Η επιστράτευση στέλνει τους Ρώσους για... διακοπές χωρίς επιστροφή - Ποιες χώρες επιλέγουν ως καταφύγιο

Η επιστράτευση στέλνει τους Ρώσους για... διακοπές χωρίς επιστροφή - Ποιες χώρες επιλέγουν ως καταφύγιο

Ρώσοι ταξιδιώτες μετά τις ανακοινώσεις του Βλαντιίρ Πούτιν δεν σχεδιάζουν να επιστρέψουν πίσω - «Κάνουμε επίθεση στα αδέρφια μας, σίγουρα δεν θα παλέψω ούτε θα πεθάνω για αυτό»

mosxa_aerodromio
Όταν ο Αλεξάντρ και η σύζυγός του Σβετλάνα έφτασαν για διακοπές δύο εβδομάδων στο Μαυροβούνιο, σχεδίαζαν να επιστρέψουν στη Ρωσία. Ωστόσο, η ανακοίνωση του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν την περασμένη εβδομάδα που διέταξε επιστράτευση εφέδρων για τον πόλεμο στην Ουκρανία έφερε τα πάνω κάτω στη ζωή τους.

Μιλώντας στο Reuters στην πόλη Μπούντβα του Μαυροβουνίου στην Αδριατική, ο Αλεξάντρ, 30 ετών -κηπουρός στο επάγγελμα- τόνισε ότι δεν σχεδιάζει να επιστρέψει, καθώς κινδυνεύει να στρατολογηθεί για να πάει να πολεμήσει.

«Αυτός δεν είναι δικός μας πόλεμος. Επιτιθέμεθα στους γείτονές μας, τα αδέρφια μας, προσπαθούμε να καταλάβουμε εδάφη που δεν είναι δικά μας», είπε. «Σίγουρα δεν θα παλέψω γι’ αυτό, πόσο δε μάλλον δεν θα πεθάνω γι’ αυτό».

Τόσο ο Αλεξάντρ όσο και η σύζυγός του αρνήθηκαν να δώσουν τα επώνυμά τους.

Κλείσιμο
Ρώσοι αξιωματούχοι είπαν ότι χρειάζονται 300.000 στρατιώτες για την επιστράτευση, καθώς η επτάμηνη εκστρατεία της Ρωσίας στην Ουκρανία βρίσκεται σε στασιμότητα. Σύμφωνα με την Μόσχα η επιστράτευση αφορά κατά προτεραιότητα άτομα με πρόσφατη στρατιωτική εμπειρία και ζωτικής σημασίας δεξιότητες.

Ωστόσο, πληθαίνουν οι αναφορές για άνδρες χωρίς στρατιωτική εμπειρία ή που έχουν περάσει την ηλικία στρατολόγησης, που λαμβάνουν φύλλα πορείας, πυροδοτώντας οργή και αντιπολεμικές διαδηλώσεις σε όλη την Ρωσία

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι, πολλοί από τους οποίους άνδρες, έχουν κατακλύσει τα συνοριακά περάσματα μεταξύ της Ρωσίας και γειτονικών πρώην σοβιετικών δημοκρατιών όπως η Γεωργία, το Καζακστάν ή το Τατζικιστάν. Άλλοι αγόρασαν βιαστικά υπερκοστολογημένα αεροπορικά εισιτήρια με προορισμούς χώρες της Δυτικής Ευρώπης, το Μαυροβούνιο, την Τουρκία ή το Ισραήλ.

«Φοβάμαι ότι πολλοί άλλοι θα φύγουν εκτός αν (οι ρωσικές αρχές) κλείσουν τελικά τα σύνορα. Φοβάμαι ότι οι φίλοι μας θα φύγουν από τη Ρωσία», είπε ο Αλεξάντρ.

Η Ρωσία μετράει επίσημα εκατομμύρια πρώην κληρωτούς ως έφεδρους - το μεγαλύτερο μέρος του ανδρικού πληθυσμού σε μάχιμη ηλικία.

Ο Μαξίμ, 48 ετών, γιατρός, έκανε επίσης διακοπές στο Μαυροβούνιο όταν άκουσε για την επιστράτευση στην πατρίδα του. Αποφάσισε να μην επιστρέψει στη Μόσχα.

«Πολλοί από τους συναδέλφους μου έχουν λάβει φύλλα πορείας. Ορισμένοι είναι ακόμη μεγαλύτεροι από εμένα σε ηλικία και η κατάσταση της υγείας τους δεν τους επιτρέπει να πολεμήσουν», είπε.

Η Σβετλάνα ανέφερε ότι θα ταξιδέψει στη Ρωσία για να φέρει την ενάμιση έτους κόρη τους και να πουλήσει ό,τι περιουσία έχουν προτού προσπαθήσουν να ξεκινήσουν μια νέα ζωή στο Μαυροβούνιο. «Δεν φοβόμαστε τη δουλειά. Θα προσπαθήσουμε», είπε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ειδήσεις σήμερα:

Κώστας Μανωλάς: Ο τρόμος του στον βρυχηθμό λιονταριού στη φωτογράφηση με τη Σαρζά - Δείτε βίντεο

Ιταλικές εκλογές: Άμεση ανάλυση της «Guardian» - Οι... κωλοτούμπες της Μελόνι την τελευταία πενταετία

Καιρός - Κακοκαιρία «Bogdan»: Ισχυρές καταιγίδες στα δυτικά - Πού υπάρχει κίνδυνος για ανεμοστρόβιλους
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης