Βασίλισσα Ελισάβετ: Ο θάνατός της θα κοστίσει στη Βρετανία πάνω από έξι δισ. λίρες

Βασίλισσα Ελισάβετ: Ο θάνατός της θα κοστίσει στη Βρετανία πάνω από έξι δισ. λίρες

Αλλάζουν τα πάντα στη Βρετανία, από τον εθνικό ύμνο μέχρι τα νομίσματα, τα διαβατήρια, ακόμη και τα ταχυδρομικά κουτιά  - Σε πολλές περιπτώσεις η διαδικασία της αλλαγής μπορεί να διαρκέσει πολλά χρόνια

elizabethII
Μεγάλη ανατροπή για την ιστορία της Βρετανίας προκαλεί ο θάνατος της βασίλισσας Ελισάβετ και όσα θα ακολουθήσουν, μετά και τη διαδοχή της από τον Κάρολο.

Σύμφωνα με αναφορές, η κηδεία και η στέψη του βασιλιά Καρόλου θα κοστίσουν στο ΑΕΠ της χώρας περίπου 6 δισεκατομμύρια λίρες. Ωστόσο, δεν είναι τα μόνα έξοδα που θα πληρώσει το βρετανικό κράτος, καθώς καλείται να προβεί σε πλήθος αλλαγών, σε γραμματόσημα, νομίσματα, χαρτονομίσματα, στολές, κυβερνητικές πινακίδες και ταχυδρομικά κουτιά.

Η διασημότερη γυναίκα στον κόσμο, που ανέλαβε καθήκοντα το 1952, βρίσκεται παντού. Η διαδικασία αλλαγής αναμένεται ότι θα διαρκέσει αρκετά χρόνια ή και δεκαετίες, με πολλούς να εκτιμούν ότι μπορεί να μην ολοκληρωθεί ποτέ.



Βασιλικό έμβλημα

Το βασιλικό έμβλημα είναι μοναδικό για κάθε μονάρχη και αποτελείται από το όνομα και τον τίτλο του. Το έμβλημα διακρίνεται σε κυβερνητικά κτίρια, στολές, βασιλικά ή κρατικά έγγραφα και αντικείμενα που σχετίζονται με τη βασιλική οικογένεια.

Με τον θάνατο της βασίλισσας, το βασιλικό έμβλημα θα μπορούσε να αντικατασταθεί με το CR. Ο λόγος για τον οποίο μόνο το πρώτο γράμμα μπορεί να αλλάξει είναι επειδή το R μπορεί να σημαίνει είτε Rex είτε Regina (βασιλιάς και βασίλισσα). Μέχρι στιγμής, το βασιλικό έμβλημα του Καρόλου δεν έχει επιβεβαιωθεί.

erii
Κλείσιμο



Ταχυδρομικά κουτιά

Τα ταχυδρομικά κουτιά Royal Mail φέρουν αυτήν τη στιγμή σήμανση ERII, που σημαίνει Elizabeth Regina II (Ελισάβετ Βασίλισσα Β’). Η αλλαγή τους εξαρτάται από τον βασιλιά Κάρολο.

Για να αντικατασταθούν τα περίπου 100.000 κουτιά στη Βρετανία, μπορεί να χρειαστεί πολύς χρόνος. Κάτι τέτοιο θα συμβεί, σύμφωνα με το Ταχυδρομικό Μουσείο, εφόσον προστεθούν νέες ταχυδρομικές θυρίδες, ενώ τα παλιά δεν αντικαθίστανται.
royal_mail




Νομίσματα

Σύμφωνα με το The Coin Expert, θυγατρική του Βασιλικού Νομισματοκοπείου, ένα νέο πορτρέτο του Καρόλου θα κυκλοφορήσει για να απεικονιστεί στο νόμισμα της χώρας. Τα νομίσματα και τα χαρτονομίσματα με το πορτρέτο της Βασίλισσας Ελισάβετ Β’ θα συνεχίσουν να εκδίδονται για το υπόλοιπο του 2022, χωρίς να αποκλείεται η διαδικασία να διαρκέσει περισσότερο. Στη συνέχεια, τα νέα νομίσματα θα έχουν το νέο πορτρέτο.

Όλα τα τρέχοντα νομίσματα και χαρτονομίσματα θα παραδοθούν σταδιακά, Ωστόσο, τα υπάρχοντα αναμένεται να παραμείνουν σε κυκλοφορία για πολλά χρόνια ακόμη. Οι τράπεζες και τα ταχυδρομεία θα εκδίδουν νομίσματα και χαρτονομίσματα νέας σχεδίασης και θα συλλέγουν τις παλαιότερες εκδόσεις, για να διευκολύνουν τη διαδικασία.

Σύμφωνα με το Royal.uk, από την εποχή του Καρόλου Β’ και μετά, οι μονάρχες άρχισαν να αποτυπώνονται στα νομίσματα στην αντίθετη κατεύθυνση από τον προκάτοχό τους, με εξαίρεση τη σύντομη βασιλεία του Εδουάρδου Η’, που ήθελε το πορτρέτο του να στρέφεται προς τα αριστερά.

Η παράδοση αποκαταστάθηκε κατά τη βασιλεία του Γεωργίου ΣΤ’, πατέρα της Ελισάβετ με το πορτρέτο του στραμμένο προς τα αριστερά σαν να είχε στραμμένο προς τα δεξιά το πορτρέτο του Εδουάρδου Η’.

british_money




Γραμματόσημα


Αλλαγές θα πρέπει να γίνουν και στα γραμματόσημα, ώστε να φέρουν το προφίλ του βασιλιά Καρόλου.

Όταν τα γραμματόσημα άλλαξαν τελευταία φορά με έναν μονάρχη το 1952, κυκλοφόρησε μια σειρά που ονομάζεται Wilding Issues. Παρουσίασαν πορτρέτα που τράβηξε η Ντόροθι Ουάιλντινγκ μέσα σε μερικές εβδομάδες από τον θάνατο του Βασιλιά Γεωργίου ΣΤ’ και χρησιμοποιήθηκαν μέχρι το 1971.

british_stamps



Εθνικός ύμνος

Με τον Κάρολο στο θρόνο, οι λέξεις στον εθνικό ύμνο θα αλλάξουν σε God save the King.

«God save our gracious King!
Long live our noble King!
God save the King!
Send him victorious,
Happy and glorious,
Long to reign over us,
God save the King».

Η συγκεκριμένη εκδοχή χρησιμοποιήθηκε όταν ο Γεώργιος Στ’, πατέρας της βασίλισσας, κατείχε το αξίωμα και έρχεται και πάλι μετά τα 70 χρόνια του «God save the Queen».

Διαβατήρια

Αλλαγή θα πρέπει να γίνει και στα βρετανικά διαβατήρια, που εκδίδονται από τον υπουργό Εξωτερικών στο όνομα της Αυτής Μεγαλειότητας και θα μετατραπούν σε Αυτού Μεγαλειότητας.

Τα παλαιότερα διαβατήρια ωστόσο δεν θα αντικατασταθούν και δεν θα χρειαστεί να αλλάξουν μέχρι να απαιτηθεί η ανανέωσή τους.


british_passports




Ειδήσεις σήμερα:

Κρήτη: Μαθήτρια κλώτσησε γάτα και γελούσε με τις φίλες της - Δείτε βίντεο

Θάνατος βασίλισσας Ελισάβετ: Τα παιδιά του Χάρι και της Μέγκαν Μαρκλ θα μπορούν πλέον να πάρουν βασιλικούς τίτλους

Βασίλισσα Ελισάβετ: Επισήμως αύριο ανακηρύσσεται βασιλιάς ο Κάρολος
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης