ESM: Οι τέσσερις υποψήφιοι για τη διαδοχή Ρέγκλινγκ

ESM: Οι τέσσερις υποψήφιοι για τη διαδοχή Ρέγκλινγκ

Η θητεία του Κλάους Ρέγκλινγκ, ως διευθύνοντος συμβούλου του ESM, θα εκπνεύσει στις 7 Οκτωβρίου - Στις 16 Ιουνίου θα αποφασιστεί ποιος θα τον διαδεχθεί - Όλα θα εξαρτηθούν από τις ψήφους των τεσσάρων μεγάλων χωρών της Ευρωζώνης

regkling-1_3
To ζήτημα των τεσσάρων υποψηφίων που θα διεκδικήσουν τη διαδοχή του Κλάους Ρέγκλινγκ ως επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) θα απασχολήσει το αποψινό Eurogroup μαζί με τις εξελίξεις στην Ουκρανία και την ενεργειακή κρίση.

Η θητεία του Κλάους Ρέγκλινγκ, ως διευθύνοντος συμβούλου του ESM, θα εκπνεύσει στις 7 Οκτωβρίου.

Ποιοι είναι οι τέσσερις υποψήφιοι

Η Ιταλία πρότεινε τον Μάρκο Μπούτι, υπεύθυνο της διεύθυνσης οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στο γραφείο του Επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων Πάολο Τζεντιλόνι.

Το Λουξεμβούργο πρότεινε τον πρώην υπουργό Οικονομικών του Μεγάλου Δουκάτου, Πιερ Γκραμενιά.

Η Ολλανδία πρότεινε τον πρώην υπουργό Οικονομικών, Μένο Σνελ.

Η Πορτογαλία πρότεινε τον Ζοάο Λεάο, υπουργό Οικονομικών στην κυβέρνηση του Αντόνιο Κόστα.

Το φαβορί

Ο Λουξεμβούργιος Πιερ Γκραμενιά έχει, προς το παρόν, τις περισσότερες πιθανότητες να αναλάβει αυτό το αξίωμα, ύστερα από δύο αποτυχημένες προσπάθειες να γίνει επικεφαλής του Eurogroup.

Απόψε, κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες, θα διεξαχθεί μια πρώτη άτυπη ψηφοφορία μεταξύ των 19 μελών του Eurogroup για την εξεύρεση του διαδόχου του Κλάους Ρέγκλινγκ, ο οποίος ηγείται του ΕΣΜ από το 2012.

Με έδρα το Λουξεμβούργο, ο ΕΣΜ υποστηρίζει τα υπερχρεωμένα κράτη-μέλη της ευρωζώνης χορηγώντας τους δάνεια υπό την προϋπόθεση μεταρρυθμίσεων. Ωστόσο αρκετά κράτη-μέλη της ΕΕ αρχίζουν να θέτουν ερωτήματα για την αναγκαιότητα ύπαρξης αυτού του διακυβερνητικού οργάνου.

Κλείσιμο
Ο πρώην υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου έχει ήδη φλερτάρει αρκετές φορές με κορυφαία ευρωπαϊκά πόστα. Το 2017 και το 2020 δεν κατάφερε να εκλεγεί πρόεδρος του Eurogroup παρόλο που, μετά τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, απουσιάζουν οι διαθέσιμοι Λουξεμβούργιοι που θα μπορούσαν να καλύψουν τις κενές θέσεις στους κορυφαίους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Σε κάθε περίπτωση, στις 16 Ιουνίου, με ειδική πλειοψηφία, δηλαδή με το 80% των ψήφων, θα αποφασιστεί ποιος θα διαδεχθεί τον Κλάους Ρέγκλινγκ. Όλα θα εξαρτηθούν από τις ψήφους των τεσσάρων μεγάλων χωρών της ευρωζώνης, δηλαδή της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας. Το Βερολίνο και η Χάγη φαίνεται προς το παρόν να υποστηρίζουν τον Λουξεμβούργιο πολιτικό. Ωστόσο η Ρώμη εκφράζει, προς το παρόν έντονες αντιρρήσεις.

Ειδήσεις σήμερα:

Ευλογιά των πιθήκων: Τα ύποπτα συμπτώματα του ιού σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ

Πόλεμος στην Ουκρανία: «Η γυναίκα του φταίει», λέει η Ουκρανή που έφυγε με τον Βρετανό οικογενειάρχη που την φιλοξένησε

Δημοσκόπηση GPO: Αυξήθηκε η διαφορά της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ, πρώτος ο Μητσοτάκης στην καταλληλότητα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης