Σαμίμα Μπεγκούμ: Η βρετανίδα «νύφη του ISIS» μεταφέρθηκε «κρυφά» στη Συρία από Καναδό κατάσκοπο, σύμφωνα με νέο βιβλίο

Σαμίμα Μπεγκούμ: Η βρετανίδα «νύφη του ISIS» μεταφέρθηκε «κρυφά» στη Συρία από Καναδό κατάσκοπο, σύμφωνα με νέο βιβλίο

Όπως αναφέρεται στο  «The Secret History of the Five Eyes» η Μπεγκούμ και δύο έφηβες φίλες της μεταφέρθηκαν στο συριακό έδαφος από έναν άνθρωπο ο οποίος εργαζόταν ταυτόχρονα για τον ISIS και τις καναδικές υπηρεσίες πληροφοριών 

shamima-begum-mantila-arthro
Ένα νέο βιβλίο έρχεται να δώσει μία νέα διάσταση στον τρόπο που η Σαμίμα Μπεγκούμ, αποκαλούμενη και ως «νύφη του ISIS» κατάφερε να φτάσει στη Συρία. Σύμφωνα λοιπόν με το «The Secret History of the Five Eyes» που έγραψε ο δημοσιογράφος Richard Kerbaj η Μπεγκούμ και δύο έφηβες φίλες της μεταφέρθηκαν στο συριακό έδαφος από έναν Καναδό κατάσκοπο ο οποίος εργαζόταν για τις καναδικές υπηρεσίες πληροφοριών. 

Το 2019 αφαιρέθηκε από την Μπεγκούμ η βρετανική υπηκοότητα ενώ σύμφωνα με τις νέες πληροφορίες ο άνθρωπος που βρίσκεται πίσω από τη φυγάδευσή της εργαζόταν ως διπλός πράκτορας προσφέροντας τις υπηρεσίες του τόσο στο Ισλαμικό Κράτος όσο και των καναδικών υπηρεσιών πληροφοριών.

Σύμφωνα με όσα γράφονται στο βιβλίο λέγεται πληροφορίες αναφέρουν ότι οι καναδικές αρχές ασφαλείας σιώπησαν ακόμα και όταν η Σκότλαντ Γιαρντ πραγματοποιήσε μία τεράστια έρευνα για την Μπέγκουμ και τις φίλες της. Παράλληλα μέσα από τις σελίδες του βιβλίου ο δημοσιογράφος ισχυρίζεται ότι ο Καναδάς παραδέχθηκε τη συμμετοχή του ενώ κατάφερε να πείσει τις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες να «κουκουλώσουν» τον ρόλο τους. Την ίδια ώρα έχουν γίνει κλήσεις για έρευνα αναφορικά με το τι γνώριζαν τόσο οι μυστικές υπηρεσίες όσο και η αστυνομία για το ρόλο του Καναδά στην υπόθεση.

Ο δικηγόρος της οικογένειας Μπεγκούμ, Tasnime Akunjee δήλωσε στους Times ότι «η Βρετανία επαίνεσε τις προσπάθειές της να σταματήσει το ISIS ξοδεύοντας εκατομμύρια λίρες στο πρόγραμμα Prevent και την ηλεκτρονική παρακολούθηση. Ωστόσο, την ίδια στιγμή συνεργαζόμαστε με έναν δυτικό σύμμαχο, ανταλλάσσοντας ευαίσθητες πληροφορίες μαζί τους, ενώ ουσιαστικά γίνονται συλλήψεις παιδιών με βρετανική υπηκοότητα και στη συνέχεια παραδίδονται στο Ισλαμικό Κράτος σε μία προσπάθεια συλλογής πληροφοριών».

Σύμφωνα πάντα με το βιβλίο ένα άτομο που ασχολείται με την εμπορία ανθρώπων στρατολογήθηκε από τον Καναδά όταν ζήτησε άσυλο από την πρεσβεία του στην Ιορδανία.  Και όλα αυτά τη στιγμή που στην Οττάβα υπάρχει ανησυχία για καλέσματα προς νέους ανθρώπους προκειμένου να ενταχθούν στον ISIS. 

Όπως αναφέρουν οι Times το βιβλίο ισχυρίζεται ότι η Καναδική Υπηρεσία Πληροφοριών Ασφαλείας (CSIS) παρέμεινε σιωπηλή σχετικά με τις εκρηκτικές καταγγελίες, καταφεύγοντας στην οδό της μυστικότητας. Από την πλευρά του άνθρωπος των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών όταν κλήθηκε από τους Times να σχολιάσει τις συγκεκριμένες αποκαλύψεις αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο. 

Τι δήλωνε η Μπεγκούμ στους Times το 2019

«Δεν είμαι η ίδια ανόητη 15χρονη μαθητριούλα που το΄σκασε από το Μπέθναλ Γκριν πριν από τέσσερα χρόνια», είχε δηλώσει σε αποκλειστική της συνέντευξη στην εφημερίδα Times, τον Φεβρουάριο του 2019, η Σαμίμα Μπέγκουμ. «Και δεν μετανιώνω που ήρθα εδώ», είχε προσθέσει.

Τον Φεβρουάριο του 2015 η Μπέγκουμ ταξίδεψε στη Συρία με τις συμμαθήτριές της στο σχολείο του ανατολικού Λονδίνου Bethnal Green Academy Καντίζα Σουλτάνα και Αμίρα Αμπάς.

Οι τρεις φίλες συνάντησαν την άλλη συμμαθήτριά τους Σαρμίνα Μπέγκουμ, η οποία έφυγε από το Λονδίνο τον Δεκέμβριο του 2014. Η καθεμιά τους παντρεύτηκε έναν ξένο μαχητή του Ισλαμικού Κράτους λίγο μετά την άφιξή τους στην Ράκα, όπως είπε η Σαμίμα στην εφημερίδα. Είπε επίσης ότι τα τρία κορίτσια υποχρεώθηκαν να καταλύσουν σε ένα «σπίτι για γυναίκες» όταν έφθασαν για πρώτη φορά στη Συρία.

Σύντομα η Σαμίμα παντρεύτηκε έναν Ολλανδό τζιχαντιστή, ενώ οι φίλες της η μία έναν Αμερικανό, η άλλη έναν Αυστραλό και η τρίτη έναν Βόσνιο. Μιλώντας από τον καταυλισμό Αλ Χολ, στη βορειοανατολική Συρία, η Σαμίμα Μπέγκουμ η οποία τότε βρισκόταν σε προχωρημένη εγκυμοσύνη εξήγησε ότι είχε γλιτώσει από τις μάχες στην Μπαγκούζ, όπου οι τζιχαντιστές του ΙΚ μάχονταν για να διατηρήσουν το τελευταίο προπύργιό τους στην περιοχή. Η Μπέγκουμ είπε ότι δύο μωρά τα οποία είχε γεννήσει πέθαναν.

«Δεν μπορούσα να αντέξω τον πόνο και τις κακουχίες που συνεπάγετο η παραμονή μου στο πεδίο της μάχης», αφηγήθηκε η 19χρονη στην εφημερίδα. «Αλλά φοβόμουν επίσης ότι το μωρό που πρόκειται να φέρω στον κόσμο θα πέθαινε, όπως τα άλλα παιδιά μου, αν παρέμενα. Έτσι έφυγα από το χαλιφάτο. Τώρα το μόνο που θέλω είναι να επιστρέψω στη Βρετανία», είχε πει.

Σύμφωνα με την Μπέγκουμ, κάποιες φίλες της, οι σύζυγοι των οποίων έχουν σκοτωθεί, αποφάσισαν να παραμείνουν στην Μπαγκούζ. «Ήταν δική τους επιλογή ως γυναίκες να παραμείνουν», σχολίασε. Πρόσθεσε ακόμη ότι δύο από τις συμμαθήτριές της με τις οποίες το είχαν σκάσει από τη Βρετανία είχαν σκοτωθεί σε βομβαρδισμούς, ενώ άγνωστη παραμένει η τύχη μιας τρίτης.

«Δεν με ενόχλησε καθόλου» όταν είδα το πρώτο πεταμένο «κεφάλι έπειτα από αποκεφαλισμό» μέσα σε έναν κάδο απορριμμάτων, είπε η Mπέγκουμ. «Ήταν ενός αιχμαλώτου μαχητή, ο οποίος είχε συλληφθεί στο πεδίο της μάχης, ενός εχθρού του ισλάμ. Το μόνο που σκέφτηκα είναι τι θα έκανε εκείνος σε μια μουσουλμάνα αν του δινόταν η ευκαιρία».

Σημειώνεται πως όλες οι προσπάθειες που έκανε για να αποκτήσει και πάλι την βρετανική υπηκοότητα έχουν πέσει στο κενό καθώς το Ανώτατο Δικαστήριο απεφάνθη ότι η Μπεγκούμ δεν μπορεί να επιστρέψει στη Βρετανία για λόγους εθνικής ασφάλειας. Ο νόμος ορίζει ότι η ιθαγένεια ενός ατόμου μπορεί να αφαιρεθεί εάν κριθεί ότι κάτι τέτοιο είναι για το δημόσιο συμφέρον.

Η ίδια νωρίτερα το καλοκαίρι μιλώντας στο iNews από το στρατόπεδο όπου βρίσκεται περιμένωντας να δικαστεί από τις συριακές - κουρδικές δυνάμεις δήλωσε ότι θέλει να είναι «όσο πιο Βρετανή γίνεται» και παραδέχθηκε ότι περιμένει να περάσει το υπόλοιπο της ζωής της στη Συρία. 

begum_-_iTV

Ειδήσεις σήμερα:

Η Άγκυρα στέλνει στο ΝΑΤΟ την υποτιθέμενη παρενόχληση τουρκικών F-16 από ελληνικά S-300

Μιχαήλ Γκορμπατσόφ: «Ήρωας» για τη διεθνή κοινότητα, παρίας στη Ρωσία

Ο επικεφαλής των «εξορκισμών» στη Θεσσαλονίκη ήθελε να γίνει παπάς αλλά του το απαγόρευσαν

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης