Κατεχόμενα: Νίκησε ο «εκλεκτός» του Ερντογάν, Ερσίν Τατάρ - Αποσύρεται από την πολιτική ο μετριοπαθής Ακιντζί

Κατεχόμενα: Νίκησε ο «εκλεκτός» του Ερντογάν, Ερσίν Τατάρ - Αποσύρεται από την πολιτική ο μετριοπαθής Ακιντζί

Με ποσοστό 51,74% ο Ερσίν Τατάρ επικράτησε του Μουσταφά Ακιντζί που έλαβε ποσοστό 48,26% - Συγχαρητήρια Ερντογάν - Αποχωρεί από την πολιτική ο Ακιντζί - Πανηγυρίζουν οι οπαδοί του Τατάρ

ersin-tatar4
Νικητής με ποσοστό 51,74% αναδείχθηκε στα κατεχόμενα ο εκλεκτός του Ερντογάν Ερσίν Τατάρ, έναντι  48.26% του Μουσταφά Ακιντζί, στον δεύτερο γύρο των «προεδρικών» εκλογών. 

Μέχρι τις 19:00 δεν επιτρεπόταν από το «ανώτατο εκλογικό συμβούλιο» η δημοσιοποίηση οποιωνδήποτε αποτελεσμάτων και προεκλογικών προγραμμάτων, παρά μόνο εκείνων που θα ανακοίνωνε το ίδιο. 

Ο Ερσίν Τατάρ, που κέρδισε με διαφορά τεσσάρων μονάδων, από αύριο, ως ηγέτης των Τουρκοκυπρίων, θα είναι ο συνομιλητής της ελληνοκυπριακής πλευράς στις διεργασίες για επίλυση του Κυπριακού. Λίγο αργότερα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασε τα συγχαρητήριά του για την εκλογή του και πρόσθεσε ότι  η Άγκυρα θα συνεχίζει να αγωνίζεται για τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων. Με ανάρτηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας  έσπευσε να συγχαρεί τον Ερσίν Τατάρ για την νίκη του έναντι του Μουσταφά Ακιντζί. Συγκεκριμένα ο κ. Τσαβούσογλου έγραψε: «Συγχαίρουμε ολόψυχα τον Έρσιν Τατάρ, ο οποίος κέρδισε τις προεδρικές εκλογές τη"«ΤΔΒΚ" (ψευδοκράτος). Θα συνεργαστούμε για την ευημερία, την ανάπτυξη και την ασφάλεια των Τουρκοκυπρίων. Θα προστατεύσουμε συνολικά τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα της "ΤΔΒΚ" στην Ανατολική Μεσόγειο». 

Από την πλευρά του, ο  Μουσταφά Ακιντζί μετά την οριστικοποίηση των αποτελεσμάτων της ψηφοφορίας, συνεχάρη τον Ερσίν Τατάρ και ανακοίνωσε πως σήμερα τελειώνει η 45χρονη πορεία του στην πολιτική. Αναφέρθηκε εμμέσως στις παρεμβάσεις της Τουρκίας και ευχήθηκε καλή τύχη στους ανθρώπους της Κύπρου.

Επιτελείο ΤατάρΟ Τατάρ ευχαρίστησε τον Ερντογάν

Κλείσιμο
Ο νέος Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ στις πρώτες του δηλώσεις με το τελικό αποτέλεσμα, ευχαρίστησε τον Ταγίπ Ερντογάν και τον Τούρκο Αντιπρόεδρο Φουάτ Οκτάι, καθώς και τον «τουρκοκυπριακό λαό». «Το σημαντικό», είπε, «δεν είναι να πολώσουμε αλλά να μεταφέρουμε την ‘τδβκ’ (ψευδοκράτος) σε καλύτερες ημέρες ενότητας».Ευχαρίστησε τόσο αυτούς που τον ψήφισαν όσο και αυτούς που δεν τον ψήφισαν.

Σε ότι αφορά το Κυπριακό, ο Ερσίν Τατάρ, δήλωσε έτοιμος για διαπραγματεύσεις, ενώ έτεινε, όπως είπε χέρι φιλίας προς τους Ελληνοκύπριους. Παράλληλα έστειλε μήνυμα στα Ηνωμένα Έθνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση να είναι δίκαιοι με τους Τουρκοκύπριους.


Το προβάδισμα του Ερσίν Τατάρ είχε διαφανεί ήδη από τα πρώτα αποτελέσματα καθώς 61,34% των καταμετρημένων ψήφων που άρχισε μετά το κλείσιμο των καλπών στις 18.00 στο ψευδοκράτος  ο Μουσταφά Ακιντζί έμενε πίσω πίσω με 48,08% και ο Ερσίν Τατάρ προηγείται με 51,92%.

Ο Μουσταφά Ακιντζί μετά την οριστικοποίηση των αποτελεσμάτων της ψηφοφορίας στα κατεχόμενα, συνεχάρη τον Ερσίν Τατάρκαι ανακοίνωσε πως σήμερα τελειώνει η 45χρονη πορεία του στην πολιτική. Αναφέρθηκε εμμέσως στις παρεμβάσεις της Τουρκίας και ευχήθηκε καλή τύχη στους ανθρώπους της Κύπρου.

Είχε προηγηθεί κάλεσμα στους ψηφοφόρους να προσέλθουν στις κάλπες


H ειδησεογραφική ιστοσελίδα Kıbrıs Postası μετέδωσε ότι ο λεγόμενος πρωθυπουργός και υποψήφιος στις «προεδρικές εκλογές» με το Κόμμα Εθνικής Ενότητας (UBP), Ερσίν Τατάρ, κάλεσε τους ψηφοφόρους στα Κατεχόμενα να προσέλθουν στην κάλπη λέγοντας πως οι «εκλογές» είναι πολύ σημαντικές και εξ αυτού είναι σημαντική και η συμμετοχή των ψηφοφόρων στην «εκλογική διαδικασία».

«Αυτό που είναι σημαντικό είναι να στείλουμε στον κόσμο ένα μήνυμα που να αντικατοπτρίζει την θέληση μας. Μέχρι σήμερα προσπαθήσαμε να εξηγήσουμε ποια είναι η σωστή απόφαση. Πρέπει να εκλέξουμε ένα πρόσωπο που να είναι πρόεδρος για όλους, ένα πρόσωπο που να είναι ενωτικό και συναινετικό», είπε.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος, ο κ. Τατάρ υπενθύμισε ότι υπήρξε ποσοστό συμμετοχής 58% στον πρώτο γύρο των «εκλογών» και σημείωσε ότι το ποσοστό αυτό ήταν πολύ χαμηλό. Τονίζοντας ότι οι «προεδρικές εκλογές» δεν είναι «πρόωρες (βουλευτικές) εκλογές», κάλεσε το κοινό στην κάλπη και υπογράμμισε τη σημασία της μεγάλης προσέλευσης σε αυτές τις «εκλογές». Από την πλευρά του, σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό Genç Tv, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης και ανεξάρτητος υποψήφιος στις «προεδρικές εκλογές», Μουσταφά Ακιντζί ευχήθηκε να είναι μέρα περηφάνιας για την τουρκοκυπριακή «δημοκρατία και βούληση» η 18η Οκτωβρίου 2020.

Σε δηλώσεις μετά την άσκηση του δικαιώματος ο κ. Ακιντζί είπε: «Ξέρουμε ότι σε αυτή την εκλογική διαδικασία έγιναν γεγονότα τα οποία δεν έπρεπε να συμβούν και στα οποία αναφέρθηκα πολλές φορές αλλά δεν θέλω να αναφερθώ σήμερα. Ξέρουμε ότι συνέβησαν γεγονότα που δεν έπρεπε να γίνουν, που δεν έπρεπε να συμβούν. Εύχομαι να μην ξανασυμβούν αυτά. Παράλληλα, θα ήθελα να εκφράσω και μιαν ευχή μου. Η ευχή μου είναι η εξής: Όταν ως Τουρκοκύπριοι μια μέρα γυρίσουμε πίσω και κοιτάξουμε την 18η Οκτωβρίου 2020 εύχομαι να την θυμούνται ως μέρα περηφάνιας της τουρκοκυπριακής δημοκρατίας και βούλησης. Εύχομαι να είναι για το καλό τα εκλογικά αποτελέσματα για την κοινότητά μας, το νησί μας και την περιοχή μας».

Ο κ. Ακιντζί ευχαρίστησε όλους όσους εργάστηκαν για να διεξαχθούν οι δύο γύροι των «προεδρικών εκλογών» στις δύσκολες συνθήκες πανδημίας, συμπεριλαμβανομένων των δημοσιογράφων, της «αστυνομίας», του «ανώτατου εκλογικού συμβουλίου», των επιτελείων των δύο υποψηφίων και των «πολιτών» που θα ψηφίσουν.

Ειδήσεις σήμερα: 

Κώστας Μπατής: Ο γάμος και το διαζύγιo του δημοσιογράφου με τη Σταρ Ελλάς, Ελένη Παπαϊωάννου

Το Oruc Reis τείνει στο Καστελόριζο - «Κόκκινος Οκτώβρης» στο Αιγαίο

Σάκης Ρουβάς - Κάτια Ζυγούλη: Άνοιξαν πανιά
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης