Ουκρανική κρίση: Πούτιν-Σολτς στη Μόσχα μετά την ασαφή αποχώρηση των Ρώσων από τα σύνορα με την Ουκρανία

Ουκρανική κρίση: Πούτιν-Σολτς στη Μόσχα μετά την ασαφή αποχώρηση των Ρώσων από τα σύνορα με την Ουκρανία

Την αποχώρηση ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων από τα σύνορα με την Ουκρανία ανακοίνωσε η Μόσχα - Τι εκτιμούν οι Δυτικοί - «Συγκρατημένη αισιοδοξία» εξέφρασε ο γγ του ΝΑΤΟ

putin-scholz4
Αχτίδα ελπίδας για την αποκλιμάκωση της ουκρανικής κρίσης διαφαίνεται τις τελευταίες ώρες με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας και το Κρεμλίνο να επιβεβαιώνουν ότι ορισμένα ρωσικά στρατεύματα που βρίσκονται στα σύνορα με την Ουκρανία επιστρέφουν στις βάσεις τους μετά την ολοκλήρωση των στρατιωτικών ασκήσεων.

Λίγο πριν από την επίσκεψη του Γερμανού Καγκελάριου, Όλαφ Σολτς στη Μόσχα , η κίνηση αυτή μεταφράζεται ως ένδειξη για την αποκλιμάκωση της έκρυθμης κατάστασης από την πλευρά της Ρωσίας, ωστόσο, οι ασκήσεις μεγάλης κλίμακας made in Russia συνεχίζονται και δεν είναι σαφές πόσες στρατιωτικές μονάδες αποσύρονται από τα σύνορα.

Σαφές είναι το μήνυμα που στέλνει η Ουκρανία στη Ρωσία με τον υπουργό Εξωτερικών να επισημαίνει ότι, όταν δούμε να αποχωρούν τα ρωσικά στρατεύματα, θα πιστέψουμε σε μια αποκλιμάκωση της κατάστασης».

«Τα ρωσικά στρατεύματα επιστρέφουν στις βάσεις τους μετά την ολοκλήρωση των ασκήσεων τους και οι μονάδες της νότιας και δυτικής στρατιωτικής περιφέρειας της Ρωσίας έχουν αρχίσει ήδη να φορτώνουν τον εξοπλισμό τους για την αποχώρησή τους», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, Υποστράτηγος Ιγκόρ Κονασένκοφ την Τρίτη.

Την έναρξη της αποχώρησης επιβεβαίωσε και το Κρεμλίνο, κάνοντας λόγο για μια «φυσιολογική διαδικασία» και καταγγέλλοντας τη δυτική «υστερία» περί μιας υποτιθέμενης επικείμενης εισβολής στη χώρα αυτή από τη Μόσχα.

«Ανέκαθεν λέγαμε πως μετά την ολοκλήρωση των ασκήσεων, (...) τα στρατεύματα θα επέστρεφαν στις βάσεις τους. Αυτό είναι που συμβαίνει εδώ, είναι η συνήθης διαδικασία», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας Ντμίτρι Πεσκόφ.

Πούτιν: Τι ώρα θα έπρεπε να αρχίσει ο πόλεμος με την Ουκρανία;

«Τι ώρα θα έπρεπε να αρχίσει ο πόλεμος;», σχολίασε ειρωνικά ο Πούτιν αναφερόμενες στις πληροφορίες των δυτικών ότι η Ρωσία θα προχωρήσει σε εισβολή στην Ουκρανία

Σε μία προσπάθεια να υποβαθμίσει τις πληροφορίες περί επικείμενης ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν αντέδρασε προβαίνοντας σε ειρωνικό σχόλιο.

Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, αναφερόμενος στις ημερομηνίες που έδινε η Δύση για την εισβολή, ο Πούτιν διερωτήθηκε «τι ώρα θα έπρεπε να αρχίσει ο πόλεμος;»;

Kι ενώ είναι σε εξέλιξη οι συνομιλίες Σολτς και Πούτιν στο Κρεμλίνο, ο Γ.Γ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ εξέφρασε συγκρατημένη αισιοδοξία» για την επίλυση της ουκρανικής κρίσης.

«Παρ' όλ' αυτά», όπως τόνισε, «δεν βλέπει σημαντικά σημάδια αποκλιμάκωσης σε τοπικό επίπεδο».

Από την πλευρά της, η Ε.Ε υποστηρίζει ότι πρόθυμη να συζητήσει τις ανησυχίες της Μόσχας για την ασφάλειά της ,προειδοποιεί ωστόσο, ότι ο ρωσικός αγωγός φυσικού αερίου προς τη Γερμανία - το Nordstream 2 - δεν θα «λειτουργήσει» σε περίπτωση που η Ρωσία προχωρήσει σε πόλεμο στην Ουκρανία.

Ζαχάροβα: Ντροπιάστηκαν, η πολεμική προπαγάνδα της Δύσης απέτυχε

Λίγες ώρες νωρίτερα, η επίσημη εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα ξεσπάθωνε κατά της Δύσης:  «Η 15η Φεβρουαρίου θα γραφτεί στην ιστορία ως η μέρα που απέτυχε η πολεμική προπαγάνδα της Δύσης», γράφει σε ανάρτησή της στο Telegram.

«Ντροπιάστηκαν και καταστράφηκαν χωρίς να πέσει ούτε ένας πυροβολισμός» συμπληρώσει η Ζαχάροβα στην ανάρτησή της, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Πράβντα. Όπως επισημαίνει το ρωσικό μέσο, η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ αναφέρεται στην ανάρτησή της σε πληροφορίες που μετέδιδαν διεθνή ΜΜΕ τις προηγούμενες ημέρες, οι οποίες έκαναν λόγο για εισβολή των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία μέχρι την Τετάρτη.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν είναι έτοιμος να διαπραγματευτεί τις εγγυήσεις ασφαλείας, όπως δήλωσε στο CNN ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ. «Πρώτα από όλα, ο πρόεδρος Πούτιν απαιτούσε πάντα διαπραγματεύσεις και διπλωματία. Και, στην πραγματικότητα, έχει δρομολογήσει το θέμα των εγγυήσεων ασφαλείας για τη Ρωσία. Η Ουκρανία είναι μόνο μέρος του ευρύτερου ζητήματος των εγγυήσεων ασφαλείας για τη Ρωσία και φυσικά ο πρόεδρος Πούτιν είναι πρόθυμος να διαπραγματευτεί«, δήλωσε ο Πεσκόφ.

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις από τη Δύση και την Ουκρανία , σχετικά με μια πιθανή ρωσική εισβολή στο ουκρανικό έδαφος, ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου χαρακτήρισε τις πληροφορίες αυτές ως «αβάσιμη κλιμάκωση» της έντασης και τόνισε ότι η Ρωσία δεν αποτελεί απειλή για κανέναν.

Στο μεταξύ, ο ηγέτης της Γερμανίας Όλαφ Σολτς βρίσκεται ήδη σε Μόσχα όπου θα έχει συνομιλίες με τον Βλαντιμίρ Πούτιν καθώς συνεχίζονται οι διπλωματικές προσπάθειες για την αποφυγή ρωσικής εισβολής.

Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον θα πραγματοποιήσει έκτακτη συνάντηση της Cobra για να συζητήσει την απάντηση του Ηνωμένου Βασιλείου σε περίπτωση ρωσικής επίθεσης.

Νωρίτερα, ηγέτες των ΗΠΑ και της Βρετανίας υποστήριζαν ότι παραμένει ένα «κρίσιμο παράθυρο για διπλωματία» αν η Ρωσία οπισθοχωρήσει από τις απειλές της κατά της Ουκρανίας», κι ότι δεν έχουν χαθεί όλες οι ελπίδες για μια διπλωματική λύση της ουκρανικής κρίσης. Ωστόσο, προειδοποίησαν ότι η κατάσταση παραμένει εύθραυστη.

Στη διάρκεια της τηλεφωνικής τους επικοινωνίας, Μπάιντεν και Τζόνσον συμφώνησαν επίσης πως οι δυτικοί σύμμαχοι πρέπει να παραμείνουν ενωμένοι έναντι των ρωσικών απειλών, μεταξύ άλλων ,επιβάλλοντας «ένα σημαντικό πακέτο κυρώσεων» αν κλιμακωθεί η ρωσική επιθετικότητα.

Επιπλέον, εξήραν την ανάγκη μείωσης της εξάρτησης των ευρωπαϊκών χωρών από το ρωσικό φυσικό αέριο, κάτι που περισσότερο από κάθε άλλη κίνηση θα έπληττε την καρδιά των στρατηγικών συμφερόντων της Ρωσίας.

Ο Σολτς στο τραπέζι παγοδρόμιο έχοντας απέναντί του τον Πούτιν

Προτού εισέλθουν στη χώρα, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ζήτησε από τον Γερμανό Καγκελάριο όπως και τα μέλη της αντιπροσωπείας του να υποβληθούν σε τρία μοριακά τεστ , τέσσερα 24ωρα πριν την αναχώρησή τους από το Βερολίνο. Το τελευταίο μοριακό τεστ έπρεπε να γίνει μία ημέρα πριν από την αναχώρηση.

Ο Όλαφ Σολτς δεν αποδέχθηκε τους όρους του Πούτιν και υποβλήθηκε σε γερμανικό PCR τεστ από γιατρό της γερμανικής πρεσβείας στη Μόσχα αμέσως μετά την προσγείωση του αεροπλάνου. Η μόνη παραχώρηση που έκαναν οι Ρώσοι ήταν να στείλουν κάποιον στο κυβερνητικό Airbus να παρακολουθήσει ότι γίνεται σωστά το μοριακό τεστ του Σολτς.

Εφόσον ο Πούτιν δεν το DNA του Σολτς , θα έχει την ίδια τύχη με τον Μακρόν και θα καθίσει στο τραπέζι - παγοδρόμιο έχοντας απέναντί του τον Ρώσο πρόεδρο. Ο Γερμανός Καγκελάριος θα διαβεί το κατώφλι του Κρεμλίνου ξεκαθαρίζοντας στον Πούτιν ότι η Δύση θα επιβάλει σκληρές κυρώσεις σε βάρος της ρωσικής οικονομίας».

Σχολιάζοντας το κρίσιμο ταξίδι του Όλαφ Σολτς στη Ρωσία, η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών, Αναλένα Μπέρμποκ δήλωσε ότι η κατάσταση είναι εξαιρετικά επικίνδυνη και μπορεί να κλιμακωθεί ανά πάσα στιγμή. Η «Πράσινη» Μπέρμποκ καλεί τη Μόσχα να αποκλιμακώσει την κατάσταση.

«Τώρα πρέπει να μιλήσουμε για τη δύσκολη κατάσταση για την Ειρήνη και την ασφάλεια στην Ευρώπη»

«Αντιμετωπίστε την κατάσταση με «θετικές συνομιλίες», είναι το μήνυμα που μετέφερε στον Ρώσο πρόεδρο , Βλαντιμίρ Πούτιν , ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς διαβαίνοντας το κατώφλι του Κρεμλίνου.

«Τώρα πρέπει να μιλήσουμε για τη δύσκολη κατάσταση όσον αφορά την ειρήνη και την ασφάλεια στην Ευρώπη», συνέχισε.
Ο Σολτς υποστήριξε επίσης ότι θα πρέπει να βρεθεί μια διπλωματική λύση.

Ο φόβος του Πούτιν για τον κορωνοϊό δεν αντανακλά μόνο στο μακρύ τραπέζι που χωρίζει τους δύο ηγέτες. Μόνο οι Ρώσοι φωτογράφοι είχαν τη δυνατότητα να τραβήξουν φωτογραφίες από την συνάντηση των δύο ηγετών στο Κρεμλίνο.

Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών: Προς το παρόν αποφεύχθηκε εισβολή

«
Μια ρωσική εισβολή έχει αποφευχθεί προς το παρόν», δηλώνει από το Κίεβο ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Ντμίτρο Κουλέμπα.

«Εμείς και οι σύμμαχοί μας καταφέραμε να αποτρέψουμε την περαιτέρω κλιμάκωση από την πλευρά της Ρωσίας...Είναι ήδη μέσα Φεβρουαρίου και βλέπουμε ότι η διπλωματία εξακολουθεί να έχει αποτέλεσμα», προσθέτει.



Ειδήσεις σήμερα:

Πυξ Λαξ: Οι ανατριχιαστικές λεπτομέρειες της καταγγελίας σε βάρος του Γιαννόπουλου

Συνελήφθη ξανά ο Μένιος Φουρθιώτης, οδηγείται στον Κορυδαλλό

Επιδότηση απόσυρσης ηλεκτρικών συσκευών: Πότε ξεκινά
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης