Στόλντεμπεργκ: Το ΝΑΤΟ θα συνεχίσει να ενισχύει την ανατολική πτέρυγά του

Στόλντεμπεργκ: Το ΝΑΤΟ θα συνεχίσει να ενισχύει την ανατολική πτέρυγά του

Το ΝΑΤΟ καλωσόρισε την έλευση περισσότερων αμερικανικών στρατευμάτων στη Ρουμανία – Στο τραπέζι μια πιο μακροπρόθεσμη παρουσία στη Μαύρη Θάλασσα 

nato_stoltenberg
Το ΝΑΤΟ θα συνεχίσει να ενισχύει την ανατολική πτέρυγά του εν μέσω μιας ενίσχυσης των ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα με την Ουκρανία, αλλά θα εξετάσει επίσης το ενδεχόμενο μιας πιο μακροπρόθεσμης παρουσίας στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, δήλωσε σήμερα ο γενικός γραμματέας Γενς Στόλτενμπεργκ.

Μιλώντας δίπλα στον πρόεδρο της Ρουμανίας σε μια στρατιωτική αεροπορική βάση στην ανατολική Ρουμανία όπου αναπτύσσονται επιπρόσθετα αμερικανικά στρατεύματα, ο Στόλτενμπεργκ είπε πως η παρουσία αμερικανικών στρατευμάτων υπογραμμίζει τη δέσμευση των ΗΠΑ στην ασφάλεια της Ευρώπης.

«Υπάρχει μια εν εξελίξει ενίσχυση της παρουσίας του ΝΑΤΟ στο ανατολικό τμήμα της συμμαχίας», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ. «Έχουμε αυξήσει επίσης την ετοιμότητα της δύναμης αντίδρασης του ΝΑΤΟ. Αυτά τα στρατεύματα είναι στις βάσεις των χωρών τους, αλλά μπορούν να αναπτυχθούν γρήγορα οπουδήποτε στη συμμαχία αν χρειαστεί».

Στο τραπέζι η ενίσχυση των δυνάμεων σε Ρουμανία και Μαύρη Θάλασσα

«Επιπλέον εξετάζουμε πιο μακροπρόθεσμες ρυθμίσεις στη στάση μας, περιλαμβανομένης της δημιουργίας ομάδων μάχης στο νοτιοανατολικό τμήμα της συμμαχίας, που σημαίνει στη Ρουμανία αλλά και σε άλλες χώρες γύρω από την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας.»

Η Γαλλία έχει προσφερθεί να είναι ηγέτιδα χώρα σε μια μελλοντική αποστολή του ΝΑΤΟ στη Ρουμανία, η οποία θα μπορούσε να περιλαμβάνει περίπου 1.000 στρατιώτες από διάφορες χώρες - το θέμα των ομάδων μάχης θα συζητηθεί σε σύνοδο των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ την ερχόμενη εβδομάδα.

Ωστόσο ο Στόλτενμπεργκ δήλωσε πως η απόφαση για μια πιο μακροπρόθεσμη παρουσία μπορεί να ληφθεί την άνοιξη.

«Έχω απευθύνει επανειλημμένα έκκληση για μια πιο σταθερή παρουσία του ΝΑΤΟ, των Ηνωμένων Πολιτειών και άλλων συμμάχων στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας», δήλωσε ο πρόεδρος της Ρουμανίας Κλάους Γιοχάνις.

Στη Ρουμανία η μοίρα Stryker 1.000 Αμερικανών στρατιωτών

Κλείσιμο
Η μοίρα Stryker 1.000 Αμερικανών στρατιωτών μεταφέρεται από το Βίλσεκ της Γερμανίας στη Ρουμανία και θα προστεθεί στους 900 στρατιώτες που σταθμεύουν ήδη σε κυκλική βάση στη βαλκανική χώρα. Στη χώρα βρίσκονται επίσης ιταλικά, γερμανικά και πολωνικά στρατεύματα.

Ο Στόλτενμπεργκ επανέλαβε επίσης σήμερα την ανησυχία του για το ενδεχόμενο μιας ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

«Υπάρχει κίνδυνος μιας πλήρους εισβολής, αλλά υπάρχει επίσης κίνδυνος άλλου είδους επιθετικών ενεργειών, περιλαμβανομένων προσπαθειών να ανατραπεί η κυβέρνηση του Κιέβου, υβριδικών κυβερνοεπιθέσεων και πολλών άλλων ειδών ρωσικής επίθεσης», είπε.

Ενίσχυση της παρουσίας στην ανατολική πτέρυγα

Στο μεταξύ, όπως μεταδίδει το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa) επικαλούμενο πηγές που πρόσκεινται στη δυτική στρατιωτική συμμαχία, το ΝΑΤΟ σχεδιάζει να ενισχύσει την παρουσία του στην ανατολική πτέρυγά του που βρίσκεται κοντά στην Ουκρανία.

Τα 30 μέλη της συμμαχίας ολοκλήρωσαν μια σχετική πρόταση αυτήν την εβδομάδα, έμαθε σήμερα το dpa, έπειτα από εβδομάδες συζητήσεων.

Μετά την προσάρτηση από τη Μόσχα, το 2014, της ουκρανικής χερσονήσου της Κριμαίας, το ΝΑΤΟ ανέπτυξε τέσσερις ομάδες μάχης αποτελούμενες από πολυεθνικές δυνάμεις στην Εσθονία, τη Λιθουανία, τη Λετονία και την Πολωνία.

Με περισσότερους από 100.000 Ρώσους στρατιώτες να σταθμεύουν τώρα κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία και εν μέσω αυξανόμενων φόβων ότι επίκειται εισβολή, σχέδια για στάθμευση περισσότερων στρατευμάτων του ΝΑΤΟ εκεί κοντά σε χώρες όπως η Ρουμανία είναι σε εξέλιξη.

Η απόφαση αναμένεται να επιβεβαιωθεί και να ανακοινωθεί στη σύνοδο των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες την ερχόμενη εβδομάδα, όπως αντιλαμβάνεται το dpa, και θα μπορούσε να εφαρμοστεί μέσα σε μερικές εβδομάδες.

Αντιδρά η Ρωσία στη διεύρυνση του ΝΑΤΟ προς ανατολάς

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν καλεί το ΝΑΤΟ να σταματήσει τη διεύρυνσή του προς ανατολάς, μεταξύ άλλων, επομένως μια τέτοια εξέλιξη μπορεί να τροφοδοτήσει τις ήδη υψηλές εντάσεις στην περιοχή.

Το Κρεμλίνο κατηγορεί τις χώρες του ΝΑΤΟ ότι προκαλούν τον φόβο διαδίδοντας ότι επίκειται εισβολή, για την οποία ισχυρίζεται ότι δεν έχει σχέδια. Λέει πως ο μόνος τρόπος να ηρεμήσει η κατάσταση είναι να συμφωνήσει η Δύση στον κατάλογό της με απαιτήσεις ασφαλείας που διατύπωσε τον Δεκέμβριο.

Η ουκρανική κυβέρνηση, που μάχεται εναντίον υποστηριζόμενων από τη Ρωσία αυτονομιστικών δυνάμεων στην ανατολική περιφέρεια Ντονμπάς από το 2014, έχει καλέσει τους δυτικούς συμμάχους της να βοηθήσουν να αποτραπεί μια ρωσική εισβολή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Ειδήσεις σήμερα:

Στα 17.656 τα νέα κρούσματα - 92 οι θάνατοι το τελευταίο 24ωρο

Γιατί δεν έχει ζητηθεί εκταφή της 9χρονης Τζωρτζίνας - Γρίφος για τους γιατρούς τα αίτια θανάτου των τριών κοριτσιών


«Νόμιζα ότι μια φίλη μου με ακούμπησε στο οπίσθια αλλά ήταν ο καθηγητής μου» - Σεξουαλική παρενόχληση από δύο καθηγητές καταγγέλλουν 12 μαθήτριες
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης