UNICEF: Η πανδημία υπάρχει κίνδυνος να οδηγήσει γονείς να παντρέψουν επιπλέον 10 εκατ. παιδιά

UNICEF: Η πανδημία υπάρχει κίνδυνος να οδηγήσει γονείς να παντρέψουν επιπλέον 10 εκατ. παιδιά

«Ανοίγοντας τα σχολεία και διασφαλίζοντας πρόσβαση σε φροντίδες και κοινωνικές υπηρεσίες μπορούμε να μειώσουμε τον κίνδυνο» δήλωσε η εκτελεστική διευθύντρια της UNICEF

unicef_child
Ο αντίκτυπος της πανδημίας του νέου κορωνοϊού ενδέχεται να οδηγήσει στους γάμους 10 εκατομμυρίων παιδιών μέχρι το 2030, προειδοποιεί σήμερα το Ταμείο των Ηνωμένων Παιδιών για την Παιδική Ηλικία (UNICEF), σύμφωνα με την οποία άλλα 100 εκατομμύρια κορίτσια θεωρείται πως διατρέχουν ήδη κίνδυνο να τα παντρέψουν πριν από το τέλος της δεκαετίας.

Οι γάμοι κοριτσιών κάτω των 18 ετών θα είναι συνέπεια πολλών παραγόντων που συνδέονται με την κρίση που προκαλεί η πανδημία: κυρίως του κλεισίματος σχολείων, της ραγδαίας επιδείνωσης της οικονομικής συγκυρίας, των προβλημάτων στις δημόσιες υπηρεσίες και των θανάτων γονιών, σύμφωνα με τη UNICEF.

Η πανδημία «επιδείνωσε μια ήδη δύσκολη κατάσταση για εκατομμύρια κορίτσια», τονίζει η εκτελεστική διευθύντρια της UNICEF, η Χενριέτα Φορ, σε ανακοίνωση Τύπου που δίνει στη δημοσιότητα σήμερα η υπηρεσία αυτή του ΟΗΕ. «Όμως μπορούμε και οφείλουμε να βάλουμε τέλος στους γάμους παιδιών».

Η πανδημία απειλεί να θέσει υπό αμφισβήτηση την πρόοδο που είχε καταγραφεί την περασμένη δεκαετία, στη διάρκεια της οποίας το ποσοστό των νεαρών κοριτσιών που παντρεύονταν πριν από τα 18 τους χρόνια μειώθηκε από το ένα τέταρτο στο ένα πέμπτο στον κόσμο, με άλλα λόγια αποφεύχθηκαν 25 εκατ. τέτοιοι γάμοι.

«Πρέπει να λάβουμε μέτρα άμεσα για να περιοριστούν οι συνέπειες (της πανδημίας) στα κορίτσια και στις οικογένειές τους», προτρέπει η Χενριέτα Φορ. «Ανοίγοντας τα σχολεία» και «διασφαλίζοντας πρόσβαση σε φροντίδες και κοινωνικές υπηρεσίες» και «εφαρμόζοντας τους νόμους και κατάλληλες πολιτικές», «μπορούμε να μειώσουμε τον κίνδυνο οι γάμοι να κλέψουν την παιδική ηλικία μικρών κοριτσιών», προσθέτει.

Σύμφωνα με τη UNICEF, 650 μικρά κορίτσια και νέες γυναίκες σε διεθνές επίπεδο έχουν παντρευτεί πριν κλείσουν τα 18. Οι μισοί από τους γάμους αυτούς έχουν γίνει σε πέντε χώρες: το Μπανγκλαντές, τη Βραζιλία, την Αιθιοπία, την Ινδία και τη Νιγηρία.

Κλείσιμο
Σύμφωνα με τα δεδομένα που είχε δημοσιοποιήσει το 2020 η UNICEF, το ποσοστό των κοριτσιών που παντρεύονται προτού κλείσουν τα 18 τους χρόνια φθάνει το 76% στον Νίγηρα και το 68% στη ΛΔ Κονγκό.

Το ποσοστό των αγοριών που παντρεύονται πριν κλείσουν τα 18 τους είναι περίπου το ένα έκτο αυτού που καταγράφεται μεταξύ των κοριτσιών.



Ειδήσεις σήμερα: 

Survivor: Το πάρτι στο κότερο και οι νέες υποομάδες

Ισημερινή Γουινέα: 15 νεκροί και 500 τραυματίες από εκρήξεις σε στρατόπεδο-Δείτε βίντεο

Υεμένη: Τουλάχιστον 8 νεκροί και 170 τραυματίες εξαιτίας πυρκαγιάς σε κέντρο κράτησης μεταναστών
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης