Εμβόλιο AstraZeneca: Τι έδειξαν τα τελευταία αποτελέσματα της έρευνας

Εμβόλιο AstraZeneca: Τι έδειξαν τα τελευταία αποτελέσματα της έρευνας

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στην ιατρική επιθεώρηση The Lancet - Η Βρετανία έχει εξασφαλίσει 100 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου

emvolio_kor
Ενθαρρυντικά είναι τα νέα στοιχεία για το εμβόλιο που αναπτύσσουν από κοινού το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και η AstraZeneca. Ύστερα από τις αμφιβολίες για το ποσοστό αποτελεσματικότητας, τα νέα δεδομένα που προέκυψαν από τις δοκιμές δείχνουν ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές και δημιουργεί την πιο ισχυρή ανοσολογική απόκριση όταν χορηγούνται και οι δύο δόσεις.

Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει προχωρήσει στην εξασφάλιση 100 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου της AstraZeneca, με τις βρετανικές ρυθμιστές αρχές να εξατάζουν ακόμη το θέμα της έγκρισης.

Ο αρχίατρος της Αγγλίας, Κρις Ουίτι, είχε πάντως εκφράσει, πριν από λίγες ημέρες, την αισιοδοξία του για την εξέλιξη του εμβολίου.

Νέα δεδομένα από κλινικές δοκιμές της φάσης 1 και 2 δείχνουν ότι το εμβόλιο αναπτύσσει ένα ευρύ φάσμα αντισωμάτων και Τ-κυττάρων.

Σύμφωνα με σχετικό άρθρο το οποίο δημοσιεύεται στην ιατρική επιθεώρηση The Lancet, από την ανάλυση των δεδομένων προκύπτει αποτελεσματικότητα της τάξεως του 70,4%. Η αποτελεσματικότητα υπολογίστηκε με βάση δεδομένα από 11.636 εθελοντές από τη Βρετανία και τη Βραζιλία.

Κλείσιμο
Στις 11 Δεκεμβρίου, η φαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca αποδέχτηκε την προσφορά συνεργασίας των δημιουργών του ρωσικού εμβολίου Sputnik V, για τη μελέτη συνδυαστικών εμβολίων κατά της Covid-19.

Οι κοινές κλινικές δοκιμές του ρωσικού εμβολίου Sputnik-V και του εμβολίου της AstraZeneca κατά του κορωνοϊού θα ξεκινήσουν πολύ σύντομα, δήλωσε ο επικεφαλής του ερευνητικού κέντρου που ανέπτυξε το Sputnik-V, Αλεξάντερ Γκίντσμπουργκ.

Αμφιβολίες για τα δεδομένα που έδωσαν στη δημοσιότητα η AstraZeneca και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης σχετικά με την αποτελεσματικότητα του εμβολίου τους, είχαν δημιουργηθεί, πριν από λίγο καιρό, από την παραδοχή της εταιρείας ότι «ένα λάθος» οδήγησε στη χορήγηση διαφορετικής δόσης εμβολίου στους εθελοντές, ενώ τα δεδομένα για την αποτελεσματικότητα «ομαδοποιήθηκαν». Η δόση του εμβολίου που απέφερε ποσοστό αποτελεσματικότητας 90% χορηγήθηκε μόνο σε εθελοντές ηλικίας κάτω των 55 ετών.

Το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης αναγνώρισε πως ένα λάθος οδήγησε αναγκαστικά σε διαφορετική δοσολογία σε ένα τμήμα των εθελοντών. Τα αποτελέσματα έγιναν αποδεκτά ως επιτυχημένα, δείχνοντας μέση αποτελεσματικότητα 70% - ένα νούμερο που όμως επιτεύχθηκε από την «ομαδοποίηση» αποτελεσμάτων από σύνολα δύο διαφορετικών αγωγών δοσολογίας.

Ειδήσεις σήμερα

Σενάρια για «Μοντέλο Ασπρόπυργου» και σε άλλες «κόκκινες» περιοχές – Οι επιστήμονες ζητούν μέτρα αντί ρεβεγιόν

Κορωνοϊός: Αγώνας δρόμου για τα εμβόλια στην Ευρώπη: Επισπεύδεται της Moderna - Δεν υπάρχει πρόβλημα διανομής λέει η Pfizer

Κορωνοϊός: Αγώνας δρόμου για τα εμβόλια στην Ευρώπη: Επισπεύδεται της Moderna - Δεν υπάρχει πρόβλημα διανομής λέει η Pfizer
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης