Εκλογές ΗΠΑ: Η...μάχη των αντιπροέδρων νίκησε αυτή των Προέδρων

Εκλογές ΗΠΑ: Η...μάχη των αντιπροέδρων νίκησε αυτή των Προέδρων

Καμαλά Χάρις: Η κυβέρνηση Τραμπ είναι η  μεγαλύτερη αποτυχία στην ιστορία της χώρας - Πενς: Αν δεν είχαμε πάρει μέτρα θα είχαμε χάσει 2,2 εκατομμύρια ανθρώπους

pence
Στο μοναδικό ντιμπέιτ των υποψηφίων των Ρεπουμπλικάνων και των Δημοκρατικών για την αντιπροεδρία των ΗΠΑ ενόψει των εκλογών της 3ης Νοεμβρίου, το οποίο διεξάγεται στη Σολτ Λέικ Σίτι (Γιούτα), η Δημοκρατική γερουσιάστρια Κάμαλα Χάρις κατήγγειλε τον τρόπο που αντιμετώπισε η κυβέρνηση του Ρεπουμπλικάνου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ την πανδημία του κορωνοϊού, τη «μεγαλύτερη αποτυχία στην αμερικανική ιστορία», όπως το έθεσε.

Οι 
εκλεκτοί των δύο παραδοσιακών κομμάτων για την αντιπροεδρία των ΗΠΑ: η Δημοκρατική, πρώην εισαγγελέας Καμάλα Χάρις και ο Ρεπουμπλικάνος αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Μάικ Πενς, διασταύρωσαν τα ξίφη τους την Τετάρτη το απόγευμα (04:00 ξημερώματα Πέμπτης, ώρα Ελλάδας) στο ντιμπέιτ για την αντιπροεδρία.

Το ντιμπέιτ ξεκίνησε με ευχές για ταχεία ανάρρωση των Τραμπ και Μελάνια που νοσούν από τον κορωνοϊό, αλλά και όσων πλήττονται από την Covid-19. Στη συνέχεια εξηγήθηκε η διαδικασία της τηλεμαχίας η οποία χωρίζεται σε 9 τμηματα των 10 λεπτών με τους Πενς και Χάρις να έχουν από 2 λεπτά να απαντήσουν, ενώ η πρώτη ερώτηση αφορούσε την πανδημία του κορωνοϊού και τι θα κάνει ο Μπαιντεν εφόσον εκλεγεί.




Η μεγαλύτερή αποτυχία κυβέρνησης στην ιστορία της χώρας

Η Κάμαλα Χάρις που πήρε πρώτη το λόγο επιτέθηκε στην κυβέρνηση Τραμπ χαρακτηρίζοντας την ως την μεγαλύτερη αποτυχία στην ιστορία της χώρας και την κατηγόρησε ότι ενώ γνώριζε από τις 28 Ιανουαρίου για την θανατηφόρα πανδημία δεν έκαναν τίποτα.

«Οι Αμερικανοί έχουν δει τη μεγαλύτερή αποτυχία κυβέρνησης στην ιστορία της χώρας. Στις 28 Ιανουαρίου ενημερώθηκαν Πρόεδρος και αντιπρόεδρος για τη φύση της πανδημίας και ότι είναι θανάσιμή. Γνώριζαν τι συμβαίνει και δεν έκαναν τίποτα. Το γνώριζαν και το κάλυψαν. Ο πρόεδρος έλεγε τοι είναι ψευδής η νόσος . Είπε ότι όσοι φοράνε μάσκα είναι φοβικοί και ακόμα δεν έχουν σχέδιο. Ο Μπαιντεν έχει σχέδιο θα θέσουμε μια εθνική στρατηγική για την ιχνηλάτηση και τη χορήγηση του εμβολίου και θα είναι δωρεάν για όλους. Αυτό είναι το σχέδιο για να σώσουμε τη χώρα. Εσείς ότι και να ισχυρίζεται ότι κάνατε δεν είχε αποτέλεσμα όταν μιλάμε για πάνω από 210.000 νεκρούς».
Κλείσιμο

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος Μαικ Πενς υπεραμύνθηκε των κυβερνητικών αποφάσεων για την πανδημία τονίζοντας ότι ο Τραμπ από την πρώτη μέρα έβαλε σε προτεραιότητα την υγεία των Αμερικανών και έκανε ότι μπορούσε για να σταματήσει τον ιο από την Κίνα. «Έχει κάνει τη μεγαλύτερη κινητοποίηση στον κόσμο. Εκατομμύρια τεστ και εξοπλισμούς για τους γιατρούς. Με Τραμπ θα έχουμε εκατομμύρια δόσεις εμβολίου πριν το τέλος της χρονιάς. Αν δεν είχαμε πάρει όλα αυτά τα μέτρα θα είχαμε χάσει 2,2 εκατομμύρια ανθρώπους».



Υπονομευεται την εμπιστοσύνη των Αμερικανών

Ο Ρεπουμπλικάνος αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς κατηγόρησε τη Δημοκρατική αντίπαλό του στις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, τη γερουσιάστρια Κάμαλα Χάρις, ότι «υπονομεύει την εμπιστοσύνη» των Αμερικανών στο μελλοντικό εμβόλιο εναντίον του κορvνοϊού αμφισβητώντας την αξιοπιστία των δηλώσεων του Ντόναλντ Τραμπ, κατά τη διάρκεια του μοναδικού τους τηλεοπτικού ντιμπέιτ στη Σολτ Λέικ Σίτι.

«Το γεγονός ότι συνεχίζετε να υπονομεύετε την εμπιστοσύνη του πληθυσμού στο εμβόλιο, εάν αυτό έρθει ενόσω βρίσκεται στην εξουσία η κυβέρνηση Τραμπ, είναι σκανδαλώδες», στηλίτευσε ο Πενς.

Ο αμερικανικός αντιπρόεδρος απαντούσε σε μια δηκτική τοποθέτηση της Χάρις: «αν οι γιατροί μας πουν ότι πρέπει να το πάρουμε (το εμβόλιο), θα είμαι η πρώτη που θα μπει στην ουρά για να το πάρω. Αλλά αν μου πει πως πρέπει να το πάρω ο Ντόναλντ Τραμπ, δεν θα εμβολιαστώ».

Σε ποιον οφείλει χρήματα ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ

Η Δημοκρατική υποψήφια για την αντιπροεδρία των ΗΠΑ, η γερουσιάστρια Κάμαλα Χάρις, τόνισε κατά τη διάρκεια του ντιμπέιτ με τον Ρεπουμπλικάνο αντίπαλό της στις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, τον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς, ότι οι Αμερικανοί έχουν δικαίωμα να μάθουν σε ποιον οφείλει χρήματα ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

«Γνωρίζουμε πλέον ότι ο Ντόναλντ Τραμπ χρωστάει, ότι έχει χρέη ύψους 400 εκατομμυρίων δολαρίων», είπε η πρώην εισαγγελέας, αναφερόμενη σε δημοσιεύματα του Τύπου για την οικονομική κατάσταση του ενοίκου του Λευκού Οίκου.

«Θα ήταν πολύ καλό εάν γνωρίζαμε σε ποιον χρωστάει χρήματα ο πρόεδρος των ΗΠΑ (...), διότι ο αμερικανικός λαός έχει το δικαίωμα να ξέρει τι ή ποιος επηρεάζει τις αποφάσεις του προέδρου», πρόσθεσε η Χάρις, κατηγορώντας τον Τραμπ πως «συγκαλύπτει τα πάντα».

To Τweet του Τραμπ για το ντιμπέιτ

Μετά την ολοκλήρωση της τηλεμαχίας μεταξύ της Χάρις και του Πενς ο Ντόναλντ Τραμπ ανάρτησε στο Twitter το δικό του συμπέρασμα. «Μάικ Πενς  Μεγάλη νίκη» έγραψε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ 

Η μύγα ηταν ο... νικητής

Παρόλο που η συζήτηση για την αντιπροεδρία κάλυψε ζητήματα όπως η φυλετική δικαιοσύνη, η υγειονομική περίθαλψη, η πανδημία, ο διορισμός του Ανώτατου Δικαστηρίου και πολλά άλλα θέματα, την παράσταση έκλεψε μια μύγα που προσγειώθηκε στο κεφάλι του αντιπροέδρου Μαικ Πενς  και παρέμεινε εκεί για δύο λεπτά,  προκαλώντας εναν χαμό στο Twitter.



Τα μέτρα ασφαλείας της τηλεμαχίας

Εκτός από τις διαφορετικές πολιτικές, Χάρις και Πενς θα έχουν ανάμεσά τους ένα πλεξιγκλάς για λόγους προφύλαξης από τη νόσο Covid- 19 και βρίσκονται σε απόσταση τεσσάρων μέτρων, αντί για δύο μέτρα που είχε σχεδιαστεί αρχικά.

Η μοναδική τηλεμαχία μεταξύ του Πενς και της Χάρις θα πραγματοποιηθεί στο Σολτ Λέικ Σίτι, έξι ημέρες μετά την ανακοίνωση του προέδρου Τραμπ ότι προσβλήθηκε από τη νόσο Covid-19.

Πενς και Χάρις έχουν βρεθεί αρνητικοί στον ιό.

Η Γερουσιαστής της Καλιφόρνια, Καμάλα Χάρις θα κληθεί να δείξει την επικοινωνιακή της δεινότητα.

Για τους Αμερικανούς, θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον το ντιμπέιτ, καθώς εάν τελικά δικαιωθούν οι δημοσκόποι, που βλέπουν νίκη Μπάιντεν στις εκλογές, τότε η Καμάλα θα βρεθεί στην πρώτη γραμμή της μάχης.

Πολλοί είναι αυτοί που πιστεύουν ότι ο 77χρονος Δημοκρατικός και πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάντεν,δεν θα μπορέσει να ολοκληρώσει την προεδρική του θητεία δίνοντας τη σκυτάλη στην Αφροαμερικανή Χάρις. Εξάλλου, για τους Δημοκρατικούς, η Καμάλα είναι η καλύτερη πρόταση για την προεδρία στις εκλογές του 2024.

Η τηλεμαχία για την αντιπροεδρία δεν αναμένεται να καθηλώσει μόνο 37 εκατομμύρια τηλεθεατές, όπως είχε συμβεί το 2016, επισημαίνει η βρετανική εφημερίδα «Guardian».

Καμάλα και Πενς θα ειναι η «φωνή» των δύο προεδρικών υποψηφίων: του Τζο Μπάιντεν και του Ντόναλντ Τραμπ.

«Αλλά τώρα, δεδομένου ότι ο πρόεδρος Τραμπ μολύνθηκε από τη νόσο Covid- 19, το ντιμπέιτ αναμένεται να έχει σαφώς υψηλότερο ποσοστό τηλεθέασης»,, προσθέτει η βρετανική εφημερίδα.



Ειδήσεις σήμερα

Εγκληματική οργάνωση η Χρυσή Αυγή: Τρία... ελαφρυντικά ζητάει ο Μιχαλολιάκος

Σε υψηλά επίπεδα το επιδημικό κύμα - Ένα βήμα πριν την καθολική χρήση μάσκας η Αττική

Γαλλία: Ο «θησαυρός» του Καντάφι βρέθηκε στη Λιμόζ - Τον διακινούσε η τουρκική μαφία
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης