Κρίση στην Ουκρανία: Ο Στόλτενμπεργκ καλεί τη Μόσχα να αποδείξει τη βούληση για αποκλιμάκωση

Κρίση στην Ουκρανία: Ο Στόλτενμπεργκ καλεί τη Μόσχα να αποδείξει τη βούληση για αποκλιμάκωση

«Συγκρατημένη αισιοδοξία» εκφράζει ο ΓΓ του ΝΑΤΟ μετά τις ενδείξεις ότι η Ρωσία ενδέχεται να αναζητά διπλωματική λύση – Έκανε λόγο για την «πιο σοβαρή κρίση ασφαλείας που έχουμε αντιμετωπίσει εδώ και δεκαετίες στην Ευρώπη»

stoltenberg
Συγκρατημένα αισιόδοξος εμφανίστηκε ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, που καλωσόρισε τις ενδείξεις ότι η Ρωσία ενδέχεται να αναζητά διπλωματική λύση στο ζήτημα της ρωσικής στρατιωτικής ανάπτυξης στα σύνορα της Ουκρανίας. Ωστόσο, κάλεσε τη Μόσχα να κάνει φανερή τη βούλησή της να δράσει.

«Υπάρχουν ενδείξεις από τη Μόσχα ότι η διπλωματία θα πρέπει να συνεχιστεί. Αυτό δίνει λόγους για συγκρατημένη αισιοδοξία. Όμως μέχρι στιγμής δεν έχουμε δει οποιαδήποτε ένδειξη αποκλιμάκωσης στο πεδίο από τη ρωσική πλευρά», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ πριν από τη διήμερη σύνοδο των υπουργών Άμυνας της συμμαχίας στις Βρυξέλλες.

«Η Ρωσία έχει συγκεντρώσει μέσα και γύρω από την Ουκρανία μια μάχιμη δύναμη που δεν έχει προηγούμενο μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου. Όλα είναι τώρα στη θέση τους για μια νέα επίθεση. Όμως η Ρωσία εξακολουθεί να έχει το χρόνο να κάνει πίσω, να σταματήσει να προετοιμάζεται για πόλεμο και να αρχίσει να εργάζεται για μια ειρηνική λύση», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ υπογραμμίζοντας πως η υφιστάμενη κατάσταση είναι «η πιο σοβαρή κρίση ασφαλείας που έχουμε αντιμετωπίσει εδώ και δεκαετίες στην Ευρώπη». Επίσης, επισήμανε ότι το ΝΑΤΟ εξακολουθεί να περιμένει την απάντηση της Μόσχας στις προτάσεις της συμμαχίας για την ασφάλεια. «Ελπίζουμε ότι θα λάβουμε σύντομα από τη Ρωσία μια απάντηση στην επιστολή μας», δήλωσε ακόμη ο Στόλτενμπεργκ.

Ζήτησε ουσιαστική απόσυρση στρατευμάτων

«Αυτό που πρέπει να δούμε είναι μια ουσιαστική απόσυρση στρατευμάτων, όχι μόνο στρατευμάτων αλλά και εξοπλισμού», υπογράμμισε ο Στόλτενμπεργκ, υπενθυμίζοντας ότι και στο παρελθόν η Μόσχα απέσυρε στρατεύματα για να τα επαναφέρει. «Όλα είναι τώρα στη θέση τους για μια νέα επίθεση, αλλά η Ρωσία έχει ακόμη χρόνο να κάνει πίσω από το χείλος του γκρεμού: σταματήστε να προετοιμάζεστε για πόλεμο, και αρχίστε να προετοιμάζεστε για μια ειρηνική λύση» ήταν το μήνυμά του.

Σχετικά με το δικαίωμα της Ουκρανίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ υπενθύμισε τη Σύνοδο Κορυφής του Βουκουρεστίου το 2008.

«Η απόφαση του Βουκουρεστίου ισχύει. Το ΝΑΤΟ πιστεύει ακράδαντα ότι όλα τα έθνη έχουν το δικαίωμα να επιλέξουν το δικό τους δρόμο», είπε. Τόνισε επίσης ότι η Συμμαχία δεν έχει λάβει καμία απάντηση από την ρωσική πλευρά στις προτάσεις της για τη συλλογική ασφάλεια, ενώ πρόσθεσε ότι το NATO είναι έτοιμο να εισέλθει σε έναν διάλογο με τη Μόσχα για τις διμερείς σχέσεις.


Ειδήσεις σήμερα:

Δίωξη σε αστυνομικό και ένα πολίτη για τον ξυλοδαρμό 42χρονου Ρομά μέχρι θανάτου στο Μενίδι


Σε ειδική ψυχιατρική κλινική θα νοσηλευτεί ο μητροκτόνος του Ηρακλείου


Στην Ολυμπιακή Επιτροπή καταθέτουν οι αθλήτριες της ενόργανης που έχουν καταγγείλει κακοποίηση
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης