Η ραδιενέργεια εξακολουθεί να ταλαιπωρεί τη Φουκουσίμα

Η ραδιενέργεια εξακολουθεί να ταλαιπωρεί τη Φουκουσίμα

Η επιχείρηση καθαρισμού του ραδιενεργού ύδατος στον κατεστραμμένο πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, στην Ιαπωνία, ανεστάλη σήμερα, μερικές ώρες μετά την έναρξή της, όταν τα επίπεδα ραδιενέργειας άρχισαν να αυξάνουν δραματικά

Η ραδιενέργεια εξακολουθεί να ταλαιπωρεί τη Φουκουσίμα
Η επιχείρηση καθαρισμού του ραδιενεργού ύδατος στον κατεστραμμένο πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, στην Ιαπωνία, ανεστάλη σήμερα, μερικές ώρες μετά την έναρξή της, όταν τα επίπεδα ραδιενέργειας άρχισαν να αυξάνουν δραματικά, δήλωσε η εταιρία που διαχειρίζεται το εργοστάσιο.

Η Tokyo Electric Power Company είχε αναλάβει αυτή την επιχείρηση στο εργοστάσιο, το οποίο καταστράφηκε από το σεισμό και το τσουνάμι της 11ης Μαρτίου, προκειμένου να αποτρέψει το ενδεχόμενο να χυθούν στη θάλασσα μεγάλες, διογκούμενες λίμνες ραδιενεργού νερού.

Ανακοίνωση που εξέδωσε η εταιρία, γνωστή ως Tepco, αναφέρει πως η αναστολή της επιχείρησης, πέντε ώρες μετά την έναρξή της, προκλήθηκε από μία απότομη αύξηση της ραδιενέργειας σε ένα τμήμα του συστήματος που έχει σχεδιαστεί για να απορροφά καίσιο.

Κλείσιμο
"Προς το παρόν, δεν έχουμε προσδιορίσει την αιτία", δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου εκπρόσωπος της Tepco. "Έτσι δεν μπορούμε να πούμε πότε θα επαναλάβουμε την επιχείρηση. Όμως θα έλεγα ότι δεν είναι κάτι που θα πάρει εβδομάδες."

Ο αξιωματούχος δήλωσε πως οι ομάδες που εργάζονται στο εργοστάσιο πιστεύουν πως η αύξηση της ραδιενέργειας μπορεί να συνδέεται με τη λάσπη που ρέει στο μηχάνημα απορρόφησης καισίου. Μια άλλη αιτία θα μπορούσε να είναι οι σωλήνες που το περιβάλλουν.

Ωστόσο η επανάληψη της επιχείρησης, είπε, είναι κρίσιμης σημασίας ως προς το τι θα γίνει με το υψηλά ραδιενεργό νερό - αξιωματούχοι υποστηρίζουν πως 110.000 τόνοι, ποσότητα που ισοδυναμεί με 40 ολυμπιακές πισίνες, είναι αποθηκευμένο εκεί.

"Εκτός εάν μπορέσουμε να επαναλάβουμε την επιχείρηση μέσα σε μία εβδομάδα, θα έχουμε προβλήματα στην απόρριψη του μολυσμένου ύδατος", είπε ο αξιωματούχος.

"Όμως εάν αυτό προκλήθηκε από τους λόγους που νομίζουμε, μπορούμε να επαναλάβουμε την επιχείρηση μέσα σε μία εβδομάδα."

Ο αξιωματούχος δήλωσε πως η TEPCO δεν προβλέπει καθυστέρηση στο συνολικό σχέδιό της να τεθεί πλήρως υπό έλεγχο το εργοστάσιο της Φουκουσίμα Νταϊίτσι έως το τέλος του έτους. Το σχέδιο προβλέπει το κλείσιμο των τριών ασταθών αντιδραστήρων του έως τον Ιανουάριο του 2012.

Η επιχείρηση καθαρισμού είχε ξεκινήσει την Παρασκευή αφού καθυστέρησε λόγω μιας σειράς βλαβών στο εργοστάσιο, που βρίσκεται 240 χλμ βορειοανατολικά του Τόκιο.

Αξιωματούχοι δήλωσαν νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα πως μεγάλες και αυξανόμενες λίμνες ραδιενεργού νερού στο εργοστάσιο κινδυνεύουν να χυθούν στη θάλασσα μέσα σε μία εβδομάδα εκτός αν αναληφθεί γρήγορα δράση.

Η εταιρία έχει δηλώσει πως η διαδικασία απορρύπανσης μπορεί να παραγάγει μεγάλες ποσότητες ραδιενεργού λάσπης, προκαλώντας ένα επιπλέον πρόβλημα στη μακροπρόθεσμη αποθήκευσή του.

Η Tepco έχει ρίξει μαζικές ποσότητες νερού προκειμένου να ψύξει τρεις αντιδραστήρες του εργοστασίου που έχουν λιώσει μετά τη βλάβη των συστημάτων ψύξης που προκάλεσε ο σεισμός και το τσουνάμι της 11ης Μαρτίου.

Ωστόσο η διαχείριση του ραδιενεργού νερού έχει γίνει ένας μεγάλος πονοκέφαλος καθώς οι χώροι αποθήκευσης του εργοστασίου εξαντλούνται.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης