Ιταλία: Την παραίτησή του ανακοίνωσε ο Ντράγκι - Κορυφώνεται η πολιτική κρίση

Ιταλία: Την παραίτησή του ανακοίνωσε ο Ντράγκι - Κορυφώνεται η πολιτική κρίση

Ο Ιταλός πρωθυπουργός  πήρε ψήφο εμπιστοσύνης από τη Γερουσία αλλά όχι από το Κίνημα Πέντε Αστέρων-  «Δεν υφίσταται πλέον η σχέση εμπιστοσύνης που αποτελεί βάση της κυβερνητικής δράσης» αναφέρεται στο επίσημο ανακοινωθέν της ιταλικής κυβέρνησης - Ο Ντράγκι συναντήθηκε με τον πρόεδρο Ματαρέλα, ο οποίος προσπάθησε να τον μεταπείσει  χωρίς αποτέλεσμα

draghi-main
Σε βαθιά πολιτική κρίση μπαίνει η Ιταλία, με τον πρωθυπουργό της χώρας, Μάριο Ντράγκι, να ανακοινώνει την παραίτησή του. Ο «Σούπερ Μάριο» υπενθυμίζεται ότι διορίστηκε πρωθυπουργός από τον Σέρτζιο Ματαρέλα, προκειμένου να ανακάμψει η Ιταλία μετά την πανδημία και να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της χώρας. Ωστόσο έναν χρόνο μετά, ο Ντράγκι βρέθηκε αντιμέτωπος με ένα κατακερματισμένο κοινοβούλιο και με το Κίνημα των Πέντε Αστέρων να κόβει - όπως φάνηκε - το νήμα της ζωής της κυβέρνησης, επικρίνοντας τον Ντράγκι για τους χειρισμούς του όσον αφορά στο κύμα της ακρίβειας που επελαύνει ανά την Ευρώπη.

Μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της ιταλικής Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα, ο Ντάγκι συγκάλεσε υπουργικό συμβούλιο και ανακοίνωσε στα μέλη του την απόφασή του να παραιτηθεί.

Πιο αναλυτικά, σε επίσημο ανακοινωθέν την ιταλικής κυβέρνησης, αναπαράγεται η δήλωση του Ιταλού πρωθυπουργού, ο οποίος τονίζει:

«Θέλω να σας ανακοινώσω ότι απόψε πρόκειται να υποβάλω την παραίτησή μου στον πρόεδρο της Δημοκρατίας. Οι σημερινές ψηφοφορίες στο κοινοβούλιο είναι πολύ σημαντικό γεγονός από πολιτικής απόψεως. Δεν υφίσταται πλέον η σχέση εμπιστοσύνης που αποτελεί βάση της κυβερνητικής δράσης. Η πλειοψηφία εθνικής ενότητας η οποία στήριξε αυτήν την κυβέρνηση από την πρώτη ημέρα της δημιουργίας της δεν υφίσταται πλέον.

Τις ημέρες αυτές από μέρους μου καταβλήθηκε η μέγιστη προσπάθεια για να συνεχιστεί η κοινή πορεία, προσπαθώντας να ικανοποιήσω τα αιτήματα που μου έθεσαν οι πολιτικές δυνάμεις. Είναι όμως σαφές από την πολιτική συζήτηση και από τη σημερινή ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο ότι αυτή η προσπάθεια δεν ήταν αρκετή».

Ο Ντράγκι υπενθύμισε ότι θα συνέχιζε ως πρωθυπουργός «μόνο αν υφίστατο η προοπτική υλοποίησης του κυβερνητικού προγράμματος για το οποίο είχε λάβει την αρχική ψήφο εμπιστοσύνης».

Η συνάντηση Ντράγκι-Ματαρέλα 

Μια ώρα διήρκεσε η συνάντηση του Ντράγκι με τον πρόεδρο Ματαρέλα. Αμέσως μετά τη συνάντηση, πολιτικοί αναλυτές εκτίμησαν ότι ο Ιταλός τεχνοκράτης πρωθυπουργός θα επέλεγε την οδό της παραίτησης.

Ο Ιταλός πρόεδρος, όμως, προσπάθησε να τον μεταπείσει ώστε ο Ντράγκι να παρέμενε στη θέση του μέχρι την ερχόμενη άνοιξη.

Στο μεταξύ, ο Τζουζέπε Κόντε, πρόεδρος του Κινήματος Πέντε Αστέρων (οι γερουσιαστές του οποίου δεν έδωσαν σήμερα το μεσημέρι ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση), δήλωσε, δυναμιτίζοντας το ήδη τεταμένο κλίμα: «Δεν δεχόμαστε πιέσεις και εκβιασμούς. Δεν θα συναινέσουμε ποτέ με την δημιουργία νέας εγκατάστασης για την αποτέφρωση των απορριμμάτων στην περιοχή της ιταλικής πρωτεύουσας».

Ψήφο εμπιστοσύνης έλαβε, νωρίτερα, η κυβέρνηση του ΝτράγκιΗ ψήφος εμπιστοσύνης δόθηκε από τη Γερουσία της Ρώμης, η οποία έδωσε «πράσινο φως» και στα πιο πρόσφατα οικονομικά μέτρα στήριξης πολιτών και επιχειρήσεων.

Το Κίνημα Πέντε Αστέρων δεν πήρε μέρος στην ψηφοφορία, μία στάση που είχε προαναγγείλει καθώς οι γερουσιαστές δεν εισήλθαν καν στην αίθουσα.

Σε σύνολο 315 γερουσιαστών, οι 172 εξέφρασαν την εμπιστοσύνη τους στον Ιταλό τεχνοκράτη πρωθυπουργό.

Σύμφωνα με την Corriere della Sera, o Ιταλός πρόεδρος ζήτησε με έμφαση από τον Ντράγκι να παραμείνει στην θέση του, έστω και με την υποστήριξη μιας πιο περιορισμένης κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας.

Η ένταση με το Κίνημα Πέντε Αστέρων

Ο ηγέτης των Πέντε Αστέρων, Τζουζέπε Κόντε κατηγόρησε τον Ντράγκι ότι δεν κάνει αρκετά για να αντιμετωπίσει την κρίση στο κόστος ζωής. Η πρόταση εμπιστοσύνης που έλαβε ο Ντράγκι συνδέεται με την ψηφοφορία για το πακέτο οικονομικής βοήθειας ύψους 23 δισ. ευρώ για οικογένειες και επιχειρήσεις.

Παρά τις προσπάθειες που έγιναν το πρωί για την επίλυση της κρίσης, ο Ντράγκι  επέμενε ότι δεν θα συνέχιζε να κυβερνά χωρίς το Κίνημα Πέντε Αστέρων. Οι εξελίξεις προκάλεσαν νευρικότητα στους επενδυτές, με αποτέλεσμα το χρηματιστήριο του Μιλάνου να υποχωρήσει κατά 3%.

Το Κίνημα Πέντε Αστέρων αρχικά ήταν το μεγαλύτερο στον κυβερνητικό συνασπισμό. Ωστόσο ύστερα από μία σειρά από αποχωρήσεις αλλά και πτώση στα δημοσκοπικά ποσοστά, το κόμμα προσπαθούσε να ανακτήσει κάποιο από το χαμένο έδαφος.

Ο πρώην αρχηγός των Πέντε Αστέρων Λουίτζι ντι Μάιο κατηγόρησε το πρώην κόμμα του για ένα κυνικό σχέδιο να ρίξει την κυβέρνηση για να κερδίσει υποστήριξη.

Ειδήσεις σήμερα:

Ο Τσίπρας αποδοκιμάζει Βερναρδάκη: Απαράδεκτη διατύπωση που δεν μας εκφράζει

Σάλος στη Βρετανία με τα «δόντια Τουρκίας» - Πολίτες επιστρέφουν στη χώρα με πόνους και επιπλοκές

Αποφυλακίστηκε ο Λιγνάδης: Ενάμιση χρόνο παίζανε μόνοι τους μπάλα, τώρα δικαιούμαι να μιλάω κι εγώ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης