Κρίση στην Ουκρανία: Ο Πούτιν ζήτησε και πήρε την έγκριση από το Κοινοβούλιο για στρατιωτικές επιχειρήσεις στο εξωτερικό

Κρίση στην Ουκρανία: Ο Πούτιν ζήτησε και πήρε την έγκριση από το Κοινοβούλιο για στρατιωτικές επιχειρήσεις στο εξωτερικό

Ο Ρώσος πρόεδρος εφαρμόζει τον σχεδιασμό της Μόσχας μετά την αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Λουχάνσκ και του Ντόνετσκ - «Πάνω από 10.000 Ρώσοι στρατιώτες μπήκαν ήδη στην ανατολική Ουκρανία», λέει το Κίεβο - ΗΠΑ: Είναι εισβολή

putin-stratiwtes3
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν ζητά από το Κοινοβούλιο της Ρωσίας να να χρησιμοποιήσει στρατό στο εξωτερικό όπως μεταδίδει το RT.

Νωρίτερα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι δεν έχει την πρόθεση να ανασυστήσει μια αυτοκρατορία, την επομένη της αναγνώρισης των φιλορώσων αυτονομιστών στην Ουκρανία και μιας ομιλίας όπου αρνήθηκε τη νομιμότητα του ουκρανικού κράτους. Το αίτημα έχει ήδη σταθμιστεί από τις επιτροπές της Γερουσίας, δήλωσε η πρόεδρος του Συμβουλίου της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Βαλεντίνα Ματβιένκο.

Ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας της Ρωσίας, μιλώντας στο Κοινοβούλιο, τόνισε ότι η χώρα είχε μείνει χωρίς καμία άλλη επιλογή και ζήτησε την έγκριση για ανάπτυξη του στρατού στο εξωτερικό. Ο Ρώσος βουλευτής Κλίσας δήλωσε προς την Άνω Βουλή ότι ο Πούτιν θα αποφασίσει για τον αριθμό των στρατιωτών, το χρόνο και το αντικείμενο της αποστολής τους.  «Η Ρωσία θα υπερασπιστεί την εδαφική ακεραιότητα των δύο υπό απόσχιση περιοχών της Ουκρανίας», τόνισε νωρίτερα ο Πανκόφ.

Τις τελευταίες ημέρες, η κατάσταση στο Ντονμπάς έχει κλιμακωθεί με το Κίεβο να έχει συγκεντρώσει το μεγαλύτερο μέρος του στρατού του στη γραμμή επαφής, ενώ ανοίγει τακτικά πυρ κατά πολιτοφυλακών των Λαϊκών Δημοκρατιών του Λουγκάνσκ και του Ντονέτσκ, με τη χρήση μεταξύ άλλων απαγορευμένου εξοπλισμού.

Λόγω της απειλής της εισβολής της Ουκρανίας στις δημοκρατίες, γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι άρχισαν να μεταφέρονται στο Ροστόφ της Ρωσίας μετά από τις εκκενώσεις ενώ ανακοινώθηκε και γενική επιστράτευση από τους επικεφαλής των Λουγκάνσκ και Ντονέτσκ.

Τι είπε ο Πούτιν για τις κατηγορίες για ανασύσταση της αυτοκρατορίας

Νωρίτερα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι δεν έχει την πρόθεση να ανασυστήσει μια αυτοκρατορία, την επομένη της αναγνώρισης των φιλορώσων αυτονομιστών στην Ουκρανία και μιας ομιλίας όπου αρνήθηκε τη νομιμότητα του ουκρανικού κράτους. «Είχαμε προβλέψει πως θα υπήρχαν εκτιμήσεις όπως ότι η Ρωσία ετοιμάζεται να ανασυστήσει μια αυτοκρατορία», είπε στη διάρκεια μιας συνάντησης με τον Αζέρο ομόλογό του Ιλχάμ Αλίεφ, και «αυτό δεν είναι καθόλου η πραγματικότητα».

Ο Ρώσος πρόεδρος υπογράμμισε πως μετά την πτώση της ΕΣΣΔ, η Ρωσία «αναγνώρισε τις νέες πραγματικότητας και εργάστηκε δραστήρια προκειμένου να ενισχύσει» τη συνεργασία με τις υπόλοιπες πρώην σοβιετικές χώρες, επικαλούμενος ως παράδειγμα το Αζερμπαϊτζάν και το Καζακστάν. Όπως είπε, η Ουκρανία είναι σε μια «διαφορετική κατάσταση» γιατί «το έδαφος αυτής της χώρας χρησιμοποιείται από τρίτες χώρες προκειμένου να προκαλέσουν απειλές σε ό,τι αφορά τη Ρωσία».

«Πάνω από 10.000 Ρώσοι στρατιώτες μπήκαν ήδη στην ανατολική Ουκρανία», λέει το Κίεβο - ΗΠΑ: Είναι εισβολή

Εν τω μεταξύ, λίγες ώρες μετά τη δήλωση του υπουργού Υγείας της Βρετανίας, Σαγίντ Τζαβίντ ότι η ρωσική εισβολή έχει ξεκινήσει ήδη στην Ουκρανία, στρατιωτικές πηγές του Κιέβου ισχυρίζονται ότι, η κυβέρνηση της Μόσχας έχει ήδη αναπτύξει μέσα σε διάστημα 12 ωρών 10.000 στρατιώτες σε περιοχές που ελέγχονται από φιλορώσους αυτονομιστές.

Η ίδια πηγή που έχει διασυνδέσεις με τις υπηρεσίες πληροφοριών της Ουκρανίας ανέφερε ότι έξι χιλιάδες Ρώσοι στρατιώτες είναι ήδη στο Ντονέτσκ, πέντε χιλιάδες στο Λουχάνσκ και 1.500 στην πόλη Χορλίβκα.

«Είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι ...ο Πούτιν θα μπορούσε να είχε κινηθεί τόσο γρήγορα - αλλά είχε πολύ χρόνο να προετοιμαστεί», πρόσθεσε η ίδια πηγή. Ωστόσο, η  Μόσχα διαψεύδει ότι έχει προχωρήσει σε μία τέτοια κίνηση, «προς το παρόν», επιμένοντας ότι αυτό θα συμβεί μόνον αν υπάρξει «απειλή». 

Η Ουκρανία δεν είναι σαν τα άλλα μετασοβιετικά κράτη, λέει ο Πούτιν

«Η σχέση της Ρωσίας με την Ουκρανία είναι «διαφορετική» από τα άλλα μετασοβιετικά κράτη , δήλωσε σήμερα από το Κρεμλίνο ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν .

Σε συνάντηση που είχε με τον ομόλογό του από το Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίεφ, ο Πούτιν τόνισε ότι η Ρωσία επιδίωξε να συνεργαστεί με όλα τα ανεξάρτητα κράτη που αναδύθηκαν από την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης, όμως η κατάσταση στην Ουκρανία «είναι διαφορετική» λόγω της παρέμβασης ξένων χωρών .

«Μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης, η Ρωσία αναγνώρισε όλες τις νέες γεωπολιτικές πραγματικότητες και, όπως γνωρίζετε, εργάζεται ενεργά για να ενισχύσει τη συνεργασία της με όλες τις ανεξάρτητες χώρες που αναδύθηκαν στη μετασοβιετική εποχή», τόνισε ο Ρώσος πρόεδρος και πρόσθεσε:

«Σκοπεύουμε να εργαστούμε με αυτόν τον τρόπο με όλους τους γείτονές μας, αλλά με την Ουκρανία, η κατάσταση είναι διαφορετική»...Αυτό συμβαίνει επειδή, δυστυχώς, το έδαφος αυτής της χώρας χρησιμοποιείται από τρίτες χώρες με στόχο να απειλήσουν την Ρωσία. Αυτός είναι ο μόνος λόγος».

Λευκός Οίκος: Εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία

Τον όρο «εισβολή» ξεκίνησε να χρησιμοποιεί την Τρίτη ο Λευκός Οίκος, αναφερόμενος στις αναπτύξεις ρωσικών στρατευμάτων στην ανατολική Ουκρανία.

Αρκετοί Ευρωπαίοι ηγέτες δήλωναν νωρίτερα ότι τα ρωσικά στρατεύματα έχουν μετακινηθεί σε περιοχές που ελέγχονται από τους αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία, από τη στιγμή που ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν αναγνώρισε την ανεξαρτησία τους, ωστόσο κάποιοι ανέφεραν ότι δεν επρόκειτο ακόμη για την «πλήρη εισβολή».

Για τον Λευκό Οίκο, αυτή η κόκκινη γραμμή ξεπεράστηκε και θα οδηγήσει στην επιβολή αυστηρών κυρώσεων κατά της Μόσχας.

«Πιστεύουμε ότι αυτή είναι η αρχή μιας εισβολής, η πρόσφατη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία», δήλωσε ο Τζον Φίνερ, αναπληρωτής σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Μπάιντεν. «Μια εισβολή, είναι εισβολή και αυτή είναι σε εξέλιξη» πρόσθεσε ο Φίνερ.

Ο Λευκός Οίκος αποφάσισε να ξεκινήσει να χαρακτηρίζει τις ενέργειες της Ρωσίας ως «εισβολή» λόγω της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στην Ανατολική Ουκρανία, σύμφωνα με αμερικανό αξιωματούχο που μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας. «Μετά την αξιολόγηση των κινήσεων των ρωσικών στρατευμάτων, κατέστη σαφές ότι επρόκειτο για νέα εισβολή», πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Και η γραμματέας Τύπου του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι ανέφερε επίσης ότι η ρωσική ενέργεια αποτελεί «εισβολή», σε ανάρτηση στο Twitter, σχολιάζοντας την απόφαση του Γερμανού καγκελαρίου Όλαφ Σολτς να «παγώσει» την πιστοποίηση του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2, ως απάντηση στις ενέργειες της Ρωσίας.


Ειδήσεις σήμερα:

Κρίση στην Ουκρανία: «Πάνω από 10.000 Ρώσοι στρατιώτες μπήκαν στην ανατολική Ουκρανία», λέει το Κίεβο

Κρίση στην Ουκρανία: Φίλοι του Πούτιν και δισεκατομμυριούχοι οι ολιγάρχες που θα υποστούν τις κυρώσεις του Τζόνσον

Λάρισα: Σοκάρουν οι λεπτομέρειες για τον θάνατο του 22χρονου που καταπλάκωσε ο τοίχος
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης