ΗΠΑ: Η 30η ένοπλη επίθεση σε δημοτικό σχολείο μέσα στο 2022 επαναφέρει το θέμα των όπλων

ΗΠΑ: Η 30η ένοπλη επίθεση σε δημοτικό σχολείο μέσα στο 2022 επαναφέρει το θέμα των όπλων

Τα κίνητρα του δράστη της επίθεσης, μιας από τις χειρότερες του είδους εδώ και χρόνια στις ΗΠΑ, παραμένουν άγνωστα ως αυτό το στάδιο - Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί ζητούν από τη Γερουσία να αναλάβει δράση

robb1
Δεκαοκτάχρονος έφηβος άνοιξε πυρ χθες Τρίτη μέσα σε πρωτοβάθμιο σχολείο στο Τέξας, σκοτώνοντας 18 παιδιά και τρεις εκπαιδευτικούς, τραγωδία που βυθίζει ξανά τις ΗΠΑ στον διαρκώς επανερχόμενο εφιάλτη των επιθέσεων με τη χρήση πυροβόλων όπλων μέσα σε σχολικά ιδρύματα.

Τα κίνητρα του δράστη της επίθεσης, μιας από τις χειρότερες του είδους εδώ και χρόνια στις ΗΠΑ, παραμένουν άγνωστα ως αυτό το στάδιο.

Το μακελειό με τους 21 νεκρούς σε δημοτικό σχολείο της κοινότητας Ουβάλντε, στο Τέξας των Ηνωμένων Πολιτειών, ήταν η 30η ένοπλη επίθεση σε σχολείο K-12 το 2022. Ο απολογισμός των προηγούμενων επιθέσεων μέσα στο έτος ήταν 10 νεκροί και 51 τραυματίες.

Η επίθεση στο Τέξας ήταν η πιο θανατηφόρα σε σχολείο των ΗΠΑ, μετά από αυτή στο γυμνάσιο «Marjory Stoneman Douglas» στο Πάρκλαντ της Φλόριντα τον Φεβρουάριο του 2018, όταν σκοτώθηκαν 17 άνθρωποι. Επίσης ήταν η 2η πιο φονική επίθεση μετά από αυτή στο Δημοτικό Σχολείο Σάντι Χουκ στο Νιούταουν του Κονέκτικατ, όταν τον Δεκέμβριο του 2012 20χρονος με προβλήματα ψυχικής υγείας σκότωσε 26 ανθρώπους, ανάμεσά τους είκοσι παιδιά 6 ως 7 ετών, προτού αυτοκτονήσει.

Η Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Κάμαλα Χάρις, αναφερόμενη στο μακελειό στο Δημοτικό Σχολείο Ρομπ στο Ουβάλντε του Τέξας, σε δήλωση της κατά τη διάρκεια του 20ού Ετήσιου Γκαλά των Βραβείων του Ασιατικού Ειρηνικού Αμερικανικού Ινστιτούτου για τις Σπουδές του Κογκρέσου στην Ουάσιγκτον, τόνισε: «Φτάνει πια. Ως έθνος πρέπει να έχουμε το θάρρος να αναλάβουμε δράση και να κατανοήσουμε τη σχέση μεταξύ του τι συνιστά λογική δημόσια πολιτική για να διασφαλίσουμε ότι τίποτα τέτοιο δεν θα ξανασυμβεί ποτέ».



Ο δήμαρχος του Χιούστον Σιλβέστερ Τέρνερ μετά το μακελειό στο δημοτικό σχολείο του Τέξας, σε δήλωση του ζήτησε από το Κογνρέσο να δράσει άμεσα και να υπάρξει νομοθεσία για τον έλεγχο των όπλων.

«Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, τουλάχιστον 23 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε μαζικούς πυροβολισμούς στο Μπάφαλο της Νέας Υόρκης και τώρα στο Ουβάλντε του Τέξας. Το Κογκρέσο πρέπει να δράσει και οι κυβερνήτες και οι νομοθέτες των πολιτειών πρέπει να εγκρίνουν νομοθεσία για τον έλεγχο των όπλων. Οι ψηφοφόροι πρέπει να το απαιτήσουν από τους εκπροσώπους τους. Πόσα ακόμη παιδιά πρέπει να χάσουν τη ζωή τους από την παράλογη βία με όπλα;», ανέφερε ο Τένερ.

Κλείσιμο
Κάλεσμα στη Γερουσία να αναλάβει δράση απηύθυνε και ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Κρις Μέρφι από το Κονέκτικατ.

Ο Μέρφι, ο οποίος έχει επανειλημμένα πιέσει για νομοθετική δράση μετά την ένοπλη στο Δημοτικό Σχολείο Σάντι Χουκ στο Νιούταουν του Κονέκτικατ, είπε: "Αυτό συμβαίνει μόνο σε αυτή τη χώρα και πουθενά αλλού. Πουθενά αλλού τα μικρά παιδιά δεν πηγαίνουν σχολείο νομίζοντας ότι μπορεί να πυροβοληθούν εκείνη την ημέρα. Τα παιδιά μας ζουν με φόβο κάθε φορά που πατούν το πόδι τους σε μια τάξη γιατί πιστεύουν ότι θα είναι το επόμενο θύμα. Τι κάνουμε;».



Με εντολή του Αμερικανού προέδρου, Τζο Μπαιντεν, οι σημαίες των ΗΠΑ να κυματίζουν μεσίστιες στον Λευκό Οίκο, σε όλα τα δημόσια κτίρια και τους δημόσιους χώρους ως το Σάββατο 28η Μαΐου, σε «ένδειξη σεβασμού για τα θύματα» της επίθεσης νεαρού ενόπλου σε σχολείο του Τέξας

Παιδιά 5 ως 7 ετών
Η σφαγή διαπράχθηκε στο πρωτοβάθμιο σχολείο Ρομπ, όπου πάνε παιδιά 5 ως 7 ετών που διαμένουν στην Ουβάλντε. Πάνω από 500 παιδιά, σχεδόν το 90% με λατινοαμερικάνικη καταγωγή, πήγαιναν εκεί το σχολικό έτος 2020-2021, σύμφωνα με δημόσια δεδομένα της πολιτείας του αμερικανικού νότου.

Βίντεο που μεταφορτώθηκαν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης εικονίζουν παιδιά να απομακρύνονται εσπευσμένα από το κτίριο, κατά μικρές ομάδες, προς τα χαρακτηριστικά κίτρινα σχολικά λεωφορεία, μπροστά στο σχολείο.

Τουλάχιστον δύο άνθρωποι, ένα κοριτσάκι 10 ετών και μια γυναίκα 66 ετών, νοσηλεύονταν «σε κρίσιμη κατάσταση» στο University Health, στο Σαν Αντόνιο, ανακοίνωσε το νοσοκομείο.

We have received two patients from the shooting at Robb Elementary School in Uvalde. One patient is a 66-year-old woman....

Posted by University Health on Tuesday, May 24, 2022


Η επίθεση βυθίζει ξανά τις ΗΠΑ στο μαρτύριο των επιθέσεων σε σχολεία, που επαναλαμβάνεται αέναα τα τελευταία χρόνια, με σοκαριστικές εικόνες παιδιών τραυματισμένων σωματικά και ψυχικά, υποχρεωμένων συχνά να κλειδώνονται στις τάξεις προτού τα απομακρύνουν δυνάμεις επιβολής της τάξης κι αλλοφρόνων γονιών που ζητούν απελπισμένοι να μάθουν την τύχη των βλασταριών τους...


Ειδήσεις σήμερα:

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης