LIVE

Κορωνοϊός

Κορωνοϊός - Λονδίνο: «Σαρώνει» ο ιός, «άρον-άρον» η έγκριση του εμβολίου της AstraZeneca

BRITAIN_XAMOS2

Η Βρετανία, η πρώτη χώρα στον κόσμο που ενέκρινε το εμβόλιο της ΑstraΖeneza - Εως 12 εβδομάδες το διάστημα μεταξύ πρώτης και δεύτερης δόσης στο εμβόλιο της Οξφόρδης, άρα μπορούν να εμβολιαστούν περισσότεροι

Mε συνοπτικές διαδικασίες, οι αρμόδιες βρετανικές αρχές (ΜΗRA) άναψαν σήμερα το πράσινο φως για την έγκριση του εμβολίου του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και της εταιρείας AstraZeneca, υπό τις ασφυκτικές πιέσεις που δέχεται το σύστημα υγείας της χώρας, την ώρα που εξαπλώνεται ταχύτατα η ιδιαίτερα μολυσματική μετάλλαξη του κορωνοϊού με τα νοσοκομεία στο Λονδίνο να είναι υπερπλήρη από τα κρούσματα της νόσου Covid-19.

Το Λονδίνο βρίσκεται στο «μάτι» του κυκλώνα καθώς έχει δεχτεί ισχυρό πλήγμα από τη σαρωτική επέλαση του δεύτερου κύματος πανδημίας, όπου σε συνδυασμό με τις μεταλλάξεις του ιού, δημιουργούν ένα «εκρηκτικό» μείγμα.

Το σύστημα υγείας στη Βρετανία βρίσκεται στα όριά του, καθώς η πληρότητα στις εντατικές της πρωτεύουσας «αγγίζει» το 114%.

Αυτός είναι και ο λόγος που αποφάσισαν να μεταφέρουν ασθενείς με κορωνοϊό από το Λονδίνο σε νοσοκομεία του Γιορκσάιρ, προκειμένου να τους αδειάσουν κλίνες και να τύχουν της καλύτερης περίθαλψης οι πολίτες που το έχουν απόλυτη ανάγκη. Μάλιστα υπάρχει σχέδιο να στηθούν σκηνές πολέμου έξω από νοσοκομεία που είναι υπερπλήρη.

Νέο «όπλο» στη φαρέτρα το εμβόλιο της AstraZeneca

Το γεγονός ότι η Βρετανία θα έχει ένα ακόμη όπλο στη φαρέτρα της για να καταπολεμήσει τον ιό, προσφέρει ανακούφιση στις υγειονομικές αρχές της χώρας, που έχουν γονατίσει από το πανδημικό κύμα.

Από σήμερα, η Βρετανία είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο που ενέκρινε το εμβόλιο της AstraZeneca την ώρα που η εταιρεία δεν έχει καν υποβάλει αίτηση στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων ΕΜΑ, γεγομός που σημαίνει, ότι πιθανότατα ο Οργανισμός δεν θα είναι σε θέση να το εγκρίνει το εμβόλιο τον Ιανουάριο.

«Η κυβέρνηση δέχθηκε σήμερα τη σύσταση της Ρυθμιστικής Αρχής Φαρμάκων και Προϊόντων Υγείας (MHRA) να δώσει άδεια χρήσης στο εμβόλιο κατά της covid-19 του πανεπιστημίου της Οξφόρδης και της AstraZeneca», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας σήμερα το πρωί.

«Η έγκριση δόθηκε έπειτα από τη διεξαγωγή «εντατικών κλινικών δοκιμών και μιας σε βάθος ανάλυσης των δεδομένων από τους ειδικούς της MHRA, η οποία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το εμβόλιο τηρεί τους αυστηρούς κανόνες ασφαλείας, ποιότητας και αποτελεσματικότητας», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας.

Ο γενικός διευθυντής της AstraZeneca, Πασκάλ Σοριό, δήλωσε στο BBC ότι οι πρώτες δόσεις του εμβολίου αναμένεται να παραδοθούν σήμερα ή αύριο. Aπό την πλευρά του, ο Βρετανός υπουργός Υγείας, Ματ Χάνκοκ, ανακοίνωσε ότι οι εμβολιασμοί θα ξεκινήσουν στις 4 Ιανουαρίου του 2021.

Ο CEO της AstraZeneca είχε δηλώσει πρόσφατα στους Sunday Times ότι το εμβόλιο αυτό θα αλλάξει τους κανόνες του παιχνιδιού. Το εμβόλιο της βρετανο-σουηδικής φαρμακευτική AstraZeneca χορηγείται σε δύο δόσεις.

Την προηγούμενη εβδομάδα, εκπρόσωπος της εταιρείας AstraZeneca δήλωσε στο Reuters ότι το εμβόλιό της πρέπει να είναι αποτελεσματικό απέναντι στην νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού που εντοπίστηκε στη Βρετανία προσθέτοντας ότι μελέτες βρίσκονται σε εξέλιξη για να εξακριβωθεί πλήρως η επίπτωση της μετάλλαξης.

Ωστόσο, τώρα, με την έγκριση του εμβολίου του πανεπιστημίου της Οξφόρδης και της AstraZeneca κατά του κορωνοϊού, οι βρετανικές αρχές ελπίζουν να επιταχύνουν την εκστρατεία εμβολιασμού που ξεκίνησε στη χώρα στις 8 Δεκεμβρίου.

Η Βρετανία έχει παραγγείλει ήδη 100 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca, όπως αναφέρει το BBC.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ τόνισε ότι η έγκριση του εμβολίου αυτού προσφέρει έναν δρόμο εξόδου από την πανδημία ως την άνοιξη, όταν θα έχουν ήδη εμβολιαστεί εκατομμύρια ευάλωτοι πολίτες.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι το απαραίτητο διάστημα έως 12 εβδομάδες μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης δόσης του εμβολίου της AstraZeneca «βοηθάει πολύ» καθώς, με αυτό τον τρόπο, περισσότεροι άνθρωποι θα μπορέσουν να λάβουν την πρώτη δόση, η οποία από μόνη της προσφέρει μεγάλο ποσοστό προστασίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτό είναι το δεύτερο εμβόλιο κατά του κορωνοϊού που ενέκριναν οι αρμόδιες βρετανικές αρχές «MHRA», μετά από αυτό των Pfizer και BioNTech.

Πάντως, είναι γεγονός ότι το εμβόλιο της AstraZeneca και του πανεπιστημίου της Οξφόρδης αναμένεται με αγωνία για πρακτικούς λόγους. Είναι πιο φθηνό και διατηρείται σε απλά ψυγεία, την ώρα που αυτό των Pfizer και BioNTech πρέπει να διατηρηθεί σε θερμοκρασία -70 βαθμών Κελσίου.

Υπενθυμίζεται ότι, αρχικά το εμβόλιο βρέθηκε ότι, κατά μέσο όρο ήταν 70% αποτελεσματικό, σε μια προκαταρκτική ανάλυση των δεδομένων της μελέτης φάσης III, που ανακοινώθηκαν στις 23 Νοεμβρίου. Ωστόσο, η ανάλυση βρήκε μια διαφορά στην αποτελεσματικότητα, ανάλογα με την ποσότητα εμβολίου που χορηγήθηκε.

Η χορήγηση δύο πλήρων δόσεων σε διάστημα ενός μήνα φαίνεται ότι ήταν 62% αποτελεσματική, όμως, οι συμμετέχοντες που έλαβαν μια χαμηλότερη ποσότητα εμβολίου στην πρώτη δόση και στη συνέχεια την πλήρη ποσότητα στη δεύτερη δόση ήταν 90% λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν COVID, σε σύγκριση με τους συμμετέχοντες στο σκέλος του εικονικού φαρμάκου.

Πώς λειτουργεί το εμβόλιο;

Το διαφορετικής τεχνολογίας βρετανικό εμβόλιο βασίζεται σε ένα τροποποιημένο αδενοϊό του κοινού κρυολογήματος, που απομονώθηκε στους χιμπατζήδες, και ο οποίος δεν αναπαράγεται πλέον στα ανθρώπινα κύτταρα.

Το εμβόλιο κατευθύνει τα κύτταρα να παράγουν την πρωτεΐνη-ακίδα (spike) με την οποία ο κορωνοϊός SARS-CoV-2 διεισδύει σε αυτά και τα μολύνει.

Η παραγωγή της πρωτεΐνης με τεχνητό τρόπο ενεργοποιεί τα αντισώματα του οργανισμού, δημιουργώντας ανοσία.

Όπως εξηγεί σε ανάλυσή του το BBC, το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και η ΑstraΖeneca χρησιμοποιούν έναν αβλαβή ιό για να μεταφέρουν μέρος του γενετικού υλικού του παθογόνου οργανισμού σε κύτταρα για να προκαλέσουν το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού.

Το εμβόλιο του ιού δημιουργήθηκε από μια εξασθενημένη έκδοση ενός ιού ενός κοινού κρυολογήματος που έχει μεταλλαχθεί γενετικά ώστε να μην μπορεί να αναπτυχθεί σε ανθρώπους. Τα εμβόλια που αναπτύχθηκαν από την Pfizer και τη Moderna χρησιμοποιούν την τεχνολογία RNA messenger (mRNA). Όταν γίνεται ο εμβολιασμός, το mRNA δίνει εντολή στα κύτταρα να φτιάξουν την πρωτεΐνη με σχήμα ακίδας την οποία συνήθως χρησιμοποιεί ο ιός για να εισβάλει στα κύτταρα.

Η AstraZeneca είχε δηλώσει ότι θα πουλήσει το εμβόλιο σε μια τιμή μεταξύ 4 και 5 δολαρίων, ανάλογα με τις τοπικές χρεώσεις.

Οι ΗΠΑ συμφώνησαν νωρίτερα φέτος να πληρώσουν στη Pfizer 1,95 δισεκατομμύρια δολάρια για 100 εκατομμύρια δόσεις, μια τιμή που θα μπορούσε να είναι σημείο αναφοράς και για τις υπόλοιπες χώρες. Η Moderna δήλωσε πως θα χρεώνει 32 με 37 δολάρια για μια δόση για μικρότερες συμφωνίες και θα χρεώνει λιγότερα στις μεγαλύτερες συναλλαγές.

Στις αρχές Σεπτεμβρίου, οι δοκιμές του εμβολίου σταμάτησαν παγκοσμίως λόγω ανησυχιών σχετικά με την ασφάλειά του αφού αρρώστησε ένας εθελοντής στη Βρετανία.

Παρόλο που οι μελέτες σε χώρες συμπεριλαμβανομένης της Βρετανίας επαναλήφθηκαν, οι έλεγχοι από τις ρυθμιστικές αρχές των Η.Π.Α. διήρκεσαν για περισσότερο από ένα μήνα πριν η εταιρεία πάρει ξανά την έγκριση για να ξεκινήσει ξανά τον Οκτώβριο.


Ειδήσεις σήμερα:  

Κορωνοϊός: Ανησυχία από την αύξηση των κρουσμάτων - Ποιες περιοχές παραμένουν στο «κόκκινο»

Survivor: Το τσίμπημα του σκορπιού, οι εντάσεις και η τρίτη σερί ήττα των «Διάσημων»


Κορωνοϊός - Πώς θα ταξιδεύει ο κόσμος μετά το εμβόλιο - Τι θα ισχύει για τους μη εμβολιασμένους
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (59)

Aris

Σήμερα η Αγγλία είχε 414 νεκρούς. Εμείς, 60... Η Αγγλία 80.000.000 πληθυσμό, εμεις 10.000.000. Η Αγγλία μας πλησιάζει σε ποσοστό θανάτων αναλογικά... ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΎ ΣΟΒΑΡΑ ΣΤΗΝ ΑΓΓΛΙΑ....

Alex

Μια διόρθωση. Ολόκληρο το Η.Β έχει περίπου 68 εκατ. πληθυσμό όποτε τα 80 μόνο η Αγγλία δεν ξέρω πως τα βρήκες. Και μιας κ αραδιάζουμε αριθμούς , 981 νεκροί σήμερα στο Η.Β.

Θραξ

Κάτι ήθελες να γράψεις, αλλά ξεχειλίζεις από αλήθεια, όπως και ο Αλέξης. Και επειδή μιλάς και για αναλογίες, οι νεκροί μόνο της Αγγλίας(72.548) με πληθυσμό 55.980.000 είναι σαν να έχει η Ελλάδα 14.042. Ξέρουμε ότι το Iq σας είναι χαμηλό δεν χρειάζεται να μας το επιβεβαιώνετε.

Η ΑΓΓΛΙΑ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΜΙΑ ΑΠΕΡΑΝΤΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟΤΕ ΠΟΥ ΨΗΦΙΣΕ ΒΡΕΧΙΤ!

ΑΔΕΡΦΙΑ, Ο ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ ΣΤΗΝ ΑΓΓΛΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΩΣ ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΗΜΑΔΙΑ ΠΑΡΑΚΜΗΣ ΤΗΣ ΑΓΓΛΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΤΕ ΠΟΥ ΨΗΦΙΣΕ ΒΡΕΧΙΤ! ΚΑΙ ΠΟΥ' ΣΑΙ ΑΚΟΜΑ, ΑΔΕΡΦΑΚΙ ΜΟΥ! ΣΕ ΛΙΓΟ ΘΑ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΓΓΛΙΔΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΜΠΑΡΓΟΥΜΕΝ!

Σαρώνει ο ιός.

Άρον άρον στρατιωτικος νόμος σε όλη την χώρα.

Νίκος

γιατί όταν εγκρίνεται το εμβόλιο της Οξφόρδης λέτε "άρον άρον" και όταν εγκρίνεται το εμβόλιο της Φάιζερ πολύ πιο άρον άρον, λέτε "ιστορικές στιγμές ζούμε". Ληγμένα παίρνετε; Όλη η επιστημονική κοινότητα περιμένουν πώς και πώς να βγούν δέκα εμβόλια ώστε στο μέλλον να μπορούν να βγουν κοκτέιλ που θα είναι αποτελεσματικά και ασφαλή. Εσείς έχετε κολλήσει στο ένα εμβόλιο; Μάλλον περί ψεκασμένης βλακείας πρόκειται γιατί να έχετε αγοράσει μετοχές στη φάιζερ, δεν σας έχω για ικανούς.

γγ

εκτος ΜΕΘ 80% θυματων στην ελλαδα....αυτο ειναι 500 τραγωδιες μεγεθους ματι ...ειδικο δικαστηριο κ βραχιολακια για τις επιλεκτικες ΜΕΘ για ημετερους που μπαινουν για προφυλαξη ενω αλλοι δεν μπαινουν με τιποτα

Ερχεται

Ο εισαγγελεας να σε βρει. Φροντισε να εχεις αποδειξεις γι αυτα που λες. Εφυγαν τα στοιχεια σου.

Κατερίνα

Προσωπικά είμαι πεπεισμένη πως το 2021 θα είναι τρις φορές χειρότερο απ' το 2020 και τι λέτε εσείς για εμβόλια και άλλα παραμύθια τα ακούω βερεσέ. Θα σαρώσει ο ιός και θα σκοτώσει όσους περισσότερους γίνεται μέχρι να υποχωρήσει μόνος του έτσι γίνεται με τις πανδημίες από την αρχή του κόσμου έως σήμερα. Αμφιβάλω αν όλοι εμείς που γράφουμε σήμερα, συμπεριλαμβανομένου του εαυτού μου, θα ζήσουμε την πρωτοχρονιά 2021. Φυσικά κανείς δε θέλει να το σκέφτεται αυτό αλλά το να μην το σκέφτεσαι δεν αλλάζει κάτι στην πραγματικότητα.

G.

Τα 'χεις τα δίκια σου...

Konstantinos

Πολύ αισιόδοξη σε βρίσκω! Εάν είσαι υπερήλικας, τότε ειναι φυσιολογικό. Αλλιώς, πραγματικά λυπάμαι...

@

Ναι, δυστυχώς μέχρι αύριο θα αφανιστούν πάνω από 7.800.000.000 άνθρωποι από τον απίστευτα φονικό αυτό ιό. ΗΡΘΕ ΤΟ ΤΕΛΟΣ, ΜΕΤΑΝΟΕΙΤΕ ΑΜΑΡΤΩΛΟΙ!!!11!ΕΝΑ!1

Για τον εμβολιασμό

Υπάρχει ένας ιός και εμβόλια που πολύ πιθανόν προστατεύουν. Δε βλέπω κανένα λόγο να πιστεύω το αντίθετο.

νδουλα

Παραμυθια παπαγαλακια πληρωμενα ειστε.

Πατριδογνωσία

Ευτυχώς που εδώ η αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης είναι επιτυχής, αλλιώς θα είχαμε καταστραφεί ολοσχερώς.

George

Αν εξαιρέσεις το γεγονός ότι το οποιοδήποτε περιστατικό διασωληνώνεται και χρήζει ΜΕΘ βρίσκεται σε απλό θάλαμο, τότε όλα καλά.

12

ειναι καλύτερη απο πολλες χωρες. αν δε φωναζες στην αρχη οτι δεν υπάρχει ιος και ειναι ψεματα και τηρουσες λιγο τα μετρα θα ηταν πολυ καλύτερα.

Μ.

Ενώ εδώ ας πούμε είναι ελεγχόμενη η πανδημία και δεν σαρώνει ο ιός.

Της προπαγάνδας το ανάγνωσμα

Είτε σας αρέσει είτε όχι ήμασταν, είμεθα και θα παραμείνουμε στην καλύτερη κατάσταση της Ευρώπης επιδημιολογικά! Για την ακρίβεια μόνο Νορβηγία και Φιλανδία είναι σε καλύτερη κατάσταση! Οι Εγγλέζοι πληρώνουν τις παλινωδίες του Benny Hill και τα Harrods σε αγέλες...

εδώ

Εδώ όμως έχουμε καλύτερα κια πιο οργανωμένα ΜΜΕ, δεν προκαλούν αδιακαιολόγητα πανικό, έτσι δουλεύει καλύτερα το σύστημα, ανεξάρτητα αριθμών.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης