγώ επίσης. Αλλά τώρα πρέπει να αντισταθούμε στον κίνδυνο να συνεχίσουν τα πράγματα να είναι για πάντα έτσι. Οι Γερμανοί θα πρέπει να προσπαθήσουν ξανά», υποστηρίζει και προσθέτει:

«Με ανησυχεί που τόσοι πολλοί Γερμανοί προτιμούν να εργάζονται λιγότερο: για παράδειγμα, να επιλέγουν το καθεστώς της μερικής απασχόλησης και να μην εργάζονται ποτέ το Σαββατοκύριακο. Αυτό δεν μπορεί να λειτουργήσει. Γιατί παντού υπάρχει έλλειψη σε εργατικά χέρια Η εμπειρία του να διασκεδάζεις μια ζωή, δεν σου προσφέρει μία ικανοποιητική ζωή».

«Στο τέλος της ημέρας, όπως λέει ο Σόιμπλε, οι άνθρωποι πρέπει να έχουν την αίσθηση ότι έχουν κάνει κάτι δίκαιο. Βοηθώντας αυτούς που το έχουν πραγματικά ανάγκη. Γι' αυτό και η πρόταση του υπουργείου Οικονομίας, είναι πολύ παραπλανητική, ότι, δηλαδή, ένας φούρναρης μπορεί απλά να κλείσει την επιχείρησή του. Αυτό ήταν ένα επικοινωνιακό λάθος εκ μέρους του νυν υπουργού από το κόμμα των Πρασίνων, Ρόμπερτ Χάμπεκ», υποστηρίζει.

«Φορέστε ένα πουλόβερ, ίσως και ένα δεύτερο»

Ερωτηθείς για το αν οι Γερμανοί θα παγώσουν φέτος τον χειμώνα, ο ίδιος έσπευσε να δώσει πρακτικές οδηγίες στους συμπολίτες του:

«Απλά φορέστε ένα πουλόβερ. Ή ίσως κι ένα δεύτερο πουλόβερ. Δεν χρειάζεται να γκρινιάζετε για αυτό, πρέπει να αναγνωρίσετε ότι πολλά πράγματα δεν μπορούν να θεωρηθούν δεδομένα». Προσθέτει επίσης ότι το ηλεκτρικό ρεύμα δεν θα είναι δεδομένο μερικές φορές. Για το λόγο αυτό, όπως αναφέρει, «θα πρέπει να έχετε στο σπίτι πάντα μερικά κεριά, σπίρτα και έναν φακό».

Ολοκληρώνοντας τη συνέντευξή του στην γερμανική τηλεόραση της Bild , ο 80χρονος Σόιμπλε εκφράζει την αισιοδοξία του για το μέλλον. «Σε αυτούς τους τόσο δύσκολους καιρούς, μπορείτε ακόμα να γελάτε;», τον ρωτά ο δημοσιογράφος της Bild με τον Σόιμπλε να απαντά: «Φυσικά, το γέλιο είναι δωρεάν και χαλαρό. Δεν έχουμε λόγο να τα παρατήσουμε».


Ειδήσεις σήμερα:

Τρανς τρέλα στα σόσιαλ μίντια για τη «Στρέλλα» της Λυρικής


Η θεία της 12χρονης «ξεκλείδωσε» τη φριχτή υπόθεση - Ο 53χρονος έστελνε χυδαία μηνύματα


Σεξ, μυστικά και κατασκοπεία: Στο φως άγνωστες πτυχές του σκανδάλου Προφιούμο που «γκρέμισε» μια κυβέρνηση
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης