Τζούλιαν Ασάνζ: Θα εκδοθεί ή όχι στις ΗΠΑ;

Τζούλιαν Ασάνζ: Θα εκδοθεί ή όχι στις ΗΠΑ;

Σήμερα η απόφαση της βρετανικής δικαιοσύνης για τον ιδρυτή του ενοχλητικού ιστότοπου «Wikileaks» - Στο πλευρό του βρίσκεται η πρώην σταρ του «Baywatch» Πάμελα Άντερσον ζητώντας από τον Τραμπ να του απονείμει χάρη

Τζούλιαν Ασάνζ: Θα εκδοθεί ή όχι στις ΗΠΑ;
Εντός της ημέρας, η βρετανική δικαιοσύνη θα αποφανθεί για την τύχη του Tζούλιαν Ασάνζ, ιδρυτή του ενοχλητικού ιστοτόπου Wikileaks κρίνοντας αν ο 49χρονος Αυστραλός θα εκδοθεί στις ΗΠΑ, όπου κατηγορείται για «κατασκοπεία» μετά την αποκάλυψή του πάνω από 700.000 αμερικανικών διαβαθμισμένων εγγράφων.

Σε περίπτωση που ο Ασάνζ εκδοθεί και παραπεμφθεί σε δίκη, αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο να του επιβληθεί ποινή κάθειρξης ως και 175 ετών στις ΗΠΑ.

Στο πλευρό του Αυστραλού κύριου Wikileaks βρίσκεται τα τελευταία χρόνια η γοητευτική ηθοποιός Πάμελα Άντερσον. Η 53χρονη Καναδή σταρ του «Baywatch» ζήτησε από τον Ντόναλντ Τραμπ να του απονείμει προεδρική χάρη.

«Η υπόθεση είναι απλώς μια ποινικοποίηση της ελευθεροτυπίας », δήλωσε η Πάμελα στη «New York Post».

«Όλοι πρέπει να ζητήσουν από τον κύριο Τραμπ να τον συγχωρήσει»... «Όποιος έχει επιρροή πρέπει να μιλήσει για την ελευθερία του Ασάνζ, γιατί είναι και δική μας ελευθερία. Μέσω του Twitter, βομβαρδίστε τον με το σχετικό αίτημα», πρόσθεσε.

Από το 2019, ο Τζούλιαν Ασάνζ κρατείται στη φυλακή υψίστης ασφαλείας Μπέλμαρς, στο νοτιοανατολικό Λονδίνο με την κατάσταση της υγείας τους να μην είναι καλή , όπως έχουν δηλώσει επανειλημμένωςοι συνήγοροι υπεράσπισής του.

Σε βάρος του, οι αμερικανικές αρχές έχουν σχηματίσει δικογραφία που περιλαμβάνει 18 κατηγορίες για «συνωμοσία» με την Τσέλσι Μάνινγκ, πρώην αναλύτρια του αμερικανικού στρατού, με σκοπό την παρείσφρηση σε υπολογιστές της κυβέρνησης των ΗΠΑ και για παραβίαση της αμερικανικής νομοθεσίας περί κρατικών απορρήτων.


Όποια πλευρά ηττηθεί αναμένεται να ασκήσει έφεση και η υπόθεση μάλλον θα καταλήξει στο Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας, κάτι που σημαίνει ότι η οριστική έκβαση της θα καθυστερήσει.

Αμερικανοί εισαγγελείς χαρακτηρίζουν τον Ασάνζ επικίνδυνο «εχθρό», οι ενέργειες του οποίου έθεσαν σε κίνδυνο τη ζωή στρατιωτικών, διπλωματών και πρακτόρων τους, τα ονόματα των οποίων περιέχονταν σε έγγραφα που αποκάλυψε ο ιστότοπος WikiLeaks.

Κλείσιμο
Υποστηρικτές του Ασάνζ καταγγέλλουν ότι διώκεται διότι εξέθεσε εγκλήματα πολέμου των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ και χαρακτηρίζουν την ποινική δίωξη σε βάρος του επίθεση στη δημοσιογραφία και στην ελευθερία του λόγου.

Η ομάδα των συνηγόρων του Ασάνζ ανέφερε στα τελικά επιχειρήματα που υπέβαλε γραπτώς στη δικαστή Βανέσα Μπαρέιτσερ ότι η δίωξή του έχει πολιτικά κίνητρα και κινήθηκε κατά τη διάρκεια μιας «μοναδικής» περιόδου «στην ιστορία των ΗΠΑ», δηλαδή επί των ημερών του Ρεπουμπλικάνου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Η ομάδα των δικηγόρων που εκπροσωπεί την κυβέρνηση των ΗΠΑ απέρριψε το επιχείρημα αυτό, υπογραμμίζοντας ότι οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς είναι εξ ορισμού απαγορευμένο να λαμβάνουν πολιτική θέση κατά την τέλεση των καθηκόντων τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, το 2010, ο ιστότοπος «WikiLeaks» έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο από την κάμερα αμερικανικού ελικοπτέρου Απάτσι κατά τη διάρκεια εξόδου του στη Βαγδάτη, όταν άνοιξε πυρ σκοτώνοντας πάνω από δέκα ανθρώπους, ανάμεσά τους δύο εργαζόμενους του πρακτορείου Ρόιτερς.

Στη συνέχεια δημοσιοποίησε εκατοντάδες χιλιάδες απόρρητα έγγραφα και διπλωματικά τηλεγραφήματα του αμερικανικού στρατού και της αμερικανικής διπλωματίας.

Τα νομικά προβλήματα του Ασάνζ άρχισαν όταν η Σουηδία ζήτησε την έκδοσή του, έπειτα από καταγγελίες για αδικήματα σεξουαλικής φύσης.

Υπό το φόβο ότι η σουηδική κυβέρνηση είχε απώτερο στόχο να προχωρήσει στην έκδοσή του στις ΗΠΑ, βρήκε καταφύγιο στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, όπου παρέμεινε για επτά χρόνια.

Όταν μετά την αλλαγή κυβέρνησης στον Ισημερινό το πολιτικό άσυλο που του είχε χορηγηθεί ανακλήθηκε και η βρετανική αστυνομία τον έσυρε έξω από την πρεσβεία, τον Απρίλιο του 2019, φυλακίστηκε για παραβίαση των όρων της προσωρινής απελευθέρωσής του, παρότι στη Σουηδία η υπόθεση είχε μπει στο αρχείο το 2017. Τον Ιούνιο της ίδιας χρονιάς, το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ζήτησε επίσημα την έκδοσή του.

Το μεγάλο ερώτημα τώρα είναι πώς θα τον αντιμετωπίσει η κυβέρνησης του Δημοκρατικού Τζο Μπάιντεν .Πριν από μία δεκαετία ο Μπάιντεν είχε χαρακτηρίσει τον Ασάνζ «high tech» τρομοκράτη.

Από την πλευρά του, ο ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για τα βασανιστήρια, Νιλς Μέλτσερ είχε καταγγείλει τις συνθήκες κράτησης του Τζούλιαν Ασάνζ επισημαίνοντας σε ανοικτή επιστολή του προς τον Τραμπ την 22η Δεκεμβρίου, ότι θα πρέπει να του απονείμει καθώς «δεν είναι εχθρός του αμερικανικού λαού».



Ειδήσεις σήμερα:

Καθηγητής του Χάρβαρντ πιστεύει ότι ένα... σκουπίδι εξωγήινης τεχνολογίας πέρασε από το ηλιακό μας σύστημα!

Πρώην υπουργοί Άμυνας ΗΠΑ σε Τραμπ: Δέξου ότι έχασες και μην μπλέξεις τον στρατό!

Στη χώρα μας η νέα «βρετανική» μετάλλαξη - Τι σημαίνει ο εντοπισμός κρουσμάτων στην Ελλάδα;
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης