Βρετανία: Παρέχει μία δόση του εμβολίου της Pfizer 91% προστασία από τη νόσο Covid;

Βρετανία: Παρέχει μία δόση του εμβολίου της Pfizer 91% προστασία από τη νόσο Covid;

Εμπειρογνώμονες πιέζουν την κυβέρνηση Τζόνσον να γίνουν αρχικά μόνο οι πρώτες δόσεις του εμβολίου για να επιταχυνθεί η ανοσοποίηση του πληθυσμού

britain-emvolio-5
To εμβόλιο των Pfizer και BioNTech παρέχει «91% προστασία» από τη νόσο Covid-19, όπως υποστηρίζουν Βρετανοί εμπειρογνώμονες καλώντας την κυβέρνηση Τζόνσον να χορηγήσει μία μόνο δόση έτσι ώστε να επιταχυνθεί η ανοσοποίηση του πληθυσμού.

Οι δύο δόσεις ανά ασθενή, με διαφορά 21 έως 28 ημερών που απαιτούνται για το εμβόλιο της Pfizer, φθάνουν το 95% της προστασίας έναντι της νόσου Covid-19. Οι ειδικοί έχουν παροτρύνει την κυβέρνηση του Λονδίνου να επανεξετάσει τη χορήγηση δύο δόσεων του εμβολίου της Pfizer, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η βρετανική εφημερίδα «The Sun».

Ο Βρετανός καθηγητής Ντέιβιντ Σάλισπερι, υπεύθυνος για την ανοσοποίηση στο υπουργείο Υγείας της Βρετανίας έως το 2003, δήλωσε ότι μία δόση του εμβολίου παρέχει ήδη «91%» προστασία έναντι της νόσου.

«Αν κοιτάξετε το άρθρο της ιατρικής επιθεώρησης «New England Journal of Medicine» σχετικά με το εμβόλιο των Pfizer και BionTech, τότε με μία δόση έχετε 91% προστασία και με τις δύο δόσεις 95% . «Κατά συνέπεια, κερδίζετε 4% επιπλέον προστασία με τη χορήγηση της δεύτερης δόσης...».

«Με τις τρέχουσες συνθήκες, θα ήθελα να προτρέψω την κυβέρνηση να χρησιμοποιήσει όσο το δυνατόν περισσότερες πρώτες δόσεις για τις ομάδες κινδύνου και μόνο αφού έχει ολοκληρώσει με αυτές, να προχωρήσει στη δεύτερη δόση».

Αλλά και ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ, προέτρεψε την κυβέρνηση Τζόνσον να επανεξετάσει το πρόγραμμα εμβολιασμού επισημαίνοντας ότι πρέπει να «αλλάξει και να επιταχυνθεί ριζικά».

«Το εμβόλιο Pfizer απαιτεί δύο δόσεις, η πρώτη δόση εξακολουθεί να παρέχει "ουσιαστική ανοσία"», εξηγεί σε άρθρο του στην εφημερίδα «The Independent». «Θα πρέπει να εξετάσουμε το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσουμε όλες τις διαθέσιμες δόσεις τον Ιανουάριο για την πρώτη δόση, δηλαδή να μην φυλάσσουμε τις μισές για τις δεύτερες δόσεις...».

«Τριάντα εκατομμύρια εμβόλια της Johnson και Johnson - που είναι εμβόλιο μίας δόσης - θα πρέπει επίσης να είναι διαθέσιμα στη χώρα μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου... Πρέπει να στοχεύσουμε να τα χρησιμοποιήσουμε όλα τον Φεβρουάριο», υποστηρίζει ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες της βρετανικής εφημερίδας, Βρετανοί αξιωματούχοι εξετάζουν επίσης ένα πρόγραμμα «μονής δόσης» για τους νέους σε ηλικία. Πάντως, τα σχόλια του Τόνι Μπλερ απορρίφθηκαν σήμερα από την καθηγήτρια Γουέντι Μπάρκλει, μέλος της επιστημονικής ομάδας «Nervtag» που συμβουλεύει την κυβέρνηση Τζόνσον.

Μιλώντας στην Επιτροπή Επιστήμης και Τεχνολογίας της Βουλής των Κοινοτήτων η Μπάρκλει τόνισε: «Πιστεύω ότι σχετικά με την πρόταση του κ. Μπλερ θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι το εμβόλιο βασίζεται στη χορήγηση δύο δόσεων και η αποτελεσματικότητα είναι σε αυτή τη βάση».

Κλείσιμο
Σύμφωνο με την πρόταση της Γουέντι Μπάρκλει βρίσκει και τον Εργατικό βουλευτή, Γκράχαμ Στρίνγκερ, ο οποίος τόνισε ότι οποιαδήποτε τέτοια αλλαγή στην καθιερωμένη πολιτική εμβολίων θα ήταν «πολύ επικίνδυνη».

Ειδήσεις σήμερα: 

Κορωνοϊός: Η Ελλάδα εμβολιάζεται - Ανοίγει «παράθυρο ελπίδας» στη μάχη κατά της πανδημίας

Ελληνοτουρκική κρίση: Πιέσεις για διερευνητικές από ΗΠΑ και Βερολίνο

Lockdown: Προς άνοιγμα των σχολείων τον Ιανουάριο - Τι λένε οι ειδικοί
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης