Πόλεμος στην Ουκρανία: Θύμα τρολ που υποστηρίζουν τον Πούτιν η δασκάλα που έγινε σύμβολο κατά της ρωσικής βαρβαρότητας

Πόλεμος στην Ουκρανία: Θύμα τρολ που υποστηρίζουν τον Πούτιν η δασκάλα που έγινε σύμβολο κατά της ρωσικής βαρβαρότητας

Ψεύτικοι λογαριασμοί στο Twitter άρχισαν να προβάλλουν ξανά τη ρωσική προπαγάνδα περί ψεύτικων εικόνων - Από τον Φεβρουάριο έχουν αφαιρεθεί 75.000 λογαριασμοί για παραβιάσεις πολιτικής χειραγώγησης και ανεπιθύμητης αλληλογραφίας

daskala3w32346
Θύμα των τρολ - λογαριασμών που υποστηρίζουν τον Βλαντιμίρ Πούτιν και κατ' επέκταση τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έπεσε η δασκάλα Ολένα Κιρίλο που ήταν ένα από πρώτα θύματα του πολέμου.

 Η φωτογραφία της τραυματισμένης στο κεφάλι δασκάλας, στην αρχή της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία έκανε γρήγορα τον γύρο του κόσμου, δείχνοντας σε όλους τη βαρβαρότητα του πολέμου. Η Ολένα Κιρίλο έχασε την όρασή της από το ένα μάτι όταν ένας ρωσικός πύραυλος κατέστρεψε το διαμέρισμά της στο Χάρκοβο, ενώ την περασμένη εβδομάδα σε δημοσίευμά της η βρετανική Daily Mail ανέφερε ότι βρέθηκε τρόπος για να αποκατασταθεί το πρόβλημα με την όρασή της καθώς τους επόμενους μήνες θα υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ωστόσο με αφορμή το συγκεκριμένο δημοσίευμα τρολ - λογαριασμοί οι οποίοι άρχισαν να προωθούν την γνωστή προπαγάνδα περί ψεύτικων εικόνων που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Κάτι αντίστοιχο είχε συμβει και όταν είχαν δημοσιοποιηθεί τα στιγμιότυπα με την τραυματισμένη δασκάλα. 

Η ίδια φανερά θυμωμένη και αναστατωμένη από την ρωσική προπαγάνδα είπε πως «όταν οι  άνθρωποι λένε ότι είμαι ψεύτικη ή ηθοποιός, εύχομαι απλώς να περπατήσουν ένα μίλι με τα παπούτσια μου. Δεν με νοιάζουν τα ψέματα. Να μην χρειαστεί ποτέ να ζήσουν όλα όσα έχουμε βιώσει εγώ και πολλοί άνθρωποι στην Ουκρανία».

 «Είμαι πραγματικός άνθρωπος και αν οι άνθρωποι δεν με πιστεύουν, αυτό είναι το πρόβλημά τους», πρόσθεσε η γυναίκα η οποία τον ερχόμενο μήνα θα επανεξεταστεί από τον κορυφαίο καθηγητή οφθαλμολογίας Tom Williamson .

Σημειώνεται πως τον Φεβρουάριο ο Αλεξάντερ Αλίμοφ, αναπληρωτής πρεσβευτής της Ρωσίας στον ΟΗΕ δημοσίευσε στον λογαριασμό του στο Twitter μία θεωρία συνωμοσίας με πρωταγωνίστρια την Ολένα Κιρίλο. Μεταξύ άλλων έγραφε τότε ότι τα δυτικά mainstream media δημοσιοποίησαν μία φωτογραφία στην οποία φαινόταν μία τραυματισμένη γυναίκα με ύποπτα αφύσικο μακιγιάζ από ρόδι.

Μάλιστα είχε φτάσει στο σημείο να ισχυριστεί ότι η δασκάλα από το Χάρκοβο ήταν μέλος  ουκρανικού 72nd Info Warfare & PsyOps Center, ενώ είχε προσθέσει ότι η Ουκρανία παράγει ψευδείς ειδήσεις.
Για να ενισχύσει την θεωρία του δημοσίευσε μία φωτογραφία που φέρεται να δείχνει την Olena να είναι καλά στην υγεία της, δύο μέρες μετά την επίθεση στο Χάρκοβο. Μάλιστα η συγκεκριμένη γυναίκα που προβάλλεται από τον Ρώσο αξιωματούχο έχει μικρή ομοιότητα με την δασκάλα.

«Το Twitter και άλλες διαδικτυακές πλατφόρμες πρέπει να αναλάβουν δράση για να αφαιρέσουν τα ψέματα», δήλωσε η γυναίκα μιλώντας στην Daily Mail της Κυριακής. «Οι άνθρωποι πρέπει να γνωρίζουν μόνο την αλήθεια. Δέχομαι ότι πάντα θα υπάρχουν κάποιοι που δεν με πιστεύουν, αλλά αυτό μπορεί να στηρίζεται στη συνείδησή τους», επεσήμανε ακόμη.

Κλείσιμο
Η εφημερίδα απευθύνθηκε στη διαδικτυακή πλατφόρμα και οι ψευδείς αναρτήσεις αφαιρέθηκαν. Ωστόσο η ανάρτηση του Alimov παραμένει στο προφίλ του Ρώσου αξιωματούχου. Από την πλευρά τους ειδικοί αναφέρουν ότι η παραπληροφόρηση αποτελεί βασικό μέρος της στρατηγικής του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν. 

«Τα ρωσικά μέσα προπαγάνδας ισχυρίστηκαν ότι τα θύματα του πολέμου στην Ουκρανία είναι «παράγοντες κρίσης», είπε η Νίνα Γιάνκοβιτς, συγγραφέας που ειδικεύεται στη ρωσική παραπληροφόρηση. «Αυτό το ψέμα στη συνέχεια γίνεται αντιληπτό από συνωμοσιολόγους στη Δύση που είναι ευτυχείς να ενισχύουν την προπαγάνδα του Κρεμλίνου», πρόσθεσε. 

Σημειώνεται ότι τον Μάιο η βρετανική κυβέρνηση ανακάλυψε έναν μηχανισμό τρολ στο Κρεμλίνο ο οποίος χρησιμοποιούσε «στρατιώτες του κυβερνοχώρου», προκειμένου να διαδώσει ψευδείς ειδήσεις στα social media καθώς και να αυξήσει την υποστήριξη προς τον Ρώσο πρόεδρο.

Εκείνη την εποχή, η υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας είχε δηλώσει ότι «δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στο Κρεμλίνο και τις τρολ ομάδες του να εισβάλουν στους διαδικτυακούς μας χώρους με τα ψέματά τους για τον παράνομο πόλεμο του Πούτιν».

Το βράδυ του Σαββάτου εκπρόσωπος του Twitter δήλωσε ότι «η κορυφαία προτεραιότητά μας είναι να κρατάμε τους ανθρώπους ασφαλείς. Οι ομάδες ασφαλείας μας εντοπίζουν και διακόπτουν τις προσπάθειες  ενίσχυσης ψευδών και παραπλανητικών πληροφοριών».

Σύμφωνα με το Twitter, περισσότεροι από 75.000 λογαριασμοί έχουν αφαιρεθεί για παραβιάσεις της πολιτικής χειραγώγησης και ανεπιθύμητης αλληλογραφίας από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία μέχρι και σήμερα.



Ειδήσεις σήμερα

Έκρηξη στην Πρέβεζα: Πατέρας τριών παιδιών ο ένας από τους δύο νεκρού

Κακοκαιρία: Συστάσεις της Πολιτικής Προστασίας για τη Δευτέρα - Ποιες περιοχές επηρεάζονται από τις καταιγίδες

Λιζ Τρας: Η απιστία και η παράνομη σχέση με παντρεμένο βουλευτή των Τόρις
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης