Εκλογές ΗΠΑ 2020: Σήμερα το κρίσιμο τελευταίο ντιμπέιτ Τραμπ-Μπάιντεν

Εκλογές ΗΠΑ 2020: Σήμερα το κρίσιμο τελευταίο ντιμπέιτ Τραμπ-Μπάιντεν

Με νέα συντονίστρια και νέους κανόνες η τηλεμαχία, προκειμένου να αποφευχθούν οι διακοπές, η κακοφωνία και το χάος του προηγούμενου debate

debate_2
Ντόναλντ Τραμπ εναντίον Τζο Μπάιντεν. Δεύτερος και τελευταίος γύρος σήμερα 22 Οκτωβρίου στις 21:00 μ.μ. Πρόκειται για την τελική αναμέτρηση των δύο υποψηφίων προέδρων που θα αναμετρηθούν στις κάλπες της 9ης Νοεμβρίου. Η πρώτη τηλεοπτική διαμάχη παρεκτράπηκε σε μία «χαοτική αντιπαράθεση». Φράσεις όπως: «τελείωνε φίλε», «σταμάτα να χασμουριέσαι» και «είσαι ο χειρότερος πρόεδρος που υπήρξε ποτέ» αμαύρωσαν τη δημοκρατική αυτή διαδικασία.

Η συζήτηση θα πραγματοποιηθεί στο Πανεπιστήμιο Belmont του Νάσβιλ. Το ίδρυμα είναι ένα ιδιωτικό χριστιανικό πανεπιστήμιο, του οποίου το σύνθημα είναι «Από εδώ προς οπουδήποτε». Τον ρόλο της συντονίστριας αναλαμβάνει η δημοσιογράφος του NBC και ανταποκρίτρια του καναλιού στον Λευκό Οίκο Κρίστεν Γουέλκερ. Αποφοίτησε από το Χάρβαρντ το 1998 με πτυχίο ιστορίας και εργάστηκε σε συνεργαζόμενους σταθμούς ABC στο Redding, California και Providence, Rhode Island.

Δείτε εδώ το προηγούμενο επεισοδιακό debate:

Full Presidential Debate: President Trump and Joe Biden | WSJ


Ο Τραμπ διαβεβαίωσε ότι θα συμμετάσχει στο δεύτερο και τελευταίο τηλεοπτικό ντιμπέιτ με τον Δημοκρατικό υποψήφιο για την προεδρία, Τζο Μπάιντεν, παρά το γεγονός ότι αποφασίστηκαν αλλαγές στους κανόνες, τις οποίες χαρακτήρισε πολύ άδικες. «Θα συμμετάσχω, απλά νομίζω ότι είναι μεγάλη αδικία», είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ σε δημοσιογράφους που ταξίδευαν μαζί του στο προεδρικό αεροσκάφος, καθώς συνεχίζει τις αλλεπάλληλες προεκλογικές εμφανίσεις του.

Για να τεθεί υπό έλεγχο η συζήτηση αποφασίστηκε από την ανεξάρτητη επιτροπή που ορίζει τους κανόνες κάθε τηλεμαχίας των υποψηφίων προέδρων, να κόβεται ο ήχος στο μικρόφωνο του ενός υποψηφίου τα πρώτα δύο λεπτά της τοποθέτησης του άλλου, έπειτα από κάθε ερώτηση. Στόχος να αποφευχθούν οι διακοπές και η κακοφωνία που χαρακτήρισε την πρώτη τηλεμαχία.

Κλείσιμο
Ενώ απομένουν πάντως μόλις δύο εβδομάδες για τις κρίσιμες προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως ο Τζο Μπάιντεν προηγείται σε έξι κρίσιμες Πολιτείες. Στο Μίσιγκαν ο Δημοκρατικός υποψήφιος είναι σταθερά μπροστά, ενώ στην Πενσυλβάνια ο Ντόναλντ Τραμπ μείωσε τη διαφορά που τον χωρίζει από τον αντίπαλό του. Το ίδιο και στη Φλόριντα, όπου η διαφορά είναι στο όριο του στατιστικού λάθους. Στη Βόρεια Καρολίνα η μάχη είναι αμφίρροπη.

Εδώ και μήνες, πάντως, ειδικοί εκλογολόγοι είχαν υποστηρίξει ότι ο Δημοκρατικος υποψήφιος για να κόψει το νήμα θα χρειαστεί υψηλό αριθμό ψήφων από τους λευκούς αποφοίτους Πανεπιστημίων και μαύρους σε συγκεκριμένες Πολιτείες για να αντιμετωπίσει την αναμενόμενη μεγάλη προσέλευση Ρεπουμπλικάνων ψηφοφόρων στις κάλπες.

Ας σημειωθεί ότι έχουν ήδη ψηφίσει 28 εκατομμύρια ψηφοφόροι με επιστολική ψήφο, αριθμός που αποτελεί ρεκόρ και ερμηνεύεται από τις συνθήκες της πανδημίας. Σημειώνεται ότι την ίδια χρονική περίοδο το 2016 (δύο εβδομάδες πριν από τις εκλογές), είχαν ψηφίσει με επιστολική ψήφο μόλις 8 εκατομμύρια Αμερικανοί.

Σε αυτή την δύσκολη προεκλογική καμπή, μπαίνει στη μάχη και ο πρώην πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα. Θα κάνει σήμερα την πρώτη του εμφάνιση υπέρ του Τζο Μπάιντεν, με σκοπό να εδραιώσει το προβάδισμα του Δημοκρατικού υποψηφίου όπου υπάρχει και να του το εξασφαλίσει όπου η μάχη είναι αμφίρροπη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Forbes έστειλε στους Αμερικανούς δισεκατομμυριούχους ένα σύντομο ερωτηματολόγιο για τις εκλογές, με σκοπό να διερευνήσει τις προτιμήσεις τους. Σαράντα δύο εξ αυτών απάντησαν.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι αυτές τις ημέρες οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες να αρχίσουν διαπραγματεύσεις με την Ρωσία για να ολοκληρωθεί η συμφωνία για την παράταση της συνθήκης New START που αφορά τον έλεγχο των πυρηνικών εξοπλισμών. Την ανακοίνωση έκανε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μόργαν Όρταγκους.


Ειδήσεις σήμερα:

Ο φόβος για πάνω από 1.000 κρούσματα φέρνει νέα μέτρα - Συσκέψεις στο Μαξίμου

Το σκίτσο του Ηλία Μόσιαλου για τον κορωνοϊό με τον λύκο και τα πρόβατα

Δίκη ΧΑ: Ένα βήμα πιο κοντά στην απόφαση για τη φυλάκιση ή όχι των καταδικασθέντων
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης