Βασίλισσα Ελισάβετ: Το δεκαήμερο πρόγραμμα που υπαγορεύει το πρωτόκολλο μέχρι την κηδεία της

Βασίλισσα Ελισάβετ: Το δεκαήμερο πρόγραμμα που υπαγορεύει το πρωτόκολλο μέχρι την κηδεία της

Στις 19 Σεπτεμβρίου θα γίνει η κηδεία της μακροβιότερης μονάρχη της Βρετανίας με το πρωτόκολλο και το πρόγραμμα μέχρι εκείνη την ημέρα να πρέπει να τηρηθούν με θρησκευτική ευλάβεια

buckingham-loyloydia-arthro
Τα πρώτα λεπτά ύστερα από τον θάνατο της 96χρονης Βασίλισσας Ελισάβετ ακολούθησαν τηλεφωνήματα σε πολιτικά πρόσωπα της χώρας. «Μόλις ενημερωθήκαμε για το θάνατο της Αυτής Μεγαλειότητας της Βασίλισσας» , είναι το μήνυμα που είχαν την εντολή να μεταφέρουν οι γραμματείς των εκάστοτε υπουργείων, προκειμένου να υπενθυμίσουν στους αξιωματούχους «να διατηρήσουν την διακριτικότητα τους στα επόμενα επικοινωνιακά τους βήματα».

Σε δεύτερο στάδιο, οι υπόλοιποι υπουργοί και ανώτατοι δημόσιοι υπάλληλοι της χώρας έλαβαν email από τον Γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου με το εξής λιτό μήνυμα: «Αγαπητοί μου συνάδελφοι, με λύπη σας γράφω για να σας ενημερώσω για το θάνατο της Αυτής Μεγαλειότητας της Βασίλισσας». Μόλις δέκα λεπτά αργότερα, η είδηση του θανάτου της Ελισάβετ γίνεται επισήμως γνωστή. Η κυβέρνηση δίνει εντολή να κυματίζουν μεσίστιες οι σημαίες έξω από τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ .Το πλήθος που είχε συγκεντρωθεί έξω από το Παλάτι του Μπάγκινγχαμ ξεκινά αυθόρμητα να ψάλλει το «God Save the Queen».

Ο ιστότοπος της βασιλικής οικογένειας ντύθηκε στα μαύρα, το ίδιο και οι λογαριασμοί που διατηρεί σε Twitter, Facebook και Instagram.
 

Με την επίσημη ανακοίνωση του θανάτου της Ελισάβετ, η χώρα βυθίζεται σε δεκαήμερο πένθος, καθώς οι τράπεζες, το χρηματιστήριο, αλλά και οι περισσότερες επιχειρήσεις θα παραμένουν κλειστές.

Η ημέρα ολοκληρώθηκε με μια μικρή τελετή στον καθεδρικό ναό του Αγίου Παύλου, στην καρδιά του Λονδίνου, όπου παρέστησαν λίγοι υπουργοί και βουλευτές.

D- Day

Εκατοντάδες κυβερνητικά στελέχη, συμπεριλαμβανομένου του πρωθυπουργού και ανώτερων υπουργών, παρευρέθηκαν φορώντας μαύρα φορέματα και κοστούμια και σκουρόχρωμες γραβάτες. Απαγορεύεται αυστηρά οποιοδήποτε κόσμημα η διακοσμητικό στοιχείο. Στη συνέχεια διαβάστηκε η διακήρυξη της μεταφοράς του στέμματος, επικυρώνοντας και επισήμως την άνοδο του Βασιλιά Καρόλoυ του Τρίτου στον θρόνο.

Το μεσημέρι, η πρωθυπουργός Λιζ Τρας καθώς και το σύνολο του υπουργικού της συμβουλίου αναμένεται να συναντήσει τον νέο βασιλιά.

Κλείσιμο
Παράλληλα, το Βρετανικό Κοινοβούλιο συνεδρίασε για να συμφωνήσει στη σύνταξη του επισήμου συλλυπητηρίου μηνύματος του κοινοβουλευτικού σώματος.

Με την ολοκλήρωση της αποχαιρετιστήριας συνεδρίασης, οι υπόλοιπες εργασίες της Βουλής θα ανασταλούν για δέκα ολόκληρες ημέρες , παρά τα επείγοντα ζητήματα που αναμενόταν να απασχολήσουν το σώμα λόγω των πρόσφατων πολιτικών εξελίξεων.

D- Day 1

Αύριο Σάββατο στις 10 π.μ., ώρα Βρετανίας, το λεγόμενο «Συμβούλιο Προσχώρησης»- το όργανο που είναι υπεύθυνο για την μεταφορά της μοναρχία, θα συναντηθεί στο Παλάτι του St. James για να ανακηρύξει τον βασιλιά Κάρολο ως νέο μονάρχη του Hνωμένου Βασιλείου.
 

Για το επόμενο διάστημα, θα επιτρέπονται μόνο οι αναγνώσεις των νεκρολογιών των Βουλευτών στη μνήμη της απερχόμενης Ελισάβετ.

D- Day 2 έως D- Day 5

H μεταφορά του φέρετρου και η περιοδεία του Καρόλου.  Την τρίτη μέρα έπειτα από τον θάνατο της Βασίλισσας ενεργοποιείται η λεγόμενη επιχείρηση «Unicorn» (Μονόκερος) - δηλαδή η επιστροφή του φέρετρου στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ από την Σκωτία. Την Κυριακή το πρωί, η σορός της θα μεταφερθεί με το βασιλικό τρένο (μόνο στην περίπτωση που οι καιρικές συνθήκες δεν το επιτρέψουν, θα μεταφερθεί με αεροπλάνο).

Η πρωθυπουργός και οι υπουργοί της αναμένεται να παραστούν σε μια ακόμα ειδική δεξίωση για να καλωσορίσουν το βασιλικό φέρετρο στο Λονδίνο. Την D- Day 3, ο Βασιλιάς Κάρολος θα λάβει τη συλλυπητήρια πρόταση που συνέταξε το βρετανικό Κοινοβούλιο στην Αίθουσα του Γουέστμινστερ. Λίγες ώρες αργότερα, ξεκινάει την επίσημη περιοδεία του στο Ηνωμένο Βασίλειο, με την εναρκτήρια επίσκεψή του στο κοινοβούλιο της Σκωτίας.

Θα ακολουθήσει μια κατανυκτική λειτουργία στον καθεδρικό ναό St. Giles στο Εδιμβούργο.

Η τέταρτη μέρα (D- Day 4) ξεκινά με την άφιξη του βασιλιά Καρόλου στη Βόρεια Ιρλανδία, όπου θα παραστεί σε λειτουργία στον καθεδρικό ναό της Αγίας Άννας στο Μπέλφαστ. Την ίδια ώρα, στο Λονδίνο και παρουσία αστυνομικών δυνάμεων, θα ξεκινήσουν οι πρόβες για την επιχείρηση «Lion» (Λιοντάρι), την περιφορά, δηλαδή, του φέρετρου από τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ στο Παλάτι του Γουέστμινστερ.

Την πέμπτη πλέον ημέρα έπειτα από τον θάνατο της Ελισάβετ θα πραγματοποιηθεί η επίσημη πομπή της σορού μέχρι το παλάτι. Ύστερα από την άφιξη του φέρετρου, θα ακολουθήσει άλλη μια λειτουργία στο Westminster Hall.

D- Day 6 έως D- Day 10

Για τρεις ημέρες, η σορός της Ελισάβετ στο βασιλικό φέρετρο θα εκτίθεται στην κεντρική αίθουσα του Γουέστμινστερ. Το παλάτι θα παραμείνει ανοιχτό για τις επισκέψεις του κοινού για 23 ώρες την ημέρα, καθώς αναμένεται πως στο λαϊκό προσκύνημα θα συμμετάσχουν δεκάδες χιλιάδες απαρηγόρητοι πολίτες .

Ο Βασιλιάς Κάρολος θα ολοκληρώσει την περιοδεία του ταξιδεύοντας στην Ουαλία, για να λάβει ένα ακόμα συλλυπητήριο μήνυμα στο κοινοβούλιο της Ουαλίας και θα παραστεί σε λειτουργία στον κεντρικό καθεδρικό ναό του Κάρντιφ.
 

Στο μεταξύ, το υπουργείο Εξωτερικών προσπαθεί να συντονίσει τις αφίξεις αρχηγών κρατών και σημαντικών προσωπικοτήτων από το εξωτερικό για την κηδεία της που αναμένεται να πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα, 19 Σεπτεμβρίου. Από την πλευρά του, το υπουργείο Εσωτερικών βρίσκεται σε μόνιμη εγρήγορση για την αντιμετώπιση οποιασδήποτε αυξημένης τρομοκρατικής απειλής, ενώ το Υπουργείο Μεταφορών προγραμματίζει τα σχέδια του για να διαχειριστεί την κυκλοφοριακή παράλυση κι τον συνωστισμό που αναμένεται στο Λονδίνο.

Μόνο την ημέρα της κηδείας, η απώλεια στο ΑΕΠ της χώρας λόγω της ευρύτερης κρατικής και κυβερνητικής παράλυσης αναμένεται να φτάσει έως και τις 6 δισεκατομμύρια λίρες - δίχως να υπολογίζονται τα υπέρογκα έξοδα της ίδιας της τελετής. Ύστερα από ένα δεκαήμερο διάστημα πένθους, η επόμενη Κυριακή (18 Σεπτεμβρίου) θα σηματοδοτήσει το τέλος του πολύπλοκου πρωτοκόλλου.

Η κρατική κηδεία της μακροβιότερης βασίλισσας της παγκόσμιας ιστορίας θα λάβει χώρα στο Αβαείο του Ουέστμινστερ. Στις 12.μ.μ, ώρα Βρετανίας, αφότου ολοκληρωθεί η λειτουργία, θα τηρηθεί δύο λεπτών σιγή σε όλη τη χώρα. Θα ακολουθήσει το τελευταίο βήμα του βασιλικού πρωτοκόλλου: δύο κατανυκτικές πομπές στο Λονδίνο και το Ουίνδσορ.

Έπειτα από την βασιλική τελετή της νεκρώσιμης ακολουθίας, στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου στο Κάστρο του Ουίνδσορ, η σορός της βασίλισσας θα ταφεί πλέον στο εντυπωσιακό Μνημείο του Βασιλιά Γεωργίου VI. Η σορός της μακροβιότερης μονάρχη στην ιστορία της χώρας θα αναπαυθεί δίπλα στους προγόνους της και στο πλευρό του πολυαγαπημένου συζύγου της, Φιλίππου.

Ειδήσεις σήμερα:

Από «πέτρα του σκανδάλου»... βασιλική σύζυγος: Η γεμάτη ανατροπές ζωή της Καμίλα

Μικρή επιστροφή στο καλοκαίρι μέσα στο Σαββατοκύριακο με 35άρια

Θρίλερ με την άγρια δολοφονία της 35χρονης στη Λάρισα - Δείτε το υπόγειο όπου βρέθηκε
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης