Ιταλικές εκλογές: Άμεση ανάλυση της «Guardian» - Οι... κωλοτούμπες της Μελόνι την τελευταία πενταετία

Ιταλικές εκλογές: Άμεση ανάλυση της «Guardian» - Οι... κωλοτούμπες της Μελόνι την τελευταία πενταετία

«Η εκκωφαντική σιωπή του γαλλογερμανικού άξονα οφείλεται εν μέρει στο ότι περιμένει να ανακαλύψει την αληθινή πολιτική ταυτότητα της Τζόρτζια Μελόνι», αναφέρει το βρετανικό Μέσο

meloni_xeri_maketa_2
«Φασισμός στην Ιταλία: Όλοι οι φόβοι οδηγούν στη Ρώμη», είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της γαλλικής εφημερίδας «Liberation» που απεικονίζει την σταρ της ιταλικής ακροδεξιάς, Τζόρτζια Μελόνι να χαμογελάει διάπλατα την ώρα που η Ευρώπη κάθεται σε αναμμένα κάρβουνα.

Οι Βρυξέλλες αναμένουν την πολιτική που θα χαράξει η 45χρονη Ιταλίδα καθώς, όπως όλα δείχνουν, θα αναλάβει τον πρωθυπουργικό θώκο στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης. Σε άρθρο της, η εφημερίδα «Guardian» υπογραμμίζει ότι «Η Ευρώπη κρατάει την ανάσα της περιμένοντας να ανακαλύψει την αληθινή πολιτική ταυτότητα της Τζόρτζια Μελόνι».

Ο διπλωματικός συντάκτης της βρετανικής εφημερίδας Πάτρικ Γουίντουρ επισημαίνει ότι, η νέα ακροδεξιά κυβέρνηση της Ιταλίας έχει αλλάξει «επωνυμία» τα τελευταία χρόνια για να υιοθετήσει μία φιλονατοική στάση ωστόσο, ακόμη δεν έχει ακόμη αποκαλύψει την πορεία αντιπαράθεσής της με την ΕΕ.

Η ευρωπαϊκή πολιτική ελίτ απάντησε με εκκωφαντική σιωπή και εν συνεχεία με τρόμο στην θριαμβευτική νίκη της Τζόρτζια Μελόνι, με τους Ιταλούς εθνιστικές να δέχονται συγχαρητήρια από τους Ευρωπαίους ομοιδεάτες τους, χαιρετίζοντας μια αποφασιστική και μη αναστρέψιμη καμπή στην ευρωπαϊκή πολιτική που δημιουργεί βαθιά προβλήματα για το ευρωπαϊκό εγχείρημα.

Για τον Ούγγρο πρωθυπουργό, Βίκτορ Όρμπαν, και για το «Vox», το ισπανικό ακροδεξιό κόμμα που δεν μπορεί παρά να ονειρεύεται να μιμηθεί τη νίκη της Μελόνι στις ισπανικές εκλογές του 2023, έχει ανοίξει ο δρόμος για μια κυρίαρχη Ευρώπη. Η σταρ της γαλλικής ακροδεξιάς , Μαρίν Λεπέν, το κόμμα της οποίας είναι η μεγαλύτερη αντιπολιτευτική δύναμη στη γαλλική Εθνοσυνέλευση δήλωσε ότι ο ιταλικός λαός «αποφάσισε να πάρει τη μοίρα του στα χέρια του εκλέγοντας μια πατριωτική και κυρίαρχη κυβέρνηση».

Στη Στοκχόλμη, ο Jimmie Åkesson, ηγέτης των ακροδεξιών Σουηδών Δημοκρατών, με 62 έδρες στο κοινοβούλιο σε σύνολο 349 εδρών, εξέφρασε την χαρά του. Αλλά η σιωπή από την πλευρά του γαλλογερμανικού άξονα οφείλεται εν μέρει στο ότι περιμένει να ανακαλύψει την αληθινή πολιτική ταυτότητα της Μελόνι. Οι ρίζες της πολιτικής της καριέρας της βρίσκονται στον φασισμό, με την ίδια να επαίρεται αρχικά για την αντίθεσή της στο ευρώ, σχολιάζει το βρετανικό δημοσίευμα.

Οι κωλοτούμπερ της Τζόρζια Μελόνι

Αλλά τα τελευταία πέντε χρόνια και, μέχρι τις εκλογές, στις οποίες θριάμβευσε, έχει κάνει πολλές ...κωλοτούμπες , όπως αφήνει να εννοηθεί ο Βρετανός δημοσιογράφος. Η 45χρονη επικεφαλής της Ακροδεξιάς υιοθέτησε πολλές από τις οικονομικές και εξωτερικές πολιτικές που προωθούσε ο Μάριο Ντράγκι, ο τεχνοκράτης πρωθυπουργός που αναμένεται να διαδεχτεί ,

Τα μικρότερα δεξιά κόμματα του συνασπισμού της, από την παρακμή των οποίων επωφελήθηκε, η «Forza Italia» του Σίλβιο Μπερλουσκόνι και η «Λέγκα» του Ματέο Σαλβίνι, ήταν πιο ένθερμοι υποστηρικτές του Πούτιν. Τόσο ο Σαλβίνι όσο και ο Μπερλουσκόνι, ο οποίος κλείνει τα 86 αυτή την εβδομάδα, βγήκαν ηττημένοι από αυτές τις εκλογές.

Περιέργως ο Τζουζέπε Κόντε, ο ηγέτης του κινήματος των «Πέντε Αστέρων», τα πήγε καλύτερα. Η Μελόνι, σε ομιλία της που ανέβηκε στο YouTube στις 10 Αυγούστου, τόνισε ότι ήταν υπέρ του ΝΑΤΟ και κατά της «βίαιης επίθεσης» κατά της Ουκρανίας.

Κλείσιμο
«Η θέση μας στο φιλοδυτικό στρατόπεδο είναι ξεκάθαρη», είπε, προσθέτοντας σε συνέντευξή της στην αμερικανική εφημερίδα «Washington Post στις 13 Σεπτεμβρίου: «Δεν νιώθω ότι χρειάζεται να με αποδεχτεί η Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν θεωρώ τον εαυτό μου τέρας, απειλή ή επικίνδυνο άτομο».

Πολλοί Ιταλοί έδειξαν πρόθυμοι να την πάρουν στα σοβαρά και να την εμπιστευτούν βλέποντάς την ως το πιο «καλύτερο όχημα» για να εκφράσουν την οργή τους για τις τιμές, τη μετανάστευση και την πολιτιστική ταυτότητα. Υπάρχει ένα μεγάλο ιταλικό εκλογικό σώμα –ίσως το ένα τρίτο των ψήφων– με αμφίθυμα συναισθήματα για τη Ρωσία, αλλά η Μελόνι δεν επεδίωξε να δώσει εντολή στην Ιταλία να εγκαταλείψει το Κίεβο.

Κατά συνέπεια εάν ο Oρμπάν ελπίζει ότι θα συμμετάσχει στην παρεμπόδιση των «αυτοκαταστροφικών» ευρωπαϊκών κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, μπορεί να απογοητευτεί. Ούτε υπάρχει καμία ένδειξη ότι η Πολωνία, ο άλλοτε μεγάλος σύμμαχος της Ουγγαρίας, θα καλωσόριζε μια τέτοια κίνηση. Ο πρώτος που έσπευσε να συγχαρεί τη Μελόνι ήταν ο Πολωνός πρωθυπουργός, Ματέους Μοραβιέτσκι.

Το κόμμα της Μελόνι «Brothers of Italy» είναι ευθυγραμμισμένο με το πολωνικό PiS στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αλλά η Βαρσοβία παραμένει στο τιμόνι της συμμαχίας του ΝΑΤΟ κατά του Πούτιν.

Η Σουηδία προηγήθηκε της στροφής της Μελόνι προς τον παραδοσιακό συντηρητισμό. Ο Åkesson έκανε εκστρατεία για μια εκδοχή του «πρώτα η Σουηδία», αλλά είχε εκδιώξει στο παρελθόν εξτρεμιστές από το κόμμα του και είπε το 2019 ότι δεν ήταν πλέον υπέρ του «Swexit» .

Όπως επίσης έδειξε και τις προθέσεις της χώρας του στον πόλεμο του Πούτιν κατά της Ουκρανίας. «Η Ρωσία σήμερα είναι λίγο πολύ μια δικτατορία μεγάλης κλίμακας που επίσης διαπράττει εγκλήματα κατά του διεθνούς δικαίου κατά των γειτόνων της». Επιπλέον, υποστήριξε την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

«Για να κερδίσει την εξουσία, η νέα λαϊκίστικη δεξιά, υπό την ηγεσία των αρχηγών κατά τις ελίτ έχουν προετοιμαστεί να επανεφεύρουν τον εαυτό τους. Το ερώτημα είναι πώς θα συμπεριφερθούν στην πράξη».

Το ερώτημα είναι αν η Τζόρτζια Μελόνι έχει ήδη ανακοινώσει ότι επιθυμεί να επαναδιαπραγματευτεί μέρος των όρων που συνοδεύουν το ιταλικό σχέδιο ανάκαμψης, συνολικού ύψους 191,5 δισεκ. ευρώ — πρόκειται για το μεγαλύτερο ποσό που έχει δοθεί σε οποιαδήποτε χώρα μέλος της Ε.Ε. από το Ταμείο Ανάκαμψης. Στόχος της είναι να εφαρμόσει ένα νέο σχέδιο που θα οδηγήσει σε υψηλότερο δανεισμό.

Ωστόσο, αναμένεται να διορίσει έναν τεχνοκράτη υπουργό Οικονομικών με την ίδια να ταξιδεύει στο Λονδίνο στις αρχές Σεπτεμβρίου για να καθησυχάσει τους επενδυτές και να παρουσιάσει τον εαυτό της ότι δεν είναι καμία απειλή για τις αγορές.

Ένα πιο πιθανό σημείο διαμάχης, σύμφωνα με τον Luigi Scazzieri του Κέντρου για την Ευρωπαϊκή Μεταρρύθμιση, είναι εάν η ΕΕ συνδέσει στενά τα κεφάλαια ανάκαμψης με την ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων της δικαιοσύνης και των δημοσίων υπηρεσιών από την Ιταλία που ξεκίνησε ο Ντράγκι. Εάν αναπτυχθεί μια σύγκρουση σχετικά με την ερμηνεία του κράτους δικαίου από την ΕΕ, υπάρχει το ενδεχόμενο μιας τριγωνικής συμμαχίας «Πολωνίας-Ουγγαρίας-Ιταλίας», υποστηρίζει ο Scazzieri.

Η Κομισιόν έχει απειλήσει να παγώσει το ένα τρίτο της χρηματοδότησης της Ουγγαρίας από την Ε.Ε - ήτοι 7,5 δισ. ευρώ - και έχει δώσει στην Ουγγαρία προθεσμία μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου για να συμμορφωθεί.

Τιμωρίες θα επιβληθούν τον Δεκέμβριο εάν τουλάχιστον 15 κράτη μέλη – ή το 65% του πληθυσμού της ΕΕ – υποστηρίξουν την κίνηση. Η απώλεια της Σουηδίας και της Ιταλίας θα ήταν μοιραία για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Μέχρι στιγμής, τα μόνο χαρτιά που έχει ανοίξει η Μελόνι είναι :περιορισμός του δικαιώματος στην άμβλωση, υπεράσπιση της «φυσικής οικογένειας», αντιμεταναστευτική ρητορική… Η νίκη της ακροδεξιάς την Κυριακή στις βουλευτικές εκλογές βυθίζει τη γείτονα σε ένα ανησυχητικό μεταφασιστικό κλίμα.

«Η Ιταλία μας επέλεξε και δεν θα την προδώσουμε», δήλωσε αμέσως μετά τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων των βουλευτικών εκλογών της Κυριακής η μεγάλη νικήτρια Τζόρτζια Μελόνι.

Η ίδια μίλησε για «αξιοπρέπεια» και «υπερηφάνεια του να είσαι Ιταλός». Για πρώτη φορά από το 1945, ένα κόμμα με φασιστική παράδοση αναμένεται να αναλάβει τα ηνία της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας στην Ευρωζώνη γεγονός που προκαλεί πονοκέφαλο στις Βρυξέλλες.


Ειδήσεις σήμερα

Ο Βρετανός που άφησε την οικογένειά του για Ουκρανή πρόσφυγα τώρα... τη διώχνει

Η NASA εμβόλισε αστεροειδή και έγραψε διαστημική ιστορία - Πότε θα φανεί αν πέτυχε η αποστολή

Παρέα γυναικών στη Βραζιλία έγινε viral όταν το έδαφος κατέρρευσε ενώ χόρευαν σε πάρτι - Δείτε βίντεο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης