Πόλεμος στην Ουκρανία: Ξεκινά ο 4ος γύρος απευθείας συνομιλιών Μόσχας - Κιέβου ενώ συνεχίζονται οι εχθροπραξίες

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ξεκινά ο 4ος γύρος απευθείας συνομιλιών Μόσχας - Κιέβου ενώ συνεχίζονται οι εχθροπραξίες

Τι λέει το προσχέδιο συμφωνίας που αποκαλύπτουν Financial Times για μη ένταξη στο ΝΑΤΟ, αλλά αποδοχή της ευρωπαϊκής προοπτικής της Ουκρανίας - Δύσπιστος ο Κουλέμπα

diapragmateuseis_ukraine_russia_art
Με εξαιρετικά συγκρατημένες προσδοκίες και μεγάλη δυσπιστία για τις πραγματικές προθέσεις της Μόσχας, αρχίζουν στις 10:30 το πρωί στην Κωνσταντινούπολη, σε ένα ανάκτορο Ντολμά Μπαχτσέ πάνω στον Βόσπορο, οι συνομιλίες ανάμεσα σε Ρώσους και Ουκρανούς για την κατάπαυση του πυρός και την εξεύρεση μία ειρηνευτικής λύσης.

Όπως μεταδίδουν τα διεθνή ΜΜΕ, σήμερα τα ξημερώματα έφτασε στην Κωνσταντινούπολη η ουκρανική αντιπροσωπεία, ενώ η ρωσική είχε ήδη φτάσει από εχθές.


Έξω από το διάσημο παλάτι της Κωσταντινούπολης έχουν ήδη συγκεντρωθεί δημοσιογράφοι από πολλές χώρες, αναμένοντας την άφιξη των αντιπροσωπειών και την έναρξη του κρίσιμου 4ου γύρου των απευθείας συνομιλιών. 

Δείτε εικόνα από το σημείο:






Πλάνα από την άφιξη της ουκρανικής αντιπροσωπείας:

Κλείσιμο


Η αγωνία για τις πιθανότητες μίας λύσης προέρχεται από το γεγονός ότι όσο η Ρωσία συνεχίζει απτόητη τις στρατιωτικές επιθέσεις στην Ουκρανία, προκαλείται η εντύπωση πως ίσως ο πραγματικός της στόχος είναι να κερδίσει χρόνο για να ενισχύσει τις θέσεις της στο πολεμικό πεδίο και να κερδίσει περισσότερα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.



Ήδη τη Δευτέρα, μετά από πολυήμερη εφιαλτική πολιορκία έπεσε στα χέρια των Ρώσων, η μαρτυρική Μαριούπολη, ενώ σφοδρές επιθέσεις γίνονται στα βορειοδυτικά της χώρας και η Μόσχα στέλνει στο πεδίο, σύμφωνα με το βρετανικό Υπουργείο Άμυνας, πάνω από χίλιους μισθοφόρους της ρωσικής ιδιωτικής εταιρείας Wagner, μία ομάδα που είχε εμπλακεί και στα σενάρια περί δολοφονίας του Βολοντιμίρ Ζελένσκι. Οι Ουκρανικές δυνάμεις καταγάγουν κάποιες νίκες στο στρατιωτικό πεδίο, όπως την ανακατάληψη του Ιρπίν, μίας πόλης κοντά στο Κίεβο, αλλά και του Τροστιανέτς, νότια του Σούμι, αλλά η κλιμάκωση σε ένα ευρύ πεδίο των ρωσικών επιθέσεων κάθε άλλο παρά επιβεβαιώνει την ανακοίνωση του Κρεμλίνου την περασμένη Παρασκευή ότι η «επιχείρηση» περνά σε δεύτερη φάση και επικεντρώνεται μόνο στις ανατολικές περιοχές της χώρας, δηλαδή στον Ντονμπάς.ςαγνερ




Οι συνομιλίες, τα σενάρια μίας συμφωνίας και οι Τούρκοι



Όπως έγινε γνωστό αργά το βράδυ της Δευτέρας, ο Ταγίπ Ερντογάν πρόκειται να συναντηθεί, πριν την έναρξη των ρωσο-ουκρανικών συνομιλιών στο Ντολμά Μπαχτσέ, με τις αντιπροσωπείες των δύο χωρών. Ο Τούρκος πρόεδρος διατηρεί ανοιχτούς διαύλους και με Μόσχα και με Κίεβο, πλασάροντας έναν διαμεσολαβητικό ρόλο της Άγκυρας, όμως ο εκπρόσωπός του Ιμπραήμ Καλίν, δήλωσε πριν λίγες ώρες ότι οι ρωσικές απαιτήσεις είναι «μαξιμαλιστικές» και «μη ρεαλιστικές».

Πάντως οι Financial Times έγραψαν το βράδυ της Δευτέρας ότι οι δύο πλευρές «συζητούν για παύση των εχθροπραξιών στο πλαίσιο πιθανής συμφωνίας που θα επέβαλε την εγκατάλειψη της προσπάθειας της Ουκρανίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ με αντάλλαγμα εγγυήσεις ασφαλείας και την προοπτική ένταξης στην ΕΕ». Επισημαίνουν επίσης ότι στο προσχέδιο, που έχει πέσει στο τραπέζι δεν γίνεται καμία αναφορά στα θέματα της «αποναζιστικοποίησης» και της «αποστρατιωτικοποίησης», αλλά ούτε και για τη νομική προστασία της ρωσικής γλώσσας στην Ουκρανία, για τα οποία η Μόσχα είχε δείξει ιδιαίτερη προσοχή από την αρχή της στρατιωτικής εισβολής.



Το δημοσίευμα φιλοξενεί και δηλώσεις, που έκανε ο επικεφαλής του κόμματος του Ουκρανού προέδρου και μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας του Κιέβου, Νταβίντ Αρακχαμία, ο οποίος εκτιμά ότι οι δύο πλευρές είναι κοντά σε συμφωνία για τις εγγυήσεις ασφαλείας και την προσπάθεια ένταξης της Ουκρανίας στην ΕΕ, αν και υπάρχουν πολλά άλυτα θέματα.

Ωστόσο ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα εμφανίστηκε συγκρατημένος, λέγοντας ότι ο πιο φιλόδοξος στόχος στις συνομιλίες, που ξεκινούν σήμερα είναι μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός και πάντως ελπίζει ότι θα βρεθεί μία φόρμουλα για τα ανθρωπιστικά ζητήματα.

Το απόγευμα της Δευτέρας, ο στενός σύμβουλος του Ζελένσκι, Αλεξάντερ Ροντνιάνσκι διαμήνυσε ότι η Ουκρανία «δεν είναι διατεθειμένη να εκχωρήσει καθόλου έδαφος», παραδεχόμενος πάντως ότι δεν υπάρχει θέμα εμπλοκής του ΝΑΤΟ, διότι οι χώρες μέλη του δεν θέλουν απευθείας στρατιωτική σύγκρουση με την Ρωσία.



Κλίμα συγκρατημένων προσδοκιών καλλιεργείται και από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αξιωματούχος του οποίου εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο Πούτιν δεν είναι πρόθυμος να κάνει συμβιβασμούς αυτή την ώρα.

Αλλά και ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας, Ολεξάντερ Μοτουζιάνικ δήλωσε ότι η χώρα του δεν έχει ενδείξεις ότι η Ρωσία εγκατέλειψε το σχέδιό της να περικυκλώσει το Κίεβο και ότι δεν βλέπει μετακίνηση των ρωσικών δυνάμεων μακριά από την ουκρανική πρωτεύουσα.



Ο ίδιος αξιωματούχος υποστήριξε ότι μέρος των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων, που επιχειρούσαν στην Ουκρανία αναγκάστηκαν να επιστρέψουν στη Ρωσία (ή και τη Λευκορωσία) για να ανασυνταχθούν και να επιστρέψουν.

Πάντως η Μόσχα, δια του αρχηγού του Συμβουλίου Ασφαλείας Νικολάι Πατρούσεφ, ξεκαθάρισε ότι «δεν επιδιώκει αλλαγή καθεστώτος στην Ουκρανία», χαρακτηρίζοντας ανακριβείς τους σχετικούς ισχυρισμούς της Δύσης.





Ειδήσεις σήμερα:

Στο Μαξίμου σήμερα ο Σαϊντού Καμαρά: Την Τετάρτη κρίνεται η παραμονή του στην Ελλάδα

Αυξημένες συγκεντρώσεις αφρικανικής σκόνης και ο υδράργυρος στους 20 βαθμούς - Πού αναμένονται σήμερα βροχές

Ισχυρή έκρηξη και πυρκαγιά σε χώρο εκδηλώσεων στην Κόρινθο - Βρέθηκαν ίχνη ανθρώπινης σάρκας - Δείτε βίντεο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης