Μπάιντεν - Οβάλ Γραφείο: Νέος πρόεδρος, νέα διακόσμηση - Δείτε σε βίντεο τις αλλαγές

Μπάιντεν - Οβάλ Γραφείο: Νέος πρόεδρος, νέα διακόσμηση - Δείτε σε βίντεο τις αλλαγές

Τα πρώτα προεδρικά διατάγματα που υπέγραψε ο νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ - Όλα τα highlights της ορκωμοσίας και η «γενναιόδωρη» επιστολή του Τραμπ

OVALL_OFFICE_NEO_2_2
Ανυπόμονος να σηκώσει τα μανίκια και να πιάσει κατευθείαν δουλειά φαίνεται πως ήταν ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ. Αμέσως μετά την ορκωμοσία του την Τετάρτη ο Τζο Μπάιντεν έσπευσε στο Οβάλ Γραφείο και υπέγραψε μια σειρά από προεδρικά διατάγματα, δίνοντας το στίγμα μιας κυβέρνησης που θέλει να ασχολείται γρήγορα με τα ουσιώδη, χωρίς χρονοτριβές.

Ο Μπάιντεν φάνηκε να εξοικειώνεται κατευθείαν με το νέο του γραφείο, πράγμα φυσικό εξάλλου, αφού ως αντιπρόεδρος των ΗΠΑ την οκταετία 2009-2017 μπαινόβγαινε συχνά στην συγκεκριμένη αίθουσα. Ωστόσο ο νέος του ρόλος, εκτός από πλήθος καθήκοντα και ευθύνες φέρνει και προνόμια, όπως η δυνατότητα να προσαρμόσει τη διακόσμηση αυτού του ιστορικού χώρου όπως επιθυμεί ο ίδιος, προκειμένου να αντανακλά τον χαρακτήρα, το γούστο και τις προτεραιότητές του.

Μέσα στο Οβάλ Γραφείο - Οι αλλαγές


Τι περιλαμβάνει όμως η νέα διακόσμηση του Οβάλ Γραφείου, που υποδέχτηκε τον Τζο Μπάιντεν; Ένα βίντεο που δημοσιεύει το Associated Press δείχνει τις αλλαγές που μπορεί να μην έγιναν αντιληπτές από πολλους εχθές, όταν κυκλοφόρησαν οι πρώτες φωτογραφίες.

Όπως συνέβη σε κάθε αλλαγή σκυτάλης στην ηγεσία ων ΗΠΑ, ο Μπάιντεν έβαλε τις προσωπικές του πινελιές στον κύριο εργασιακό του χώρο. Το ίδιο εξάλλου είχαν κάνει και όλοι οι προκάτοχοί του. Στο νέο Οβάλ Γραφείο σημαντική θέση κατέχουν τρυφερές οικογενειακές φωτογραφίες, πορτραίτα πρώην προέδρων αλλά και γλυπτά σημαντικών προσωπικότήτων του κινήματος πολιτικών δικαιωμάτων στις ΗΠΑ.

Κλείσιμο
Δύο από τις προτομές που εμφανίζονται στο βίντεο ανήκουν στον ηγέτη του προαναφερόμενου κινήματος, Μάρτιν Λούθερ Κινγκ Τζούνιορ, και στη Ρόζα Πάρκς. Επίσης διακρίνονται τουλάχιστον δύο ακόμη προτομές: Η μία απεικονίζει τον Αβραάμ Λίνκολν και η άλλη τον πρώην πρόεδρο Χάρι Τρούμαν. Ο Τρούμαν ήταν ο 33ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, από το 1945 έως το 1953 και, όπως ο Μπάιντεν, είχε υπηρετήσει προηγουμένως την χώρα του ως αντιπρόεδρος (της κυβέρνησης Ρούζβελτ). Όπως φαίνεται είναι ένα πρόσωπο που θαυμάζει ιδιαίτερα ο νέος ένοικος του Λευκού Οίκου.

Ανάμεσα στις οικογενειακές φωτογραφίες του Μπάιντεν βρίσκουμε ακόμη μία προτομή: Απεικονίζει τον Σέζαρ Τσάβεζ, ακτιβιστή για τα δικαιώματα της εργατικής τάξης στη Λατινική Αμερική.

Πάνω από το τζάκι βλέπουμε πορτραίτα πρώην προέδρων και εθνοπατέρων των ΗΠΑ. Σε μια βιβλιοθήκη είναι τοποθετημένο ένα σεληνιακό πέτρωμα, υπενθύμιση ίσως για τα επιτεύγματα των προηγούμενων γενεών, και κοντά του βρίσκεται ένα πορτραίτο του Βενιαμίν Φρανκλίνου.

Υπενθυμίζεται ότι αμέσως μετά την είσοδό του στον Λευκοί Οίκο, ο νέος πρόεδρος εξέδωσε 17 προεδρικά διατάγματα που καταργούν σημαντικά νομοσχέδια του προκατόχου του Ντόναλντ Τραμπ. Το σημαντικότερο εξ’ αυτών είναι η επιστροφή των ΗΠΑ στην συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα και στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Ο Μπάιντεν θα καταργήσει επίσης σειρά μέτρων απορρύθμισης τα οποία ελήφθησαν από τον απερχόμενο πρόεδρο ως προς περιβαλλοντικά θέματα και θα ανακαλέσει την άδεια που δόθηκε από τον Τραμπ για το επίμαχο σχέδιο του πετρελαιαγωγού Keystone XL ανάμεσα στις ΗΠΑ και τον Καναδά.

Τα highlights της τελετής ορκωμοσίας

Η τελετή ορκωμοσίας δεν ήταν τίποτα λιγότερο από εντυπωσιακή. Ακόμα πιο εντυπωσιακό, όμως, φαίνεται να είναι το γεγονός ότι ο Ντόναλντ Τραμπ σεβάστηκε μία παράδοση και άφησε για τον διάδοχό του μία «πολύ γενναιόδωρη» επιστολή, όπως μετέφερε ο ίδιος ο Τζο Μπάιντεν.

Μπορεί η ορκωμοσία αυτή να ήταν διαφορετική από τις υπόλοιπες, εξαιτίας της πανδημίας, της απουσίας του απερχόμενου προέδρου και των δρακόντειων μέτρων ασφαλείας, αλλά είχε μπόλικες διασημότητες, αξιόλογες στιγμές. Το κυριότερο όλων ήταν το μήνυμα ενότητας που εξέπεμψε. Μεταξύ των στιγμιότυπων που ξεχώρισαν ήταν η ερμηνεία της Λέιντι Γκάγκα, της Τζένιφερ Λόπεζ, τα πυροτεχνήματα μετά την τελετή, αλλά και η παρουσία της 22χρονη ποιήτριας Γκόρμαν από το Λος Άντζελες, η οποία απήγγειλε απόσπασμα από το έργο της. «Η νέα αυγή ανθίζει καθώς την απελευθερώνουμε», δήλωσε.Επίκληση στη Δημοκρατία έκανε ο νέος πρόεδρος. Συνάμα, επέδειξε συναίσθηση, αναγνωρίζοντας τα πλήγματα που έχει δεχτεί η χώρα, τις προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει, αλλά και τον διχασμό που οφείλει να επουλώσει. Κληρονομεί μία χώρα σε κρίση και αναλαμβάνει το τιτάνιο έργο να την παραδώσει καλύτερα τέσσερα χρόνια αργότερα, σηματοδοτώντας την έναρξη μιας νέας εποχής.

Είχε προηγηθεί ο όρκος με το αριστερό του χέρι να ακουμπάει την ογκώδη Βίβλο που βρίσκεται στην κατοχή της οικογένειάς του τα τελευταια 127 χρόνια, από το 1893. Με την υπόσχεση να τηρήσει τον όρκο του και έχοντας στο πλευρό του όλους τους Αμερικανούς πολίτες να γράψει το επόμενο λαμπρό κομμάτι της ιστορίας των ΗΠΑ, ο νέος πρόεδρος είπε ότι είναι η ώρα να «φανούμε γενναίοι». Με αναφορές στον Αβραάμ Λίνκολν, ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ επισήμανε πως η δική του ψυχή βρίσκεται στο «να ενώσει τον αμερικανικό λαό, το αμερικανικό έθνος» και ζήτησε από τον κάθε Αμερικανό να ενωθεί μαζί του σε αυτό τον σκοπό, ρίχνοντας γέφυρες στην αμερικανική κοινωνία. Τόνισε ότι «θα κριθούμε», εννοώντας τον ίδιο και την κυβέρνηση του, αλλά και την πληγωμένη υπερδύναμη στο σύνολο της. Ο 46ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών επέλεξε τη γλώσσα της νηφαλιότητας και της μετριοπάθειας, αναγνωρίζοντας, όμως, μέσω της ομιλίας του και τη δεινή κατάσταση στην οποία βρέθηκε η χώρα. Τώρα καλείται να αλλάξει σελίδα. Η κεντρική ιδέα της 20λεπτης ομιλίας ήταν να εκμπέμψει ένα μήνυμα ενότητας, ώστε όσοι την ακούσουν –ακόμα και αυτοί που διαφωνούν- να αναγνωρίσουν ότι η επόμενη ημέρα τους περιλαμβάνει, δεν τους απομονώνει.Συγκεκριμένα, ο Μπάιντεν αναφέρθηκε στα πρόσφατα γεγονότα, σημειώνοντας ότι η αμερικανική Δημοκρατία δέχθηκε επίθεση. Όπως ήταν αναμενόμενο, δεν αναφέρθηκε ούτε μία φορά στον προκάτοχό του, αφήνοντάς τον εκτός του λόγου του. Αντιθέτως, εμφανίστηκε ενωτικός. «Όλη μου η ψυχή βρίσκεται στο να ενώσω την χώρα», είπε και κάλεσε για μια καινούργια αρχή έπειτα από μια περίοδο πικρίας και ακραίου διχασμού. Δεσμεύτηκε επίσης να «νικήσει» τον «λευκό ρατσισμό» και την «εσωτερική τρομοκρατία», δύο εβδομάδες μετά την εισβολή υποστηρικτών του πρώην προέδρου Τραμπ στο Καπιτώλιο. Ουσιαστικά, διακήρυξε την διαπίστωση ότι έχει πλέον χρέος να επαναφέρει τη χώρα στις «παραδοσιακές» γραμμές της μετά από μια τετραετία που επανακαθόρισε και διατάραξε το αμερικανικό αποτύπωμα στο διεθνές στερέωμα. Απευθυνόμενος στους Αμερικανούς πολίτες, σημείωσε πως θα είναι Πρόεδρος για όλους, ενώ θα πολεμήσει και για όσους δεν τον υποστήριξαν.

Τόνισε πως «γιορτάζουμε τον θρίαμβο όχι ενός υποψηφίου, αλλά ενός σκοπού, της δημοκρατίας. Αυτή την ώρα, η δημοκρατία επικράτησε». Τα λόγια αυτά επιχειρούν να αναπτερώσουν το ηθικό της χώρας, σε μια περίοδο εθνικής αναταραχής και πρωτοφανούς αβεβαιότητας. Ο νέος πρόεδρος αποφάσισε να υπερτονίσει την ανθεκτικότητα και υπεροχή της χώρας του. Δεν παρέλειψε μάλιστα να αναφερθεί και στην πανδημία της COVID-19, επισημαίνοντας πως ο κορωνοϊός μπορεί να νικηθεί «αν δράσουμε σαν έθνος».
Ειδήσεις σήμερα:

Βρετανίδα πρώην δασκάλα αρνείται ότι έκανε σεξ με 15χρονο και επικαλείται ως και... το μπόι της!

Brexit: Καπέλο €150 για ένα κινητό από τη Βρετανία - Φράκαραν στα τελωνεία χιλιάδες δέματα

H γερμανική «ακτινογραφία» του συνωμοσιολογικού κινήματος QAnon - Δεν είναι μόνο στις ΗΠΑ!
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης