Στα επίπεδα Νοεμβρίου υποχώρησαν οι νοσηλείες - Στο 97,8% η κυριαρχία της Omicron

Στα επίπεδα Νοεμβρίου υποχώρησαν οι νοσηλείες - Στο 97,8% η κυριαρχία της Omicron

Η παραλλαγή αγγίζει το 100% στις περιφέρειες Βορείου και Νοτίου Αιγαίου, Δυτικής Μακεδονίας, Ηπείρου, Θεσσαλίας και Πελοποννήσου - Ξεπέρασαν τους 26.000 οι νεκροί από κορωνοϊό στη χώρα μας

KROYSMATA_2
Οι περιστάσεις υπογραμμίζουν τις μεγάλες αντιθέσεις που συνθέτουν τον κόσμο. Ενόσω απλώνεται το σκοτεινό πέπλο του πολέμου στην Ουκρανία, η υποχώρηση της πανδημίας οδηγεί σταδιακά τις χώρες στην κανονικότητα, κάθε μία «μέσα από το δικό της κατάλληλο μονοπάτι», όπως είχε αναφέρει προ ημερών ο Καθηγητής Παθολογίας - Λοιμωξιολογίας και επικεφαλής της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Σωτήρης Τσιόδρας.

Έτσι και η Ελλάδα, με οδηγούς τα επιδημιολογικά και κλινικά δεδομένα και το τείχος ανοσίας από τους εμβολιασμούς και τις λοιμώξεις COVID-19, κάνει τα επόμενα βήματά της στην όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ελευθερία, «πετώντας» τη μάσκα στους εξωτερικούς χώρους από το Σάββατο 5 Μαρτίου.

Κάτω από 3.000 οι νοσηλευόμενοι ασθενείς

Τέσσερις μήνες μεγάλης πίεσης για το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) μεσολάβησαν ώσπου οι νοσηλείες περιστατικών COVID να πέσουν κάτω από τις 3.000. Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr και ygeiamou.gr, οι ασθενείς με κορωνοϊό στα νοσοκομεία της επικράτειας ανέρχονται σήμερα σε 2.948, με έναν στους τέσσερις σε μονάδα (ΜΕΘ, ΜΕΛ, ΜΑΦ, ΑΡΝ. ΠΙΕΣΗΣ) και τους υπόλοιπους σε απλές κλίνες.

Το «σπάσιμο» του φράγματος στις νοσηλείες είχε σχεδόν προδιαγραφεί τις τελευταίες ημέρες. Καθημερινά, οι νέες εισαγωγές μόλις που υπερέβαιναν τις 300 και τα εξιτήρια ήταν περισσότερα. Δηλωτική η εικόνα του περασμένου 24ωρου, με τις 323 νέες νοσηλείες και τα 325 εξιτήρια λόγω ίασης, και η συνεχής πτωτική πορεία του αριθμού διασωληνωμένων στους 393 από 399 χθες.

Οι μεγάλες αντιθέσεις όμως, όπως αναφέρθηκε στην αρχή, δεν είναι στοιχείο ξένο σε ό,τι αφορά στην επιδημία. Με τους 63 σημερινούς θανάτους, το σύνολο των νεκρών άγγιξε τις 26.036.

15.783 νέα κρούσματα - Στο 97,8% η Omicron

Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ανακοίνωσε σήμερα 15.783 νέα κρούσματα, εκ των οποίων 5.501 στην Αττική, 1.807 στη Θεσσαλονίκη και έπειτα 914 στην Περιφερειακή Ενότητα (ΠΕ) Ηρακλείου, 69 στην ΠΕ Σάμου, 89 στην ΠΕ Κω και 18 στην ΠΕ Καρπάθου και 297 στην ΠΕ Ιωαννίνων, τις περιοχές που αποτυπώνονται ως πιο επιβαρυμένες επιδημιολογικά στον χάρτη επίπτωσης τελευταίων 14 ημερών επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στο δελτίο του ΕΟΔΥ.

Κλείσιμο
Όσον αφορά την παραλλαγή Omicron, κυριαρχεί πλέον με 97,8% ενώ από τα 932 δείγματα με στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος που εντόπισε το Eθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ιού SARS-CoV-2 για την περίοδο 24 Ιανουαρίου - 21 Φεβρουαρίου 2022, τα 922 αφορούν στο στέλεχος Omicron και τα 10 αφορούν στο Δέλτα. Τα από τα 922 στελέχη Omicron αφορούσαν στην υποπαραλλαγή ΒΑ.2 που πλέον αντιστοιχεί στο 11% από 6% την προηγούμενη εβδομάδα.

Η παρουσία της Omicron αγγίζει το 100% στις περιφέρειες Βορείου και Νοτίου Αιγαίου, Δυτικής Μακεδονίας, Ηπείρου, Θεσσαλίας και Πελοποννήσου.


Ειδήσεις σήμερα:

«Η ουκρανική αντίσταση κρατά τη ρωσική στρατιωτική οχηματοπομπή 30 χλμ έξω από το Κίεβο», λένε οι Βρετανοί

Καιρός: Επιδείνωση το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας - Δείτε την σημερινή πρόγνωση

Πάνω από 700 συλλήψεις σε αντιπολεμικές διαδηλώσεις στη Ρωσία - Δείτε βίντεο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ