Απελπισμένοι ξένοι εργαζόμενοι στο Αφγανιστάν: «Βρισκόμαστε σε πανικό, ψάχνουν πόρτα-πόρτα οι Ταλιμπάν»

Απελπισμένοι ξένοι εργαζόμενοι στο Αφγανιστάν: «Βρισκόμαστε σε πανικό, ψάχνουν πόρτα-πόρτα οι Ταλιμπάν»

Πλήθος εγκλωβισμένων στο Αφγανιστάν ψάχνει τρόπο διαφυγής από το χάος που δημιούργησε η επικράτηση των Ταλιμπάν - Αγωνία για την ασφαλή απομάκρυνση

afghanistan_airport_art
Φωνές που προδίδουν φόβο, απελπισία και καταπίεση ηχούν από ολοένα και περισσότερους Αφγανούς, σε μια περίοδο που η επικράτηση των Ταλιμπάν στη χώρα μοιάζει με την είσοδο σε ένα ενα σκοτεινό τούνελ οπισθοδρόμησης.

Συμπεριφορές που μαρτυρούν κάποιας μορφής βία έχουν, την ίδια στιγμή, αναφερθεί από Αφγανούς που έχουν δεχθεί χτύπημα στην πόρτα από μέλη των Ταλιμπάν, της οργάνωσης που ακολουθεί πιστά την πιο σκληρή εκδοχή του νόμου της σαρία.

Οι πρώτες επισκέψεις των Ταλιμπάν στα σπίτια των Αφγανών, όπως και οι περιπολίες σε κομβικά σημεία της χώρας είναι γεγονός, μία εβδομάδα αφότου αναρριχήθηκαν στην εξουσία πυροδοτώντας την ανησυχία πλήθους χωρών της Δύσης.

Τη δεδομένη χρονική στιγμή, οι προσπάθειες των χωρών της Δύσης επικεντρώνονται στην ασφαλή απομάκρυνση πολιτών από το Αφγανιστάν. Όπως διεμήνυσε, άλλωστε, και ο Αμερικανός πρόεδρος, από τον Λευκό Οίκο, υπάρχει συμφωνία με τους Ταλιμπάν ώστε να μην παρεμποδιστούν οι Αμερικανοί από την μετάβασή τους στο αεροδρόμιο της Καμπούλ.

Η αγωνία, όμως, για τον απεγκλωβισμό κόσμου από το Αφγανιστάν είναι φανερή, ενώ η ανησυχία αυξάνεται για το μέλλον των Αφγανών.

«Όλοι βρισκόμαστε σε πανικό. Ψάχνουν πόρτα-πόρτα οι Ταλιμπάν», οι δηλώσεις του Ουσμάν, στο BBC, που εργάζεται ως διερμηνέας για τις βρετανικές ένοπλες δυνάμεις και κρυβόταν σε καταφύγιο με τη σύζυγό του και κάποιους γείτονες μέχρι που ήρθαν οι Ταλιμπάν. Ένα άγριο πρωινό ο Ουσμάν πληροφορήθηκε ότι η οργάνωση βρισκόταν σε απόσταση αναπνοής απο το σημείο όπου βρισκόταν.

«Γείτονας είπε ότι έψαχναν για όπλα, έγγραφα και κυβερνητικά οχήματα. Προσπαθούσαν να μάθουν ποιος δούλευε για το ΝΑΤΟ ή την κυβέρνηση του Αφγανιστάν», είπε ο διερμηνέας που ετοίμασε βαλίτσες, πήδηξε από φράχτη και προσπάθησε να διαφύγει.

«Ήμουν σίγουρος ότι θα σκοτωθώ. Δεν υπήρχε άλλη διέξοδος», σημείωνει ο άντρας προδίδοντας την αγωνία του για το μέλλον.

Ακόμη, δεν γνωρίζει πότε θα μπορέσει να ταξιδέψει στη Βρετανία, ενώ δηλώνει πως βρίσκεται σε βαθιά απόγνωση.

Κλείσιμο
Ο Χασέμ, από τη μεριά του, μεταφραστής στο επάγγελμα, βρήκε καταφύγιο σε διαμέρισμα, σε μια από τις μεγαλύετερες πόλεις του Αφγανιστάν.

«Έπρεπε να καταστρέψω όλα μου τα έγγραφα. Βρήκα το κουράγιο να πάω στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, όμως τα fake news που διασπείρονταν ήταν πολλά. Μου είπαν να μην πάω στο αεροδρόμιο. Ψάχνουμε τρόπους φυγής», είπε σε δραματικό τόνο.

Ειδήσεις σήμερα

Αφγανιστάν: Ατελείωτο χάος στο αεροδρόμιο της Καμπούλ - Γυναικόπαιδα ποδοπατούνται για ένα εισιτήριο διαφυγής

Υπόθεση εμπρησμού στον Θεολόγο: Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους ο 14χρονος

Στην Αθήνα ο 32χρονος Έλληνας πολίτης από το Αφγανιστάν: «Ευχαριστώ την Ελλάδα»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης