Κρίση στην Ουκρανία: Μερική επιστράτευση ανακοίνωσε ο Ζελένσκι

Κρίση στην Ουκρανία: Μερική επιστράτευση ανακοίνωσε ο Ζελένσκι

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας δήλωσε ότι εξακολουθεί να επιδιώκει την έξοδο από την κρίση μέσω της διπλωματικής οδού - Ανακοίνωσε πρόγραμμα «οικονομικού πατριωτισμού» που περιλαμβάνει κίνητρα για εγχώρια παραγωγή και μείωση του ΦΠΑ στη βενζίνη

zelenski
Στα ύψη το πολιτικό θερμόμετρο στα ρωσοουκρανικά σύνορα. Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε μερική επιστράτευση, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι καλεί εφέδρους για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, ενώ απέκλεισε για την ώρα το ενδεχόμενο γενικής επιστράτευσης, μετά την ανακοίνωση της Ρωσίας ότι στέλνει στρατιωτική δύναμη στην ανατολική Ουκρανία.

Ο Ζελένσκι δήλωσε ότι εξακολουθεί να επιδιώκει την έξοδο από την κρίση μέσω της διπλωματικής οδού, χαιρέτισε την πρόθεση της Τουρκίας να συμμετάσχει σε πολυμερείς συνομιλίες, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι η Ουκρανία δεν πρόκειται να παραχωρήσει εδάφη στη Ρωσία.

Απευθυνόμενος προς τον ουκρανικό λαό, μετά τη διακομματική συνάντηση στο κοινοβούλιο, ο πρόεδρος Ζελένσκι ανακοίνωσε επίσης ένα πρόγραμμα «οικονομικού πατριωτισμού» που περιλαμβάνει κίνητρα για την εγχώρια παραγωγή και μείωση του ΦΠΑ στη βενζίνη.

Ασκήσεις με αλεξίσφαιρα και γνώσεις πρώτων βοηθειών για τους μαθητές

Οι μαθητές στο Χάρκοβο, στην ανατολική Ουκρανία, μαθαίνουν πώς είναι τα αλεξίσφαιρα γιλέκα και τα εκρηκτικά, ενώ κάνουν επίσης ασκήσεις εκκένωσης και χορήγησης πρώτων βοηθειών, καθώς η χώρα  προετοιμάζεται για μια πιθανή μεγάλη επίθεση του ρωσικού στρατού.

Η πόλη απέχει μόλις 40 χιλιόμετρα από τα σύνορα με τη Ρωσία και έχει πολλά εργοστάσια κατασκευής αρμάτων, αεροσκαφών και αγροτικών μηχανημάτων. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει δηλώσει ότι θα μπορούσε να γίνει στόχος για τους Ρώσους αλλά ο εκπρόσωπός του διευκρίνισε ότι μιλούσε υποθετικά.

Η Ρωσία διαψεύδει ότι σχεδιάζει να εισβάλει στην Ουκρανία, όμως οι τοπικές αρχές δεν το διακινδυνεύουν, ιδίως μετά την αναγνώριση των δύο αυτονομιστικών επαρχιών του Ντονμπάς από τη Μόσχα.

«Αρχίσαμε να κάνουμε συχνότερα ασκήσεις στα παιδιά, για να αποφύγουμε καταστάσεις κατά τις οποίες μικρά παιδιά τραυματίζονται ή, Θεός φυλάξει, σκοτώνονται» είπε ο ειδικός σε θέματα πολιτικής άμυνας, Αλεξάντρ Σέβτσουκ. «Τα αφήνουμε να δοκιμάζουν τις στολές μας, τα αλεξίσφαιρα γιλέκα και τα κράνη μας. Τους δείχνουμε πώς μπορεί να μοιάζουν οι εκρηκτικοί μηχανισμοί, ώστε να έχουν κάποια εικόνα του τι μπορεί να τους συμβεί».

Ένας μαθητής, ο Ναζάρ, είπε: «Είναι πολύ επίκαιρη (η άσκηση), δεδομένης της κατάστασης μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας. Και ναι, είναι πολύ, πολύ τρομακτικό».

Πάνω από 100 φορτηγά με στρατιώτες κατευθύνονται στα σύνορα

Ολοένα και πιο δυνατά ηχούν τα τύμπανα πολέμου, με στρατιωτική αυτοκινητοπομπή αποτελούμενη από περισσότερα από 100 φορτηγά γεμάτα με στρατιώτες να κατευθύνεται προς τα ουκρανικά σύνορα, στην περιοχή Μπέλγκοροντ της Ρωσίας, όπως ανέφερε αυτόπτης μάρτυρας στο πρακτορείο Reuters.

Μετά την έγκριση που έλαβε από το Κοινοβούλιο της Ρωσίας να χρησιμοποιήσει στρατό στο εξωτερικό, ο Βλαντίμιρ Πούτιν ενημέρωσε τους δημοσιογράφους, σε συνέντευξη Τύπου, για τις εξελίξεις στην Ανατολική Ουκρανία.

Ο Ρώσος πρόεδρος υποστήριξε νωρίτερα πως «η καλύτερη λύση αυτή τη στιγμή, είναι το Κίεβο να εγκαταλείψει την πρόθεσή του να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ», προσθέτοντας πως «η Ουκρανία είναι οπλισμένη ως τα δόντια».

Σύμφωνα με τον Πούτιν, οι κινήσεις των σημερινών αρχών του Κιέβου έχουν φέρει τα πάντα στο μηδέν.

«Οι συμφωνίες του Μινσκ 'πέθαναν' πολύ πριν από τη χθεσινή αναγνώριση των λαϊκών δημοκρατιών του Ντονμπάς, όχι από εμάς, όχι από εκπροσώπους αυτών των δημοκρατιών, αλλά από τις σημερινές αρχές του Κιέβου», είπε ο Ρώσος πρόεδρος.

Ο Ρώσος πρόεδρος αναφέρθηκε και στα όρια εντός των οποίων η ρωσική πλευρά αναγνωρίζει τα ανεξάρτητα κράτη των Ντόνετσκ και Λουχάνσκ.

«Σε ποιο βαθμό θα αναγνωρίσουμε αυτές τις δημοκρατίες; Τους έχουμε αναγνωρίσει συνολικά, πράγμα που σημαίνει ότι έχουμε αναγνωρίσει όλα τα θεμελιώδη έγγραφά τους, συμπεριλαμβανομένου του Συντάγματος. Και το Σύνταγμα καθόριζε τα σύνορα εντός των περιοχών του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ, την εποχή που αποτελούσαν μέρος της Ουκρανίας», είπε ο Πούτιν.

Ειδήσεις σήμερα:

Σε λίγες ώρες ο Μπάιντεν ανακοινώνει τα νέα μέτρα σε βάρος των Ρώσων

Ο Πούτιν έτοιμος να πατήσει τη σκανδάλη: Έλαβε την έκριση του κοινοβουλίου για στρατιωτικές επιχειρήσεις στο εξωτερικό

Καταδίωξη με πυροβολισμούς στο Κορωπί - Τρεις αστυνομικοί και ένας πολίτης τραυματίες
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης