Κορωνοϊός - AstraZeneca: «Σήμερα ή αύριο ξεκινά η διανομή του εμβολίου»

Κορωνοϊός - AstraZeneca: «Σήμερα ή αύριο ξεκινά η διανομή του εμβολίου»

Πεπεισμένος πως το εμβόλιο θα είναι αποτελεσματικό και κατά του νέου στελέχους του ιού ο διευθύνων σύμβουλος της AstraZeneca - Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει ήδη προχωρήσει στην εξασφάλιση 100 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου

soriot1
Ο διευθύνων σύμβουλος της AstraZeneca Πασκάλ Σοριό δήλωσε ότι η εταιρεία θα ξεκινήσει την διανομή του εμβολίου κατά της Covid-19 σήμερα ή αύριο, μετά την έγκριση από τις βρετανικές Αρχές, ενώ η παραγωγή μπορεί να φθάσει μέχρι τα δύο εκατομμύρια δόσεις την εβδομάδα. Μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου δεκάδες εκατομμύρια άνθρωποι θα έχουν εμβολιασθεί, πρόσθεσε.

Ο Πασκάλ Σοριό δήλωσε επίσης ότι έχει την πεποίθηση ότι το εμβόλιο της AstraZeneca και του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης θα είναι αποτελεσματικό και κατά του νέου στελέχους του ιού.

Ο Βρετανός υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ ανακοίνωσε από την πλευρά του ότι εκατοντάδες χιλιάδες δόσεις του εμβολίου θα είναι έτοιμες για διανομή στην Βρετανία από την Δευτέρα.

Νωρίτερα σήμερτα, η Βρετανία έγινε η πρώτη χώρα παγκοσμίως που ενέκρινε το εμβόλιο του πανεπιστημίου της Οξφόρδης και της AstraZeneca κατά του κορωνοϊού, με το οποίο οι βρετανικές αρχές ελπίζουν να επιταχύνουν την εκστρατεία εμβολιασμού κατά της covid-19 που ξεκίνησε στη χώρα στις αρχές Δεκεμβρίου.

«Η κυβέρνηση δέχθηκε σήμερα τη σύσταση της Ρυθμιστικής Αρχής Φαρμάκων και Προϊόντων Υγείας (MHRA) να δώσει άδεια χρήσης στο εμβόλιο κατά της covid-19 του πανεπιστημίου της Οξφόρδης και της AstraZeneca», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας νωρίς σήμερα το πρωί.

Η έγκριση δόθηκε έπειτα από τη διεξαγωγή «εντατικών κλινικών δοκιμών και μιας σε βάθος ανάλυσης των δεδομένων από τους ειδικούς της MHRA, η οποία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το εμβόλιο τηρεί τους αυστηρούς κανόνες ασφαλείας, ποιότητας και αποτελεσματικότητας», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου.

Από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ τόνισε ότι η έγκριση του εμβολίου αυτού προσφέρει έναν δρόμο εξόδου από την πανδημία ως την άνοιξη, όταν θα έχουν ήδη εμβολιαστεί εκατομμύρια ευάλωτοι πολίτες.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι το συνιστώμενο διάστημα των 12 εβδομάδων μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης δόσης του εμβολίου της AstraZeneca είναι «πολύ βοηθητικό», καθώς με αυτό τον τρόπο περισσότεροι άνθρωποι θα μπορέσουν να λάβουν την πρώτη δόση, η οποία από μόνη της προσφέρει μεγάλο ποσοστό προστασίας.
Αυτό είναι το δεύτερο εμβόλιο κατά του κορωνοϊού που εγκρίνει η MHRA, μετά από αυτό των Pfizer/BioNTech, το οποίο έχει χορηγηθεί ήδη σε περισσότερους από 600.000 ανθρώπους από τις 8 Δεκεμβρίου.

Το εμβόλιο της AstraZeneca και της Οξφόρδης αναμένεται με αγωνία για πρακτικούς λόγους: είναι πιο φθηνό και διατηρείται σε απλά ψυγεία, την ώρα που αυτό των Pfizer/BioNTech πρέπει να διατηρείται σε θερμοκρασία -70 βαθμών Κελσίου.

Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει ήδη προχωρήσει στην εξασφάλιση 100 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου της AstraZeneca, ενώ σύμφωνα με σχετικό άρθρο το οποίο δημοσιεύεται στην ιατρική επιθεώρηση The Lancet, από την ανάλυση των πιο πρόσφατων δεδομένων, το εμβόλιο προσφέρει αποτελεσματικότητα της τάξεως του 70,4% απέναντι στην Covid-19. Η αποτελεσματικότητα υπολογίστηκε με βάση δεδομένα από 11.636 εθελοντές από τη Βρετανία και τη Βραζιλία.

Ειδήσεις σήμερα:  

Κορωνοϊός: Ανησυχία από την αύξηση των κρουσμάτων - Ποιες περιοχές παραμένουν στο «κόκκινο»

Survivor: Το τσίμπημα του σκορπιού, οι εντάσεις και η τρίτη σερί ήττα των «Διάσημων»


Κορωνοϊός - Πώς θα ταξιδεύει ο κόσμος μετά το εμβόλιο - Τι θα ισχύει για τους μη εμβολιασμένους
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK