Πόλεμος στην Ουκρανία: Συνεχίζεται ο εφιάλτης για 9η μέρα - Γιατί λέει όχι η Δύση σε απευθείας εμπλοκή

Πόλεμος στην Ουκρανία: Συνεχίζεται ο εφιάλτης για 9η μέρα - Γιατί λέει όχι η Δύση σε απευθείας εμπλοκή

Για το χειρότερο σενάριο, της εισβολής αρμάτων στην πόλη, προετοιμάζεται το Κίεβο - Σφοδρές μάχες στη Μαριούπολη και το Χάρκοβο - Φόβοι για ρωσική πρόκληση και προς τη Βαλτική

ukraine_war_9th_day_xr
Η Ρωσία κλιμακώνει κι άλλο τη στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία, με τις ελπίδες για ειρήνευση να διαψεύδονται, μετά την αποτυχία και του δεύτερου γύρου συνομιλιών, την ώρα που η Δύση επιβάλλει μεν νέες οικονομικές κυρώσεις στη Μόσχα, αλλά απορρίπτει τις εκκλήσεις του Κιέβου να προστατεύσει με δικά της μαχητικά τον εναέριο χώρο της δοκιμαζόμενης χώρας, φοβούμενη ότι κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε τρίτο παγκόσμιο πόλεμο.

Η Μαριούπολη, η πόλη-λιμάνι στη νοτιοανατολική Ουκρανία, παραμένει υπό ουκρανικό έλεγχο, αλλά έχει περικυκλωθεί από τις ρωσικές δυνάμεις και υφίσταται σφοδρά πλήγματα, αναφέρεται σε επικαιροποιημένη αναφορά των υπηρεσιών πληροφοριών του υπουργείου Άμυνας της Βρετανίας. «Η Μαριούπολη παραμένει υπό ουκρανικό έλεγχο, αλλά έχει πιθανόν περικυκλωθεί από ρωσικές δυνάμεις», σύμφωνα με το βρετανικό υπουργείο Άμυνας. «Οι αστικές υποδομές της πόλης υφίστανται σφοδρά πλήγματα από τις ρωσικές δυνάμεις», προσθέτει.

Υπό τον έλεγχο της Μόσχας βρίσκεται εδώ και μερικές ώρες και το πυρηνικό εργοστάσιο στη Ζαπορίζια όπου είχε ξεσπάσει νωρίτερα πυρκαγιά από τα πυρά των ρωσικών δυνάμεων. 


Ήδη, το προσφυγικό κύμα από την Ουκρανία διογκώνεται με πάνω από ένα εκατομμύριο ανθρώπους να φεύγουν από τις εστίες τους, ενώ το μόνο για το οποίο συμφώνησαν οι αντιπροσωπείες των δύο πλευρών στις χθες διαπραγματεύσεις στα σύνορα Πολωνίας – Λευκορωσίας ήταν να ανοίξουν ανθρωπιστικούς διαδρόμους για την απομάκρυνση αμάχων και την παράδοση φαρμάκων και τροφίμων σε τοποθεσίες όπου μαίνονται οι σκληρές μάχες.


Τον τόνο ενός δράματος δίχως τέλος έδωσε χθες ο ίδιος ο Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος σε διάγγελμά του δήλωσε ψυχρά ότι «η επιχείρηση προχωρά βάσει σχεδίου» και διαμήνυσε σε απειλητικό τόνο «κανείς δεν θα μας απειλήσει».

Κλείσιμο


«Όλοι οι στόχοι που τέθηκαν επιτυγχάνονται με επιτυχία, η Ρωσία πολεμά τους ‘‘νεοναζί’’, οι Ουκρανοί χρησιμοποιούν αμάχους ως ανθρώπινες ασπίδες» είπε με κυνικό ύφος, μην αφήνοντας καμία αμφιβολία ότι η εισβολή θα συνεχιστεί. Και πολύ περισσότερο, ο τρόπος με τον οποίο κινήθηκε στο διάγγελμά του δεν άφηνε το παραμικρό παράθυρο να κάνει αποδεκτή την έκκληση του Ουκρανού προέδρου Βολοντιμίρ Ζελένσκι, να συναντηθούν για απευθείας συνομιλίες.

Άλλωστε ο νέος γύρος συνομιλιών των αντιπροσωπειών συμφωνήθηκε να πραγματοποιηθεί στις αρχές της εβδομάδας, κάτι που σημαίνει ότι ο δίαυλος παραμένει μεν ανοιχτός, αλλά ο πόλεμος δεν έχει ακόμα ορατό τέλος.



Τα όσα συνέβησαν τη νύχτα το επιβεβαιώνουν. Οι ρωσικοί βομβαρδισμοί είχαν επίκεντρο την πόλη Ζαπορίζια, όπου βρίσκεται το μεγαλύτερο πυρηνικό εργοστάσιο στην Ευρώπη. Πιθανόν να πρόκειται για ένα σαφές μήνυμα της Μόσχας ότι θα επιχειρήσει να ελέγξει κάθε τι που έχει να κάνει με παραγωγή πυρηνικής ενέργειας στην Ουκρανία, στο πλαίσιο «ακύρωσης οποιασδήποτε απειλής εναντίον της Ρωσίας», όπως συχνά λένε οι αξιωματούχοι των δυνάμεων εισβολής, όταν αιτιολογούν την πολεμική επιχείρηση.





Στα άλλα μέτωπα οι επιχειρήσεις συνεχίζονται με σφοδρότητα και ενώ οι δυνάμεις υπεράσπισης του Κιέβου ετοιμάζονται για το χειρότερο σενάριο, αυτό της εισβολής αρμάτων στην πόλη για τον πλήρη έλεγχό από τους Ρώσους. Στα νότια και τα Ανατολικά της χώρας, το κυριότερο θέατρο μαχών έχει στηθεί στη Μαριούπολη, τον τελευταίο θύλακα που δεν ελέγχουν οι Ρώσοι στη γραμμή από την Κριμαία και το πάνω μέρος της Αζοφικής θάλασσας. Οι μάχες συνεχίζονται και στο Χάρκοβο.




Δεν θα εμπλακούν στρατιωτικά οι Δυτικοί

Με τον ρωσικό κλοιό να σφίγγει, καθώς είναι δεδομένη η στρατιωτική υπεροχή της Μόσχας, η Ουκρανική κυβέρνηση, δια του υπουργού Εξωτερικών Κουλέμπα, έκανε νέα δραματική έκκληση στη Δύση να στείλει μαχητικά για να προστατεύσει τη χώρα από τις επιδρομές και τους βομβαρδισμούς από αέρος.

Και αυτή η έκκληση όμως, η τρίτη τις τελευταίες ημέρες απορρίφθηκε με το ίδιο σκεπτικό, που αντιμετωπίστηκαν αρνητικά και οι προηγούμενες δύο του προέδρου Ζελένσκι. Η Δύση δεν θέλει απευθείας στρατιωτική εμπλοκή με τη Ρωσία, διότι κάτι τέτοιο θα γενίκευε την πολεμική σύρραξη με απρόβλεπτες και εντελώς ανεξέλεγκτες διαστάσεις – μη αποκλείοντας ακόμα και τον πυρηνικό όλεθρο.




Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «η πιθανότητα να επιβληθεί ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία είναι στην αρμοδιότητα του ΝΑΤΟ, ωστόσο θα ήταν μια υπερβολική κίνηση που θα προκαλούσε πραγματικό κίνδυνο κλιμάκωσης και πραγματικό κίνδυνο ενός πιθανού τρίτου παγκοσμίου πολέμου».



Ανάλογες τοποθετήσεις έχουν κάνει τις τελευταίες ημέρες τόσο η Ουάσιγκτον, όσο και το ΝΑΤΟ. Ο δε καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς τάχθηκε επίσης εναντίον μιας άμεσης σύγκρουσης μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας. «Μια απευθείας αντιπαράθεση θα επέφερε δραματική κλιμάκωση της κατάστασης», τόνισε.

Ο Ζελένσκι πάντως δήλωσε ότι εάν οι δυτικοί ηγέτες παραμείνουν απρόθυμοι να προστατεύσουν τον εναέριο χώρο της Ουκρανίας, θα πρέπει τουλάχιστον να παράσχουν στην Ουκρανία μαχητικά αεροσκάφη.




Φόβοι για ρωσική πρόκληση και προς τη Βαλτική

Την ώρα που η Σουηδία ζητά εξηγήσεις από τη Μόσχα για την παραβίαση του εναέριου χώρου της από ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη και ενώ ο Πούτιν έχει προειδοποιήσει τη Στοκχόλμη (και τη Φινλανδία) να μην μπουν στο ΝΑΤΟ, ο καγκελάριος Σολτς άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο πρόκλησης των Ρώσων προς τα κράτη της Βαλτικής, ενισχύοντας τους φόβους ότι η πολεμική κρίση, μπορεί να πάει και προς το Βορρά.

Σημειωτέον ότι στο δικό του διάγγελμα χθες ο Ζελένσκι προειδοποίησε ότι μόλις ο Πούτιν τελειώσει (με) την Ουκρανία, τότε θα στραφεί προς τις χώρες της Βαλτικής με τις ίδιες διαθέσεις.

Στο μεταξύ οι ΗΠΑ συνεχίζουν και αυξάνουν τις κυρώσεις με στόχο τους Ρώσους ολιγάρχες. Ο Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε την Πέμπτη νέο πακέτο μέτρων, έχοντας αυτή τη φορά κύριο στόχο τον στενό συνεργάτη του Ρώσου προέδρου, Ντμίτρι Πεσκόφ, ο οποίος θεωρείται ο εκφραστής του προπαγανδιστικού βραχίονα του Κρεμλίνου.

Ειδήσεις σήμερα:

Φωτιά στο πυρηνικό εργοστάσιο στη Ζαπορίζια: Ο Τζόνσον κατηγορεί τη Ρωσία ότι απειλεί «την ασφάλεια όλης της Ευρώπης»

Ο καιρός την Καθαρά Δευτέρα - Νέο κύμα κακοκαιρίας την ερχόμενη εβδομάδα

Στα επίπεδα Νοεμβρίου υποχώρησαν οι νοσηλείες - Στο 97,8% η κυριαρχία της Omicron
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης