LIVE

Κορωνοϊός

Brexit: Καπέλο €150 για ένα κινητό από τη Βρετανία

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
043_dpa-pa_200122-99-582292_dpai

Χάος με τις αγορές από Αγγλία μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Τελωνειακή Eνωση - Στα ύψη χρεώσεις και χρόνος αναμονής - Εκτελωνιστές και τελωνειακοί φοβούνται ότι το πρόβλημα θα λάβει εκρηκτικές διαστάσεις

Kαζάνι έτοιμο να σκάσει θυμίζουν οι αποθήκες μικροδεμάτων προς εκτελωνισμό, από Ηνωμένο Βασίλειο και Ιρλανδία, στα τελωνεία του Αεροδρομίου Αθηνών και της υπόλοιπης χώρας. Λόγω Brexit οι παραδόσεις αγορών από Amazon, ebay Αγγλίας ή άλλα δημοφιλή sites πωλήσεων που επιλέγουν οι Ελληνες καταναλωτές για αγορές (Marks & Spencer, SportsDirect, Wiggle, Net-a-Porter, Zavvi κ.λπ.) έχουν κολλήσει στις αποθήκες με πάνω από μία εβδομάδα καθυστέρηση. Και όπως λένε άνθρωποι του τελωνειακού χώρου, το πρόβλημα διογκώνεται καθώς περνούν οι μέρες, αφού περισσότερα δέματα μαζεύονται στις αποθήκες παρά φεύγουν προς τους παραλήπτες.

Οσο καθυστερούν οι παραδόσεις, οι παραλήπτες που έχουν προπληρώσει για τα προϊόντα που αγόρασαν ανησυχούν γιατί δεν λαμβάνουν ειδοποίηση από τις εταιρείες μεταφορών.

Στην πραγματικότητα, όταν θα λάβουν νέα, πολλοί θα μάθουν ότι χρεώνονται ακόμα περισσότερο (π.χ. 10 ευρώ σε αρκετές περιπτώσεις) για κάθε μέρα καθυστέρησης που τα δέματα συνωστίζονται στις αποθήκες προς εκτελωνισμό. Εκτοξεύεται έτσι στα ύψη το κόστος που θα κληθούν να πληρώσουν πολλοί για να τα παραλάβουν.

Παραγγελίες που αναμένονταν να φτάσουν μόλις σε λίγες εργάσιμες ημέρες, μετράνε ήδη πλέον μισό μήνα και ο χρόνος αυτός αυξάνεται. Σε κάποιες περιπτώσεις, πελάτες ακυρώνουν από μόνοι τους τις παραγγελίες, όταν διαπιστώνουν ότι αγορές αξίας π.χ. 400 ευρώ για ρούχα χρεώνονται με άλλα 200 (+50%) για να περάσουν το τελωνείο της χώρας μας.

Αιτία του κακού είναι η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Τελωνειακή Ενωση από 1/1/2021. Πολλοί είχαν μείνει με την εντύπωση ότι δεν θα άλλαζε τίποτα μετά τη συμφωνία μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Ε.Ε., επιτρέποντας το ελεύθερο εμπόριο χωρίς δασμούς.

Κι όμως, τα δέματα με τις αγορές δεν περνάνε πια ελεύθερα από το τελωνείο. Αντιθέτως, σταματάνε για να επιβληθούν χρεώσεις και φόροι που προβλέπονται για εισαγωγές από τρίτες χώρες, όπως η Ελβετία, αλλά όχι δασμοί, όπως αν έρχονταν από ΗΠΑ ή Κίνα.

Ετσι, εμπορεύματα που έφυγαν από το Ηνωμένο Βασίλειο μετά τις 31 Δεκεμβρίου του 2020 (βάσει συνοδευτικών εγγράφων) θα σταματούν μέχρι νεωτέρας στα ελληνικά τελωνεία για να ελεγχθούν, να κοστολογηθούν και να φορολογηθούν.

Για παράδειγμα, προ Brexit, για αγορά DVD αξίας 33,62 ευρώ ένα κατάστημα του Ηνωμένου Βασιλείου έδινε χρόνο παράδοσης 7-10 μέρες για Ελλάδα και κόστος αποστολής 5,9 ευρώ (απλό ταχυδρομείο) ή 15,43 ευρώ (συστημένο). Τώρα αφαιρεί τον βρετανικό ΦΠΑ (γιατί θα επιβληθεί ο ελληνικός) και ενημερώνει ότι απαιτούνται 2-3 εβδομάδες. Ισχύουν ίδιες χρεώσεις αποστολής, αλλά χρεώνονται έξτρα έξοδα εκτελωνισμού 5,30 ευρώ για απλό ταχυδρομείο ή 6,38 ευρώ για συστημένο και εγγύηση παράδοσης.

Εκτελωνιστές και τελωνειακοί μιλούν για μεγάλο πρόβλημα τις δύο πρώτες εβδομάδες του χρόνου, αλλά φοβούνται ότι θα πάρει εκρηκτικές διαστάσεις, καθώς σε λίγο τα δέματα δεν θα χωράνε στις αποθήκες.

Αντί να προωθούνται αμέσως, χωρίς διατυπώσεις για διανομή όπως πριν, έχουν φρακάρει περιμένοντας να εκδοθούν διασαφήσεις, να εκτιμηθεί η αξία τους και να αναγνωριστεί η δασμολογική κλάση όπου ανήκουν, για να επιβληθούν φόροι στην εισαγωγή τους.

Προνοώντας για το τι θα συμβεί, το υπουργείο Οικονομικών είχε δώσει εντολή από πέρυσι τον Ιανουάριο να συγκροτηθεί ένα ειδικό σώμα 500 τελωνειακών υπαλλήλων, που θα προωθεί τις διαδικασίες. Στην πράξη, εκατοντάδες τελωνειακοί αλλά και εφοριακοί έχουν μετακινηθεί από άλλες νευραλγικές υπηρεσίες, για να «κυνηγάνε» δέματα αμφιβόλου αξίας και ενδιαφέροντος.

Το Ελληνικό Δημόσιο, πάντως, αποκομίζει κέρδη από την εξέλιξη αυτή, γιατί εισπράττει έσοδα από ΦΠΑ (6%, 13% ή 24%) που μέχρι προ ολίγου τα καρπώνονταν οι βρετανικές φορολογικές αρχές.

«Τυχεροί και άτυχοι»

Ανάλογα με την εταιρεία μεταφορών, μπορεί κάποια μικροδέματα ευτελούς αξίας να ξεγλιστρούν με καθυστέρηση μεν, αλλά χωρίς ούτε ένα ευρώ χρεώσεων για «έξοδα παράστασης» κ.λπ. Μέχρι 22 ευρώ (αξία αγοράς και μεταφορικά μαζί) το δέμα μπορεί να μη σταματήσει λόγω τελωνειακής ατέλειας.

Τα πράγματα περιπλέκονται όταν η αξία κινείται γύρω στα 20-25 ευρώ και πάνω. Τότε, προκειμένου να ξεκολλήσουν μετά από μέρες και εβδομάδες από τις αποθήκες ρούχα, παπούτσια, βιβλία, DVD, αξεσουάρ και άλλα προϊόντα, πολλοί παραλήπτες καλούνται τελικά να πληρώσουν 3 ή και 10 ευρώ μόνο για τα έξοδα διαχείρισης ή ΦΠΑ.

Αυτοί θεωρούνται... τυχεροί! Γιατί, αν το πακέτο εκτιμηθεί στο τελωνείο ότι ξεπερνά αισθητά τα 22 ευρώ ως αξία αγοράς και μεταφοράς, τότε χρεώνονται και εργατικά, έξοδα πρακτόρευσης, εκτελωνισμού ή και αποθήκευσης για κάθε μέρα που περνάει μετά τις πρώτες τρεις που φυλάσσεται χωρίς να το παραλαμβάνει ο εισαγωγέας/αγοραστής του. Αυτό μπορεί να μεταφράζεται και σε 10 ευρώ επιπλέον κάθε μέρα, μόνο για τα φύλακτρα. Το επιπλέον κόστος μπορεί να ξεπερνά έτσι κατά πολύ τα 25 ή 60 ή και τα 80 ευρώ ακόμη, υπερπολλαπλάσιο δηλαδή από την αξία του προϊόντος. Και για μεγαλύτερης αξίας αντικείμενα, οι χρεώσεις και διατυπώσεις αυξάνονται αναλόγως.

Κάθε εταιρεία μεταφορών χρεώνει με δικό της τιμοκατάλογο για τα δέματα που παραλαμβάνει και προωθεί. Οι χρεώσεις ξεκινούν από 20 ευρώ το λιγότερο για χαμηλές αξίες κάτω από 150 ευρώ, ενώ πολύ συχνά φτάνουν περίπου τα 60 ευρώ.

Αλλά η σχετική εκτίμηση και ο υπολογισμός των χρεώσεων μόνο απλή υπόθεση δεν είναι. Για παράδειγμα, σε άλλη δασμολογική κλάση κατατάσσεται ένα δερμάτινο ζευγάρι παπούτσια, σε άλλη αν είναι πάνινο, σε άλλη αν έχει πλαστικό κ.λπ. Αν ο παραλήπτης θεωρήσει ότι αδικείται, θα πρέπει να αμφισβητήσει και να αντικρούσει τις εκτιμήσεις και χρεώσεις για το δέμα του. Κάποιοι καταφεύγουν και σε εκτελωνιστή από την ελεύθερη αγορά (στην Τελωνειακή Πύλη της ΑΑΔΕ, ICISnet, δημοσιεύεται κατάλογος εν ενεργεία εκτελωνιστών) που υποβάλλει ειδική δήλωση διασάφησης για λογαριασμό τους προκειμένου να γλιτώσουν χρόνο και χρήμα - με το σχετικό τίμημα πάντα.

Για τους λόγους αυτούς, από 1ης Ιανουαρίου κάποια διαδικτυακά καταστήματα του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν αρχίσει εκπτωτικές προσφορές, ενώ άλλα σταμάτησαν να αποστέλλουν προϊόντα σε Ελλάδα και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Αν δέχονται τις παραγγελίες για συνολικό κόστος παραγγελίας και μεταφοράς κάτω από 25 στερλίνες, κάποια καταστήματα αφαιρούν από μόνα τους τον βρετανικό ΦΠΑ (VAT), που συνήθως ανέρχεται σε 20%, για να επιβληθεί τελικά ο ελληνικός (24% συνήθως). Τότε το πακέτο έχει πιθανότητες να αποφύγει τις χρεώσεις - όχι όμως και τις καθυστερήσεις.

Για μεγαλύτερες αξίες, μπορεί κάποιος να ζητήσει από τον πωλητή να ασφαλίσει το προϊόν για τις χρεώσεις του ελληνικού τελωνείου. Ουσιαστικά προπληρώνει την εταιρεία για να καλύψει τις όποιες χρεώσεις, ώστε να μην ανησυχεί για το τελικό ύψος τους. Αν πάλι το κόστος του τελωνείου αποδειχθεί χαμηλότερο, κάποιες εταιρείες όπως η Amazon επιστρέφουν τη διαφορά στον πελάτη.

Παραδείγματα

■ Μέχρι πριν από έναν μήνα, κάποιος που είχε παραγγείλει τραμπολίνο 70 κιλών δεν πλήρωνε τίποτε για τελωνείο. Τώρα τα πάντα μπαίνουν στο ζύγι και όλα εξαρτώνται από το δασμολόγιο που προβλέπει διαφορετικές χρεώσεις για χιλιάδες κωδικούς και περιπτώσεις αγορών και αγαθών. Με βάση τη δασμολογική κλάση και την αξία CIF, θα υπολογιστεί η χρέωση.

■ Για κινητό 400 ευρώ από Αγγλία, η επιβάρυνση φτάνει στα 125 ή 150 ευρώ. Ακόμα κι αν ο αγοραστής ισχυριστεί ή επικαλεστεί έγγραφα ότι αγόρασε ένα προϊόν σε εξαιρετικά χαμηλή τιμή για τα δεδομένα της αγοράς (με έκπτωση π.χ. 90%), μπορεί αυτό να μη σταθεί αρκετό για να τιμολογηθεί το αγαθό σε όσο χαμηλή τιμή το αγόρασε ο παραλήπτης του δέματος.

Και άλλοι παράγοντες παίζουν επίσης τον ρόλο τους.

■ Τα βιβλία μπορεί και να απαλλάσσονται από τελωνειακή επιβάρυνση, ακόμα και αν έρχονται από Αμερική, συνήθως με απλό ταχυδρομείο.

■ Ενα ακαδημαϊκό σύγγραμμα, για παράδειγμα, όπως αναφέρεται και σε fora όπου καταναλωτές ανταλλάσσουν πληροφορίες και εμπειρίες προ Brexit, έφτασε στην Ελλάδα με express shipping από το Amazon Καναδά σε 5 μέρες, αντί για απλό ταχυδρομείο που ενημέρωνε για άφιξη σε 1,5 μήνα. Για βιβλίο αξίας 100 ευρώ, όμως, στον εκτελωνισμό χρεώθηκαν άλλα τόσα! Και με τα σημερινά δεδομένα, από Βρετανία και όποια χώρα σταματούν τα προϊόντα στα τελωνεία, κανείς δεν ξέρει πόσο θα αργούσε η αποστολή.

Τους επόμενους μήνες τα πράγματα μπορεί να αποδειχθούν δυσκολότερα, καθώς το Brexit περνάει σε επόμενο στάδιο μετάβασης. Εως τότε, οι πιο ψαγμένοι καταναλωτές προσπαθούν να κινηθούν σε αξίες από 22 ή 45 και έως 150 ευρώ το πολύ, υπολογίζοντας ότι σε αυτά τα όρια μπορεί να υποστούν μόνο τον ελληνικό ΦΠΑ 24%, αλλά όχι και πρόσθετους δασμούς.

Κάποιοι μηχανεύονται επίσης να παραγγείλουν π.χ. παπούτσια (από sportsshoes.com κ.λπ.) αλλά να σπάσουν την παραγγελία σε δύο κομμάτια, για να βγει κάτω από 150 ευρώ. Ετσι μπορεί να γλιτώσουν 2,5% των δασμών, αλλά καλούνται να πληρώσουν δύο φορές το τέλος εκτελωνισμού (τουλάχιστον 15-20 ευρώ), διπλάσια ταχυδρομικά κ.λπ.

Λόγω της κατάστασης, υποψήφιοι αγοραστές ξεσκονίζουν τα γερμανικά ή τα γαλλικά τους, για να αγοράσουν από Amazon Γερμανίας, Γαλλίας, Ιταλίας ή και Ισπανίας.

Και πάλι όμως, καραδοκούν εκπλήξεις:

■ Για ποδηλατικό τσαντάκι αξίας 40 ευρώ ήρθε και ραβασάκι προς 117 ευρώ (όλα τα έξοδα μαζί). Παρόλο που ο παραλήπτης το παράγγειλε από Γερμανία, του εστάλη από αποθήκη Αγγλίας, λόγω διαθεσιμότητας.
■ Για τροχούς ποδηλάτου από Αγγλία, εστάλη email στον αγοραστή με το οποίο τον ενημερώνουν πως κάθε έξτρα κόστος λόγω Brexit, θα το αναλάβουν οι ίδιοι.

Εκτός από τα παραδοσιακά καταστήματα της Βρετανίας, και μεγάλες κινεζικές αλυσίδες είχαν εγκαταστήσει στο Ηνωμένο Βασίλειο αποθήκες, για να μεταπωλούν στην Ευρώπη οικονομικότερα και σε ανταγωνιστικές τιμές. Πλέον, όμως, οι αγορές από τις αποθήκες αυτές δεν πλεονεκτούν και αναζητούνται ήδη άλλοι δρόμοι.

Λόγω του Brexit, μάλιστα, συζητείται και αν η Ελλάδα θα μπορούσε να παίξει τον ρόλο πύλης εισόδου με αποθήκες για κινεζικά εμπορεύματα.

Ειδήσεις σήμερα: 

Άγριες Μέλισσες: Ο Μελέτης ερωτεύεται και η Πηνελόπη ζηλεύει

Τζεν Ψάκι: Η ομογενής εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου στο πρώτο της briefing

Γεωργιάδης: Οι άνθρωποι της εστίασης δεν βιάζονται - Δεν θέλουν να ανοίξουν με λίγα τετραγωνικά
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (108)

Μένουμε Ευρώπη

Ευτυχώς οι έξυπνοι και μορφωμένοι σώσαμε την πλέμπα από το Grexit που προωθούσε η συμμορία Τσίπρα Καμμένου. Τώρα οι μισοί θα είχατε πεθάνει από την πείνα.

natdou

Εγώ έστειλα ένα δώρο αξίας 50£ από Αγγλία με TNT εξπρές πόρτα με πόρτα , και είναι είδη 10 μέρες στο τελωνείο , τους ζητάνε 128€. 200%

@

Στους εδώ ψεκασμένους πέστα!

ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ ΤΟ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕ

ΌΠΩΣ ΕΣΤΡΩΣΕ Ο JOHNSON!!!! ΟΠΩΣ ΕΣΤΡΩΣΕ....

αγαπητοί ελληνάρες...

...έχετε σκεφτεί πως αν δεν ήταν οι Άγγλοι 200 χρόνια πριν, πού θα βρισκόσασταν τώρα;

...

Θες να πεις ότι τους χρωστάμε; Αν ναι, πώς προτείνεις να ξεπληρώσουμε το χρέος;

ΠΙΟ ΔΥΤΙΚΟΙ ΑΠΟ ΕΣΕΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ. ΑΛΛΟ ΤΟ ΕΝΑ ΑΛΛΟ ΤΟ ΑΛΛΟ

ΒΡΕΘΗΚΕ ΕΝΑΣ ΛΟΛΟΣ ΝΑ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΕΙ ΚΑΙ ΘΑ ΠΟΥΝΕ ΜΠΡΑΒΟ? ΤΙ ΣΧΕΣΗ ΕΧΕΙ ΤΟ ΕΝΑ ΜΕ ΤΟ ΑΛΛΟ? ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ ΟΤΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΕΛΑΝΕ ΤΙΣ Μ@...... ΤΟΥ JOHNSON ΕΝΤΟΣ ΑΓΓΛΙΑΣ ΗΤΑΝ ΣΧΕΔΟΝ ΟΙ ΜΙΣΟΙ & ΤΩΡΑ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ? ΞΕΡΕΙΣ ΟΤΙ ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΑΡΘΡΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΣΕ ΒΡΕΤΤΑΝΙΚΕΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΠΡΩΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΩΝ ΤΟΥ ΠΟΥ ΤΟΥ ΤΑ ΧΩΝΟΥΝ ΟΤΙ ΤΟΥΣ ΚΑΤΕΣΤΡΕΨΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΨΕΜΜΑΤΑ ΤΟΥ?

Κώστας

Το κόμπλεξ των ελληναράδων για την Αγγλία δεν έχει τελειωμό.

@ ψηφοφόρο του ψεκασμένου

Πάρε ένα telopon και εσύ.

Nikos

Έτσι ακριβώς. Κόμπλεξ γιατί 12 χρόνια τρώνε μπάτσα και το 15 όταν είχαν την ευκαιρία την οποία άρπαξαν φάγαν σανό και τους τούμπαραν δίχως να ανοίξει ρουθούνι. Σύνδρομο Στοκχόλμης στα καλύτερά του, τουλ το 80% του πληθυσμού. Δείτε την Αγγλία και κλάψτε, βολεψάκιδες, καναπεδοπατάτες και πληρωμένα τρολ από τα ίδια τα άρθρα για να διαμορφώνετε τον παλμό της κοινής γνώμης...

@

Τελικά αποφάσισε.... Κώστας ή Nikolakis.

Μάκης Αθηναίος

Οχι μόνο για την Αγγλία αλλά για τις περισσοτερες χώρες που έχουν κάποια ποιότητα ζωης. Άπειρα τα παραδείγματα

Επιστήμων

Υπάρχουν ανακρίβειες στο άρθρο. "Το Ελληνικό Δημόσιο, πάντως, αποκομίζει κέρδη από την εξέλιξη αυτή, γιατί εισπράττει έσοδα από ΦΠΑ (6%, 13% ή 24%) που μέχρι προ ολίγου τα καρπώνονταν οι βρετανικές φορολογικές αρχές." Αυτό δεν ισχύει, αφού προ-Brexit ο πωλητής ήταν υποχρεωμένος να σου χρεώσει ελληνικό ΦΠΑ (πχ. 24% αντί για τον αγγλικό 19%), τον οποίο στη συνέχεια απέδιδε απευθείας στις Βρυξέλλες και δεν καρπωνόταν τίποτα (όπως ισχυρίζεται το άρθρο). Επίσης "Λόγω της κατάστασης, υποψήφιοι αγοραστές ξεσκονίζουν τα γερμανικά ή τα γαλλικά τους, για να αγοράσουν από Amazon Γερμανίας, Γαλλίας, Ιταλίας ή και Ισπανίας." Όλα αυτά τα Amazon υποστηρίζουν και αγγλικά, οπότε δεν χρειάζεται να ξέρεις την τοπική γλώσσα για να παραγγείλεις. Αν όμως μιλήσουμε αποκλειστικά για Amazon, σχεδόν τίποτα από τα παραπάνω δεν ισχύουν για το συγκεκριμένο αφού στο Amazon.co.uk πλέον προπληρώνεις import fees για όλα τα προϊόντα που στέλνει το ίδιο το Amazon και δεν υπάρχει περίπτωση να χρεωθείς περισσότερο στο τελωνείο (ακόμα κι αν γίνει, τότε τη διαφορά θα την καλύψει το Amazon και όχι ο παραλήπτης). Το πρόβλημα είναι τι γίνεται με τις παραγγελίες από τα μαγαζιά που δεν έχουν προπληρωμένα import fees ή από τις αγορές μέσω Amazon marketplace που αποστέλλονται από τρίτους εκτός ΕΕ.

Γιάννης

Έχω επιχείρηση και πουλώ σε άλλο κράτος της ΕΕ και αυτό που είμαι υποχρεωμένος να έχω μέσα είναι το παραστατικό της απόδειξης της χώρας μου, άρα ωφελείται το ελληνικό κράτος και όχι το κράτος προορισμού. Κάτι σου ξεφεύγει, το άρθρο είναι ακριβές ως προς την αλλαγή του κράτους που ωφελείται από το ΦΠΑ.

Ακριβώς έτσι είναι.

Τα import fees είναι ελάχιστα έως καθόλου αν η αποθήκη είναι εκτός Αγγλίας πχ. Ολλανδία, Ιταλία, Γαλλία, Γερμανία. Εγώ ψώνισα, ήρθαν όλα με UPS και κανένα πρόβλημα.

Γιάννης

Έχετε μπερδέψει το ΦΠΑ με τους δασμούς. Μόνο οι δασμοί για εισαγωγές από τρίτες χώρες πάνε στις Βρυξέλλες, όμως δασμοί δεν υπάρχουν από τη Μεγάλη Βρετανία, αλλά είναι άλλες χρεώσεις.

Τι μας διδάσκει αυτό το συμβάν;

Η Ευρώπη μπορεί να ζήσει χωρίς την Αγγλία ενώ η Αγγλία δεν μπορεί να ζήσει χωρίς την Ευρώπη. Τι σας γαργαλάει να ψωνίζετε από την Αγγλία; Πάθημα = μάθημα.

Ούτε ποικιλία ούτε τιμές οι Άγγλοι

Δεν νομίζω να ψώνιζαν πολλοί από Αγγλία δεδομένου ότι είχε τα υψηλότερα μεταφορικά για τα ίδια πράγματα ήδη πριν το μπρέξιτ. Ακόμα και αν ψώνιζες από τον ίδιο προμηθευτή, πχ η άμαζον αγγλίας ήταν ήδη πιο ακριβή από την άμαζον της Γερμανίας

Kώστας

Κλάμα οι Άγγλοι που δεν θα αγοράζεις απο αυτούς

Συμφωνία αποικιακή

Οι Άγγλοι υπέγραψαν συμφωνία, μόνο που ο ξανθομπάμπουρας δεν λέει στον λαό του τι έχει μέσα αυτό που ύπόγραψε. Αν το πει θα...εξαϋλωθεί...

@

Ο ξανθομπούμπουρας είναι περιορισμένης ευθύνης εκ'γεννετής. Η απορία είναι ότι βρέθηκαν αυτοί οι ψεκασμένοι να τον πιστέψουν. Τώρα θα μου πείς εδώ βρέθηκαν νταουλιέριδες να ψηφίσουν τσίμπλα γιάνννη με 3 "Ν" & καμμένο. Ξυστά περάσαμε!

κπξ

Η ΜΟΝΑΔΙΚΗ χώρα που ήταν από την αρχή στην (ΕΟ.Κ.) και ουδέποτε άλλαξε το νόμισμά της.!! Έπαιρνε αποφάσεις για τις υπόλοιπες που μπήκαν στο κοινό νόμισμα € και αυτή η χώρα εξακολουθούσε να έχει λίρες. !!

Και η βουλγαρια ειναι στην ΕΕ και εχει λεβ

Ξυπνα ασχετε ..

@

Άσχετος είσαι εσύ. Άλλο είπε! ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΙΔΡΥΤΙΚΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ EU? TΟ ΚΑΤΑΛΑΒΕΣ ΤΩΡΑ? ΔΕΝ ΜΠΗΚΕ ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ. Ακόμα και η Βουλγαρία που γράφεις έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες για να μπεί και στο EURO!

Πλαντζο (και λοιποί)

Όπως προκύπτει από το άρθρο σου, το "κακό" δεν οφείλεται στη Βρετανία, αλλά στη γελοία ΕΕ και στην ακόμη γελοιότερη όλων Ελλάδα. Που για μια ακόμη φορά και για ένα ακόμη σοβαρό θέμα αποδεικνύεται ΑΝΕΤΟΙΜΗ οργανωτικά αλλά και ΥΠΟΥΛΗ προκειμένου να "αρμέξει" και από μια ακόμη πηγή τους καταναλωτές! Στα τσακίδια!

@ ψεκασμένο

Το προεδρικό τελοπόν μήν ξεχάσεις!

YOU CHOOSE INSTEAD OF EUROPE

NOW.... UNION WITH INDIA, PAKISTAN AND BANGLADESH TOGETHER. YOU CHOOSE THIS!!!!

choose,

chose, chosen

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης