Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέγραψε μνημόνιο κατανόησης με το Αζερμπαϊτζάν, με τις δύο πλευρές να συμφωνούν να διπλασιάσουν τις εισαγωγές φυσικού αερίου προς την ΕΕ.
Στόχος είναι ως το 2027 η ΕΕ να εισάγει 20 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου τον χρόνο, ανέφερε το Reuters.
Το μνημόνιο είναι «ένα νέο κεφάλαιο στην ενεργειακή συνεργασία με το Αζερμπαϊτζάν, βασικό εταίρο στην προσπάθειά μας να απομακρυνθούμε από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα», δήλωσε η επικεφαλής της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, που επισκέφτηκε τη Δευτέρα το Μπακού.
Το Αζερμπαϊτζάν, όπως ανέφερε η Κομισιόν, έχει ήδη συμφωνήσει να αυξήσει τις ποσότητες φυσικού αερίου προς την Ευρώπη από 8,1 δισ. κ.μ το 2021 σε 12 δισ. φέτος.
Σύμφωνα με προσχέδιο εγγράφου που επικαλέστηκε το Reuters στις 14 Ιουλίου, η Κομισιόν πρότεινε στις χώρες της ΕΕ μια συμφωνία με το Αζερμπαϊτζάν για την αύξηση των εισαγωγών φυσικού αερίου και την υποστήριξη της επέκτασης σχετικού αγωγού.
Τον ίδιο στόχο, την αγορά μεγάλων ποσοτήτων φυσικού αερίου από την Αίγυπτο, είχε ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς που σναντήθηκε στο Βερολίνο με τον πρόεδρο της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι.
Ο διακεκριμένος επιστήμονας φωτίζει τα κρυμμένα μυστικά του διαστήματος, εξηγεί γιατί είναι απίθανο να είμαστε μόνοι στο σύμπαν, θεωρεί ότι η εποίκηση του Αρη δεν είναι ένα βιώσιμο πρότζεκτ και επισημαίνει την αποστολή που έχουμε ως ανθρωπότητα στον πλανήτη Γη.
Με απόλυτη επιτυχία και με μετρήσιμα αποτελέσματα, που αποδεικνύουν ότι η συνεργασία ιδιωτικού - δημόσιου τομέα μπορεί να κάνει τη μεγάλη διαφορά, ολοκληρώθηκαν τα έργα βιώσιμης διαχείρισης νερού στο Δήμο Τανάγρας, κατά τη δεύτερη φάση του προγράμματος Zero Drop Mornos.