Σουηδία: Δεύτερη ευκαιρία για τη Μαγκνταλένα Άντερσον - Νέα ψηφοφορία τη Δευτέρα

Σουηδία: Δεύτερη ευκαιρία για τη Μαγκνταλένα Άντερσον - Νέα ψηφοφορία τη Δευτέρα

Η Άντερσον έγινε χθες το πρωί η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Σουηδίας, ωστόσο παραιτήθηκε οκτώ ώρες μετά, έπειτα από την αποχώρηση των Πράσινων από τον κυβερνητικό συνασπισμό

magdalena_anderson
Την επόμενη εβδομάδα, τη Δευτέρα 29 Νοεμβρίου, θα ψηφίσουν για δεύτερη φορά οι Σουηδοί βουλευτές, ώστε να αποφασίσουν αν η Μαγκνταλένα Άντερσον γίνει, τελικά, η πρώτη πρωθυπουργός της χώρας, μετά την πολιτική «θύελλα» που προκλήθηκε την Τετάρτη.

Πριν από ένα 24ωρο, η Άντερσον εξελέγη να υπηρετήσει τη χώρα της ως πρωθυπουργός, ωστόσο έμεινε μόλις για οκτώ ώρες στη θέση της, καθώς δεν «πέρασε» από τη Βουλή ο νέος προϋπολογισμός, με συνέπεια να αποχωρήσει το κόμμα των Πρασίνων από τον κυβερνητικό συνασπισμό. 

Πάντως, πριν παραιτηθεί, ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Βουλής Αντρέας Νόρλεν ότι εξακολουθεί να ενδιαφέρεται να ηγηθεί μιας μονοκομματικής σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης.

Σε αυτό το πλαίσιο, ορίστηκε η νέα ψηφοφορία στη σουηδική βουλή Riksdag των 349 εδρών να πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα.

Ο Νόρλεν, ο οποίος επιβλέπει τη διαδικασία οικοδόμησης κυβέρνησης, δήλωσε την Πέμπτη ότι «λυπάται βαθιά για την εξέλιξη των γεγονότων». Είπε ότι θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί «αν είχα λάβει ένα μήνυμα από το Κόμμα των Πρασίνων» ότι θα αποχωρούσαν από τον συνασπισμό πριν από την ψηφοφορία που έχρισε την Άντερσον πρωθυπουργό. «Αυτό κάνει την πολιτική να φαίνεται παράλογη και απρόβλεπτη», είπε, προσθέτοντας ότι πιστεύει πως βλάπτει την εμπιστοσύνη στη σουηδική πολιτική.


Ειδήσεις σήμερα:

Πράσινο φως στη χορήγηση του εμβολίου της Pfizer σε παιδιά 5 - 11 ετών έδωσε ο EMA

«Ο Ρουβίκωνας βανδάλισε το διαμέρισμά μου, ήρθε πρόσωπο με πρόσωπο με την σύζυγό μου», λέει ο Σκέρτσος

Σε ειδική κλινική πολυτελείας στη Ζυρίχη νοσηλεύεται η προγκίπισσα Σαρλίν του Μονακό
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης