Το Πατριαρχείο Σερβίας αναγνώρισε την Αυτοκεφαλία της Αρχιεπισκοπής Αχρίδος

Το Πατριαρχείο Σερβίας αναγνώρισε την Αυτοκεφαλία της Αρχιεπισκοπής Αχρίδος

Για μεγάλη στιγμή την οποία «ανέμεναν 55 χρόνια» έκανε λόγο ο Αρχιεπίσκοπος Στέφανος - Ο Πατριάρχης Σερβίας εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι και οι άλλες ορθόδοξες εκκλησίες του κόσμου θα συμφωνήσουν για την παραχώρηση Αυτοκεφαλίας στην Εκκλησία της Βόρειας Μακεδονίας

Arch_Axr
H Ορθόδοξη Εκκλησία της Σερβίας αποδέχτηκε το αίτημα της Εκκλησίας της Βόρειας Μακεδονίας για Αυτοκεφαλία. Όπως είπε ο Πατριάρχης Σερβίας, Πορφύριος, ο οποίος συλλειτούργησε σήμερα στον καθεδρικό ναό της Β. Μακεδονίας με τον Αρχιεπίσκοπο Στέφανο της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Βόρειας Μακεδονίας.

«Κυρίως χάρη στις προσευχές σας αδελφοί και αδελφές, και χάρη στις προσευχές όλων των Αγίων, ήρθε η ενότητα. Και τώρα σας μεταφέρουμε ένα ακόμη καλό νέο. Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Σερβίας ανταποκρίθηκε ομόφωνα στις εκκλήσεις της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Βόρειας Μακεδονίας και έχει αποδεχθεί και αναγνωρίσει την αυτοκεφαλία της», είπε χαρακτηριστικά ο Πατριάρχης Πορφύριος.

Ο Πατριάρχης Σερβίας εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι και οι άλλες ορθόδοξες εκκλησίες του κόσμου θα συμφωνήσουν για την παραχώρηση Αυτοκεφαλίας στην Εκκλησία της Βόρειας Μακεδονίας.

Από την πλευρά του ο Αρχιεπίσκοπος Στέφανος είπε ότι «ας επιτρέψει ο Θεός αυτή η πράξη αγάπης να είναι αιώνια». Ευχαρίστησε ιδιαίτερα την Εκκλησία της Σερβίας και είπε ότι πρόκειται για μία μεγάλη στιγμή, την οποία η Εκκλησία της χώρας του ανέμενε 55 χρόνια.

Κλείσιμο
Θυμίζουμε ότι προηγήθηκε απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου με την οποία έγινε δεχτή σε ευχαριστιακή κοινωνία η μέχρι τώρα σχισματική Εκκλησία των Σκοπίων, αναγνωρίζοντας ουσιαστικά την Εκκλησία της Βόρειας Μακεδονίας με την ονομασία Αρχιεπισκοπή Αχρίδος και Αρχιεπίσκοπο τον Στέφανο.

Το πρώτο συλλείτουργο του Αρχιεπισκόπου Αχρίδας με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, θα πραγματοποιηθεί την ημέρα της Πεντηκοστής, την Κυριακή 12 Ιουνίου, στο Φανάρι ενώ ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος αναμένεται να έρθει στην Ελλάδα στις 27 Μαΐου, προκειμένου να επισκεφθεί και το Αγιον Ορος.

Ο Πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας, Στέβο Πεντάροφσκι απέστειλε πριν από λίγες ημέρες, επιστολή προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, με την οποία τον ευχαριστεί για την απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου να αποκαταστήσει την κανονικότητα της ορθόδοξης εκκλησίας της χώρας του.

Στην επιστολή του αυτή ο κ. Πεντάροφσκι εκτιμά ότι με την αποδοχή, από την μεριά του Οικουμενικού Πατριαρχείου, της εκκλησίας της Βόρειας Μακεδονίας σε κανονική ενότητα και ευχαριστιακή κοινωνία «αποκαταστάθηκε η ιστορική αδικία που διαπράχθηκε εις βάρος της Εκκλησίας μας και των πιστών της και θεραπεύτηκαν οι βαθιές πληγές που προκλήθηκαν από την επί δεκαετίες απομόνωση».

Ο Πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας, στην επιστολή του εξέφρασε την ελπίδα και την προσδοκία για οριστική διευθέτηση του διοικητικού καθεστώτος της εκκλησίας της χώρας του στο εγγύς μέλλον μέσω της απονομής Τόμου Αυτοκεφαλίας εκ μέρους του Οικουμενικού Πατριαρχείου, τονίζοντας ότι η ολοκλήρωση της αυτοκεφαλίας της εκκλησίας της Βόρειας Μακεδονίας αποτελεί κορυφαίο εθνικό συμφέρον.

Ειδήσεις σήμερα:

Τέσσερα φουσκωτά με 150 μετανάστες προσπάθησαν να περάσουν παράνομα στην Ελλάδα από την Τουρκία

Δεύτερο κρούσμα λέπρας στη χώρα - Γυναίκα νοσηλεύεται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο στο Ρίο


Στους 34 βαθμούς ο υδράργυρος σήμερα, βροχές στα κεντρικά και βόρεια - Μίνι καύσωνας από αύριο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης