Βρετανία: Σάλος με τα «δόντια Τουρκίας» - Πολίτες επιστρέφουν στη χώρα με πόνους και επιπλοκές

Βρετανία: Σάλος με τα «δόντια Τουρκίας» - Πολίτες επιστρέφουν στη χώρα με πόνους και επιπλοκές

Χιλιάδες Βρετανοί ταξιδεύουν μέχρι την Τουρκία για αισθητικές επεμβάσεις στην οδοντοστοιχία τους αλλά γυρνούν στην πατρίδα τους με πολλά προβλήματα - Αντί για όψεις πορσελάνης, τους τροχίζουν τα δόντια και τους βάζουν θήκες - Πολλοί καταλήγουν με αποστήματα και πολλαπλά προβλήματα - Δείτε βίντεο και φωτογραφίες

dontia-toyrkias-arthro
«Turkey teeth», δηλαδή «δόντια Τουρκίας» αποκαλείται το νέο trend χιλιάδων Βρετανών, που ταξιδεύουν στη γειτονική χώρα, επιδιώκοντας να πετύχουν φθηνές οδοντιατρικές εργασίες για το τέλειο χαμόγελο και καταλήγουν με επίπονες επιπλοκές.


Η νέα τάση στην αισθητική που έγινε ιδιαίτερα δημοφιλής από την Κέιτι Πράις και τον Τζακ Φίντσαμ του Love Island θέλει να τροχίζουν τα δόντια και να τους βάζουν θήκες ή όψεις πορσελάνης. Στόχος είναι το χαμόγελο των ασθενών να γίνει πιο γεμάτο και να αποκτήσει λάμψη, ενώ το trend τροφοδοτείται από το hashtag #Turkeyteeth.


Ωστόσο, ένα νέο ντοκιμαντέρ του BBC εξετάζει τις συνέπειες μιας θεραπείας που δεν πήγε καλά και προσπαθεί να διερευνήσει αν αξίζει τον κόπο το ταξίδι, με τους Βρετανούς οδοντιάτρους να προειδοποιούν ότι οι επιπλοκές ενδέχεται να κοστίσουν πολύ υψηλά ποσά για τους ασθενείς που θα πρέπει να επιδιορθώσουν την κακή δουλειά που τους έχει γίνει. Ορισμένοι οδοντίατροι που ρωτήθηκαν για λογαριασμό του BBC είπαν ότι ορισμένες από τις διορθωτικές εργασίες έγιναν από το NHS.

bbc_turkey1
ΚλείσιμοΟ εφιάλτης μιας γυναίκας που πλέον αντιμετωπίζει επίπονες επιπλοκές

Σε μία περίπτωση, η χρήστης του TikTok Lisa Martyn αποκάλυψε ότι η εμπειρία της μετατράπηκε σε εφιάλτης, όταν ταξίδεψε στην Τουρκία και πλήρωσε για την αισθητική θεραπεία 3.500 ευρώ.

Μιλώντας στο BBC η γυναίκα είπε ότι εξαπατήθηκε στο όνειρό της να έχει τέλεια δόντια με τα οποία δεν θα είχε ποτέ προβλήματα. Ωστόσο υποστηρίζει ότι τελικώς παραπλανήθηκε, καθώς αντί για πορσελάνες της έβαλαν θήκες. «Κανείς δεν μου είπε τους κινδύνους ή αν υπάρχουν άλλες επιλογές. Σκέφτηκα ότι μόλις έβαζα τις θήκες στο στόμα μου, αυτό θα ήταν – δεν θα υπήρχαν ποτέ άλλα προβλήματα. Αλλά όχι μόνο πονάω κάθε μέρα, αλλά μου κόστισε και αρκετά μεγάλο ποσό. Είναι το μεγαλύτερο λάθος της ζωής μου» δηλώνει.

Η Lisa ταξίδεψε τον περασμένο χρόνο στην Τουρκία με την πεποίθηση ότι θα της τοποθετούσαν 26 όψεις πορσελάνης για να αποκτήσει ένα «χολιγουντιανό χαμόγελο» για τον γάμο του γιου της. Ωστόσο, στην πραγματικότητα της έβαλαν θήκες, μία διαδικασία πολύ επεμβατική. Μήνες μετά τη θεραπεία της, η 48χρονη έχει φρικτούς πόνους, ενώ εμφάνισε και ένα απόστημα που παρέλυσε σχεδόν το μικρό της πρόσωπο και έχει πλέον νευρική ευαισθησία.

«Ποτέ στη ζωή μου δεν έζησα κάτι παρόμοιο» υποστηρίζει στα social media. Ανέφερε ότι την τρυπούσαν, της χτυπούσαν τα δόντια και τη σφυροκοπούσαν, ενώ για δύο ώρες, κανείς δεν τη ρώτησε ούτε πώς είναι ούτε της προσέφερε νερό να πιει, ενώ το στόμα της ήταν πρησμένο.
bbc_turkey3
bbc_turkey2
Πόνοι και τεράστια έξοδα για να αποκαταστήσει τη ζημιά

«Ήμουν μουδιασμένη από τον λαιμό μέχρι το πάνω μέρος της μύτης μου. Ακόμη δεν ήξερα ότι είχαν τροχίσει όλα μου τα φυσικά δόντια και ότι αυτά ήταν θήκες και όχι όψεις πορσελάνης. Μόνο αφότου επέστρεψα σπίτι μου το είπε ένας Βρετανός οδοντίατρος» λέει. Πλέον, όπως λέει, εξακολουθεί να πονά και πρέπει να συμβιβαστεί. Σύμφωνα με το BBC, δεν μπορεί να φάει κανονικά και όχι χάσει τουλάχιστον δύο θήκες από τη θεραπεία.

Η Lisa μοιράστηκε την ιστορία της στο Tiktok για να ευαισθητοποιήσει για τους κινδύνους ενός ταξιδιού στο εξωτερικό για φθηνή θεραπεία, ενώ εξηγεί ότι πλέον το κόστος για να φτιάξει τα δόντια της θα τη διαλύσει οικονομικά.

Η θεραπεία έχει αποδειχθεί δημοφιλής σε influencers και τηλεοπτικούς σταρ της βρετανίας, συμπεριλαμβανομένης της Κέιτι Πράις. Τον Αύγουστο του 2020, δημοσίευσε βίντεο που έδειχνε ότι τα φυσικά της δόντια είχαν τροχιστεί, πριν τοποθετήσει νέες όψεις πορσελάνης, ενώ βρισκόταν στην Τουρκία. Η θεραπεία ολοκληρώθηκε, ωστόσο τον Οκτώβριο του ίδιου έτους έπρεπε να επιστρέψει εκ νέου στην Τουρκία, καθώς υπήρχε πρόβλημα με κάποιες όψεις. Εκπρόσωπός της είχε πει στη Sun ότι έπρεπε να επιστρέψει για στην Τουρκία για διορθώσεις. Στην Τουρκία πήγε και ο Τζακ Φίντσαμ πριν εμφανιστεί στο ριάλιτι του ITV, Love Island.

KATIE PRICE: TEETH RECONSTRUCTION (HORRIFIC!)


Γιατί οδοντίατροι στη Βρετανία αρνούνται να αναλάβουν τα περιστατικά

Έρευνα που έκανε το BBC έδειξε ότι εκατοντάδες οδοντίατροι στο Ηνωμένο Βασίλειο είχαν ασθενείς που αντιμετώπιζαν επιπλοκές, έχοντας κάνει οδοντιατρικές εργασίες στο εξωτερικό. Η Δρ. MJ Rowland-Warmannμ διευθύντρια οδοντιατρικής κλινικής στο Λίβερπουλ δήλωσε στο ντοκιμαντέρ ότι εάν έβαζε 20 θήκες σε μία κοπέλα 21 ετών για να βελτιώσει το χρώμα των δοντιών, θα της ανακαλούσαν την άδεια. Παράλληλα, ανέφερε ότι η κλινική δέχεται καθημερινά μία έως τρεις κλήσεις από άτομα με προβλήματα στα δόντια τους, που δημιουργήθηκαν μετά από επέμβαση στο εξωτερικό, αλλά ότι η κλινική της δεν μπορεί να τα αντιμετωπίσει.

Όπως εξηγεί, από τη στιγμή που ο οδοντίατρος δέχεται το περιστατικό, αναλαμβάνει και την ευθύνη του περιστατικού. «Είναι ένα ρίσκο που δεν μπορούμε να αναλάβουμε» λέει, εξηγώντας ότι η απόφαση αφήνει ευάλωτους τους ασθενείς, ενώ η αποκατάσταση της ζημιάς είναι πολύ δαπανηρή.

Βέβαια, αναφέρει το ντοκιμαντέρ, δεν αντιμετωπίζουν όλοι οι ασθενείς επιπλοκές. Η Tilly Entwhistle από το Μάντσεστερ δήλωσε ενθουσιασμένη με τη δουλειά που της έγινε, καθώς όταν ήταν μικρή τη συνέκριναν με τον Μπαγκς Μπάνι. Ωστόσο, όταν επισκέφθηκε οδοντίατρο στο Ηνωμένο Βασίλειο, της είπαν ότι δεν θα αγγίξουν τα δόντια της, καθώς δεν ήθελαν να αναλάβουν την ευθύνη για οποιοδήποτε θέμα, μετά τη δουλειά που έγινε στην Τουρκία.Δείτε βίντεο: Σάλος με τα «δόντια Τουρκίας» - Βρετανοί επιστρέφουν στη χώρα τους με πόνους και επιπλοκές
Σάλος με τα «δόντια Τουρκίας» - Βρετανοί επιστρέφουν στη χώρα τους με πόνους και επιπλοκέςΕιδήσεις σήμερα:

Με τον CEO του Netflix συναντήθηκε ο Μητσοτάκης


Να ασκήσει έφεση στην απόφαση του δικαστηρίου για τον Λιγνάδη εξετάζει η εισαγγελία Εφετών


Νέος βανδαλισμός στην Αγία Σοφία - Αφαίρεσαν διάκοσμο από την Αυτοκρατορική Πύλη, δείτε βίντεο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης