Κηδεία Πρίγκιπα Φίλιππου: Ποιοι αναμένεται να μονοπωλήσουν το ενδιαφέρον

Κηδεία Πρίγκιπα Φίλιππου: Ποιοι αναμένεται να μονοπωλήσουν το ενδιαφέρον

Στη βασίλισσα Ελισάβετ, τον πρίγκιπα Χάρι και τον πρίγκιπα Γουίλιαμ, αλλά και τα «άγνωστα πρόσωπα» αναμένεται να πέσουν τα φώτα στην κηδεία του Δούκα του Εδιμβούργου - Το τελετουργικό

filippos24
Εικόνα ενότητας θα επιχειρήσει να προβάλλει η βρετανική βασιλική οικογένεια στην κηδεία του πρίγκιπα Φίλιππου που θα γίνει αύριο στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου στο κάστρο του Ουίνσδορ. Ήδη, για να αποφευχθούν παρατράγουδα, η βασίλισσα Ελισάβετ προσωπικά επιμελήθηκε κάποιες από τις λεπτομέρειες της τελετής.

Βασικά προβλήματα ήταν η χωροταξία – κυρίως των δύο αδελφών πρίγκιπα Χάρι και πρίγκιπα Γουίλιαμ, οι σχέσεις των οποίων βρίσκονται στο ναδίρ- αλλά και το ενδυματολογικό: ο πρίγκιπας Χάρι θα ήταν ο μόνος που θα έπρεπε να εμφανιστεί με πολιτικά ρούχα, ενώ ο πρίγκιπας Άντριου, το «μαύρο πρόβατο» της βασιλικής οικογένειας ήθελε να φορέσει τη στολή του ναυάρχου, προκαλώντας ενδεχομένως το κοινό αίσθημα. Εντέλει η βασίλισσα αποφάσισε ομοιόμορφη ενδυμασία, με όλους να φορούν πολιτικά κοστούμια και τα μετάλλιά τους.

Παρόλα αυτά, πολλοί αναμένουν τη γλώσσα του σώματος, για να αντιληφθούν τι συμβαίνει στο εσωτερικό της βασιλικής οικογένειας, αλλά και να διαπιστώσουν αν η βασίλισσα έχει καμφθεί από τον θάνατο του συζύγου της.

Γουίλιαμ και Χάρι: H συνάντηση των δύο αδελφών

Ένα από τα στιγμιότυπα που αναμένουν οι θεατές είναι αυτό της συνάντησης του πρίγκιπα Γουίλιαμ και του πρίγκιπα Χάρι, που δεν έχουν συναντηθεί εδώ και πάνω από ένα χρόνο, λίγο πριν ο δούκας και η δούκισσα του Σάσεξ εγκαταλείψουν πλήρως τη βασιλική οικογένεια.

Ο θάνατος της μητέρας τους, Νταϊάνα, τους έφερε κοντά. Όμως τώρα, οι σχέσεις τους βρίσκονται στο ναδίρ, ενώ τους χωρίζει ο Ατλαντικός Ωκεανός, αλλά και η συνέντευξη των Χάρι και Μέγκαν στην Όπρα Γουίνφρεϊ.

Τα δύο αδέλφια δεν θα βρεθούν δίπλα δίπλα, τόσο στην πομπή όσο και στην τελετή. Ανάμεσά τους θα βρεθεί ο ξαδερφός τους Πίτερ Φίλιπ, που καλείται να γεφυρώσει το φυσικό και συναισθηματικό κενό. Ωστόσο, οι ερωτήσεις παραμένουν, όσο για το ποιος ζήτησε να υπάρχει φυσικό «εμπόδιο» όσο και για το εάν τα αδέρφια θα προχωρήσουν σε κάποια κίνηση συμφιλίωσης ή έστω, θα κοιτάξουν ο ένας τον άλλον. Πάντως όσοι περιμένουν να διαβάσουν τα χείλη τους, πιθανώς θα απογοητευτούν, καθώς όλοι οι παριστάμενοι στην κηδεία θα φορούν μάσκα.

Πρίγκιπας Άντριου: Σπάνια δημόσια εμφάνιση εν μέσω δυσμένειας

Κλείσιμο
Ένα άλλο πρόσωπο που αναμένει να δει το κοινό είναι ο γιος της βασίλισσας πρίγκιπας Άντριου, η εμπλοκή του οποίου στο σκάνδαλο του παιδόφιλου Τζέφρι Έπσταϊν, έφερε σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση τη βασιλική οικογένεια. Μετά και την καταστροφική συνέντευξή του στο BBC, ο πρίγκιπας Άντριου θα πραγματοποιήσει μια σπάνια δημόσια εμφάνιση.

Ήδη, το Μπάκιγχαμ τον έχει απαλλάξει από τα βασιλικά του καθήκοντα, τουλάχιστον μέχρι να ξεκαθαριστεί το σκάνδαλο. Τις τελευταίες ημέρες, αρκετοί εξοργίστηκαν με την επιθυμία του να παρευρεθεί στην τελετή φορώντας τη στολή του ναυάρχου. Ωστόσο οι υποστηρικτές του υπενθυμίζουν ότι είναι ένας γιος που στενοχωριέται για τον θάνατο του πατέρα του και έχει το δικαίωμα να αποτίσει τον δικό του φόρο τιμής.

Η βασίλισσα στο προσκήνιο

Φυσικά, τα μάτια είναι στραμμένα στη βασίλισσα Ελισάβετ που θα πραγματοποιήσει στην κηδεία την πρώτη της δημόσια εμφάνιση από τον θάνατο του πρίγκιπα Φίλιππου και καλείται να αποχαιρετήσει τον εδώ και 73 χρόνια σύζυγό της.

Η βασίλισσα δεν θα μετέχει στην πεζή συνοδεία, αλλά θα επιβαίνει σε ένα όχημα Bentley με συνοδεία που θα επιλέξει η ίδια. Όσο θα βρίσκεται πίσω από την πομπή, το αυτοκίνητο θα σταματήσει για λίγο, δίπλα στην ειδικά διαμορφωμένη Land Rover που θα βρίσκεται το φέρετρο, λίγο πριν μεταφερθεί στο παρεκκλήσι. Στην εκκλησία, όπως έχει αποφασιστεί, θα καθίσει μόνη της, τηρώντας τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Ερώτημα για το εάν θα υπάρξουν συγκεντρώσεις

Τόσο το Μπάκιγχαμ όσο και η κυβέρνηση έχουν ζητήσει από τους πολίτες να αποφύγουν τις συγκεντρώσεις, λόγω των μέτρων για την πανδημία. Άλλωστε και η κηδεία θα γίνει σε στενό κύκλο με μόλις 30 άτομα.

Ωστόσο, ουδείς μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο πολίτες να σπεύσουν στο κάστρο του Ουίνδσορ, για να βρεθούν κοντά στο σημείο της τελετής. Και μπορεί μεν η μεγάλη στρατιωτική πομπή στο κεντρικό Λονδίνο να έχει ακυρωθεί, ωστόσο εκατοντάδες στρατιωτικοί θα λάβουν μέρος στην πομπή, για να αποδώσουν τις δέουσες τιμές.

Τα άγνωστα πρόσωπα

Στην κηδεία θα βρεθούν 30 άτομα. Τα περισσότερα εξ αυτών είναι πασίγνωστα, όχι μόνο στη χώρα τους, αλλά και σε όλον τον κόσμο. Ωστόσο, τρία άτομα μέσης ηλικίας θεωρούνται άγνωστα. Πρόκειται για συγγενείς του δούκα του Εδιμβούργου και συγκεκριμένα για δύο ανιψιές κι έναν ξαδελφό του. Πρόκειται για τους απογόνους της Θεοδώρας, της Σοφίας και της Μαργαρίτας, αδελφές του πρίγκιπα Φίλιππου.

Ο Φίλιππος διατηρούσε δεσμούς με την πατρική του οικογένεια, με αποτέλεσμα τρεις συγγενείς του να βρίσκονται ήδη στη Βρετανία, για να βρεθούν στην κηδεία του. Μετά την προσγείωσή τους τέθηκαν σε απομόνωση σε σπίτι στο Άσκοτ.


Ειδήσεις σήμερα: 

Οκτώ νεκροί μετά από πυροβολισμούς σε κτίριο της FedEx στην Ιντιανάπολις

Σκληρές εικόνες: Αστυνομικός στις ΗΠΑ πυροβολεί 13χρονο που σηκώνει τα χέρια ψηλά

Εμβόλιο Pfizer: Γιατί θα χρειαστεί και τρίτη δόση
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Best of Network

Δείτε Επίσης